rosół - 7682 przepisów (strona:169/513)

Królik w śmietanie 178

królik 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 1 łyżeczka cząbru 150 ml śmietany kremówki 30% 1 pęczek pietruszki 1 łyżka mąki pszennej 250 ml rosołu sok z cytryny, sól, pieprz do smaku Dodatkowo: masło do smażenia mąka do oprószenia królika (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Królika umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na kawałki. Włożyć do garnka wypełnionego(...)masło, obsmażyć królika z każdej strony do zrumienienia się mięsa (7-8 minut z każdej strony). Przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony jałowiec, cząber, wlać szklankę rosołu. Dusić pod przykryciem przez 50 minut, od czasu do czasu mięso przemieszać. W szklance rozrobić mąkę ze śmietaną kremówką, wlać 2-3 łyżki sosu z duszenia królika, wymieszać, po czym

niecodziennikpary
Szparagi w galarecie 151

Udostępnij Składniki na szparagi w galarecie Gotowane szparagi: 1 / 2 pęczka białych szparagów 1 / 2 łyżeczki soli 1 / 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka octu 10% Klarowana galareta: 1 l rosołu lub wywaru warzywnego 4 łyżeczki żelatyny 1 białko 1 1 / 2 łyżki octu 10% Sos chrzanowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki startego chrzanu Dodatki: 150-200 g szynki (duże plastry(...)Wyjąć i położyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym. Sos chrzanowy: W miseczce wymieszać majonez z tartym chrzanem. Klarowana galareta: W szklance dobrze wymieszać białko z octem. Do garnka wlać rosół lub wywar warzywny i postawić na ogniu. Wlać białko z octem i cały czas mieszając trzepaczką, doprowadzić do wrzenia, gotować, aż płyn się rozwarstwi. Zdjąć z ognia, przelać przez drobne

niecodziennikpary
Zupa krem z białych szparagów 125

polecenia, więc póki szparagów jeszcze jest pod dostatkiem, warto ją ugotować. Udostępnij Składniki na zupę krem z białych szparagów 500 g białych szparagów 2 średnie młode ziemniaki 1 l rosołu lub wywaru z warzyw 125 ml białego wytrawnego wina 100 ml kremówki 30% 2 szczypty gałki muszkatołowej sól, biały pieprz do smaku 2 łyżki masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ziemniaki(...)części szparagów, resztę pokroić na 3-4 cm kawałki. Na patelni rozpuścić połowę masła, wrzucić ziemniaki, podsmażać 10 minut, aż się lekko zrumienią. Przełożyć do garnka, wlać wywar lub rosół, postawić i gotować na średnim ogniu. Na patelni rozpuścić resztę masła, wsypać pokrojone łodygi szparagów, smażyć do lekkiego zezłocenia. Wlać wino, gotować, aż odparuje. Szparagi przełożyć do garnka z ziemniakami

niecodziennikpary
Krewetki z kurkami 146

świec i spokojnej muzyki. Udostępnij Składniki na krewetki z kurkami 1 marchewka 250 g kurek 1 opakowanie (225 g) krewetek mrożonych Vannamei 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 szklanka rosołu drobiowego lub wołowego masło klarowane do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchewkę obrać, przy pomocy obieraczki do warzyw zeskrobywać długie, cienkie paski. Kurki dokładnie oczyścić pędzelkiem, a następnie, jeśli jest(...)wodzie. Odciąć końcówki nóżek, większe kurki pokroić ma mniejsze kawałki. Osuszyć. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić paski marchewki, chwilę podsmażać. Dodać kurki, smażyć je ok. 5 minut, następnie wlać rosół, gotować kilka minut. W tym czasie wyjąć krewetki z zamrażalnika, opłukać pod bieżącą ciepłą wodą, wrzucić na patelnię. Całość gotować ok. 2 minut, wsypać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Krewetki

niecodziennikpary
Zapiekanka z jagnięciny 146

Szwagra ociupinkę brakuje. ;-):-) Udostępnij Zapiekanka z jagnięciny – składniki 400 g jagnięciny na gulasz 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 / 2 kg ziemniaków 2 liście laurowe 250 ml rosołu 1 łyżka mąki pszennej 1 1 / 2 łyżeczki Sosu Worcestershire (opcjonalnie) 2 łyżeczki tymianku 2 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchewki(...)podsmażonych warzyw. Jagnięcinę osuszyć papierowym ręcznikiem, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni po smażeniu warzyw rozgrzać olej, obsmażyć na nim kawałki jagnięciny, aż będą rumiane. Wlać rosół oraz Sos Worcestershire, chwilę pogotować, aby powstał sos. Mięso rozłożyć w naczyniu żaroodpornym na warstwie warzyw, przykryć je pozostałą marchewką, pietruszką i cebulą, polać sosem z patelni. Na wierzchu ułożyć

niecodziennikpary
Placek po góralsku 135

nazwę tego dania. Udostępnij Składniki na placek po góralsku Gulasz: 1 / 2 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 100 g pieczarek 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 / 2 l rosołu 1 puszka pomidorów w kawałkach 3-4 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 50 g wędzonego białego sera 1 szczypta chili sól, pieprz(...)kawałek oprószyć solą i pieprzem, po czym obtoczyć w mące i partiami smażyć na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złoto. Przełożyć do garnka o grubym dnie, wlać gorący rosół, po czym postawić na małym ogniu. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w grubą kostkę, czosnek posiekać. Wrzucić na patelnię po smażeniu mięsa, jeśli trzeba dolać trochę oleju. Smażyć

niecodziennikpary
Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym 143

mięsa mielonego z indyka 3 łyżki bułki tartej 2 jajka sól, pieprz do smaku mąka do obtoczenia gołąbków olej do smażenia Sos grzybowy: 500 g pieczarek 750 ml rosołu 1 czubata łyżeczka mąki pszennej 3 ziarenka ziela angielskiego 2 owoce jałowca 2 liście laurowe 1 łyżeczka cząbru kilkanaście igiełek rozmarynu 100 ml kremówki 30% 1 łyżka masła do smażenia pieczarek(...)patelni rozpuścić masło, wrzucić pieczarki, smażyć kilka minut. Dodać resztę usmażonych grzybów z cebulą, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, rozmaryn, rozgniecione owoce jałowca, wlać wodę z gotowania grzybów oraz rosół. Całość gotować ok. 10 minut, wsypać cząber oraz wlać mąkę pszenną rozrobioną w wodzie i śmietance kremówce. Zagotować, zmniejszyć ogień i do sosu grzybowego włożyć przygotowane wcześniej gołąbki. Przykryć pokrywką

niecodziennikpary
Drożdżowe paszteciki z mięsem z rosołu 135

Drożdżowe paszteciki z mięsem z rosołu to wspaniała przekąska na domową imprezę, na podwieczorek z rodziną, na kolację z przyjaciółmi. … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Drożdżowe paszteciki</span> z mięsem z rosołu pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Zupa ogórkowo-koperkowa z czosnkiem 122

litrowy słoik kiszonych ogórków, najlepiej domowych z dużą ilością baldachów kopru, czosnku i chrzanu 1/2 główki czosnku 2 pęczki koperku , ewentualnie suszony 2 łyżki 1 litr bulionu lub rosołu, ( może być z kostki ale dużo lepszy domowy rosół ) 2-3 średnie ziemniaki 1 marchewka 4-5 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe 100 ml śmietany, słodkiej do zupy

Ogrodnik w podróży
Krem brokułowo-marchewkowy podany z jajkiem w koszulce 141

ptysiowym. Warzywa ugotowałam na parze, aby nie straciły zbyt dużej ilości witamin czy też składników odżywczych. Groszek ptysiowy możecie zastąpić makaronem. Składniki na 3-4 porcje: 0,5 l rosołu lub wywaru 1 duży brokuł (około 0,5 kg) 1 duża marchewka sól, pieprz do podania groszek ptysiowy jajka w koszulce Brokuł podzielić na różyczki, a głąb i łodygę pokroić(...)parze ugotować do miękkości marchewkę oraz twarde części brokuła (grube łodygi oraz głąb). Pod koniec parowania, do warzyw dodać różyczki brokuła. Gotować do ich lekkiej miękkości. Warzywa przełożyć do rosołu. Całość zblendować (ewentualnie kilka różyczek brokuła zostawić do dekoracji) . Zupę-krem zagotować i przyprawić solą oraz pieprzem. Podawać z jajkiem w koszulce posypanym przyprawą do jajek ( kliknij TUTAJ ,a dowiesz

Ugotować
"Flaczki" z kurczaka 169

Flaczki" z kurczaka to aromatyczny rosół z mnóstwem przypraw. Sycąca, rozgrzewająca zupa podana z dodatkiem pieczywa to pyszne danie jednogarnkowe. Oszukane flaczki z tymi prawdziwymi mają niewiele wspólnego, oprócz przypraw i rosołu - podstawy zupy. Dla mnie to kolejny przepis z cyklu - kuchenny recykling

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jak nadać rosołowi piękny kolor i smak. 197

nasz rosół miał piękny kolor i smak , należy obrać cebulę , zostawić na niej ostatnią warstwę brązowej łuski, przekroić ją na połowę , przekrojoną stronę opalić lekko na ogniu. Następnie wbijamy w przekrojoną część cebuli jeden goździk i wrzucamy pod koniec do gotującego się rosołu.             Pozdrawiam

Przepisy i porady kulinarne
Zupa meksykańska 183

propozycja dla osób lubiących dobrze zjeść :). Świetnie smakuje w wersji pikantnej jak i łagodnej. Mojej rodzinie najlepiej smakuje podawana z grzankami czosnkowymi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5 litra rosołu lub bulionu 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 500 gram mięsa mielonego, ja użyłam wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku ok 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)zależności od smaku można dać więcej 2 łyżki majeranku 2 łyżeczki ziół prowansalskich przyprawy do smaku : sól, pieprz, słodka i ostra papryka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do rosołu/ bulionu dodajemy majeranek, zioła prowansalskie odcedzoną kukurydzę oraz fasolę całość gotujemy kilka minut, na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy cebula ładnie się

Blog kulinarny S9.PL
KROKIETY Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI 157

były zbyt wysuszone. Farsz: 35 dag pieczonej piersi z kurczaka ok 15-20 dag pieczarek 2 żółtka 1 średnia cebula 1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki 1/4 szkl rosołu - bulionu 2 łyżki klarowanego masła sól,pieprz Pierś kurczaka posypać swoją ulubioną przyprawą ( u mnie staropolska do kurczaka i czerwona czubryca), polać niewielką ilością oleju i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)kostkę zeszklić na maśle,dodać pieczarki  drobno pokrojone - dusić do miękkości,dodać mięso,natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem,dosyć pikantnie. Na końcu roztrzepane żółtka i rosół. Tak przygotowanym farszem smarować naleśniki . Krokiety obtoczyć w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Smacznego

Niespełnione zdolności kulinarne