bardzo duże jajko, sól, pieprz bułka tarta na sos paprykowy: 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 i 1/2 dużej papryki, cebula, 2 ząbki czosnku, 1-2 szklanki wody lub rosołu, kilka łyżek słodkiej śmietanki lub mleka, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, słodka wędzona papryka, opcjonalnie szczypta chili, opcjonalnie odrobina tymianku, opcjonalnie natka pietruszki Kotleciki po węgiersku, przygotowanie: Jeśli(...)sprawdzić stopień doprawienia mięsa). Przygotować sos paprykowy: paprykę, cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Smażyć kilka chwil na niewielkiej ilości tłuszczu. Doprawić. Dodać koncentrat. Zalać warzywa wodą lub rosołem, tak by płyn lekko zakrywał składniki. Dusić do miękkości, pod koniec dodając śmietankę lub mleko do smaku. Jeśli sos jest za rzadki, można zagęścić go mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości
Lekcje w kuchnimięso powinno być wtedy bardzo miękkie i kruche, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić trochę dłużej). Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Dodać musztardę i miód. Doprawić do smaku, dolać śmietankę. Zagęścić sos skrobią rozmieszaną w niewielkiej ilości wody lub rosołu. Posypać natką pietruszki. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami
Lekcje w kuchnipłat dorsza (lub 2 mniejsze) 1 cebula 2 ząbki czosnku ok 250g pieczarek 1 marchewka 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 1 puszka krojonych pomidorów 1/3 szklanki bulionu warzywnego, rosołu lub wody 3 łyżki mąki olej do smażenia 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, słodka papryka mielona, szczypta chilli *** Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem(...)plasterki marchewkę *** *** Oraz paprykę i cukinie pokrojone w dużą kostkę *** *** Do podsmażonych warzyw dodajemy pomidory z puszki *** *** Mieszamy i dusimy całość pod przykryciem przez 10 minut *** *** Następnie dodajemy bulion, rosół lub wodę oraz podsmażoną rybę i dusimy pod przykryciem przez kolejne 10 minut *** *** Na koniec doprawiamy do smaku solą, papryką i chilli. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki *** *** SMACZNEGO
Blog z Apetytempapryki 1-2 ząbki czosnku 2 duże cebule 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1-2 łyżki sosu sojowego garść suszonych grzybów 2 łyżki majeranku 1 szklanka bulionu, rosołu lub wody olej do smażenia 1 skibka żytniego chleba lub 1 łyżka mąki – do zaciągnięcia sosu *** Mięso myjemy i osuszamy, kroimy na około 10 centymetrowe paski *** *** Nacieramy(...)obsypujemy majerankiem *** *** Na mięso wykładamy cebulę. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz suszone grzybki. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut *** *** Następnie wlewamy bulion, rosół lub wodę, dodajemy sos sojowy, zagotowujemy. Całość przykrywamy szczelnie pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy przez 1 godzinę. W tym czasie nie odkrywamy garnka *** *** Po tym czasie jeśli mięso zmiękło, odkrywamy garnek
Blog z Apetytemząbki czosnku 2 listki laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego szczypta tymianku szczypta cząbru 1 łyżka miodu lub mała łyżeczka cukru 100 ml śmietany kremówki 30% 1 szklanka rosołu ( lub 1 kostka bulionowa i szklanka wody) świeży majeranek do dekoracji sól, pieprz czarny do smaku Schab lekko rozbij tłuczkiem, podobnie jak na schabowe. Dopraw solą , pieprzem. Obsmaż z obu stron(...)maśle. Cebulę z czosnkiem posiekaj i tak jak schab oraz grzyby, zeszklij na złoto na maśle. Sporo masła, wiem ale to też niepowtarzalny smak.. Zalej schab szklanką rosołu, dodaj miód, grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, tymianek, cząber i duś pod przykryciem około 30 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po tym czasie wlej śmietanę i duś jeszcze około 10 minut
Ogrodnik w podróżymasła Warzywa: 1 cukinia 2 papryki (mogą być w różnych kolorach) 1 cebula kilka pieczarek Dodatkowo: olej do smażenia suszona bazylia i oregano – po szczypcie 1/3 szklanki bulionu, rosołu lub wody *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy(...)dokładamy plasterki pieczarek, podsmażamy *** *** W międzyczasie cukinie i paprykę kroimy w średniej wielkości kawałki *** *** Warzywa dokładamy na patelnię, wszystko mieszamy i podsmażamy przez kilka minut *** *** Całość zalewamy bulionem (lub rosołem, wodą) i dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut, do miękkości warzyw *** *** Gorący ryż mieszamy z masłem i dodajemy na patelnię *** *** Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonymi
Blog z Apetytemparmezan łyżeczka soli pół łyżeczka pieprzu garść pociętej naci z pietruszki mąka do oprószenia olej do smażenia 500 ml passaty z butelki cukier,sól,pieprz,oregano opcjonalnie pół szklanki rosołu do sosu Przepis 1. Czosnek posiekać, lub przecisnąć przez praskę. Następnie do miski należy dodać: mięso, czosnek,bułkę tartą,ser, garść pociętej natki pietruszki, sól, pieprz i jajko. Wszystkie składniki(...)Smażyć je na mocno brązowy kolor z każdej strony jakieś 10minut. Po tym czasie przełożyć klopsy na ręcznik papierowy do odcieknięcia oleju. 2. Do garnka wlać passate i opcjonalnie rosół jak posiadamy. Całość zagotowujemy a następnie doprawić cukrem,solą,pieprzem i oregano. Do sosu przekładać klopsy i razem jeszcze gotujemy 5 minut. Klopsy podawać z makaronem ugotowanym al dente
zjem to blog kulinarnyzapiekanka z chleba tostowego. Przepis na szybką i łatwą zapiekankę z kurczakiem. Zapiekanka z chleba to pomysł na ciepłą kolację z kurczakiem gyros. Zastanawiasz się jak wykorzystać mięso z rosołu? Zapiekanka z kurczakiem i pieczywem będzie idealnym rozwiązaniem. Zapiekanka z chleba to proste i pyszne danie, które przygotujesz w 30 – 40 minut. Zapiekanka z chleba przepisy Zapiekankę z chleba(...)tostowego można wykonać z różnymi dodatkami. Może to być zapiekanka z pieczarkami, zapiekanka z mięsem mielonym, zapiekanka z kiełbasą lub moja dzisiejsza propozycja zapiekanka z kurczakiem. Mięso z rosołu co zrobić? Zapiekanka gyros z bułki czy chleba będzie idealnym sposobem na wykorzystanie gotowanego mięsa. Zapiekanka z chleba ( zwykłego) czy zapiekanka z chleba tostowego obie robi się tak samo. Zapraszam
Dieta moja pasjaWielu z was zastanawia się co począć z mięsem z rosołu, a ja specjalnie gotowałam udźce z indyka, by mieć rosołowe mięso i przygotować dzisiejszą potrawkę. Do dania wykorzystałam 2 górne nogi z indyka bez kości. Kupiłam już tak przygotowane mięso, także oszczędziłam sobie filetowanie mięsa. Oczywiście całego wywaru nie wykorzystałam do zrobienia sosu, resztę podałam jako rosół.Całość bardzo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!odstawić na kilka godzin do namoczenia (można na całą noc). Krok 2. Namoczoną soczewicę osączyć z wody. Kolby kukurydzy oczyścić z liści i włosków, następnie odkroić ziarenka Zagotować rosół, dodać soczewicę i ziarna kukurydzy - ugotować na średnim ogniu. Krok 2. W tym czasie na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Dodać posiekaną papryczkę chili, imbir, czosnek, kolendrę, kumin, kurkumę oraz garam(...)serem>>> Zupa tajska tom yum z kurczakiem>>> Krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach>>> Szybka zupa pomidorowa>>> Prawdziwy rosół z kury>>> Fasolka po bretońsku z kiełbasą>>> Kapuśniak z kiszonej kapusty>>> Miłego gotowania! Zupa z soczewicy
Moja Książka Kucharskałyżka musztardy 1 łyżka Sambal Oelek lub pasty paprykowej sól i pieprz do smaku 1-2 liść laurowy 2-3 ziarna ziela angielskiego słodka papryka w proszku, 1 litr rosołu, bulionu lub woda i 2 kostki bulionowe olej crème fraîche, gęsty jogurt lub kwaśna śmietana Boczek lub wędzone mięso podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni. Następnie dodajemy kiełbasę i cebulę(...)Dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę, Sambal Oelek i ogórki kiszone, oraz opcjonalnie słoik leczo, liście laurowe, ziele angielskie, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku. Wlewamy bulion lub rosół, (może być zrobiony z kostek) , gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż konsystencja zupy będzie lekko kremowa, ale nie gęsta. W razie potrzeby zawsze można dodać trochę soku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięposiekana cebula 2 posiekane ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy po 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu i tymianku szczypta cayenne 1/4 łyżeczki soli selerowej około 3 szklanki rosołu z kurczaka 2 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki sos Worcestershire, sól i mielony pieprz do smaku 1/2 szklanki śmietany kremówki około 1/2 szklanki tartego sera cheddar lub serka topionego (albo(...)cukinii Krok 1. W garnku rozgrzać masło i oliwę, poddusić cebulę oraz czosnek. Następnie włożyć pokrojoną w kostkę cukinię, zioła i przyprawy - smażyć razem przez kilka minut. Wlać rosół z kurczaka, dodać pokrojone ziemniaki - gotować pod przykryciem, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Ugotowaną zupę z cukinii zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny
Moja Książka Kucharskaudko z kurczaka pół cukini pół czerwonej papryki 1 szkl ryżu 3 szkl rosołu, bulionu, lub wody sól pieprz 1 cebula 2-3 ząbki czosnku chili czerwona papryka słodka tłuszcz do smażenia Udko oddzielamy od kości i kroimy drobno razem ze skórką, lub jeśli ktoś nie lubi można bez skórki. W głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, przysmażamy posiekaną cebulę(...)czosnek, dodajemy mięso, przysmażamy kilka minut i wsypujemy suchy ryż, po kilku minutach podlewamy rosołem lub wodą i dodajemy resztę składników , wszystko pokrojone w kostkę. Dusimy pod przykryciem często mieszając i podlewając by ryż nam nie przypalił się i nie wysechł. Risotto musi być kleiste. Doprawiamy do smaku przyprawami
Gotowanie jest łatwealbo krewetek. Gyoza smażone, a następnie parowane na tej samej patelni. Mają niesamowity chrupiący spód i delikatne, mięciutkie ciasto powyżej. Pierożki w środku wypełnione są pysznym, bogatym w smaku rosołem. Najlepsze zaraz po przygotowaniu. Pierożki gyoza. Pierożki gyoza z warzywami Poniżej składniki i przyprawy na najlepsze pierożki gyoza z warzywami i mięsem wieprzowym. Pierożki doprawione sosem sojowym(...)sosem na bazie chili i czosnku, może być ocet ryżowy. Posypujemy nasionami sezamu oraz posiekanym szczypiorkiem. Pierożki najlepiej smakują podane zaraz po przygotowaniu. W środku wypełnione są niezwykle pysznym rosołem, są mięciutkie, soczyste i delikatne. Sos do maczania pierożków: 1,5 łyżki octu ryżowego 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego posiekana papryczka chili (ilość najlepiej dostosować
Moja Książka Kucharskanaprawdę szybko, smakuje nieziemsko! PRZEPIS PAELLA Z CUKINIĄ Składniki: 500g kurczaka 2 cukinie 200g liści szpinaku 2 ząbki czosnku 1 cebula 6 łyżek oliwy 300g ryżu 1 litr rosołu 8-10 nitek szafranu Jak zrobić paella z cukinią: Najpierw kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w nieduże kawałki. Następnie na oleju podsmżamy kurczaka, wyjmujemy go i szklimy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez(...)praskę czosnek. Potem do cebuli i kurczaka dodajemy suchy ryż i przesmażamy minutę, mieszając. Zaraz potem do gorącego rosołu dodajemy szafran. Następnie wlewamy chochlę gorącego bulionu i gotujemy mieszając aż ryż wchłonie cały płyn. Powtarzamy wlewanie bulionu aż ryż będzie miękki. Potem dodajemy pokrojone w kostkę cukinie i liście szpinaku i gotujemy 2-3 minuty, wyłączamy grzanie. Doprawiamy do smaku
Dorota Smakuje