pomidorów z ziołami lub 3 obrane i pokrojone pomidory 1 mała puszka (165g) kukurydzy z chili 1 puszka (310g) czerwonej fasoli 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 1/2 litra rosołu drobiowego, bulionu 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu) 1/3 łyżeczki chili 1 duża czerwona papryka 1 marchew sól, pieprz do smaku(...)kostkę paprykę i doprawiamy solą. Podsmażamy przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając i pilnując, żeby się nie przypaliło. Dodajemy krojone pomidory, chwilkę dusimy. Całość zalewamy gorącym rosołem lub bulionem, dodajemy 100 g ryżu i gotujemy na niewielkim ogniu aż zupa lekko zgęstnieje (ok. 5 minut), na końcu dodajemy kukurydzę i fasolę odsączoną na sicie, oraz zioła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępochodzi z publikacji: Kulinarne podróże z „Jasiem Wędrowniczkiem”. Zupa grzybowa z kładzionymi kluseczkami - kuchnia podkarpacka Składniki: garść suszonych grzybów 1 marchew 1 pietruszka 1/2 selera 1/3 pora 2 l rosołu 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki kwaśnej śmietany sól pieprz Kluseczki: 3 jajka 50 ml mleka 15 dag mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli Zupa: Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy(...)dzień gotujemy je do miękkości (około 1,5 godziny) i odcedzamy przez sito, nie wylewając wywaru grzybowego. Warzywa oczyszczamy, myjemy i kroimy w paseczki. Gotujemy je do miękkości na rosole. Dokładamy pokrojone w paseczki grzyby i dolewamy gorący wywar grzybowy. Zupę podbijamy łyżką mąki wymieszaną z wodą. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec do zupy wkładamy ugotowane wcześniej kluseczki
Trzeci talerzSkładniki na 5 porcji/ 100 g czerwonej soczewicy 1 duża marchewka 3 ziemniaki ½ pora 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła 1 litr bulionu lub rosołu 2 szklanki przecieru pomidorowego ewentualnie 1 puszka pomidorów bez skórki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru Sól selerowa do smaku Świeża natka(...)garnku rozgrzać klarowane masło, wrzucić te składniki, wymieszać i zeszklić przez 3 minuty, dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz marchewkę , przesmażyć chwilę, wsypać suchą soczewicę , całość zalać gorącym rosołem lub bulionem, obojętnie co macie, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut, po tym czasie dodać przecier pomidorowy wymieszany z cukrem, zioła, kurkumę oraz słodką paprykę, doprawić ewentualnie solą
Wanilia i KardamonWróciliśmy do szkoły, wróciliśmy do szkolnego tryby gotowania – w weekend już rosół bulgotał na ogniu, co prawda jeszcze za ciepło na rosół ale więkoszość wylądowała zawekowana w słoiki na awaryjne sytuacje, a z reszty powstała pomidorówka. Gotuję, wekuję, mrożę, żeby potem móc szybko nakarmić i córkę i jej przyjaciół po powrocie ze szkoły. Ja nadal jestem w dużej mierze
Cooking for Emilyprzy poniedziałku ,,znowu będzie pomidorowa zrobiona z rosołu z wczoraj ;) " Wprawdzie nie było wczoraj rosołu, ale i tak ugotowałam pyszną zupkę krem z warzyw, papryki z dodatkiem przecieru pomidorowego. Wyszła palce lizać. Polecam zupka jest szybka, prosta i pyszna :) SK ŁADNIKI NA OK. 4 OSOBY: 1 duża czerwona papryka 1 duża marchew kawałek selera większa cebula kawałek pora
Pani na deserOstatnio gotuję rosół z mięsa mieszanego. Smakuje rewelacyjnie, jest aromatyczny i klarowny. Składniki: 1 skrzydło z indyka 1 kawałek wołowiny (żeberko lub szponder) 1 udko lub ćwiartka z kurczaka (opcjonalnie) 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera ziele angielskie liść laurowy kilka ziarenek pieprzu w ziarenkach 1 mały suszony grzybek woda natka lubczyku lub pietruszki sól Sposób(...)prosto z kranu, wlewam delikatnie po ściankach garnka). 4. Pod koniec doprawić solą. Dodaję też troszkę natki lubczyku. 5. Podawać z makaronem, ewentualnie z warzywami z rosołu i natką pietruszki. Smacznego
Kuchnia domowa Anifrancuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie Dania do mrożenia Jak mrozić warzywa ? Jak mrozić warzywa na rosół ? Jak zamrozić rosół ? Fasolka szparagowa mrożenie Jak gotować brukselka ? Jak gotować kukurydza ? Burak jak gotować ? Jak długo piec batata w piekarniku? Jak smażyć steki? Batat jak gotować ? Poszerz swoją wiedzę
Podstawy Gotowaniafrancuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie Dania do mrożenia Jak mrozić warzywa ? Jak mrozić warzywa na rosół ? Jak zamrozić rosół ? Fasolka szparagowa mrożenie Jak gotować brukselka ? Jak gotować kukurydza ? Burak jak gotować ? Jak długo piec batata w piekarniku? Jak smażyć steki? Batat jak gotować ? Poszerz swoją wiedzę
Podstawy Gotowaniafrancuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie Dania do mrożenia Jak mrozić warzywa ? Jak mrozić warzywa na rosół ? Jak zamrozić rosół ? Fasolka szparagowa mrożenie Jak gotować brukselka ? Jak gotować kukurydza ? Burak jak gotować ? Jak długo piec batata w piekarniku? Jak smażyć steki? Batat jak gotować ? Poszerz swoją wiedzę
Podstawy Gotowaniafrancuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie Dania do mrożenia Jak mrozić warzywa ? Jak mrozić warzywa na rosół ? Jak zamrozić rosół ? Fasolka szparagowa mrożenie Jak gotować brukselka ? Jak gotować kukurydza ? Burak jak gotować ? Jak długo piec batata w piekarniku? Jak smażyć steki? Batat jak gotować ? Poszerz swoją wiedzę
Podstawy Gotowaniafrancuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie Dania do mrożenia Jak mrozić warzywa ? Jak mrozić warzywa na rosół ? Jak zamrozić rosół ? Fasolka szparagowa mrożenie Jak gotować brukselka ? Jak gotować kukurydza ? Burak jak gotować ? Jak długo piec batata w piekarniku? Jak smażyć steki? Batat jak gotować ? /*! elementor - v3.15.0
Podstawy Gotowaniafrancuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie Dania do mrożenia Jak mrozić warzywa ? Jak mrozić warzywa na rosół ? Jak zamrozić rosół ? Fasolka szparagowa mrożenie Jak gotować brukselka ? Jak gotować kukurydza ? Burak jak gotować ? Jak długo piec batata w piekarniku? Jak smażyć steki? Batat jak gotować ? Jak smażyć jabłka
Podstawy Gotowaniafrancuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie Dania do mrożenia Jak mrozić warzywa ? Jak mrozić warzywa na rosół ? Jak zamrozić rosół ? Fasolka szparagowa mrożenie Jak gotować brukselka ? Jak gotować kukurydza ? Burak jak gotować ? Jak długo piec batata w piekarniku? Jak smażyć steki? Batat jak gotować ? Jak smażyć jabłka
Podstawy Gotowaniafrancuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie Dania do mrożenia Jak mrozić warzywa ? Jak mrozić warzywa na rosół ? Jak zamrozić rosół ? Fasolka szparagowa mrożenie Jak gotować brukselka ? Jak gotować kukurydza ? Burak jak gotować ? Jak długo piec batata w piekarniku? Jak smażyć steki? Batat jak gotować ? Jak smażyć jabłka
Podstawy Gotowania