wychodziły. Być może to jakiś algorytm, Google i inne takie już czytają mi w myślach, ale wszędzie widziałam pory. I nie wyglądały wcale jak smutne zwiędlaki pływające w rosole. Internet narobił mi smaku. A na dodatek inspiracje były totalnie legalne, bo keto i lowcarbowe. Ponieważ to był spontan, zacznę od przepisu, a później podam składniki. Do naczynia żaroodpornego włożyłam pokrojone(...)jeśli ktoś lubi takie miksy, na bank dobre będzie z odrobiną śmietany lub kremowym serkiem. Składniki : - 4 pory (roku) - dwie łyżki masła -chlust białego wina - szklanka- półtorej rosołu - sól i pieprz
Cytryna&Co.biały Wegetariański barszcz biały Żurek wielkanocny Zupa krem chrzanowa Zupa z pokrzywy Zupa krem z warzyw z pieczonym łososiem i karmelizowanym porem Zupa koperkowa z jajkiem i kaszą kuskus Rosół kolagenowy Rosół z wolnowaru Zupa krem z pietruszki i gruszki Zupa z zielonych warzyw w 15 minut Zupa z rzodkiewek Wegańskie flaczki sojowe Zupa z podagrycznikiem Oszczędny Żurek Żurek grzybowy
Dorota Smakujedobrej kuchni nic nie powinno się marnować, a już na pewno nie szkielet upieczonego kurczaka, czy innego drobiu. Wszystko to może stać się podstawą kolejnego pysznego, zdrowego, wywaru, rosołu jako podstawa do wielu innych zup. W ten sposób uzyskamy pyszny, ale lekki, odchudzony rosół. Warunek jest jednak jeden, że nie można dawać za dużo wody, bo powstanie rozwodniony wywar
Bernika - moj kulinarny pamietnikwszyscy domownicy są syci i nie będą Ci przeszkadzać i marudzić za plecami. Wykorzystaj dodatkowy sprzęt AGD Niektóre dania wymagają znacznie większego nakładu czasu. Przykładem może być tradycyjny rosół. Znajdziesz dziesiątki różnych przepisów na ten specjał. Niektóre z nich wymagają gotowania wywaru nawet przez 12 czy 24 h! To oznacza, że przez cały ten czas jeden z palników będzie ciągle(...)zajęty wraz z dość dużym garnkiem. W takich sytuacjach przyda Ci się dodatkowy sprzęt AGD. Rosół możesz przygotować w wolnowarze, który zasilany jest energią elektryczną. Postawisz go w miejscu, aby nie przeszkadzał innym domownikom. Warzywa i mięso, które wymagają długiego gotowania, możesz przygotować w szybkowarze. Dzięki temu znacznie szybciej uporasz się z przygotowaniem składników np. na gulasz. Koniecznym wyposażeniem
Słodkie okruszkiWczoraj rosół, dzisiaj sałatka z kurczaka. Gotowane mięso kurczaka jest dość suche i mdłe. Dodatki takie jak ananas, seler konserwowy i kukurydza nadają sałatce charakteru. Składniki: ? gotowany kurczak z rosołu ? 1 puszka kukurydzy ? 1 puszka ananasa ? 1 słoiczek selera w zalewie ? 1 mały jogurt ? 4 łyżki majonezu ? sól, pieprz Wykonanie: ? Kurczak obrać z kości, odrzucić skórę, mięso pokroić w kawałki
To co kochamSałatka „niedzielna”, kiedy z rosołu pozostaje gotowany kurczak. Można do niej również użyć pieczonego kurczaka, gdy zostanie z obiadu. Sałatka zaskakuje smakiem, jest szybka w wykonaniu i smaczna. Gości w mojej rodzinie od kilkunastu lat. Składniki: ? mięso kurczaka z rosołu ? 1 duża cebula ? 5 ogórków kiszonych ? 2 jabłka ? 5 łyżek majonezu ? 100 g rodzynek Wykonanie: ? Rodzynki zalać gorącą
To co kochamangielskiego ? 30 g grzybów suszonych ? 2 bułki kajzerki ? 5 jajek ? gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: ? Gotować kurczaka w osolonej wodzie z warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim, jak gotujemy rosół na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Wywar z kurczaka i warzyw wykorzystać jako rosół lub jako baza do innej zupy. ? Namoczone grzyby gotować 15 minut, odcedzić. ? Bułki namoczyć
To co kochamTypowo poniedziałkowa zapiekanka, gdy zostaje mięso z niedzielnego rosołu i można przygotować obiad po jego recyklingu. Zapiekanka ma wszystko czyli 3 w 1 – dodatek skrobiowy, warzywny i białko, jest więc pełnowartościowym daniem obiadowym. Po wystygnięciu zapiekanka bardzo ładnie się kroi i odgrzewa. Najlepiej smakuje z… keczupem, można jednak przygotować jakiś inny ulubiony sos, np. pomidorowy lub pieczarkowy. Składniki(...)mięso kurczaka z rosołu ? 1 szklanka ryżu ? 1 puszka fasoli czerwonej ? 1 puszka zielonego groszku ? 1 duża śmietana kwaśna 12% ? 2 łyżeczki curry ? 4 łyżki sosu sojowego ? 1 jajko ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Ryż ugotować w dużej ilości osolonej wody – jak makaron, odcedzić i położyć na spodzie naczynia do zapiekania. ? Mięso kurczaka pokroić w kostkę i położyć
To co kochamprawie” robi różnicę, bo z makaronu ryżowego i bez pomidorów, a na bazie sosu balsamicznego, który nadaje potrawie charakterystyczny słodko-kwaśny smaczek. Kurczak pozostał mi z rosołu i na sałatkę użyłam jedną, dorodną pierś. Trochę zieleniny w postaci szparagów i danie gotowe. Smakuje i na ciepło i na zimno. Składniki: ? 150 g makaronu ryżowego paski ? 1 pęczek szparagów(...)pierś kurczaka gotowanego w rosole ? sos balsamiczny do smaku Wykonanie: ? Makaron ryżowy ugotować wg przepisu w osolonej wodzie. ? Szparagi gotować przez 7 minut również w posolonej wodzie. ? Kurczaka pokroić w kostkę. ? Wymieszać składniki sałatki i polać gotowym sosem balsamicznym.{jcomments
To co kochamZostały mi dwie dorodne piersi kurczaka zagrodowego z rosołu po chińsku i od razu pomyślałam o sałatce, i była to naprawdę szybka sałatka, a przy okazji smaczna. Trochę na słodko, trochę na kwaśno, trochę po hawajsku… Składniki: ? 2 piersi kurczaka z rosołu ? 400 g makaronu rurki ? 1 puszka kukurydzy ? 1 puszka ananasa ? 2 łyżki majonezu ? sok z 1/2 cytryny
To co kochamtemu. Cały czas pamiętałam ten smak kruchego i delikatnego ciasta. Przepis na nie wyleżał się w zeszycie dość długo, aż w końcu przyszła na niego pora. Z ugotowanego rosołu pozostało mi mięso z kurczaka, które wykorzystałam jako farsz do pasztecików. Wyszły bardzo smaczne. Jedliśmy je z czerwonym barszczykiem. Składniki: Ciasto – 500 g mąki pszennej – 375 g masła(...)masła po 250 g) – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 szklanka śmietany kwaśnej – 250 ml – 2 żółtka – szczypta soli Nadzienie – 4 gotowane w rosole udka z kurczaka – 1 gotowana marchewka i pietruszka – 2 jajka – 1 cebula – 3 łyżki oleju – 3 ząbki czosnku – sól, pieprz do smaku
To co kochammożesz podać podczas rodzinnego świątecznego spotkania. Zobacz, jakie składniki potrzebujesz, by przygotować tę pyszną zupę. Przepis na krem z białych warzyw z serkiem mascarpone 750 ml bulionu warzywnego lub rosołu 400 g kalafiora 200 g pora (wyłącznie biała część) 200 g selera (korzeń) 200 g serka mascarpone 7 ziemniaków 4 ząbki czosnku 2 cebule 2 pietruszki (korzeń) 2 łyżki masła(...)dodaj cebulę oraz por. Ustaw średnią moc palnika i podsmażaj te warzywa przez około 15 minut (po około 10 minutach dorzuć też czosnek). Całość podlej bulionem warzywnym lub rosołem i dodaj seler, pietruszkę oraz ziemniaki. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 10-12 minut. Po tym czasie dodaj kalafior i gotuj do miękkości wszystkich
Rozdomowionagroszkiem, prosty i szybki przepis Zupa ziemniaczana z grzybami i wędzonym boczkiem Zupa krem z cukinii z ziemniakami Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą Zupa ogórkowa: najlepszy przepis na rosole Barszcz czerwony z ziemniakami Zupa z soczewicy Zupa z botwiny z ziemniakami: przepis, jak zrobić Rosół z indyka - najsmaczniejszy, domowy przepis Zupa krem z dyni z zieloną soczewicą Miłego gotowania
Moja Książka Kucharskaziemniaków obieram. Nastrugało się i na pampuszki, i na pyzy, i jeszcze śluski kląskie. Ziemniaków wyszła cała tona. Trza było jakoś to przerobić. No i ofkors mięcho...Mięcho z rosołu! Pasztetów już mam dosyć, choć podobno pasztet do paszteta ciągnie. Bat not dys tajm, jak rzekł nasz poliglota, Jędrzej. No to sieM pyzy s miensom wyłoniły, niczym as z rękawa(...)Czytajta, róbta i umierajta z przejedzenia. Składniki: 750 g ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 500 g gotowanego mięsa z rosołu (mieszane) 1 ugotowana marchewka 2 łyżki natki pietruszki 150 g wędzonej słoniny 1 cebula sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym
R'n'G Kitchenjęczmienna perłowa 1 cebula 1 bardzo duża marchewka 3 łodygi selera naciowego kawałek pora pół małej cukinii 2 ząbki czosnku sól pieprz około 300 ml bulionu drobiowego lub rosołu 40 g masła 1 łyżka oleju rzepakowego Marchewkę i por pokroić na półplasterki. Łodygi selera naciowego na plasterki. Cukinię i cebulę w kostkę. Czosnek posiekać. Na patelni roztopić masło(...)minut smażyć ciągle mieszając. Po tym czasie dodać seler naciowy, por i kaszę. Przyprawić solą i pieprzem. Całość smażyć kolejne 5 minut ciągle mieszając. Następnie wlać bulion lub rosół, przykryć pokrywką i gotować co jakiś czas mieszając na małym ogniu aż kasza będzie miękka. Pod koniec gotowania dodać cukinię. Podawać z posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Gotowe ! Smacznego :) Czasami dodaję
Andzia Pichci