rosół - 7627 przepisów (strona:164/509)

ŻUR STAROPOLSKI NA WIEJSKIEJ KIEŁBASIE: tradycyjny przepis na żurek 98

kiełbasie krok po kroku. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :)  Polecam. Przepis na staropolski żurek z chrzanem i kiełbasą. Oto składniki na żur z kiełbasą: 2,5 l rosołu 400 g wiejskiej, wędzonej kiełbasy w naturalnej osłonce 1,5 - 2 szklanki dobrego, nie skwaszonego zakwasu pszennego na żurek  kilka kapeluszy suszonych grzybów 1 mały kubek śmietany 12% sól(...)przygotowanie krok po kroku: Krok 1. Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Następnie pokroić w paseczki lub posiekać. Jajka ugotować, obrać i pokroić na połówki. Krok 2. Do garnka wlać rosół, włożyć kiełbasę i zagotować, zmniejszyć ogień. Parzyć kiełbasę 20 minut powoli po czym kiełbasę wyjąć i poporcjować. Krok 3. Do gorącego wywaru wlać rozmieszany zakwas pszenny i rozbitą śmietanę, dodać

Moja Książka Kucharska
Pierogi z mięsem 102

Pierogi z mięsem są jednym z moich ulubionych pomysłów na wykorzystanie mięsa z rosołu, zwłaszcza, gdy robię rosół na mięsie drobiowym i wołowym. Takie mieszane mięsko idealnie sprawdza się jako farsz do pierogów z mięsem. Gorąco polecam! Pierogi z The post Pierogi z mięsem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Kluski śląskie - kulinarny recycling 82

eksperymentować z nowymi przepisami albo w ogóle wymyślać nowe potrawy. Często tak robię, ale z drugiej strony, często, jak w wielu polskich domach bywa u nas bardzo tradycyjnie, czyli rosół i schabowe. Nawet to lubię, bo, ponieważ  sama nie przepadam za rosołem, jest to danie, którym od początku do końca zajmuje się mój mąż. Sam robi potrzebne zakupy

I tu będę miała takie te
MIĘSNE CYGARA DZIADKA HILAREGO 120

masala. zmielone mięso wieprzowe 500 g 1 duże jajko lub 1 mniejsze+ 1 żółtko bułka tarta 3 czubate łyżki tandoori masala 1 czubata łyżka 1-2 łyżki wody lub rosołu sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierowania    Wychodzi 8 sporych cygar. Jajko roztrzepać z przyprawą tandoori masala, dosypać bułkę tartą, wymieszać i dodać do zmielonego mięsa. Mięso(...)przyprawić solą i pieprzem, dodać rosół lub wodę i dobrze wymieszać. Masę wyrabiać dokładnie rękoma kilka minut, aż będzie jednolita. Potem podzielić na osiem części z każdej formować cygara i obtoczyć w bułce tartej.   Cygara smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony do przyrumienienia. Idealnie smakują duszonymi warzywami. Smaczne są na ciepło i zimno

Smaczne moje
ROSÓŁ NA DROBIU PIECZONYM W MLEKU W PROSZKU 92

Niesamowity zapach , intensywny kolor i smak pieczonego kurczaka. Często wracam do tego przepisu. Idealny rosół na niedzielny obiad. 2 udka kurczaka, 2 skrzydełka mleko w proszku marchewka, pietruszka , kawałek selera 1 mała cebula sól. pieprz świeże oregano i majeranek Po umyciu i wysuszeniu mięsa, obsypujemy je mlekiem w proszku. Wstawiamy w blaszce do piekarnika (180-200 C) aż nabierze brązowego(...)koloru , podlewamy odrobiną wody. W zależności od tego jak bardzo podpieczemy mięso zmieni się nam kolor rosołu. Dzisiaj jest mniej podpieczone mięso stąd też kolor jest mniej intensywny. Nastawiamy wodę , gdy się zagotuje wkładamy upieczone mięso i pokrojone warzywa. Mięso gotujemy pod przykryciem na malutkim ogniu , pod koniec dodajemy świeże zioła, sól i pieprz. Z tej ilości miałam około

Smaczne moje
Papryka faszerowana kaszą jęczmienną i mięsem 84

sycąca paprykę faszerowaną  kaszą jęczmienną i mięsem. Tym razem papryki nie piekłam, a udusiłam w wodzie.  To taka alternatywa dla pieczonych papryk faszerowanych. Dodatkowo wykorzystałam mięso z rosołu,  które świetnie się tu sprawdziło. Składniki: 6 zielonych papryk 650 g mięsa gotowanego(może być z rosołu) 200 g kaszy jęczmiennej 2 cebule 3 ząbki czosnku olej do smażenia

magiczna kuchnia Kasi
Zupa z kukurydzy – kuchnia podkarpacka 72

roku przez Gminę Lubaczów. Zupa z kukurydzy – kuchnia podkarpacka Składniki: 3 kolby kukurydzy 2/3 szklanki kaszy jaglanej 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 litr rosołu lub wywaru warzywnego   Kolby kukurydzy obieramy z ziaren. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek drobno siekamy i razem podsmażamy na maśle. Do cebuli dodajemy kukurydzę i całość podlewamy rosołem (wywarem). Gotujemy

Trzeci talerz
Domowe flaki wołowe 104

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Składniki na około 2,5 litra zupy: 1 kg flaków wołowych (surowych w płacie lub pokrojonych i obgotowanych) 1,5 litra wywaru mięsnego, bulionu lub rosołu 3 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 łyżki majeranku pół łyżeczki imbiru mielonego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)Flaki przechowywane w chłodzie mogą zamienić się w galaretę – wystarczy podgrzać, by zupa wróciła do swojego płynnego stanu Do przygotowania zupy możesz samodzielnie zrobić mięsny wywar lub użyć rosołu z poprzedniego dnia. Do zrobienia wywaru można użyć dowolnej części kurczaka lub wołowiny z kością (drobiowe skrzydełka, nogi, szyjki, grzbiet, korpus, wołowy szponder, goleń, mostek) .       Pomysły

Kulinarny S.O.S.
Krokiety z mięsem 82

Dzisiaj polecam krokiety z mięsem. Krokiety z mięsem Mamy problem jak wykorzystać mięso pozostałe z rosołu, można z nich przygotować krokiety. Proste w wykonaniu, a mięso z rosołu wykorzystane. Składniki na ok 12 naleśników : 1/4  litra mleka 350 g mąki 30ml oleju 2 jajka 1/4 litra gorącej wody (przegotowanej) Wykonanie Mleko, jajka i mąkę razem zmiksować, po dokładnym wymieszaniu

Pomysłowa kuchnia
Kołduny z farszem z kaszy jaglanej i grzybów, podane z rosołem. 104

Ostatnio były pierogi, więc dziś pora na kołduny podane z rosołem.  Nadzienie inne niż tradycyjne ale jakie pyszne?!  Zapraszam! Składniki na ciasto; 50 dag mąki pszennej 1 żółtko 3 łyżki oleju gorąca woda ( tyle ile zabierze mąka) szczypta soli Mąką przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie. Wbić żółtko, dodać olej, sól i powoli dolewając wodę zagniatać ciasto. Ma być(...)uszek, jednak nie zawijam na palcu, tylko na równo z pierożkiem tworząc jakby kwiat.  Wrzucać na posolony wrzątek, gotować około 5 min. do miękkości. Podawać tradycyjnie z rosołem lub inna zupą.  Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Klasyczna zupa pomidorowa 105

należy zrobić wywar mięsny lub warzywny i wrzucić do niego pomidorowy dodatek (zwykle świeże pomidory, pomidory z puszki, koncentrat lub przecier pomidorowy) . Bardzo często do przygotowania wykorzystuje się rosół z poprzedniego dnia Zależnie od upodobań, pomidorowa bywa podawana z ryżem lub makaronem, ale można je zastąpić również tortellini, pulpecikami lub lanymi kluskami W poniższym przepisie śmietana jest opcjonalna – jeśli(...)jeszcze przez około 10 minut, a następnie zdejmij z ognia. Jeśli lubisz, zabiel zupę kwaśną lub słodką śmietaną.   Do przygotowania pomidorówki możesz samodzielnie zrobić mięsny wywar lub użyć rosołu z poprzedniego dnia. Do przygotowania wywaru można użyć dowolnej części kurczaka (skrzydełka, nogi, szyjki, grzbiet, korpus) . Szumowiny (szumy, burzyny) to ścięte drobiny białka z gotowanych składników gromadzące się na powierzchni

Kulinarny S.O.S.
Drożdżowe pierożki z mięsem 108

Składniki: ciasto 500 g mąki 200 ml mleka 40 g drożdży 1 jajko 3 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli  farsz 750 g mięsa gotowanego (z rosołu) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku olej do smażenia 1 łyżka oregano sól, pieprz dodatkowo jajko do posmarowania Wykonanie: Mleko podgrzewam,  by było letnie. Do miski wrzucam rozkruszone drożdże(...)cebulę z czosnkiem. Do miski przekładam mięso, dodaję cebulę z czosnkiem, oregano i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.  Gdyby farsz, był za suchy dolać trochę rosołu. Po godzinie wyjmuję ciasto i dokładnie zagniatam. Dzielę na mniejsze kawałki i każdą rozwałkowuję, na grubość ok. 0,5 cm. Z ciasta wycinam kółka za pomocą szklanki.  Na każdy

magiczna kuchnia Kasi
Kartoflanka z grzybami 83

cały rok - pieczarki i boczniaki. To jedna z zup "nawinie". W lodówce miałam trochę jednych, trochę drugich grzybów, kawałeczek boczku. Oto efekt - pyszna  zupka. Potrzebujemy: 2 litry dowolnego rosołu 4 średnie ziemniaki 20 dag pieczarek 20 dag boczniaków 1 średnia cebula 0,5 szkl ugotowanej marchewki z groszkiem (niekoniecznie) 30 dag przerastanego boczku wędzonego sól, pieprz, gałka muszkatołowa(...)Dodaję do cebuli z boczkiem. Przykrywam pokrywką i duszę 10 min.     Ugotowane ziemniaki tłukę niezbyt dokładnie, tak aby część pozostała w kawałkach. Zalewam 2 litrami rosołu, wkładam zawartość patelni. Gotuję jeszcze chwilkę. Doprawiam solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Porada Marchewkę z groszkiem dodałam, bo miałam ugotowana, ale nie jest to konieczne

Co w garnkach piszczy
Zupa porowa z szynką. Wyjątkowy smak! 104

Dodatek ziemniaków i grzanek sprawia, że można sobie nią pojeść i nie zaburczy ponownie w brzuchu po godzinie. Jest szybka w przygotowaniu i niezwykle prosta. Często gdy zostaje nam rosół z poprzedniego dnia, właśnie taką zupę robimy (poza oczywiście pomidorową) z tego pozostałego bulionu. Jest to świetne rozwiązanie, aby nie wyrzucać wczorajszego rosołu a ponadto świetne urozmaicenie codziennej diety. (adsbygoogle

ProstePesto.pl

Proponowane wyszukiwania