rosół - 7627 przepisów (strona:157/509)

Kluski kładzione łyżką na mleku 60

wyjątkiem. Nie mogą to być kluski kładzione na mleku. Jak to ma w zwyczaju mówić, kluski ok, ale po co to mleko. 😅 Dlatego jemu robiłam klasyczne kluski kładzione na rosole. Kluski lane, a kluski kładzione to dwa różne rodzaje klusek. Tak jedne jak i drugie można przygotować na wodzie, mleku lub rosole. Można je podawać jako dodatek do większości

Dieta moja pasja
Prosty ramen z kurczakiem 66

Prosty ramen z kurczakiem  Jak zrobić ramen - japoński rosół drobiowy. Prosty ramen z kurczakiem to przepis na bardzo dobry rosół azjatycki z podsmażonym kurczakiem, makaronem i aromatycznymi dodatkami. Tradycyjny japoński ramen przygotujesz bardzo szybko, jeśli masz w domu bulion drobiowy. Jednak najsmaczniejszy będzie, jeżeli pozostawisz mięso w marynacie na całą noc. Chociaż przepis na prosty ramen z kurczakiem jest

Cztery Fajery
Kurczak z papryką i pieczarkami 45

Składniki: 3 niewielkie piersi z kurczaka 1 mała czerwona papryka 200-250 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego wędzona mielona papryka sól, pieprz dowolny bulion lub rosół 1 ząbek czosnku olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Posypać wędzoną papryką i solą, wymieszać. Odstawić na bok. 2. W międzyczasie cebulę(...)wrzucić cebulę, a następnie zmiażdżony ząbek czosnku. Dodać pokrojone pieczarki, dusić, aż woda wyparuje z pieczarek. Na koniec dorzucić paprykę i smażyć jeszcze chwilę. Z powrotem dodać mięso, zalać rosołem lub innym bulionem tyle, by mięso było lekko przykryte płynem. Dodać koncentrat pomidorowy. Całość dusić około 20-25 minut, pod koniec zdjąć pokrywkę, by sos zgęstniał. Doprawić do smaku solą

Kuchnia domowa Ani
botwinka na pyszny obiad... 70

Składniki: botwinka 4 pęczki, rosół 2 litry, sól 1 łyżeczka, cukier 3 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1-2 łyżki, mąka pszenna 3 łyżki, śmietana 18% 100 gram, mleko 3.2% 1 szklanka, ziemniaki ugotowane 1 kg, słonina wędzona 30- dag, cebula 1 sztuka duża, koperek 1/2 pęczka, jajka "L" ile potrzeba, sól, pieprz do smaku Pęczki botwinki dobrze(...)opłukać pod zimną wodą, odciąć malutkie buraczki, liście i łodyżki nożyczkami drobno kroić do garnka, wlać rosół ( lub wodę i kostki rosołowe ), zagotować. Buraczki w rozdrabniaczu zmiksować i dodać do botwinki, gotować z 15 minut, dodać soli, pieprz mielony, cukier, ocet jabłkowy. Mleko wymieszać z mąką, śmietaną i wlać do zupy, mieszać do zagęszczenia i zdjąć z ognia. Słoninkę wędzoną

W Mojej Kuchni Lubię
Generator pary czy żelazko parowe 61

się oszukiwać, generator pary i żelazko parowe to nie to samo, chociaż jednym i drugim wyprasujesz niemal wszystko. Porównywanie stacji parowej i żelazka parowego, to jak porównanie rosołu z kostki rosołowej do domowego rosołu na mięsie i warzywach. Jeśli zastanawiasz się co wybrać generator pary czy żelazko parowe, to postaram się podpowiedzieć, co jest istotne w zależności od Twoich potrzeb

Cztery Fajery
Pasztet- królik, drób, wieprzowina 86

POMOCNICZE -sól warzona 16-17 g/kg -przyprawa do pasztetu jak na wyżej pokazanym zdjęciu 5-6 g/kg -2 lub 3 ząbki czosnku opcjonalnie jak ktoś lubi /osobiście dodałem - rosół z gotowania królika i boczku / dajemy tyle aby masa mięsna przypominała konsystencję gęstego budyniu  WYKONANIE  Do garnka wlewamy tyle wody aby nasz surowiec mięsny królik i boczek był(...)mielimy na drobnym sitku 2-3 mm dwa trzy razy. Po zmieleniu składników zabieramy się za przyprawianie. Podczas mieszania musimy ocenić gęstość naszego farszu i w razie potrzeby dolewamy rosołu. Masa mięsna ma być w miarę luźna pasztetowa ma być smarowna. Aby ostatecznie pasztet miał gładką konsystencję w warunkach domowych można posiłkować się blenderem. Napełniamy słoiki puszki. Puszki sterylizowałem

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kotleciki po węgiersku 57

bardzo duże jajko, sól, pieprz bułka tarta na sos paprykowy: 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 i 1/2 dużej papryki, cebula, 2 ząbki czosnku, 1-2 szklanki wody lub rosołu, kilka łyżek słodkiej śmietanki lub mleka, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, słodka wędzona papryka, opcjonalnie szczypta chili, opcjonalnie odrobina tymianku, opcjonalnie natka pietruszki Kotleciki po węgiersku, przygotowanie: Jeśli(...)sprawdzić stopień doprawienia mięsa).  Przygotować sos paprykowy: paprykę, cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Smażyć kilka chwil na niewielkiej ilości tłuszczu. Doprawić. Dodać koncentrat. Zalać warzywa wodą lub rosołem, tak by płyn lekko zakrywał składniki. Dusić do miękkości, pod koniec dodając śmietankę lub mleko do smaku. Jeśli sos jest za rzadki, można zagęścić go mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości

Lekcje w kuchni
Schab w sosie musztardowym 50

mięso powinno być wtedy bardzo miękkie i kruche, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić trochę dłużej).  Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Dodać musztardę i miód. Doprawić do smaku,  dolać śmietankę. Zagęścić sos skrobią rozmieszaną w niewielkiej ilości wody lub rosołu. Posypać natką pietruszki. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami

Lekcje w kuchni
Gulasz rybny z dorsza 75

płat dorsza (lub 2 mniejsze) 1 cebula 2 ząbki czosnku ok 250g pieczarek 1 marchewka 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 1 puszka krojonych pomidorów 1/3 szklanki bulionu warzywnego, rosołu lub wody 3 łyżki mąki olej do smażenia 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, słodka papryka mielona, szczypta chilli       *** Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem(...)plasterki marchewkę *** *** Oraz paprykę i cukinie pokrojone w dużą kostkę *** *** Do podsmażonych warzyw dodajemy pomidory z puszki *** *** Mieszamy i dusimy całość pod przykryciem przez 10 minut *** *** Następnie dodajemy bulion, rosół lub wodę oraz podsmażoną rybę i dusimy pod przykryciem przez kolejne 10 minut *** *** Na koniec doprawiamy do smaku solą, papryką i chilli. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki *** *** SMACZNEGO

Blog z Apetytem
Żeberka duszone w sosie własnym 79

papryki 1-2 ząbki czosnku 2 duże cebule 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1-2 łyżki sosu sojowego garść suszonych grzybów 2 łyżki majeranku 1 szklanka bulionu, rosołu lub wody olej do smażenia 1 skibka żytniego chleba lub 1 łyżka mąki – do zaciągnięcia sosu     *** Mięso myjemy i osuszamy, kroimy na około 10 centymetrowe paski *** *** Nacieramy(...)obsypujemy majerankiem *** *** Na mięso wykładamy cebulę. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz suszone grzybki. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut *** *** Następnie wlewamy bulion, rosół lub wodę, dodajemy sos sojowy, zagotowujemy. Całość przykrywamy szczelnie pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy przez 1 godzinę. W tym czasie nie odkrywamy garnka *** *** Po tym czasie jeśli mięso zmiękło, odkrywamy garnek

Blog z Apetytem
Schab leśniczego, duszony z grzybami 71

ząbki czosnku 2 listki laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego szczypta tymianku szczypta cząbru 1 łyżka miodu lub mała łyżeczka cukru 100 ml śmietany kremówki 30% 1 szklanka rosołu ( lub 1 kostka bulionowa i szklanka wody) świeży majeranek do dekoracji sól, pieprz czarny do smaku Schab lekko rozbij tłuczkiem, podobnie jak na schabowe. Dopraw solą , pieprzem. Obsmaż z obu stron(...)maśle. Cebulę z czosnkiem posiekaj i tak jak schab oraz grzyby, zeszklij na złoto na maśle. Sporo masła, wiem ale to też niepowtarzalny smak.. Zalej schab szklanką rosołu, dodaj miód, grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, tymianek, cząber i duś pod przykryciem około 30 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po tym czasie wlej śmietanę i duś jeszcze około 10 minut

Ogrodnik w podróży
Risotto z klopsikami wieprzowymi i warzywami 127

masła Warzywa: 1 cukinia 2 papryki (mogą być w różnych kolorach) 1 cebula kilka pieczarek Dodatkowo: olej do smażenia suszona bazylia i oregano – po szczypcie 1/3 szklanki bulionu, rosołu lub wody     *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy(...)dokładamy plasterki pieczarek, podsmażamy *** *** W międzyczasie cukinie i paprykę kroimy w średniej wielkości kawałki *** *** Warzywa dokładamy na patelnię, wszystko mieszamy i podsmażamy przez kilka minut *** *** Całość zalewamy bulionem (lub rosołem, wodą) i dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut, do miękkości warzyw *** *** Gorący ryż mieszamy z masłem i dodajemy na patelnię *** *** Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonymi

Blog z Apetytem