rosół - 7627 przepisów (strona:136/509)

Litewskie kołduny na maśle 167

Najlepsze na świecie małe pierożki, których smak kojarzy mi się z babcinym domem. Co ciekawe okazuje się, że na Litwie podawane są one "solo", nie jak u nas w rosole. Oryginalnie w bulionie są tylko gotowane, a na talerzu występują z dużą ilością masła. Od dziś jestem ogromną fanką tej właśnie wersji, a dodatkowo posypuję je szczypiorkiem i pietruszką. :) farsz(...)majeranku 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżka soli świeżo mielony czarny pieprz ciasto: 4 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka soli dodatkowo: 1 litr bulionu lub rosołu z kury do podania kilka łyżek masła szczypiorek posiekana natka pietruszki Mąkę przesiewamy do miski, dolewamy wodę oraz wsypujemy sól. Mieszamy wszystko łyżką, po czym zagniatamy dobrze rękoma. Ugniatamy ciasto

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa brokułowa z łososiem i migdałami 130

Zdrowa i pyszna zupa brokułowa. Smak dopełniłam wędzonym łososiem i migdałami. Składniki: 45 dag brokuł mrożonych lub świeżych 1 łyżka masła 10 dag wędzonego łososia 1 ½ litra rosołu( może być z kostki) 1 ząbek czosnku 3 łyżki migdałów siekanych ½ szklanki śmietanki kremówki sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: Brokuły podsmażyć na maśle z czosnkiem, następnie(...)zalać rosołem i gotować około 10 minut.  Wyjąć z rosołu kilka różyczek brokuł, a resztę zmiksować. Doprawić śmietaną i przyprawami i podawać z całymi różyczkami brokułów, pokrojonym łososiem oraz uprażonymi płatkami migdałowymi

Tradycyjna Kuchnia
Flaczki z żołądków drobiowych 126

dania specjalnie obawiać nawet osoby raczej „małoczasowe”. W rzeczywistości zarówno tradycyjne flaki jak i ich wersję drobiową można przygotować na różne sposoby. Prezentowany niżej technicznie wykazuje sporo podobieństw do rosołu czy bulionu, więc może się niektórym wydać „znajomy”. Flaczki z żołądków drobiowych 2015-01-29 12:50:12 Drobiowa, ale w żadnym wypadku nie gorsza wersja tradycyjnej zupy dla zwolenników(...)seler dzielimy na kilka kawałków. Pręgę wołową wkładamy do garnka wypełnionego 3,5 l wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Podgrzewamy wodę i odszumowujemy przed jej zagotowaniem – tak jak rosół. Do gotującej się i odszumowanej wody z mięsem dodajemy warzywa oraz liść laurowy, ziele angielskie i ziarnisty pieprz. Odcedzone z wody i nieco przestygnięte żołądki tniemy w paski o grubości

Kulinarna Pokusa
Zupa ogórkowa 176

tylko prosta, ale również pyszna - ZUPA OGÓRKOWA! Składniki: 1 litr rosołu 4 ziemniaki 4 marchewki 4 ogórki kiszone (ja zazwyczaj daje więcej) ok 0,5 szkl. soku z kiszonych ogórków vegeta sól, pieprz śmietanka Sposób Ugotować rosół, wyjąc mięso, do wywaru wrzucić obraną marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować na małym ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną(...)czasie ogórki kiszone bez obrania ze skórki potrzeć na tarce o dużych oczkach. Gdy warzywa będą miękkie, do rosołu wrzucić potarte ogórki, oraz wlać sok. Chwilę pogotować, zestawić z ognia, zabielić śmietanką. W razie potrzeby można nieco zagęścić mąką, ja tego zwyczaju nie praktykuję, wolę dołożyć więcej warzyw

Kuchenne aromaty
Galat z kurczaka 326

wielkości pietruszka pół selera  liście laurowe sól, vegeta 8 ziaren pieprzu 4 jajka ugotowane na twardo puszka groszku 1,5 paczki żelatyny wieprzowej Sposób  Z kurczaka gotujemy rosół. Dokładnie myjemy mięso, wrzucamy do garnka, zalewamy 1-1,5 litrem wody.  Gdy woda będzie wrzeć wrzucamy do niej liście laurowe, ziarna pieprzu, sól, vegetę oraz naszą obraną włoszczyznę(...)marchewkę, pietruszkę i selera, wszystkie w całości. Gotujemy na małym ogniu, do czasu kiedy mięso i warzywa staną się miękkie, po ugotowaniu wyciągamy je z rosołu, wywar zaś przecedzamy przez sito do innego garnka.  Mięso oddzielamy od kości i skórek, kroimy na mniejsze kawałki,  marchewkę i jajka kroimy w kostkę (te ostatnie możemy również pokroić w plasterki). Żelatynę

Kuchenne aromaty
Podkarpacka młoda kapusta „na słodko” 162

kuzynki. A teraz gotuję ją ja :) Choć mówi się, że jest na słodko, tak naprawdę to głównie młoda kapusta i pomidorowy przecier nadają jej słodyczy, ale gotowana jest na rosole i doprawiona solą. Popularna jest na Podkarpaciu, choć bywa różnie doprawiana. Na przykład przecier pomidorowy zastąpiony jest czasem 2-3 łyżkami śmietany. średnia główka młodej kapusty 0,5 l rosołu(...)przecieru pomidorowego 2-3 łyżeczki cukru sól, ewentualnie vegeta Kapustę drobno poszatkować i włożyć do garnka z wrzątkiem. Gotować około 2-3 minuty i odcedzić. Podgotowaną kapustę podlać gorącym rosołem, dodać cukier, kminek i ewentualnie vegetę. Dusić kilka minut przygotowując w tym czasie lekką cebulową zasmażkę. Cebulę drobno pokroić, posolić i udusić na maśle. Dodać mąkę i jeszcze chwilę razem

Trzeci talerz
Wykwintny rosół 115

przekroić na pół i opalić. Mięso włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą ( tak aby przykryła mięso), dodać przyprawy i włoszczyznę. Gotować na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Rosół przecedzić i dobrze go schłodzić aby zdjąć cały tłuszcz. Można sklarować – do zimnego rosołu wlać rozbełtane białka, mieszając gotować. Gdy się zagotuje przecedzić przez bawełnianą ściereczkę. Rosół można podawać

królestwo garów
Zupa Chicken Soba z owocami Goji i chilli 135

przeciwzapalne Składniki: (na 2 porcje) 80 g makaronu typu Soba ugotowana pierś z kurczaka, pokroić ją w plastry bądź  małe kawałki  650-700 ml bulionu z kurczaka/przecedzonego rosołu bez warzyw; podstawowy przepis znajdziesz tutaj: 1 ząbek czosnku pół małej cebuli 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 mała łyżeczka owoców Goji 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 1 mała suszona bądź(...)rozpadające się 5. Wlać gotową zupę do makaronu 6. Na wierzch położyć zielone liście, kurczaka, przyozdobić papryczkami chilli. Smacznego :) Zobacz także: Chicken Ramen          Rosół alla Pavese                  Rosół po pakistańsku   Zupa-krem Banan-Brokuł

KreatywnePiny
Chiński rosół z makaronem i warzywami 198

Przypuszczam, że narażę się tu kilku osobom, ale muszę to powiedzieć: nasz tradycyjnie serwowany rosół, choćby przyrządzany na najlepszym mięsie, nie może równać się do tego we wschodnim stylu. Chiński rosół z dodatkiem delikatnych warzyw, to istna witaminowa i smakowa bonanza. Wystarczający dowód na to, że można przyrządzić wyśmienity i bardzo aromatyczny bulion warzywny, nie dodając do niego zbędnego mięsa(...)się twarde), po czym zdejmij z patelni i odłóż na bok. Papryczkę chili pokrój w drobne paseczki. Wszystkie warzywa oraz makaron wrzuć do gotującego się bulionu. Po 2 minutach rosół powinien być gotowy. Przełóż do miseczek, posyp posiekaną kolendrą oraz podprażonymi ziarnami sezamu.  Smacznego

Roślinna - blog wegański
Coś jak paella, ale nie do końca;) 149

kurkuma/curry (wiem, wiem to nie kuchnia indyjska, ale zobaczycie, jakiego fajnego smaku nabierze danie) chilli (ja użyłam suszonych płatków) ząbek czosnku sól, pieprz, oliwa z oliwek ok. pół litra rosołu z kury 1 cytryna Przygotowanie Ja wszystko zrobiłam na dużej patelni teflonowej. Pierś kurczaka trzeba pokroić w nieregularne kawałki, posypać lekko solą, curry i podsmażyć na oliwie - zdjąć kurczaka(...)najpierw cebula, później papryki i cukinia, na koniec zielony groszek. Dodać usmażonego wcześniej kurczaka. Na patelnię wsypać szklankę ryżu, mieszć, aż ryż się zrobi szklisty. Zalać wszystko połową rosołu, dodać szafran (3 kawałeczki) zaczekać, aż płyn się wchłonie - mieszać od czasu do czasu. Następnie dodać drugą połowę rosołu, również mieszać od czasu do czasu, żeby ryż "wpił" cały

Kulinarne Inspiracje
Żeberka z kukurydzą w sosie miodowym 113

rodziną- niezastąpione chwile. Aby te chwile były niezapomniane , polecam  smakowite żeberka z kukurydzą w sosie miodowym:) Mmmmmmmmmmm, rewelacja! Składniki: 1,20 kg żeberek 2 puszki kukurydzy 2 szklanki rosołu Instant 4 łyżki oleju 3-4 łyżeczki miodu 2 łyżki masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 pęczek szczypiorku sól, biały pieprz Wykonanie: Żeberka umyć, osuszyć, podzielić po jednym(...)Natrzeć solą i pieprzem. Olej rozgrzać, wrzucić żeberka i podsmażyć na rumiano. Przełożyć w większy garnek, podlać 2 szklankami rosołu i dusić pod przykryciem ok 1 godz. Jeśli trzeba dopełniać rosołem. Miękkie wyjąć i zabezpieczyć przed wystygnięciem. Do sosu z duszenia wlać 3 łyżeczki miodu,dodać opłukany i pokrojony szczypiorek i  zagotować. Mąkę rozprowadzić w 1/2 szklanki wody

Bea(u)ty kitchen
Chrzanowa szynka w galarecie 171

taką wersję galarety? Składniki : *12 plastrów cienko pokrojonej szynki konserwowej * 2 jajka ugotowane na twardo  * 3 łyżki chrzanu * 3 łyżki majonezu  * opakowanie żelatyny na 2 litry rosołu * 2 litry rosołu Przygotowanie :  Chrzan rozetrzeć z majonezem, posmarować każdy plasterek szynki i zwijać w rulony. Plastry jajka ułożyć na dnie formy - najlepsza będzie prostokątna. Żelatynę rozpuścić w rosole. Przestudzić

Magiczne Życie Marty
Pasztet z królika z żurawiną 189

gospodyni, która postanowi zaskoczyć i uraczyć swoich domowników i gości na te święta czymś wyjątkowym.Wspaniały w smaku i iście królewski pasztet z królika, a ponandto w pakiecie rosół z królika mieć możecie :) Składniki  1 tuszka z królika (moja ma 1,3 kg) ok. 2-3 litrów wody 3 marchewki 2 marchewki 1 cebula kawałek selera 3 cm pora(...)wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 100 minut. Mięso musi odchodzić od kości. Następnie mięso wyjąć ostudzić. Wywaru z królika nie wylewajcie, będziecie mieli świetny rosół z królika. Wywar możecie też poporcjować i zamrozić - będziecie mieć bazę do potraw. Dodatkowo: 1 łyżka majeranku 1 łyżka lubczyku ok.1 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 czerstwa pszenna bułka

Delicious Titbits
Pasztet drobiowy z pistacjami 154

średnie marchewki 1 mała pietruszka 1 opieczona cebula liść laurowy ziarna ziela angielskiego 3 ząbki czosnku (można nie dodawać ) sól, pieprz, vegeta do smaku. Kurczaka gotujemy w normalnym rosole (chyba każdy wie jak gotować rosół :D ) 500 ml śmietany 30% 4 jajka sól, pieprz 150 g pistacji 3-4 łyżki bułki tartej Ugotowanego kurczaka wyjmujemy z rosołu i studzimy. Oddzielamy

Malinowe Pocałunki
GALARETA DROBIOWA Z JAJEM 747

Udka myjemy,wrzucamy do wody, dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, selera, cebulę. Wrzucamy ziele angielskie, i listki laurowe.Gotujemy.Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy do  miękkosci mięsa. Wyjmujemy mięso, studzimy. Z rosołu wyciągamy marchew, resztę przecedzamy. Rozpuszczamy żelatynę w pól szklanki wywaru, dodajemy do rosołu, nie gotujemy już. Marchew  kroimy w krążki, układamy na dnie małej salaterki połówki ugotowanych wczesniej jajek(...)łyżki  groszku, na to marchew. Mięso obieramy, wykładamy na marchew, zalewamy rosołem. Odstawiamy do stężenia. Przed podaniem pojemnik oblewamy gorącą wodą,odwracamy do  góry dnem na talerz, podajemy

Z Majeczką w kuchni