rosół - 7627 przepisów (strona:126/509)

Wegetariański rosół z pieczonych warzyw. 219

Przygotowałam w ten mroźny dzień rosół z pieczonych warzyw.  Aromatyczny, słodkawy i pożywny bulion, który swą moc zawdzięcza wcześniejszemu podpieczeniu włoszczyzny. Bezmięsny dzięki czemu jest lekki. Polecam Wam do wypróbowania.  Następnym razem wypróbuję inne proporcje składników. Zapraszam Was na moją stronę na facebooku: Wegetariański rosół z pieczonych warzyw. Składniki: 600 g marchewki 450 g selera 450 g korzenia

Miksturownik
Paszteciki drożdżowe z mięsem 132

Paszteciki drożdżowe robię zawsze z mięsa na którym gotuję niedzielny rosół , wtedy nie mam problemu z pozbyciem się go, zawsze jest to mięso drobiowe i wołowe.  Podaję je tradycyjnie z domowym barszczem czerwonym. Smakują rewelacyjnie! Składniki: Ciasto: ½ kg mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2 jajka 1 czubata łyżeczka soli 2 łyżki oliwy(...)jajko do posmarowania ciasta Odrobina suchego maku lub sezamu do posypania Farsz: 60-70 dag gotowanego mięsa drobiowego i wołowego ½ szklanki rosołu 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku Jak wykonać ? Farsz: Cebulę i czosnek obieram, siekam drobniutko, duszę na małej patelni na oliwie, aż się zeszkli. Gotowane mięso mielę

Wanilia i Kardamon
Potrawka z kurczaka na zielono 170

zwana potrawka z kurczaka ale w innej zielonej wersji. Potrawka jest dobrym pomysłem na wykorzystanie gotowanego mięsa z kurczaka z rosołu. Delikatny biały sos z dodatkiem brokułów nada zwykłemu daniu trochę wyrazu. Świetna propozycja dla maluchów. Składniki: gotowane mięso z kurczaka rosół 1,5-2 brokuły ryż naturalny 3 łyżki masła 2-3 łyżki mąki ok. 2 łyżek soku(...)blenderem, a resztę odłożyć. W rondelku rozpuścić masło ale tak żeby się nie przypaliło. Dodać mąkę i energicznie mieszać aż do dokładnego połączenia się składników. Małymi porcjami wlewać rosół i energicznie po każdej mieszać. Gdy sos osiągnie odpowiednią konsystencję dodać sok z cytryny do smaku. Zdjąć z gazu i dodać zmiksowane brokuły. Podawać z ryżem, mięsem z kurczaka

Pysznie & Pięknie
Zupa serowa z czosnkowa bagietka 176

obiad. Zupa serowa, bo o niej mowa, to wspaniałe remedium na stan poimprezowy, dzisiaj posylwestrowo. W naszym domu zupa gości często również w normalne dni, a zwłaszcza, kiedy zostaje rosół z dnia poprzedniego. SKŁADNIKI: rosół wraz z warzywami (u nas marchewka, pietruszka, seler i opalana cebula) 3-4 serki topione* 150 g startego wyrazistego sera 3 ząbki czosnku 1 suszona(...)bardzo dużo serków topionych seropodobnych, Należy zwracać uwagę, aby były to prawdziwe serki. Prawdziwe serki są maksymalnie 20 groszy droższe, a zupa z nich nie ma obrzydliwie plastikowego posmaku. Rosół przecedzamy, zostawiamy w nim jedynie warzywa. Dzięki temu zupa będzie gęściejsza. Blendujemy i dodajemy po 1 serku, nadal miksując. Dopiero teraz zaczynamy podgrzewanie na niewielkim ogniu. Kiedy całość zacznie

Kuchnia od dwojga
Uwertura – rosyjska sałatka z wędzoną śliwką 259

Charakteru dodają jej włoskie orzechy, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. W Uwerturze podoba mi się również to, że można do niej użyć mięso drobiowe i marchewki, pozostałe po gotowaniu rosołu. Często gotuję rosół na 2 skrzydłach z indyka i taka porcja mięsa jest idealna do wykorzystania w sałatce. Oryginalnie do sałatki tej używa się wyłącznie majonezu, ja jednak wolę kiedy(...)wędzonych śliwek 1 cebula 3 marchewki 2 łyżki masła ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich 4 łyżki majonezu 200 g jogurtu naturalnego sól, pieprz, ostra papryka Jeśli mamy mięso z rosołu, obieramy je od kości i kroimy w kostkę. Jeśli natomiast mamy mięso surowe, na przykład filety, możemy je ugotować w posolonej wodzie razem z marchewką. Możemy również marchewkę ugotować osobno

Trzeci talerz
Domowy rosół 199

przez około 20 min. 3. Marchewkę i por płuczemy i kroimy w słupki. Dorzucamy do mięsa, dodajemy kostki lub przyprawy i gotujemy jeszcze ok. 20 min. Gotowe! Ja podaję rosół z makaronem typu krajanka albo „gniazdami z makaronu nitki”. I jeszcze jedno, bardzo rzadko robię go w niedzielę. Tak na przekór. . Smacznego

Mama z miasta
Domowy rosół 161

Krok 3 Dodajemy włoszczyznę, opaloną cebulę i lubczyk do wywaru, doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy jeszcze przez godzinę na wolnym ogniu. Krok 4 Przecedzamy zupę przez sitko. Smacznego Rosół można zamrozić – jest to doskonała baza do innych zup i sosów. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp

Coś bym zjadła
Kluchy nadziewane mięsem rosołowym z cyklu oszczędne jedzonko.. 178

Wracając do przyziemnych potrzeb zaspakajania głodu - kluski nadziewane mięsem w każdej wersji zaspakajają mnie w dwójnasób.  Uwielbiam takie kluchy! Dziś wersja bardzo oszczędna z mięsem ugotowanym  w rosole. Kluchy z mięsem. 250 g mięsa z rosołu 1 cebula 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 i 1/2 kg ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej pieprz czarny i ziołowy do smaku sól(...)masło świeże na omastę Mięso  z rosołu zmiel lub drobno posiekaj. Obierz ziemniaki. Połowę ugotuj, połowę zetrzyj na drobnej tarce. Utarte ziemniaki odciśnij  z płynu. Sok odstaw, by uzyskać krochmal. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę - ostudź.  Obierz cebulę, pokrój ją w kosteczkę. Zeszklij  ją na rozgrzanym oleju, dodaj mięso, pieprz czarny i ziołowy, przesmaż  kilka

Gotuj Sam!
Flaczki z opieniek 130

flaczki grzybowe. Wyszły bardzo delikatne w smaku i aromatyczne, mojej rodzinie bardzo smakowały, moim zdaniem nawet lepiej smakują w wersji grzybowej niż mięsnej. Składniki: 1 kilogram opieniek 3 litry rosołu  3 marchewki 1 pietruszka  Kawałek selera Kawałek pora 1 cebula Sól 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka przyprawy do flaków Majeranek(...)wodą i pozostawiamy do ostudzenia. Cebulę kroimy w kostkę, pora kroimy w pół plastry ostudzone opieńki kroimy w cienkie paski, podsmażamy na łyżce roztopionego masła, dodajemy do gotującego się rosołu, gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Marchewki, pietruszkę oraz selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do rosołu, gotujemy do miękkości. Na patelni roztapiamy łyżkę masła

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z kurczaka i cieciorki 105

Często zostaje z rosołu mięso, najczęściej z kurczaka, i nie wiadomo, jak je wykorzystać. Można ugotować potrawkę, pasztet lub po prostu zjeść, bo mięso gotowane jest zdrowe. Ale można też zrobić sałatkę. Bardzo popularny w mojej rodzinie jest kurczak z rodzynkami. Dzisiejsza propozycja to bardzo udany recykling gotowanych udek kurczaka(...)rosołu. Mięso z kurczaka, cieciorka z orzechowym posmakiem i pomidorki tworzą tu udane połącznie. Sałatka jest bardzo sycąca dzięki dużej zawartości białka. Idealnie nadaje się na zdrową kolację lub nawet na lekki obiad. Składniki: • 4 ugotowane udka, np. z rosołu • 1 puszka cieciorki • 1 szklanka pomidorków koktajlowych • pęczek szczypiorku • 2 łyżki majonezu

To co kocham
Limonkowa zupa krem z dyni. 116

hokkaido 2 suszone liście limonki Skworcu sól do smaku, słodka papryka czerwony pieprz Skworcu 1 cebula 1 łyżka masła ziarna słonecznika do podania Przygotowanie; Mięso zalać wodą i gotować rosół, marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Dodać do mięsa. Dorzucić liście limonki i nadal gotować. Kiedy mięso będzie miękkie wyjmujemy je i wykorzystujemy do innych celów. Ziemniaki obieramy(...)kroimy w kostkę, dorzucamy do rosołu, dynię obieramy, wydrążamy środek i także kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Warzywa powinny być przykryte rosołem.Cebulę kroimy w kostkę i przyrumieniamy na łyżce masła a następnie wrzucamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie,  zupę miksujemy na gładki krem. (liście wyjmujemy wcześniej

Radość kipiąca uśmiechem.
Kremowa zupa z kurczakiem i warzywami 122

Znudził Ci się już rosół? Masz ochotę na coś treściwego, lekkiego i delikatnego? To idealna propozycja dla Ciebie! Cudowna kremowa zupa z kawałkami kurczaka, pieczarkami i szpinakiem. Mimo tego, że ma w sobie dużo warzyw i kawałków piersi z kurczaka możesz ją podawać z ulubionym makaronem lub ryżem. Wspaniała kremowa zupa na zimowy dzień. Składniki Ilość porcji: 4 Bulion warzywny(...)rosół – 1 l Pierś z kurczaka – 500 g Pieczarki – 300 g Marchewka – 200 g Szpinak – 200 g Cebula – 60 g Masło – 50 g Czosnek – 2 ząbki 1/3 szklanki mąki 2 szklanki mleka Oregano Tymianek Sól i pieprz Oliwa z oliwek Przygotowanie Pierś z kurczaka umyj, pokrój w kostkę i dopraw solą, pieprzem

ale Pysznie
ZUPA KALAFIOROWA Z MIĘTĄ 159

gotowania wydzielając siarkę ale to nie jest takie ważne ,najważniejsze jest  smak i uroda naszego Polskiego kalafiora:)))   1 duży kalafior cebula 2 łyżki masła 3/4 litra gorącego rosołu sól czarny pieprz 1-2 łyżki soku cytrynowego 15 dag.śmietany 30% 3 gałązki świeżej mięty ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Cebulę posiekać i zeszklić na maśle.Dodać kalafior podzielony na różyczki i smażyć,mieszając(...)kilka minut.Wlać rosół i gotować 15 min.Wyjąć kilka różyczek kalafiora,a resztę zmiksować razem z rosołem.Doprawić solą,pieprzem i sokiem z cytryny.Wlać śmietanę i zagotować.Posypać świeżą miętą.Przybrać różyczkami kalafiora

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kartoflanka na wędzonej kiełbasie, z maślanką i chrzanem 193

rozgrzeją i jednocześnie zaspokoją głód. Ta kartoflanka to kilka składników i moc przypraw. Smakiem odrobinę przypomina dobry żur. Wykończona chrzanem i maślanką cudownie rozgrzewa i syci. W garnku podgrzewamy rosół lub bulion z dodanymi listkami pietruszki, mielonym pieprzem (ilość do smaku, powinno być pikantnie), gałązką świeżego rozmarynu, suszonym tymiankiem i liśćmi laurowymi. Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Cebulę(...)patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy pokrojoną kiełbasę i smażymy do czasu, aż mocno się zrumieni. Może się nawet lekko przypalić – to jeszcze więcej smaku. Przesmażoną przekładamy do garnka z rosołem. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy ją tak długo aż stanie się szklista, nie potrzebuje rumienienia. Dodajemy do niej czosnek i smażymy jeszcze chwilę razem

Karo in the Kitchen
Flaczki cielęce w rosole 262

wiedząc co je, to polubiłaby flaczki. Tak jak i ja je polubiłam kiedyś, choć przyrzekałam, że nigdy w życiu ich nie przełknę. Dzisiaj zapraszam Was na cielęce flaczki w rosole. Składniki: 900 g obgotowanych flaczków cielęcych* 4 ćwiartki z kurczaka 5 średnich marchewek połowa średniego selera 1 nieduży por 3 średnie pietruszki 4 liście laurowe 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego(...)ogniu zagotować wszystko. Po kilku minutach od zagotowania dodać marchew, seler, pietruszkę i pora. Gotować na minimalnym ogniu do miękkości. W połowie gotowania dodać sól do smaku. Z gotowego rosołu wyjąć warzywa i mięso i wystudzić. Mięso oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki. Marchew, pietruszkę i seler pokroić w kostkę średniej wielkości. Do rosołu włożyć flaczki i przyprawić. Gotować

Codzienna kuchnia niecodzienna