obróbki termicznej traci on sporo swoich zdrowotnych właściwości, przed podaniem ścieram do każdej miseczki ząbek świeżego czosnku. Składniki: ok. 10 ząbków czosnków 1,5 litra bulionu lub rosołu 100 ml słodkiej śmietanki 5-6 ziemniaków pół pora 1 niewielka marchewka 1 łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir świeży lub suszony Grzanki: 3 kromki chleba 1 łyżka(...)krążki *** *** Czosnek obieramy i kroimy w plasterki *** *** W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy wszystkie warzywa i podsmażamy ciągle mieszając przez około 3 minuty *** *** Następnie całość zalewamy bulionem lub rosołem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną *** *** Po tym czasie zupę blendujemy na gładki krem *** *** Śmietankę przelewamy do kubka i hartujemy, żeby się
Blog z Apetytemgodziny i 30 minut (mięso powinno być bardzo miękkie, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić dłużej). Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Dolać śmietankę. Zagęścić sos skrobią lub mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody lub rosołu (mieszankę dodajemy stopniowo, kontrolując gęstość - zapewne nie dodamy całej mieszanki). Jeśli jest taka potrzeba, doprawić
Lekcje w kuchniPieczony rosół przygotowujemy piekąc wcześniej mięso i warzywa w piekarniku, a następnie gotując wszystko na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Tak przygotowany rosół jest bardziej esencjonalny i wyrazisty w smaku, a do tego ma piękny bursztynowy kolor. Podajemy z makaronem oraz świeżą natką pietruszki. Składniki: 600 g mięsa z kurczaka - u mnie pałeczki, 3 duże marchewki, 3 średniej wielkości, pietruszki
Lena Gotujezarumienienia z obu stron. Gdy klopsiki będą się rumienić, ale będą wciąż surowe w środku, dodać posiekaną cebulę i czosnek, a po chwili pomidory. Zalać całość wodą lub rosołem, tak by płyn lekko zakrywał składniki. Doprawić (uważać z solą, bo będziemy dodawać słoną fetę). Dusić około 20-30 minut lub do miękkości składników i zgęstnienia sosu - gdyby(...)szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Pod koniec gotowania dodać pokrojone oliwki i ser feta pokrojony w grubą kostkę. Sprawdzić stopień doprawienia sosu. Posypać natką. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku: Lekcje w kuchni
Lekcje w kuchniRóżnego rodzaju pasty do pieczywa to coś, co uwielbiam! Za każdym razem ciekawie odmieniają moje kanapki Tym razem mam dla Was fantastyczną recepturę z wykorzystaniem mięsa z rosołu . Pasta z gotowanego kurczaka i jajek to genialny, wysokobiałkowy dodatek do pieczywa. Smakuje idealnie w połączeniu z chrupiącym żytnim pieczywem i korniszonami. Mniam! Spróbujcie sami! Pasta z gotowanego kurczaka i jajek Składniki(...)zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Pasta z gotowanego kurczaka i jajek. Genialny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu :) pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka Pietruszkidorosłych jak i dzieci, ze śmietaną lub bez, wybór należy do Ciebie. Zupa z cukinii z warzywami Jeżeli chcesz zrobić najprostszą zupę z cukinii , przygotuj sobie wiązankę włoszczyzny do rosołu. Taki podstawowy zestaw, sprawdzi się idealnie, a zupa będzie pyszna i pełna aromatu. Jak zrobić pyszną zupę z cukinii z ziemniakami? Zapraszam na przepis 🙂 Zupa z cukinii(...)ziemniakami i marchewką przepis cukinia 1 średnia marchew 1 sztuka pietruszka 1 sztuka seler 1/4 cebula 1 sztuka ziemniaki 3 średnie sztuki rosół lub bulion warzywny 1 litr masło lub olej 2 łyżki czosnek 2 ząbki majeranek 1 łyżka świeży lubczyk 1 gałązka sól i pieprz do smaku kwaśna śmietana 3 łyżki koperek 2 łyżki Jak zrobić
Dieta moja pasjaSkładniki : ok 500 g gotowanego mięsa z rosołu ( u mnie kura, wątróbki drobiowe, kaczka) 4 jajka 250 g ciecierzycy ze słoiczka 5 ząbków czosnku sól, pieprz, łyżeczka sosu sojowego, majeranek, mielona papryka słodka Przygotowanie : Ostudzone mięso i wątróbki zmielić, również zmielić osączoną ciecierzycę Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę Jajka ubić na puszystą masę Do miski z mięsem, ciecierzycą wlać(...)swojego smaku, wymieszać Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej dokładnie smalcem Piec ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 170 *C Moje uwagi: dodałam kilka łyżek rosołu, bo masa na pieczeń wg mnie była za sucha (można dodać wody ) Foremka
Proste PotrawyNiedawno zamieszczałem przepis na placki warzywne z warzyw po gotowaniu rosołu. I pisałem wtedy, że jeszcze kilka przepisów na wykorzystanie takich warzyw się pojawi. Więc teraz pojawia się przepis na pasztet. Fajna rzecz, ogólnie bardzo lubię takie pasztety. Ten też wyszedł naprawdę dobrze. I cieszy mnie również niemarnowanie jedzenia. My zawsze przetwarzamy wszystko co się da. A Wy macie jakieś(...)swoje pomysły na takie warzywa z rosołu? Jak coś, to śmiało piszcie w komentarzach, chętnie dowiem się czegoś nowego. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder ManufactureSkładniki na 2 roladki: 6 placków tortilli (mogą być zwykłe lub smakowe) serek kanapkowy typu Almette, Turek itp. 2 łyżki majonezu 1 gotowany filet z kurczaka (może być z rosołu) 3-4 plastry suszonych pomidorów z zalewy olejowej 2 garści sałaty lodowej pół pęczka rzodkiewek 3-4 plasterki żółtego sera *** Na jedną roladkę potrzebujemy 3 placki tortilli(...)mnie na dwie roladki jest 5 zwykłych tortilli i jedna chilli). Dwa placki tortilli przekrawamy na połówki, a jedną pozostawiamy w całości *** *** Ugotowany (najlepiej w rosole lub w wodzie z przyprawami) i ostudzony filet, kroimy na małe kawałki *** *** Dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone pomidory, mieszamy *** *** Pierwszą połówkę tortilli smarujemy cienko majonezem. U dołu układamy połowę farszu mięsno-pomidorowego *** *** Całość ciasno
Blog z Apetytemtakże dołożyć inne warzywa lub np. pieczarki, u mnie była to papryka, której akurat miałam za dużo w lodówce. Chrupiące krokiety Przepis tutaj (KLIK) Pozostało Wam mięso z rosołu, z pieczeni, z gulaszu albo z grilla? Przeróbcie je na pyszny farsz do krokietów. A w połączeniu z tą rewelacyjnie chrupiącą panierką i domowym sosem czosnkowym, to będzie obiad palce(...)tutaj (KLIK) Innym sposobem na wykorzystanie poświątecznych resztek jest zrobienie pasztetu. Pyszny domowy pasztet możemy wykonać od podstaw z surowego mięsa lub z resztek mięs, które zostały nam z rosołu, pieczeni lub z przyjęcia albo po świętach. Możemy go zajadać na kanapkach lub podać na przykład jako przekąskę na imprezie. Jeśli wykonamy więcej pasztetu na raz, spokojnie nadmiar możemy zamrozić
Blog z Apetytemktóre z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Składniki 4 filety z kurczaka 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka musztardy 200 ml kwaśnej śmietany 1/2 l rosołu z kostki sól, pieprz olej do smażenia Knedle 6 bułek kajzerek, pokroić w kostkę 150 ml mleka 1 jajko 1 łyżka mąki sól, pieprz Filety z kurczaka trochę rozbić, posolić(...)namięknięcia. Kostkę rosołową rozpuścić 0,5 l wrzącej wody. Rozgrzać olej na patelni, następnie zrumienić mięso z każdej strony, na złoty kolor. Z masła i mąki przygotować zasmażkę, zalać rosołem, zagotować cały czas mieszając. Dodać musztardę, śmietanę, sól, pieprz, wymieszać i chwilę podgrzać. Namoczone bułki połączyć z mąką, jajkiem, solą i odstawić na 5 minut. Zagotować wodę, posolić. Z ciasta
gotuj ze mnąpuree z ciecierzycy, to bogate źródło białka roślinnego i błonnika. Składniki kilka kromek bagietki 1 puszka ciecierzycy 2 strąki czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki 1 mała cebula, posiekana 1/2 rosołu z kostki 8 łyżek oliwy 4 łyżki soku z cytryny 3 łyżki masła 1 łyżka ziaren sezamu 3 ząbki czosnku, posiekane natka pietruszki, posiekana sól, chili w proszku, anyż, pieprz(...)Puree z papryki Cebulę zeszklić na łyżce oliwy, dodać pokrojoną paprykę, rosół z kostki, szczyptę anyżu gotować 15 minut. Po tym czasie warzywa przecedzić dodać chili, pieprz i sól, według uznania. Zmiksować na gładką masę. Żółte puree Ciecierzycę odsączyć, jedną łyżkę można odłożyć do dekoracji. Do reszty dodać 6 łyżek oliwy, posiekany czosnek, sok z cytryny i 4 łyżki wody
gotuj ze mnąKluski biszkoptowe to małe o nieregularnych kształtach kluseczki przyrządzone z jajek, mąki i masła. Kluski biszkoptowe smakują z rosołem, zupą pomidorową, wszelkimi gulaszami mięsnymi i warzywnym (np. z cukinii, ratatouille ) lub sosem pieczarkowym , sosem pomidorowym posypane parmezanem. Domowe kluski biszkoptowe smakują z podsmażonymi kawałkami kiełbasy/boczku z rumianą cebulką bądź polane zwyczajnie masełkiem ze świeżo skrojonym koperkiem. Zapraszam po mój(...)przez kilka minut, do miękkości. Porada. Kluseczki możesz szykować większe lub mniejsze. Te większe sprawdzą się do gulaszy mięsnych lub warzywnych. Mniejsze zaś do zupy, np. do zupy pomidorowej, rosołu, zamiast makaronu. Możesz je wrzucać wtedy bezpośrednio do gorącej zupy. Kluseczki biszkoptowe świetnie smakują z sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Możesz je także polać roztopionym masłem i posypać parmezanem. Smacznego Kluski
Zasmakuj Kuchni