rosół - 7627 przepisów (strona:118/509)

Zupa grzybowa z pęczakiem - kresowa 184

rosół ok 2 l 3 ziemniaki marchewka cebula pół szklanki pęczaku sól pieprz zioła garść suszonych grzybów Grzybki wcześniej moczymy i obgotowujemy. Rosół wlewamy do garnka, dodajemy kaszę i włoszczyznę. Po ok 30 min dodajemy ziemniaki i ugotowane grzybki , gotujemy aż do miękkości i doprawiamy do smaku.  W przepisie dawnym dodano śmietanę , ja jednak wolę tę zupę pod taką(...)postacią. Można też wrzucić troszkę mięska z rosołu

Gotowanie jest łatwe
Pasztet pieczony z mięsa rosołowego 169

zrobić z mięsem, które zostało z rosołu? Obrać z kości, zamrozić (razem z warzywami z rosołu) a gdy uzbiera się odpowiednia ilość przyrządzić przepyszny pasztet. Pasztet pieczony z mięsa rosołowego Składniki: ok 1 kg mięsa i warzyw z rosołu (u mnie mieszane wołowo drobiowe) 2 - 3 jajka (zależnie od wielkości) 80 gram słoniny (można więcej jeśli mięso jest suche) przyprawy

Marta próbuje
rosol -wolnowar 168

łupinie opalić nad gazem. Umie ść wszystkie składniki oprócz soli w wolnowarze. Całość zalać wodą tak by warzywa i mięso były zakryte. Włączyć LOW im dłużej sie gotuje to rosół jest intensywniejszy .Ja wstawiam na wieczór ,a rano budzi mnie zapach świeżego ,gorącego rosołu. Gotowy rosół przecedzić i w razie potrzeby doprawić solą ,ale nie jest to konieczne

w mojej kuchni
Barszcz czerwony z ziemniakami 221

łyżeczki cukru 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: Po 1 ugotowanym na twardo jajku na każdą porcję Po 1-2 kulkach ugotowanych i tłuczonych ziemniaków Koperek *2 łyżki mąki pszennej ** Rosół Sposób przygotowania w Tefal Companion: Buraki oraz marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do misy TC z założonym ostrzem ultra blade. Dokładamy obrane ząbki czosnku oraz pokrojoną(...)tylko zmiksuję, przez co i smak i kolor jest zdecydowanie bardziej intensywny. Mąki już wtedy nie dodaję ;) Jak Wy zrobicie- zależy od Was ;) ** Do przygotowania barszczu można także użyć rosołu jeśli pozostał nam z dnia poprzedniego. Jeśli mamy go mało, to można połączyć z wodą. Ja tak zrobiłam właśnie. Miałam jakieś 300ml rosołu, więc dodałam ok 700ml wody i jedną

Kuchnia w czekoladzie
Galareta drobiowa na udkach z kurczaka i warzywach 180

Dziś pyszna galareta drobiowa, nie znam nikogo by kto jej nie lubił.Zapomniałam wyjątkiem jest moja córka która nie je mięsa , a więc i rosołu :) Składniki: garnek 5 litrowy woda 3 litry udka z kurczaka 6 szt marchew 3 szt pietruszka korzeń 100 g natka pietruszki pęczek por 100 g seler korzeń 100 g cebula opalona 1 szt sól(...)pieprz do smaku. Gotujemy na małym ogniu jakieś półtorej godziny. Mięsko obieramy i kroimy w mniejsze kawałeczki. Marchew,pietruszkę seler kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do plastikowych pojemników. Rosół przecedzamy, dodajemy napęczniałą żelatynę i rozpuszczamy w gorącym rosole. Przygotowanym  letnim wywarem zalewamy mięsko w pojemnikach plastikowych. Można przemieszać widelcem mięsko. Zostawiamy do zastygnięcia( ostudzone można do lodówki wstawić szybciej

Różowa kuchnia
ZUPA A'LA RAMEN 143

Cóż można wymyślić na obiad mając tak szeroki wybór makaronów w domu?  Starając się urozmaicić codzienne menu przygotowałam orientalną japońska zupę ranen, czyli rosół japoński. Podstawą tej zupy jest makaron. Teraz do wyboru jest wiele pysznych makaronów pasujących do tej zupy. Oto moja wersja tego przepisu. Bazą zupy jest mięsny wywar (u mnie rosół drobiowo warzywny). Składniki: 1/2 opakowania(...)dużych świdrów makaronu 1/2 dużej marchewki garść suszonych pomidorów garść świeżego szpinaku garść świeżej kolendry gałązka selera naciowego 1 duża czerwona cebula 1 litr rosołu/ bulionu Składniki na pulpeciki: 250g mięsa wieprzowo- wołowego sos sojowy sól, piepsz 1 ząbek czosnku Ponadto: 2 jaja Mięso mielimy, dodajemy sos sojowy, czosnek i przyprawy. Odstawiamy do lodówki na godzinę, aby się zamarynowało

Słodki Zakątek
Szkocka zupa porowa 185

musi być gęsta, do jej zagęszczenia można użyć ryżu (jak w moim dzisiejszym przepisie), ziemniaków, jęczmienia lub płatków owsianych. Wersji tej zupy jest oczywiście wiele, podobnie jak wersji polskiego rosołu, każdy gotuje go nieco inaczej. Jeżeli lubicie pory, to ta zupa jest zdecydowanie dla Was! Polecam, bo jest pyszna! Szkocka zupa porowa Składniki:  8 pałek z kurczaka (może być(...)pietruszki i tymianek. Wszystko zalać wodą - około 2 litrów, postawić na gazie i powoli gotować pod przykryciem przez około 2 godziny.  Gdy kurczak będzie ugotowany, wyłowić go z rosołu i odłożyć do wystygnięcia. Rosół przecedzić. Gdy kurczak ostygnie, obrać mięso z kości i podzielić na mniejsze kawałki.  W drugim garnku roztopić masło i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną

Codzienne Gotowanie
Kantońskie stir fry z łaty wołowej – z aksamitnym sosem i jajkiem 162

Łyżeczkę białego pieprzu ziarnistego rozcieramy w moździerzu (nie używajcie mielonego czarnego – to nie ten smak!). Mieszamy 2 łyżki skrobi z zimną wodą w osobnej miseczce na pastę. Szykujemy rosół, jajka, sosy i pozostałe przyprawy.   Zaczynamy od łaty wołowej. Mięso kroimy w poprzek włókien na cienkie, 3-4mm plasterki o szerokości około 4-5cm. Żeby ułatwić sobie(...)obie porcje mięsa w woku, dodajemy czosnek, starty imbir i białe części szczypioru. Mieszamy i smażymy razem 10-20 sekund do czasu, aż czosnek straci mocny surowy zapach. Wlewamy rosół, dodajemy cukier, ciemny i jasny sos sojowy, sos ostrygowy i zmielony w moździerzu pieprz. Mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Do powstałej „zupki” wsypujemy zielone części szczypioru, a następnie wlewamy wymieszaną

Karo in the Kitchen
Pasztet 105

podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 2-3 Liście laurowe, 1-2 marchewki 1 pietruszka, 1 duża, 3-4 ziarna ziela angielskiego 4 średnie jajka 1 duża bułka namoczona w rosole i nie odciśnięta sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżeczka gałka muszkatołowa Wykonanie Wątróbkę zalać wrzątkiem na 10-15 minut, odcedzić . Kurczaka, podgardle .mięso wieprzowe,oraz warzywa zalać wodą(...)Dodać do nich liść laurowy, ziele,gotować ,aż mięsko będzie miękkie. Gotowe mięso wyjąć z rosołu,oskubać kurczaka ,resztę mięsa pokroić na mniejsze kawałki ,wszystko przepuścić przez maszynkę do mięsa. Bułkę namoczyć w powstałym rosole. Do zmielonego mięsa dodać żółtka,namoczoną bułkę -nie odciśniętą,pianę z ubitych białek,oraz sól,pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać .Piec około 1 godziny

w mojej kuchni
Środa: Shepard’s pie czyli zapiekanka pasterska 189

mówimy, bo zapiekanka pasterska jest częstym gościem na naszym stole (jako doskonałe danie z katalogu economic kitchen). Jednym ze sposobów na wykorzystanie warzyw z długo i wolno gotującego się rosołu jest właśnie zapiekanka . Dusimy mielone mięso na patelni, dodajemy posiekane marchewki, pietruszki i selera, podlewamy winem, na koniec trochę przecieru pomidorowego i sos gotowy. Można wykładać na niego ziemniaczane pure(...)też lżejszą wersję zapiekanki pasterskiej z pure kalafiorowym Składniki: 500 g mięsa wołowego 2 marchewki 2 pietruszki 1 duża czerwona cebula Ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego Około szklanki rosołu (opcjonalnie kostka rosołowa lub szklanka wody) Szklanka piwa stout lub portera (opcjonalnie, ale gorąco polecamy) Łyżeczka suszonego rozmarynu Łyżeczka suszonego tymianku Sól Pieprz Pure 4 średniej wielkości ziemniaki 2 pietruszki

Niedzielny kucharz
Co można zrobić z resztek kurczaka 2 146

resztek kurczaka (w którym pokazaliśmy przepisy na aromatyczną zupę pho na bulionie z kości, makaron z kurczakiem w karmelu wietnamskim, tortille, ravioli i pierogi z nadzieniem z kurczaka z rosołu) – okazał się hitem na blogu i do dziś jest jednym z najczęściej czytanych. Dlatego dziś pokażemy jeszcze więcej naszych patentów jak spożytkować smaczne kawałki drobiu. Zobaczcie co jeszcze można zrobić(...)temperaturze z dodatkiem sosu pomidorowego i sera na nowo odzyskiwały smak. Właśnie za to kochamy włoską kuchnię. Spośród wielu pomysłów na recykling kurczaka, pizza jest naszym ulubionym. Mięso z rosołu zapieczone na cienkim cieście nie tylko zyskuje drugie kulinarne życie, ale po prostu zmienia się nie do poznania. Konia z rzędem temu, kto odgadnie, że to był ugotowany kurczak. Zupa

Niedzielny kucharz
ZUPA A'LA RAMEN 137

Cóż można wymyślić na obiad mając tak szeroki wybór makaronów w domu?  Starając się urozmaicić codzienne menu przygotowałam orientalną japońska zupę ranen, czyli rosół japoński. Podstawą tej zupy jest makaron. Teraz do wyboru jest wiele pysznych makaronów pasujących do tej zupy. Oto moja wersja tego przepisu. Bazą zupy jest mięsny wywar (u mnie rosół drobiowo warzywny). Składniki: 1/2 opakowania(...)dużych świdrów makaronu 1/2 dużej marchewki garść suszonych pomidorów garść świeżego szpinaku garść świeżej kolendry gałązka selera naciowego 1 duża czerwona cebula 1 litr rosołu/ bulionu Składniki na pulpeciki: 250g mięsa wieprzowo- wołowego sos sojowy sól, piepsz 1 ząbek czosnku Ponadto: 2 jaja Mięso mielimy, dodajemy sos sojowy, czosnek i przyprawy. Odstawiamy do lodówki na godzinę, aby się zamarynowało

Słodki Zakątek
ROSÓŁ Z KACZKI 146

gotowaniu rosołu filozofii raczej nie ma 😉  Ot wkładamy do garnka mięso  i warzywa, zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy i patrzymy jak sobie pyrka na gazie jakieś 2 godzinki. Jednak rosół z kaczki był moim debiutem. Tzn. okazało się po rozmowie z Mamą, że w dzieciństwie jak najbardziej gotowała takowy, ale wiadomo, jak się jest dzieckiem nie wnika się(...)czego ugotowana jest dana zupa. Tak więc może nie był to debiut jeśli chodzi o jedzenie, natomiast jeśli chodzi o gotowanie - całkowity 😊👍 Jakie wrażenia? Taki rosół jest zdecydowanie bardziej tłusty niż ten z kury. Ma tez chyba odrobinę ciemniejszy odcień i bardziej wyrazisty, zdecydowany smak. Bardzo mi smakował. Na pewno będę gotować go częściej, jeśli tylko "nawinie" mi się

Walijskie Pichcenie
Rosół z pierożkami wonton z farszem z wątróbki 169

obiadem w naszych domach. W mojej wersji podana z pierożkami wonton z farszem z wątróbek i fileta z kurczaka smakuje wyśmienicie, a także doskonale rozgrzewa w zimne dni. Składniki: Rosół: 2 ćwiartki z kurczaka 1 skrzydło z indyka 300g szponder (żeberko wołowe) 3 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 12 cm pora 1 cebula pół pęczka natki z pietruszki lubczyk(...)cebula 2 ząbki czosnku 200g wątroby drobiowej 200g fileta z kurczaka 1 jajko 3 łyżki masła 6 łyżek natki z pietruszki mieszanka przypraw chilli sól pieprz Wykonanie: 1. Rosół Do dużego garnka włożyć wołowinę i drób, zalać około 3 litrami zimnej wody, lekko osolić. Gotować na małym ogniu, systematycznie usuwać zbierającą się szumowinę. Warzywa obrać i umyć a cebulę obrać

Szalona Kuchnia Eweliny
Pikantna zupa z fasolką szparagową i ziemniakami 110

traci swojego smaku nawet na drugi dzień. Możecie przygotować ją zimą z mrożonej fasolki a latem ze świeżej. Inne ciekawy przepisy na rozgrzewające zupy znajdziecie TUTAJ . Składniki: 700 ml rosołu warzywnego opakowanie 450g żółtej fasolki szparagowej 6 średnich ziemniaków, pokrojonych w kostkę 1 mała papryczka chili pokrojona w plasterki duża cebula, pokrojona w kostkę i przesmażona na łyżce masła sól(...)pieprz 2 łyżki śmietany natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Do dużego garnka przelewamy rosół i podgrzewamy go. Wrzucamy ziemniaki raz podsmażoną cebulkę i gotujemy al dente. Gdy ziemniaki będą już w pół miękkie przygotowujemy fasolkę – przekrawamy ją na mniejsze części i wrzucamy do rosołu z ziemniakami i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Do warzyw dodajemy pokrojoną papryczkę chili, sól

Życie ze smakiem