przepis na tą zupę ! ----------------------------------- Liczba porcji: 4 Czas przygotowania : 30 minut ----------------------------------- SKŁADNIKI: 1/2 główki kapusty włoskiej, średniej wielkości (z lekko ułożonymi liśćmi) 2 marchewki tłuszcz do smażenia 1 litr rosołu mięsno-warzywnego mała cebula 2 ząbki czosnku kopiasta łyżeczka mąki 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku kilka kropli przyprawy typu maggi sól pieprz posiekany koperek(...)niewielkim ogniu, aż zmięknie. Krok 2. Z kapusty odrzucamy głąb i zielone, twarde liście, resztę kroimy w cienkie paski - płuczemy i odsączamy na sicie. Krok 3. Do gorącego rosołu dodajemy poszatkowaną kapustę, zeszkloną marchewkę wraz z tłuszczem, przyprawy - gotujemy. Krok 4. Na oddzielnym tłuszczu podsmażamy ząbki czosnku, gdy lekko się podsmażą, usuwamy je, a na tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę - zasmażamy
Moja Książka Kucharskaryżu długoziarnistego 250g wieprzowiny mielonej 1 puszka dobrej mielonki konserwowej 1 duża cebula 3 kapelusze suszonych, wcześniej obgotowanych, grzybów 2 kopiaste łyżki bułki tartej 1/2 szklanki + 1 szklanka esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu) 1 całe jajko sól pieprz , pi eprz ziołowy zioła: majeranek, tymianek, posiekana natka pietruszki oliwa do smażenia cebuli sos pomidorowy do gołąbków: słoiczek koncentratu pomidorowego(...)Przygotowujemy farsz do gołąbków: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę siekamy i rumienimy na tłuszczu. Obgotowane wcześniej grzyby drobno siekamy. Bułkę tartą zalewamy 1/2 szklanki ciepłego rosołu, pozostawiamy, aby napęczniała. Krok 3. Łączymy ze sobą ugotowany ryż, mięso mielone, dobrej jakości mielonkę, zrumienioną cebulę, posiekane grzyby, dodajemy bułkę tartą i jajko, zioła, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy
Moja Książka KucharskaPora na pora! Zwykle ląduje w rosole z resztą włoszczyzny, a zasługuje na nieco więcej uwagi. Por to prawdziwa kopalnia witamin, a do tego ma niewiele kalorii. Na zakupach warto zwrócić uwagę na jego liście. Powinny być jędrne, bez plam i przebarwień. Jadalna jest biała i zielona część pora, choć biała jest bardziej delikatna w smaku. Zielona jest idealna(...)wędzonym łososiem. Składniki: 2 pory 2 cukinie 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1,5 litra bulionu lub rosołu sól pieprz Dodatkowo: 250 g mielonego mięsa 1 cebula 1 łyżka oleju 1/2 czerwonej papryki natka pietruszki por do dekoracji Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i masła i szklimy drobno
Smakowity Blog Kulinarnyrumiano, na rozgrzanym oleju. Cebulę kroimy w piórka. Dodajemy do podsmażonego mięsa. Smażymy jeszcze chwilę, aż do zeszklenia się cebuli. Gdy to nastąpi dodajemy oczyszczone wątróbki, wlewamy chochlę/dwie rosołu i dusimy wszystko przez około 5 minut. Odkładamy do przestudzenia. Kurczaka wyjmujemy z rosołu, studzimy. Oddzielamy mięso od kości. Kajzerkę namaczamy w niewielkiej ilości rosołu. Zimne mięso (kurczaka oraz cielęcinę
Smaki Na Talerzumożna zrobić z wnętrza dyni po tym jak powstanie z niej wydmuszka 😄, więc prezentujemy pierwszy z serii przepisów na dania z dyni. Składniki : ok. 2 l rosołu 2 marchewki duże 1 pietruszka 1/4 selera 1,5 kg dyni już obranej ząbek czosnku kawałeczek imbiru (ok. 2 cm) gałka muszkatałowa sól pieprz natka pietruszki Przygotowanie : Warzywa możemy(...)użyć z rosołu, lub gotujemy je na parze (zachowają w ten sposób więcej wartości). Gotowe warzywa miksujemy blenderem, dodajemy starty lub drobno pokrojony imbir, przeciśnięty czosnek i tyle rosołu aby powstała zupa krem (w zależnoścu czy chcemy bardziej gęstą czy rzadszą). Zupę stawiamy na ogniu i mocno podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową (jeśli zupa będzie
Dieta Rozdzielna i Zdrowieprawie wszytkie panie i niektórzy panowie wiedzą na bazie rosołu można zrobić szereg wariacji. A oto jedna z nich... 😄 Składniki: 2,5 l rosołu (może być trochę więcej) 350 g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego łyżka mąki 3 łyżki śmietany sól pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Warzywa obieramy, pieczarki kroimy(...)małe kawałki i wszystko razem wkładamy do rosołu. Dodajemy listek, ziele angielskie i stawiamy na kuchnię. Gotujemy do miękkości warzyw. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do zupy, zagotowujemy i zestawiamy z kuchni. Na końcu zupę zabielamy śmietaną (aby uniknąć zwarzenia śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego wywaru, już nie gotujemy) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Dieta Rozdzielna i Zdrowiegotowałem sobie zupy. Nigdy nie byłem fanem zup, ale też nie stroniłem od nich. Jedyna zupa, którą sobie gotowałem to jarzynowa. Na dodatek w wersji wegańskiej, czyli nie na rosole... 😄 Nie pamiętam jak to dokładnie robiłem, ale na pewno jest to dobra wiadomość dla wegan i wegetarian... 😃 Składniki: 2 litry rosołu pół małego kalafiora pół brokułu 2 marchewki 1 pietruszka(...)kawałeczek selera mały kawałek pora szklanka groszku zielonego 2 garście fasolki szparagowej 4 ziemniaki 2 łyżki śmietany 2 listki laurowe natka pietruszki sól pieprz Przygotowanie: Rosół wlewamy do garnka, dodajemy ziemniaki, pietruszkę, seler (pokrojone w kostkę), marchew (pokrojona w słupki), por (w plasterki), listek laurowy i stawiamy na kuchnię. Gotujemy z 15 minut i dokładamy resztę
Dieta Rozdzielna i Zdrowiebiorę to robię wiecej by móc później zamrozić. Dziś z farszem mięsno warzywnym, bardzo fajne w smaku- kompozycja farszu dowolna. Zapraszam... Moje rady- można wykorzystać mięso z rosołu, warzywa również. - przed mrożeniem najlepiej opanierować w jajku i bułce tartej, wyciągnąć zamrożone i odrazu smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Ja dodatkowo wstawiam(...)oleju i łyżka wazowa wylewać ciasto, smażyć z obu stron. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim. FARSZ Pierś z kurczaka ugotować (ja gotowałam razem z mięsem na rosół) wystudzić, pokroić w drobniutką kostkę posypać przyprawami. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju przesmażyć pokrojoną por dodać kurczaka i groszek. Gdy jest suche można podlać odrobiną rosołu lub wody. Dodać serki
Kubki smakumięs różnych. W zależności co mam w lodówce lub kupie np. na promocji. Dzisiaj to są ćwiartki z kurczaka. Lubię ćwiartki drobiowe , ponieważ z reguły mam dwa produkty. Np. rosół i właśnie pasztetową na kanapki(...)jelita cienkiego Wykonanie - Do garnka wkładamy umyte ćwiartki oraz oczyszczone i umyte warzywa (bez pora) - Zalewamy wodą . Dodajemy przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu ( jeśli dodatkowo chcemy rosół) jeśli chcemy tylko pasztetową można gotować na większym palniku. - Ugotowane mięso luzujemy z kości . - Mięso i warzywa mielimy 2-3 razy aż będzie jednolita masa. - Do masy dodajemy majeranek, pieprz mielony
Eli Gotowanieciasta, jak nasze polskie pierogi , różni je natomiast sposób zaklejania - podczas gdy my tworzymy półksiężyce, Gruzini zlepiają sakiewki. Do chinkali wkłada się surowe mięso wyrobione z dość dużą ilością rosołu, co sprawia, że wnętrze gotowych pierożków jest bardzo soczyste, wręcz pływa w odrobinie pysznej zupy. Prawidłowo takie sakiewki najpierw delikatnie się nagryza, wypija zupę i dopiero zjada. Całość jest bardzo(...)chinkali: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka gorącej wody 1 jajo płaska łyżeczka soli łyżeczka oleju Farsz: 500 g karkówki wieprzowej ząbek czosnku nieduża cebula 250 ml rosołu pęczek natki pietruszki pieprz, sól Wykonanie: Mięso wraz z rosołem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, drobno posiekaną cebulką i garścią posiekanej natki umieścić w naczyniu i wyrobić na gładką, jednolitą masę
Poezja Smaków - blog kulinarnymarchwie 2 pietruszki 1 cebula 1 jajko 2 bułki czerstwe sól pieprz pęczek natki pietruszki liście laurowe- 5 sztuk ziele ang- 6 ziaren pieprz ziarnisty- 6 sztuk 1 szklanka rosołu w którym gotowało się mięso Wykonanie: Mięso, oprócz wątróbki układamy w garnku razem z warzywami. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, gotujemy ok 1 godz 20 minut. po tym czasie dokładamy wątróbkę(...)gotujemy jeszcze 10 minut. Wyłączamy gaz. Studzimy mięso i warzywa. Przepuszczamy wszystko trzykrotnie przez maszynkę. W trakcie mielenia dodajemy tez do przepuszczenia bułki moczone wcześniej w rosole w którym gotowało się mięso. Gotową masę mięsną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, wlewamy szklankę rosołu,oraz dodajemy posiekana natkę,oraz ubita wcześniej pianę z białek, dobrze mieszamy. Przekładamy do foremek. Pieczemy
Z Majeczką w kuchnimarchewka 4 łyżki komosy ryżowej (może być też ryż) 2 łyżki kaszy jaglnej - opcjonalnie liśc laurowy 2 kulki ziela angielskiego. 1/2 łyżeczki majeranku sól pieprz * u nas jest to rosół odrobinę rozcieńczony wodą Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, aby się zrumienił i nieco wytopił. Kiedy uzyska ładny kolor, przekładamy bez tłuszczu do gotującego się na niewielkim ogniu bulionu. Dodajemy(...)gotowe. WSKAZÓWKA: Wiele osób nie przepada za zupami gotowanymi na tradycyjnym wywarze z kości wieprzowych. W naszym domu wszelkie zupy, które wymagają bulionu zwykle robione są na rosole. Po prostu do gotowania rosołu używamy dużo mięsa, aby bulion był intensywny. Odlewamy część na obiad, a resztę redukujemy i zamrażamy zwykle w 3 - 4 plastikowych pojemnikach (ok. 0,5 l objętości
Kuchnia od dwojgaBarszcz czerwony z przepisu mojej mamy. Idealny pomysł na wykorzystanie rosołu, pozostałego z dnia poprzedniego. Jest to barszcz zabielany podawany z ziemniakami ze skwarkami. Proste danie a jakie dobre! Pamiętam, że była to jedna z moich ulubionych zup. Całkiem o niej zapomniałam i ostatnimi czasy w ogóle jej nie gotowałam. Przypomniała mi o niej moja mama. Oto przepis... Składniki(...)litry wody 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3-4 szt.ziela angielskiego 1/2 szklanki śmietany 1 łyżka mąki pęczek koperku ok. 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego 0,5 litra rosołu sól, pieprz ziemniaki ok. 300 g boczku wędzonego Wykonanie: Buraki obieramy ze skóry, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy czosnek, ziele
Kuchnia MagdaLenyprzypalić nad ogniem, włożyć do garnka wsypać kucharka, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować z 35 minut na średnim ogniu, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie do rosołu wsypać mielony pieprz, przyprawę w płynie, rosół podać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem i posiekaną natką pietruszki - pyszny, klarowny, aromatyczny, rozgrzewający rosół............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępietruszki 1 cebula 2 bułki czerstwe sól pieprz gałka muształowa liście laurowe- 5 sztuk ziele ang- 6 ziaren pieprz ziarnisty- 6 sztuk 15 plastrów boczku wędzonego 1 szklanka rosołu w którym gotowało się mięso Wykonanie: Mięso, oprócz wątróbki układamy w garnku razem z warzywami. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, gotujemy ok 1 godz 20 minut. po tym czasie dokładamy wątróbkę, gotujemy(...)jeszcze 10 minut. Wyłączamy gaz. Studzimy mięso i warzywa. Przepuszczamy wszystko trzykrotnie przez maszynkę. W trakcie mielenia dodajemy tez do przepuszczenia bułki moczone wcześniej w rosole w którym gotowało się mięso. Gotową masę mięsną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatałową, wlewamy szklankę rosołu, dobrze mieszamy. Przekładamy do wyłożonych plastrami boczku foremek. Pieczemy ok godziny
Z Majeczką w kuchni