odchodziło od ręki.Gotowe ciasto odstawiamy na ok 15-30 min aby odpoczęło,oczywiście szczelnie przykrywamy ściereczką by nie obsychało. Składniki na farsz: ok 50 dag mięsa z rosołu ok 40-50 dag kiszonej kapusty 1 duża cebula sól,pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie Kapustę kiszoną zalewam niewielką ilości wody,dodaję liścia laurowego oraz ziele angielskie(...)gotuję ok 20 min. Następnie odcedzam,odstawiam by kapusta ostygła. Do farszu można użyć dowolnego mięska,które zostało nam z rosołu,najlepiej jak jest mieszane np wołowe z drobiowym. Mięso oddzielamy od kości,na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i podsmażam mięso do zarumienienia by nabrało smaczku. Gdy mięso jest już chłodne mielę je w maszynce,kapustę również ( można
Niespełnione zdolności kulinarneZupa marchewkowa to nasze poniedziałkowe danie - wykonuje je na niedzielnym rosole :) Składniki na zupę krem z marchwi 1,5 l rosołu 4 marchewki cebula sól, pieprz oliwa z oliwek łyżeczka curry Sposób przygotowania zupy marchewkowej. Marchewkę oraz cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oliwie z oliwek. Przełożyć do rosołu i gotować do miękkości. Przyprawić curry oraz solą i pieprzem
Pani domowaszukamy różnych przepisów które mogłyby pomóc nam przetrwać ten czas. Przetrwać na początku, bo potem już idzie – wkręcasz się w zupy i tak jak ja wstawiasz co noc rosół w wolnowarze, żeby móc zrobić kolejne zupy :))) Ale wróćmy do gołąbkowej prostej i pysznej zupy. Zupa gołąbkowa ( porcja spokojnie dla 5 osób ) 1 nieduża kapusta biała(...)cebule 2 ząbki czosnku 1 litr rosołu 50 dkg mięsa mielonego 100 gram ryżu 500 ml sosu pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz do smaku Kapustę tniemy w kosteczkę . Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Do garnka dajemy cebulę
Kuchnia na wzgórzusłodkiej śmietanki mąka rozrobiona z woda , do zagęszczania sosu ( około ,łyżka od zupy na 1/2 szklanki ) 1 ząbek czosnku sól , pieprz do smaku 1 kostka bulionowa drobiowa lub szklanka rosołu łyżka masła do podsmażenia mięsa – to właśnie masło, nadaje smak sosu Kurczaka dzielimy na małe kawałki , płukamy i osuszamy papierowym ręcznikiem . Podsmażamy na złoty kolor na maśle , musi się(...)porządnie przypiec . Solimy , dodajemy, pokrojony w cienkie plasterki czosnek , zalewamy 2 szklankami wody i dokładamy rozkruszoną kostkę bulionową ( zamiast wody można wlać 2 szklanki rosołu ) . Dusimy na małym ogniu około 40 – 45 minut , pilnując żeby bulion zbytnio nie odparował w razie potrzeby można dolać szklankę wody lub rosołu . W momencie , kiedy mięso będzie już miękkie ( sprawdzamy delikatnie nakłuwając widelcem
Ogrodnik w podróżyczęsto powstają z produktów, które z jakiegoś powodu okazały się nadwyżką i samodzielnie nikt ich nie chce zjeść, a w sałatce z innymi dodatkami wspaniale smakują. Po ugotowaniu rosołu zostało mi trochę mięsa z kurczaka i chcąc go wykorzystać, przygotowałam bardzo smaczną i sycącą sałatkę z dodatkiem soczewicy i pomidora. Połączenie tych smaków przypadło u mnie wszystkim do gustu(...)posmakuje. Do takiej sałatki można również wykorzystać mięso bez skóry z pieczonego lub wędzonego kurczaka. Składniki: (porcja dla 2 - 3 osób) 250 - 300 g kurczaka bez skóry z rosołu, wędzonego lub pieczonego 1 puszka soczewicy 2 pomidory 2 - 3 łyżki majonezu pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Mięso kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory umyć, przekroić na pół, łyżeczką wydrążyć
Kuchcik gotujeKolejna smaczna propozycja na wykorzystanie mięsa z rosołu i zalegających w lodówce ziemniaczków z obiadu ;) Składniki na około 12 farszynek: około 1,600 kg ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaczków (mogą być wczorajsze tzn. jeśli na obiad za dużo ugotowaliśmy to utłuczone i przestudzone ziemniaczki chowamy do woreczka/ków i tak przechowujemy w lodówce do 3 dni) 2 jajka(...)jeśli ziemniaki są bardzo "ciapciowate" do dajemy 1 i 1/2 ) sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku Na Farsz: 2 ćwiartki z kurczaka marchew + pietruszka + cebula z rosołu 1 mała zeszklona na oleju cebulka sól , pieprz do smaku 1. Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to przegniatamy przez praskę lub jak w moim przypadku rozgniotłam je szybko
Gotowanie...to proste !Kolejny kompromis, który wyszedł smaczny ;) Tak to jest, jak jedna osoba chce to, druga tamto ;) Pyszne zagospodarowanie mięsa z drobiowego rosołu. Składniki 500-600 g gotowanego mięsa drobiowego 2 łyżki masła 2 duże marchewki 1 mała puszka groszku konserwowego 1 pełna łyżka mąki 250 ml rosołu sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)Ugotowane mięso oddzielamy od kości, usuwamy skóry i dzielimy na mniejsze kawałki. Marchew podsmażamy na rozgrzanym maśle, przez kilka minut. Następnie dodajemy mąkę, smażymy jeszcze 2-3 minuty, zalewamy rosołem i dokładnie rozprowadzamy. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, do momentu kiedy marchew będzie miękka. Do marchewki dodajemy mięso i osączony z zalewy groszek. Podgrzewamy razem przez
R'n'G Kitchenmiałam ochotę na zupę, więc poszła na pierwszy rzut. Zupa bardzo smaczna, a dodatek prażonych migdałów dodaje jej fajnego smaku. Pani Kasia do gotowania zup kremów nie dodaje rosołu, bo rosół to dodatkowe kalorie i ma dość intensywny smak, a lubi jak kremy warzywne smakują warzywami. Racja, ta smakuje warzywami i fakt, rosół zmienił by jej smak i była
kruche babeczkikeksówki) (*) 1 kura/kogut 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego przyprawa rosołowa Dodatkowo: 1 marchewka (duża) 2 cebule 2 jajka 2 suche bułki namoczone w rosole 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1,5 łyżki majeranku pieprz ziołowy i naturalny sól Ponadto: olej/smalec do podsmażenia cebuli (użyłam oleju rzepakowego(...)mięso ostudzi, oddzielić od kości i wraz z marchewką - zmielić (dwukrotnie) maszynką do mięsa. Cebulę pokroić i posmażyć na niewielkiej ilości oleju. Do masy dodać bułki namoczone w ciepłym rosole (dokładnie nieodciśnięte), jajka, drobno posiekany czosnek cebulę oraz przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Formy wysmarować olejem (oprócz aluminiowych) i napełnić farszem - do 2/3 ich wysokości. Piec
Di gotujeosoby : 1,5 kg drobiowych żołądków ( mocno się kurczą w gotowaniu ) 2 gałązki selera naciowego 4 -5 pieczarek 50 ml słodkiej śmietany 2 kostki rosołowe drobiowe lub 2 szklanki rosołu, jeśli mamy 2 szklanki wody ( jeżeli dodajecie rosół , pomijacie tą pozycję ) 1 ząbek czosnku sól , pieprz do smaku 1 łyżka klarowanego masła mąka wymieszana z woda do zagęszczenia sosu(...)wyciśniętym ząbkiem czosnku , dodajemy żołądki i smażymy , aż się zrumienią i przysmażą . Dodajemy pieczarki , smażymy jeszcze chwilę , zalewamy dwiema szklankami wody , dodając kostki rosołowe lub wlewamy dwie szklanki rosołu . Solimy do smaku ( ważne ,żeby nie solić przed smażeniem bo będą twarde ) . Dusimy na wolnym ogniu około 40 minut , co jakiś czas mieszając . Po tym czasie żołądki , powinny być już miękkie
Ogrodnik w podróżyBardzo esencjonalny rosół Tajski , pełen smaku anyżu ,imbiru i cynamonu , w sam raz na rozgrzewkę po mroźnym spacerze po parku.W moim domu tego typu rosół bardzo często jest na moim stole,jakoś tak bardziej mi on samkuje niż rosół tradycyjny.Jeśli chcecie spróbować nowych smaków ,to polecam zacząć od tego pysznego dania.Smacznego!. 2 łyżki oleju 1 cebula 4 ząbki czosnku
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidomach był w niedzielę rosół, jak niepisana tradycja nakazuje?;) Jeśli zostało Wam mięso z rosołu, można wykorzystać go do zrobienia pysznych pierogów albo krokietów . U nas akurat nie było rosołu, tylko barszcz ukraiński gotowany na wołowinie. Postanowiłam więc zrobić pierogi z mięsem wołowym i pieczarkami. Bardzo smakowite wyszły, okraszone cebulką rozpływały się w buzi;) Składniki (na ok 35 sztuk
Obiad gotowyMróz trochę zelżał i już nie przeraża mnie wyjście na dwór (albo na pole - jak kto woli). W garnku mruga rosół, który nie ma sobie równych. W mroźną pogodę rozgrzeje, w przeziębieniu pomoże szybciej stanąć na nogi, przegoni chandrę i zły nastrój. Do rosołu dodałam skrzydełka gęsi, żeby był jeszcze bardziej esencjonalny. Tymczasem już się zastanawiam, co zrobię z mięska(...)sztuk): 2,5 szklanki mąki 200ml gorącej wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju nadzienie: 400g mięsa z gęsi (skrawki pieczonej gęsi, udek albo gotowanej gęsiny z rosołu) 1 cebula 100g suszonych śliwek 2 wędzone śliwki 3 łyżki oleju ok pół szklanki bulionu 1 łyżeczka domowej mieszanki warzywnej typu vegeta szczypta majeranku świeżo mielony czarny pieprz sól 1 łyżka masła
Obiad gotowyobraną marchewkę, pietruszkę i cebulę, por oraz przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk). Zalewam wodą, gotuję około 45 minut na wolnym ogniu. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem (rosół musi być wyrazisty). Wyjmuję mięso i warzywa, rosół przecedzam przez sito, rozpuszczam w nim żelatynę. Mięso obieram. Marchewkę kroję w kostkę. Jajka gotuję na twardo, kroję(...)ćwiartki. W salaterkach układam składniki: mięso, marchewkę, groszek, jajka. Dodaję posiekaną natkę, następnie zalewam rosołem. Wkładam do lodówki, aby galaretki stężał
JejKuchnia