rosół - 7627 przepisów (strona:163/509)

BIGOS Z KIEŁBASĄ 90

kiełbasą, kapustą kiszoną, grzybami i ziemniakami.         Tradycyjny przepis na domowy  bigos z kiełbasą  z kiszonej kapusty, z pachnącymi grzybami i jałowcem, ugotowany na rosole z mięsa i warzyw.  Bigos domowy doprawiony majerankiem, tymiankiem i kminkiem, dzięki czemu ma wykwintny i niezwykły smak oraz aromat. Bigos jest na koniec zapiekany - zapewniam, że ten bigos(...)soku (jeżeli zbyt kwaśna można opłukać gorącą wodą), pokroić Cebulę i czosnek posiekać Namoczone wcześniej grzybki suszone pokroić Krok 2. Kapustę włożyć do większego garnka, wlać wodę (może być rosół), dodać grzybki suszone, liście laurowe, ziarenka jałowca, kminek, tymianek i majeranek - odparowywać, aż kapusta będzie miękka. W tym czasie rozpuścić smalec ze skwarkami na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę

Moja Książka Kucharska
Pasztet drobiowo-wieprzowy 127

MATERIAŁY POMOCNICZE -sól nie jodowana 16g/kg -pieprz czarny 3g/kg -ziele angielskie 1g/kg -gałka muszkatołowa 1g/kg -cebula 3 sztuki średniej wielkości  -olej z pestek winogron lub inny  -rosół z gotowania podgardla /ilość taka aby masa pasztetowa była dość luźna, pasztet ma być smarowny . -słoiki, puszki 300 g WYKONANIE  Do garnka wlewamy tyle wody aby nasz surowiec mięsny(...)trzy razy. Można też skorzystać z blendera. Po zmieleniu składników zabieramy się za przyprawianie. Podczas mieszania musimy ocenić gęstość naszego farszu i w razie potrzeby dolewamy rosołu. Masa mięsna ma być w miarę luźna pasztet ma być smarowny. Napełniamy słoiki puszki, na wierzch dajemy łyżeczkę oleju jadalnego ja dałem z pestek winogron. OBRÓBKA TERMICZNA  Puszki lub słoiki sterylizowałem

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Polędwiczki wieprzowe w sosie z borowików 106

obiad, ale także na niedzielne lub świąteczne danie. Udostępnij Polędwiczki wieprzowe w sosie z borowików – składniki 1 polędwiczka wieprzowa 250 g mrożonych borowików 1 duża cebula 500 ml rosołu 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 owoce jałowca 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 szczypta chili sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Z polędwiczki usunąć(...)jałowiec, zeszklić. Wsypać zamrożone borowiki, smażyć pod przykryciem ok. 10 minut – kilka razy w tym czasie przemieszać. Zawartość patelni przełożyć do garnka z polędwiczkami. Do garnka wlać rosół, wsypać czerwoną paprykę oraz chili, dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut – aż mięso będzie miękkie. Potrawę doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Polędwiczki wieprzowe w sosie

niecodziennikpary
FRANCUSKIE ŚLIMACZKI Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI 90

ostatnim gotowaniu rosołu zastanawiałam się do czego tym razem wykorzystać nadmiar mięsa. Otworzyłam lodówkę... ciasto francuskie, pieczarki. Więc postanowiłam przygotować ślimaczki z ciasta francuskiego z mięsem, pieczarkami i odrobiną sera :) Wyszło pysznie, uwielbiam takie szybkie przekąski coś z niczego.  Składniki: * 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego * 3 ugotowane uda z kurczaka (wykorzystałam mięso z rosołu) * 300 g pieczarek * sól

Zrób to smacznie
Potrawka z kurczakiem i pieczarkami 76

Pyszna, w miarę lekka potrawa. Po zjedzeniu jej nie czułam się jak fokaczia (foka znaczy). Składniki: 2 ugotowane podudzia z kurczaka 250 g pieczarek 1 gałązka rozmarynu 2 szklanki rosołu 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3-4 porcje) Pieczarki myjemy, kroimy(...)mniejsze kawałki, smażymy na oleju do zrumienienia, pod koniec smażenia dodajemy listki rozmarynu. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, chwilę smażymy. Dolewamy zimny rosół, znowu dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Do sosu wrzucamy pieczarki, mięso z podudzi, sok z cytryny, śmietanę, cukier, sól i świeżo mielony pieprz, chwilę gotujemy. My potrawkę jedliśmy z ryżem i mizerią. Artykuł Potrawka z kurczakiem

Kardamonovy
Kasza jaglana z gotowanym kurczakiem i melonem 74

Ostatnio znowu zrobiłam rosół na kurczaku zagrodowym. I jak to zawsze bywa, trzeba było jakoś wykorzystać ugotowane mięso. Melon się do mnie uśmiechał, kasza jaglana, którą mamy w nadmiarze, także. Szast prast i mamy idealny obiad między innymi do pracy.  Składniki: 1 pierś z rosołu (można użyć innej części kurczaka) 1 grubszy plaster melona pół szklanki suchej kaszy jaglanej

Kardamonovy
Sałatka z gotowanego kurczaka, pora i rodzynek 81

Rzadko robię rosół mięsny. Jakość drobiu w sklepach jest porażająca, nie widzę potrzeby kupowania go. Ale, ale… ostatnio udało mi się dostać ptaszysko z wolnego wybiegu, więc postanowiłam jednak coś z niego wyczarować. Rosół, wiadomo. Z piersi – sałatka, z resztek – pasztet. Miałam też ochotę na połączenie selera naciowego i rodzynek. Tak powstała sałatka z kurczaka, selera, pora

Kardamonovy
Żeberka zapiekane z kapustą – kuchnia podkarpacka 77

podkarpacka Żeberka zapiekane z kapustą – kuchnia podkarpacka Składniki: 800 g żeberek, 1 kg kapusty kiszonej 2 cebule 2 marchewki 1 jabłko 4 łyżki smalcu sól, pieprz 3-4 szklanki rosołu Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Solimy je, dodajemy pieprz i obsmażamy na smalcu. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na tłuszczu po smażeniu żeberek. Kapustę kiszoną odciskamy(...)siekamy drobniej. Marchewki i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W naczyniu żaroodpornym lub garnku do zapiekania układamy warstwy: żeberka, cebula, kapusta, jabłko, marchewka. Podlewamy słonym rosołem, żeby wszystko było przykryte. Zapiekamy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni C (grzałka góra-dół) około 2 godziny. Żeberka zapiekane z kapustą – kuchnia podkarpacka Więcej podkarpackich specjałów w zakładce KUCHNIA

Trzeci talerz
Pasztet wieprzowo-drobiowy 66

marchwi 2 pietruszki por pół selera cebula 8 jajek natka pietruszki 2 kajzerki Sposób przygotowania: Wszystko gotujemy na 10 minut przed wrzucamy wątróbkę. Ostudzić i zmielić. W rosole namoczyć bułki dodać przyprawy i mięso też w przyprawach gotować. Piec tak 1.5 godz w temperaturze 180 góra dół. Warzyw można mniej dać chodzi o marchew. Dolewamy rosół żeby wyrobić mięso. Autor

Wasze Przepisy
ZUPA Z PAPRYKI KONSERWOWEJ 91

Błyskawiczna, przepyszna zupa o bogatym smaku. Gotowa w 15-20 minut.   papryka konserwowa 200 g rosół 750 ml ( lub 1,5 kostki drobiowej ) szynka wędzona 100 g śmietana 18 % 125 ml 2 lekko czubate łyżki mąki starty chrzan 1 łyżka lub łyżeczka sos sojowy 1 łyżka lub łyżeczka gałka muszkatołowa, sól, pieprz cytrynowy natka pietruszki 2 -3 łyżki(...)Paprykę osączyć z zalewy i zmiksować, nie musi być na gładko. Szynkę pokroić w cienkie słupki. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką. Paprykę przełożyć da saganka, dodać szynkę i zalać rosołem. Gotować 7 minut a potem doprawić chrzanem, sosem sojowym, gałką, solą i pieprzem. Do śmietany dolać trochę gorącej zupy, wymieszać, wlać do zupy i zagotować. Zupę posypać natką pietruszki

Smaczne moje
Pielmieni 102

obficie świeżo zmielonym pieprzem z dodatkiem kwaśnej śmietany wymieszanej z octem. Na 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% należy dodać 1 łyżeczkę octu spirytusowego 10%. Część pierogów można podać w rosole lub w bulionie. Pierożki wyławiane z gorącego bulionu smakują doskonale. Do rosołu z pierogami idealnie pasuje natka pietruszki. Źródło:  aniagotuje.pl   Drukuj przepis

Świat Domowej Kuchni
Zupa krem ze szpinaku 73

pokrojoną w paski) 3-4 ząbki czosnku 3-4 kromki chleba śmietana Sposób przygotowania: Gotujemy wywar tym razem na porcji z indyka może to być baza na podstawie zwykłego rosołu. Jak mięso miękkie wrzucam warzywa. Tym razem wrzuciłam mrożone, ale mogą być także świeże jak do rosołu. Gotuję do miękkości wszystko, mięso można obrać z kości i wrzucić do zupy

Wasze Przepisy
Gołąbki z włoskiej kapusty 110

szklanki ryżu 15 g suszonych grzybów 1 duża cebula sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy: 700 g passaty pomidorowej 1 / 2 litra wywaru z gotowania grzybów 1 / 2 litra rosołu 2 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego oregano 1 łyżeczka cukru 1 / 4 łyżeczki chili 1 łyżka papryki czerwonej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Gołąbki: Grzyby opłukać, włożyć do garnka, zalać dwiema(...)każdego liścia wyciąć grube nerwy. Na liście nakładać porcję farszu z ryżu, mięsa mielonego i grzybów, zwijać jak krokiety. Sos pomidorowy: Do garnka wlać wywar z gotowania grzybów, rosół oraz passatę pomidorową, dodać pokrojony w plasterki czosnek, cukier oraz przyprawy. Gotować na średnim ogniu ok. 10 minut, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wykonanie Dno dużego garnka wyłożyć zewnętrznymi liśćmi

niecodziennikpary
ZUPA FASOLOWA BEZ MIĘSA 77

takie dni, kiedy jest mało czasu na gotowanie :) Składniki: * 250 g białej fasoli z paczki * 4 średnie ziemniaki * 2 marchewki * 1 cebula * około 2.5 litra rosołu * sól, pieprz do smaku * około 3 łyżeczek majeranku * 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego * 2 łyżki mąki pszennej * 4 łyżki oleju+ odrobina do podsmażenia cebuli * 3 liście laurowe * 3 kulki ziela angielskiego Wykonanie: Fasolę zalać wodą(...)Wsypać do garnka 2 łyżeczki majeranku, wymieszać z cebulą. Marchewkę obrać, pokroić w niedużą kostkę, wrzucić do marchewki, wszystko podsmażać około 2 minuty, co chwilę mieszając. Do garnka wlać rosół, wsypać podgotowaną fasolę oraz obrane, pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, koncentrat pomidorowy i łyżeczkę majeranku.  Całość gotować na średnio nagrzanym palniku grzewczym do czasu

Zrób to smacznie
ZUPA KREM Z BATATÓW 75

cebuli. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to koniecznie musicie ją zrobić :) Składniki: * 2 większe bataty (moje po obraniu miały około 700g) * 1 cebula * 1 ząbek czosnku * około 1 litra rosołu * 2 łyżki oleju * opcjonalnie śmietana do dekoracji * groszki ptysiowe na wierzch (użyłam  Brześć ) Wykonanie: Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę razem(...)obrać, pokroić w niedużą kostkę. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone bataty, wszystko razem podsmażać na średnio rozgrzanym palniku grzewczym około 7-8 minut, co chwilę mieszając. Na koniec wlać rosół (wlać najpierw około 800 ml, w razie potrzeby dolać pozostałe 200ml), całość gotować około 10 minut (do czasu aż bataty zmiękną). Tak ugotowaną zupę zmiksować przy pomocy blendera na krem

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję