rosół - 7627 przepisów (strona:147/509)

Klasyczna zupa z cukinii z ziemniakami i marchewką 42

dorosłych jak i dzieci, ze śmietaną lub bez, wybór należy do Ciebie. Zupa z cukinii z warzywami Jeżeli chcesz zrobić najprostszą zupę z cukinii , przygotuj sobie wiązankę włoszczyzny do rosołu. Taki podstawowy zestaw, sprawdzi się idealnie, a zupa będzie pyszna i pełna aromatu. Jak zrobić pyszną zupę z cukinii z ziemniakami? Zapraszam na przepis 🙂     Zupa z cukinii(...)ziemniakami i marchewką przepis cukinia 1 średnia marchew 1 sztuka pietruszka 1 sztuka seler 1/4 cebula 1 sztuka ziemniaki 3 średnie sztuki rosół lub bulion warzywny 1 litr masło lub olej 2 łyżki czosnek 2 ząbki majeranek 1 łyżka świeży lubczyk 1 gałązka sól i pieprz do smaku kwaśna śmietana 3 łyżki koperek 2 łyżki       Jak zrobić

Dieta moja pasja
Pieczeń z czosnkiem i ciecierzycą 36

Składniki : ok 500 g gotowanego mięsa z rosołu ( u mnie kura, wątróbki drobiowe, kaczka) 4 jajka 250 g ciecierzycy ze słoiczka 5 ząbków czosnku sól, pieprz, łyżeczka sosu sojowego, majeranek, mielona papryka słodka Przygotowanie : Ostudzone mięso i wątróbki zmielić, również zmielić osączoną ciecierzycę Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę Jajka ubić na puszystą masę Do miski z mięsem, ciecierzycą wlać(...)swojego smaku, wymieszać Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej dokładnie smalcem Piec ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 170 *C Moje uwagi: dodałam kilka łyżek rosołu, bo masa na pieczeń wg mnie była za sucha (można dodać wody ) Foremka

Proste Potrawy
Co zrobić z warzyw z rosołu - pasztet warzywny 39

Niedawno zamieszczałem przepis na placki warzywne z warzyw po gotowaniu rosołu. I pisałem wtedy, że jeszcze kilka przepisów na wykorzystanie takich warzyw się pojawi. Więc teraz pojawia się przepis na pasztet. Fajna rzecz, ogólnie bardzo lubię takie pasztety. Ten też wyszedł naprawdę dobrze. I cieszy mnie również niemarnowanie jedzenia. My zawsze przetwarzamy wszystko co się da. A Wy macie jakieś(...)swoje pomysły na takie warzywa z rosołu? Jak coś, to śmiało piszcie w komentarzach, chętnie dowiem się czegoś nowego. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Tortilki 3 w 1 – pyszne i efektowne przekąski z kurczakiem 45

Składniki na 2 roladki: 6 placków tortilli (mogą być zwykłe lub smakowe) serek kanapkowy typu Almette, Turek itp. 2 łyżki majonezu 1 gotowany filet z kurczaka (może być z rosołu) 3-4 plastry suszonych pomidorów z zalewy olejowej 2 garści sałaty lodowej pół pęczka rzodkiewek 3-4 plasterki żółtego sera     *** Na jedną roladkę potrzebujemy 3 placki tortilli(...)mnie na dwie roladki jest 5 zwykłych tortilli i jedna chilli). Dwa placki tortilli przekrawamy na połówki, a jedną pozostawiamy w całości *** *** Ugotowany (najlepiej w rosole lub w wodzie z przyprawami) i ostudzony filet, kroimy na małe kawałki *** *** Dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone pomidory, mieszamy *** *** Pierwszą połówkę tortilli smarujemy cienko majonezem. U dołu układamy połowę farszu mięsno-pomidorowego *** *** Całość ciasno

Blog z Apetytem
Co zrobić z jedzeniem po świętach? Można je przerobić na pyszny obiad lub kolację! 41

także dołożyć inne warzywa lub np. pieczarki, u mnie była to papryka, której akurat miałam za dużo w lodówce.   Chrupiące krokiety Przepis tutaj (KLIK) Pozostało Wam mięso z rosołu, z pieczeni, z gulaszu albo z grilla? Przeróbcie je na pyszny farsz do krokietów. A w połączeniu z tą rewelacyjnie chrupiącą panierką i domowym sosem czosnkowym, to będzie obiad palce(...)tutaj (KLIK) Innym sposobem na wykorzystanie poświątecznych resztek jest zrobienie pasztetu. Pyszny domowy pasztet możemy wykonać od podstaw z surowego mięsa lub z resztek mięs, które zostały nam z rosołu, pieczeni lub z przyjęcia albo po świętach. Możemy go zajadać na kanapkach lub podać na przykład jako przekąskę na imprezie. Jeśli wykonamy więcej pasztetu na raz, spokojnie nadmiar możemy zamrozić

Blog z Apetytem
Filet z kurczaka z knedlami w sosie musztardowym 54

które z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Składniki 4 filety z kurczaka 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka musztardy 200 ml kwaśnej śmietany 1/2 l rosołu z kostki sól, pieprz olej do smażenia Knedle 6 bułek kajzerek, pokroić w kostkę 150 ml mleka 1 jajko 1 łyżka mąki sól, pieprz Filety z kurczaka trochę rozbić, posolić(...)namięknięcia. Kostkę rosołową rozpuścić 0,5 l wrzącej wody. Rozgrzać olej na patelni, następnie zrumienić mięso z każdej strony, na złoty kolor. Z masła i mąki przygotować zasmażkę, zalać rosołem, zagotować cały czas mieszając. Dodać musztardę, śmietanę, sól, pieprz, wymieszać i chwilę podgrzać. Namoczone bułki połączyć z mąką, jajkiem, solą i odstawić na 5 minut. Zagotować wodę, posolić. Z ciasta

gotuj ze mną
Kolorowe grzanki 49

puree z ciecierzycy, to bogate źródło białka roślinnego i błonnika. Składniki kilka kromek bagietki 1 puszka ciecierzycy 2 strąki czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki 1 mała cebula, posiekana 1/2 rosołu z kostki 8 łyżek oliwy 4 łyżki soku z cytryny 3 łyżki masła 1 łyżka ziaren sezamu 3 ząbki czosnku, posiekane natka pietruszki, posiekana sól, chili w proszku, anyż, pieprz(...)Puree z papryki Cebulę zeszklić na łyżce oliwy, dodać pokrojoną paprykę, rosół z kostki, szczyptę anyżu gotować 15 minut. Po tym czasie warzywa przecedzić dodać chili, pieprz i sól, według uznania. Zmiksować na gładką masę. Żółte puree Ciecierzycę odsączyć, jedną łyżkę można odłożyć do dekoracji. Do reszty dodać 6 łyżek oliwy, posiekany czosnek, sok z cytryny i 4 łyżki wody

gotuj ze mną
Kluski biszkoptowe 46

Kluski biszkoptowe to małe o nieregularnych kształtach kluseczki przyrządzone z jajek, mąki i masła. Kluski biszkoptowe smakują z rosołem, zupą pomidorową, wszelkimi gulaszami mięsnymi i warzywnym (np. z cukinii, ratatouille ) lub sosem pieczarkowym , sosem pomidorowym posypane parmezanem. Domowe kluski biszkoptowe smakują z podsmażonymi kawałkami kiełbasy/boczku z rumianą cebulką bądź polane zwyczajnie masełkiem ze świeżo skrojonym koperkiem. Zapraszam po mój(...)przez kilka minut, do miękkości. Porada. Kluseczki możesz szykować większe lub mniejsze. Te większe sprawdzą się do gulaszy mięsnych lub warzywnych. Mniejsze zaś do zupy, np. do zupy pomidorowej, rosołu, zamiast makaronu. Możesz je wrzucać wtedy bezpośrednio do gorącej zupy. Kluseczki biszkoptowe świetnie smakują z sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Możesz je także polać roztopionym masłem i posypać parmezanem. Smacznego Kluski

Zasmakuj Kuchni
Zupa cebulowa. 37

Składniki : 50 dkg cebuli 1 i 1/2 l bulionu warzywnego lub rosołu 1 - 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek 2 - 3 ząbki czosnku tymianek suszony ziele angielskie kilka ziaren czarnego pieprzu sól pieprz czarny mielony bagietka  Sposób wykonania :   C ebulę obierz, pokrój w piórka. Mocno rozgrzej głęboką patelnie, dodaj masło i oliwę z oliwek, wsyp pokrojoną(...)średnim ogniu na złoty kolor ( około 25 minut ). Pod koniec dodaj drobno posiekany czosnek, tymianek, wymieszaj i smaż jeszcze kilka minut. Zrumienioną cebulę wrzuć do gotującego się bulionu ( rosołu ), dodaj ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotuj jeszcze około 5 minut. Na końcu dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Bagietkę pokrój na mniejsze kawałki, podpiecz w piekarniku, aby się

Przepisy i porady kulinarne
Zupa grysikowa 47

Pyszna, szybka i lekkostrawna zupa z kaszą manną i warzywami na rosole, znana również jako zupa grysikowa . Grysik, to drobno zmielone ziarno pszenicy, które świetnie uzupełni smaki zupy mięsnej, na bulionie lub klasycznej zupy jarzynowej, czyniąc ją bardziej pożywną i sycącą. Przygotowanie zupy grysikowej jest bardzo proste, a samo danie idealne dla zarówno dla osób starszych jak i dzieci(...)moim domu zupę z kaszy manny przyrządzało się najczęściej na rosole drobiowym, ale czasem po prostu na wodzie. Z kolei grysik wrzucano bezpośrednio do wywaru lub szykowano z niego kluseczki. Niekiedy zupa z kaszy manny była z kawałkami kurczaka, jajkiem lub mięsnymi pulpecikami, ale najczęściej był to prosty przepis na jednogarnkowe danie wypełnione tylko tradycyjnymi warzywami. Dziś proponuję wersję

Kuchnia Na Wypasie
Papryka faszerowana z air fryer 51

się sprawdza nawet do zrobienia zwykłych bułek pieczonych, a Mięso wieprzowe pieczone w air fryer to pieczeń idealna. Paprykę lubię faszerować a dziś przygotowałam pyszny farsz wykorzystując mięso z rosołu z selerem, marchewką, ryżem i mielonym mięsem. Po nałożeniu farszu do papryk, po ich podpieczeniu posypałam je jeszcze tartym serem, dzięki czemu wierzch wyszedł pysznie chrupki. Naprawdę smaczne to wyszło(...)więc polecam! Składniki na papryki faszerowane z air fryer: Papryka faszerowana 3 sztuki, 250 g ugotowanego mięsa z rosołu, ugotowana marchewka i seler (wszystko zmiksowane) 250 g surowej wieprzowiny, 100 g ugotowanego ryżu *al dente), natka pietruszki trochę tartego sera i połówki pomidorków koktajlowych sól i pieprz do smaku. Jak przygotować paprykę faszerowaną z air fryer Papryki kroimy na pół

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety z fasoli mung 38

Składniki : ok.30 dag zmielonego mięsa wcześniej ugotowanego ( u mnie udko z kaczki z rosołu) ok. 30 dag fasoli mung ok.15 dag ugotowanych zmielonych ziemniaków 4 jajka sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, 1 duża cebula tłuszcz do smażenia, tarta bułka Przygotowanie: Dzień przed zrobieniem kotletów namaczamy fasolę, a dnia następnego dopiero ją mielimy- inaczej jest bardzo twarda Jeśli dysponujemy mięsem(...)rosołu to też je zmielimy razem z fasolą Podobnie z ziemniakami ( u mnie zostało kilka z dnia poprzedniego, a zawsze szkoda wyrzucić :) Cebulę drobno pokroić i przesmażyć z pokrojonym drobno czosnkiem, wbić rozmącone jajka, doprawić przyprawami, jeśli trzeba, bo masa za rzadka dodać łyżkę dwie bułki tartej wyrobić Gdy składniki połączą się, chwile odczekujemy i zabieramy się za formowanie niewielkich

Proste Potrawy
Tantanmen ramen – błyskawiczny 52

szybciej niż zamówiona na dowóz – przygotowanie takiego ramenu zajmuje ok. 20 minut (o ile mamy w domu dobry bulion – idealnie jak dzień czy dwa wcześniej robiliśmy rosół). Smakuje mi on znacznie bardziej, niż wiele zup tego typu jedzonych na mieście. Jego nuty smakowe będą inne w zależności od tego, czy bazą będzie tahini czy masło orzechowe oraz jakiego(...)łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka oleju chili 1 łyżka pasty miso 250 ml mleka sojowego lub kokosowego 625 ml esencjonalnego bulionu z warzyw i kurczaka (rosołu) Mięso do tantanmen ramen: 400 g mielonego mięsa wieprzowego 4 wyciśnięte ząbki czosnku 3 cm kawałek imbiru starty na tarce 2 łyżki oleju chili 2 łyżki oleju neutralnego np.: rzepakowego

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania