rosół z łazankami Dodatek własnoręcznie wykonanych łazanek do rosołu sprawi, że zwykła zupa zmieni się w posiłek, którego smak zapamiętamy na bardzo długo. składniki dla sześciu osób 1 kg gorszych części drobiu (kacze skrzydełka, szyje indycze, lub inne kawałki dowolnego drobiu) 3 listki laurowe 8-10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka lubczyku 1 cebula 2- 3 marchwie(...)plastry marchew ( jedną lub dwie w zależności od upodobań), całość gotujemy jeszcze przez pięć minut, doprawiamy solą, pieprzem, oraz maggi, dokładamy posiekana natkę pietruszki, oraz szczypior. Rosół rozlewamy na talerze, do każdej porcji dokładamy łazanki i podajemy
Miód i pieprzwłoszczyzna * żelatyna * sól, pieprz do smaku * jajko ugotowane na twardo * groszek konserwowy Przygotowanie : Włoszczyznę obrać, pokroić i razem z przyprawami oraz kurczakiem ugotować. Przecedzić i w zależności ile rosołu zostało - to tyle żelatyny rozpuścić. Mięso pokroić w paseczki. Marchewkę z rosołu oraz jajko pokroić w plasterki. Na dnie salaterki ułożyć jajko, marchewkę i groszek oraz mięso. Zalać rosołem
Magiczne Życie Martypierwszą wodę. Zalewamy drugą, czystą tak , by dobrze zakryć mięso. Gotujemy na małym ogniu. Dodajemy warzywa, 1 liść laurowy, 2- ziarenka ziela angielskiego. Odgotowując mięso na pasztet będziemy mieli rosół. Wiejska kura często długo się gotuje i tak naprawdę mięso najlepiej nadaje się na pasztet. W tym samym czasie w oddzielnym garnku wstawiamy podgardle i również odgotowujemy. Łopatkę kroimy(...)duszenia dodajemy pokrojoną w większe kawałki cebulę. Okres duszenia mięsa ok. 1, 5 godziny. Pod koniec duszenia na ok. 15 min dodajemy wątróbkę i jeszcze podduszamy. Mięso z rosołu wyjmujemy i studzimy , to samo robimy z pozostałym mięsem. Oddzielamy od kości i wszystko przekręcamy przez bardzo gęstą siatkę lub robimy to przynajmniej 2 razy na rzadszej. Dodatkowo przekręcamy jeszcze
W kuchennym oknie Ewyrazem mięso z rosołu zostało przerobione na super smaczne kotleciki. Możemy podać je z ulubionym sosem i/lub surówką. Składniki na około 8 kotletów 2 ćwiartki z kurczaka marchew + pietruszka + cebula z rosołu 1/2 zeszklonej cebuli 1 jajko sól , pieprz do smaku szczypta kurkumy bułka tarta do obtoczenia kotletów 1. Mięso oddzielamy od kości i siekamy nożem na desce do krojenia(...)samo postępujemy z warzywami z rosołu. Całość przekładamy do miski, dodajemy wcześniej zeszklona cebulkę, przyprawy oraz jedno całe jajko. Mieszamy widelcem starając się jakby nim rozgniatać całość do uzyskania takiej pasty mięsnej. 2. Formujemy małe kotlety i panierujemy je w bułce tartej. Obsmażamy na oleju na złotą pamiętając by po usmażeniu odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Smacznego
Gotowanie...to proste !dzisiaj zupa marchewkowa - pikantna, rozgrzewająca, idealna na kolację w chłodne jesienne wieczory. Albo na Halloween - wściekły pomarańcz zaskoczy gości ;). I przy okazji - sposób na to, co zrobić z pozostałym rosołem zamiast pomidorowej ;-). Zupa marchewkowa Składniki: Niecały kilogram marchwi Ok. szklanki rosołu/bulionu Sól, pieprz, imbir, chilli/pieprz cayenne, słodka papryka, Zielona soczewica Jogurt naturalny Przygotowanie: Marchew obieramy, gotujemy pod przykryciem(...)możliwie małej ilości wody aż do miękkości (ok. 25 minut), odlewamy wodę i blendujemy marchewki, dolewając po trochu rosołu, aż do uzyskania kremowej, ale niezbyt gęstej konsystencji. Przyprawiamy obowiązkowo imbirem i chilli, wedle własnego smaku, u nas poszło dość sporo chilli ;). Osobno gotujemy soczewicę, ja nie namaczałam, gotowałam kilkanaście minut, aż zmiękła. Do wody w której gotowała się soczewica można
Kuchnia w szuwaracholiwek zielonych (tapenada) ok 1 łyżka sól pieprz szczypta bazylii szczypta lubczyku szczypta majeranku pół cebuli 4 ząbki czosnku 200 ml śmietany 22% tłuszcz do smażenia 2 szkl rosołu Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, przeciąć na cieńsze plastry ale duże, posmarować wszystkie kawałki pastą z oliwek, lekko posolić i zrolować. Obwiązać sznureczkiem bawełnianym. W rondlu przyrumienić na tłuszczu przez(...)chwilkę czosnek i cebulę, włożyć roladę i z każdej strony ją sparzyć tak by zmieniła kolor z surowego mięsa. Podlać rosołem , na początek jedną szklankę, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem, w przypadku szybkiego odparowania dolewać rosołu. Na koniec roladę wyjąć, dodać śmietanę i sos zmiksować przy pomocy blendera. Roladę lekko przestudzić, zdjąć z niej sznurek i pokroić
Gotowanie jest łatweminimalną temperaturę tj. 30 stopni C (powyżej tej temperatury drożdże mogą zginąć) po 40 min, ciasto jest już wyrośnięte. Farsz: 400 gr ziaren soczewicy * 250 gr mięsa z rosołu lub przesmażonej wątróbki drobiowej lub pominąć 3 ząbki czosnku 2 małe jajka 4 łyżki mielonego siemienia lnianego pół pęczka koperku 1 i 1/2 łyżeczki soli (do smaku) 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu(...)dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 min. aż siemię zacznie wiązać. Farsz ma być, gęsty, trochę klejący, o konsystencji pasztetu. Jeżeli wyjdzie zbyt zbity, dodać jedno jajko lub kilka łyżek rosołu, jeżeli wyjdzie zbyt luźny dodać jedną łyżkę siemienia. Wyrośnięte ciasto, jeszcze raz krótko wyrobić. Blat/stolnicę wysmarować cienką warstwą oleju, ciasto rozwałkować na grubość około 2-3 mm, ma być
moj przepis naSkładniki: 5 ogórków konserwowych 1,2 litra rosołu z jednego udka kurczaka ( Przepis tutaj ) 3 duże ziemniaki 4 łyżki śmietanki do zup 18% Rosół podgrzewamy. W międzyczasie kroimy ziemniaka w kostkę, ogórki trzemy na małych oczkach na tarce. Wszystko wrzucamy do rosołu i gotujemy do miękkości ziemniaków. Wlewamy śmietankę, mieszamy i po 10 minutach zajadamy się ze smakiem. Smacznego
Moje-pitraszenieIstnieje też wiele opcji jeśli chodzi o przyprawy i dodatki. W praktyce skutkuje to dość mocno zróżnicowanymi wersjami smakowymi tej zupy. Z drugiej strony jest to trochę jak z rosołem – każdy ma „swój” przepis, nieraz przekazywany jako rodzinna tradycja. Różne są też stopnie skomplikowania receptur z ich technicznego punktu widzenia. Przepis poniżej poparty jest wieloletnim doświadczeniem i eksperymentami, staraliśmy się(...)wywarze, szczególną uwagę należy zwrócić właśnie na ten etap. Barszcz musi się gotować, ale bardzo powoli – pojedyncze bąbelki powietrza w pojedynczych punktach . Teoretycznie mniej więcej tak, jak przy gotowaniu rosołu – tylko że w jego wypadku często stosujemy „procedurę przyspieszoną” i pozwalamy sobie na nieco szybsze (choć bez przesady) gotowanie. O ile jednak w rosole uchodzi to względnie bezkarnie, w barszczu
Kulinarna Pokusazostało przed wylądowaniem w koszu. Nazwę to kuchennym recyklingiem, czyli sposobem na ekonomiczne, ekologiczne i smakowite wykorzystanie resztek. Dobrym sposobem na zagospodarowanie ugotowanego lub upieczonego mięsa (z rosołu lub pieczeni) jest zrobienie mięsnego farszu. Taki farsz z "resztek" idealnie nadaje się do pasztecików, pierogów czy właśnie pyz. Pyzy to bardzo ekonomiczne i oszczędne danie, w którym swoją drugą szansę(...)łyżki mąki ziemniaczanej Farsz: 200 g ugotowanego/upieczonego mięsa, następnie zmielonego 1/2 cebuli, drobno posiekanej 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka suszonego majeranku sól pieprz 3 łyżki rosołu lub wody Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania farszu. Do zmielonego mięsa dodajemy cebulę, czosnek, przyprawy, rosół. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ucieramy blenderem na puree. Surowe ziemniaki
Smakowity Blog Kulinarnypieprzu sól pieprz mielony zielona natka pietruszki do dekoracji Sposób wykonania : M ięso wołowe i warzywa wraz z cebulą zalać wodą ( 8 szklanek ), dodaj ziarna pieprzu, sól, ugotuj rosół. Flaki wrzuć od wrzącej wody i zagotuj, po zagotowaniu wodę odlej. Czynność tę powtórz 3-4 razy. Gotowy rosół odcedzić, połączyć z flakami ( Z mięsa możesz przygotować nadzienie do pasztecików(...)Tłuszcz ( masło lub margarynę ) rozpuść, wsyp mąkę , wymieszaj, smaż, aż zasmażka spieni się i zbieleje. Dodaj ją do rosołu z flakami. Flaki wymieszaj, zagotuj, dopraw do smaku mieloną gałką muszkatołową , majerankiem, mielonym pieprzem i solą , jeszcze raz zagotuj. Podawaj gorące z kromkami chleba lub bułką. Udekoruj zieloną natką pietruszki
Przepisy i porady kulinarneCzęstujcie się! Zapraszam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 1 szkl * jajko – 1 szt * masło -1 łyżeczka * sól -1 szczypta * gorąca woda – 0,5 szkl FARSZ: * mięso z rosołu – ok. 250 g * marchew i pietruszka z rosołu – 1 szt * bulion – 0,5 szkl * cebula -1 szt * masło – 1 łyżka * sól, pieprz , ostra papryka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)powoli wlewamy gorącą ( ale nie wrzącą ) wodę dokładnie wyrabiając gładkie, elastyczne ciasto. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut ( zawinięte ). FARSZ: Przygotowanie farszu najlepiej zacząć dzień wcześniej od ugotowania rosołu. Oczyszczone mięso kroimy drobniutko, dodajemy posiekana marchew oraz pietruszkę – możemy to zrobić również w maszynce do mielenia. Wrzucamy zeszkloną na maśle cebulkę, podlewamy bulionem i doprawiamy do smaku. Wyrobiony
Ostra na Słodkokoperku), razem z warzywami wrzucamy do garnka. Dodajemy łyżeczkę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny. Po tym czasie wyciągamy wszystko z rosołu. Warzywa, natki pietruszki i koperku oraz odrobinę rosołu miksujemy na gładko w blenderze, dodajemy śmietankę. Wlewamy wszystko do rosołu, krótko zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem lub ziemniakami, posypujemy
Gotowanie moimi oczamipiersi drobiowe kubek ryżu suchego ( o pojemności 330 ml ) pół kostki sera feta 3 łyżki orzechów włoskich 50 gram śliwki suszonej puszka pomidorów ( około 400 gram ) 2 kubki rosołu najlepiej drobiowego sól papryka słodka mielona tłuszcz do smażenia formy Sposób wykonania: Mięso opłukałam , odsączyłam, ponacinałam przez środek tworząc kieszenie, natarłam solą i papryką słodką . Śliwki i orzechy posiekałam , wymieszałam(...)przygotowanym farszem napełniłam kieszonki. Ryż opłukałam, odsączyłam wymieszałam z rozdrobnionymi pomidorami. Blachę wysmarowałam olejem, Na spód ułożyłam ryż, na nim filety. Każdy filet udekorowałam orzechem i suszoną śliwką. zalałam rosołem. Piekłam pod przykryciem 1 godzinę w temperaturze 220 stopni (najlepiej tak długo aż w ryż wsiąknie cały rosół
Darcia w kuchni