rosół - 7627 przepisów (strona:178/509)

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym 132

chlebem Sos pomidorowy do gołąbków z młodej kapusty składniki i przygotowanie 1 kg polnych pomidorów lub 2-3 puszki pomidorów bez skórek 3 szklanki wywaru z gotowania gołąbków lub rosołu 1 łyżeczka cukru 2-3 łyki mąki 2-3 łyżki masła kilka łyżek śmietany sól, pieprz i mielona słodka lub ostra papryka do smaku Pomidory obrać ze skórki pokroić(...)małe kawałki i przełożyć do rondelka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Dodać wywar z gotowania gołąbków lub rosół. Dusić około 30 minut, aż pomidory się rozpadną, w razie potrzeby zmiksować. Na patelni rozpuścić masło dodać mąkę i podsmażać około minuty.  Zasmażkę dodać do pomidorów i gotować jeszcze około 5 minut. Przed podaniem zaprawić śmietaną. Gołąbki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pęczotto ze szparagami 122

mają nic do gadania. A maj właśnie się kończy, a wraz z nim sezon na szparagi. Przychodź czerwcu i przynieś truskawki! Składniki: 250 g kaszy jęczmiennej pęczak 500 ml rosołu  1 cebula 3-4 łyżki oliwy 20 g masła 100 g parmezanu (lub pecorino, grana padano) 1 pęczek zielonych szparagów ok. 100 g mrożonego groszku Przygotowanie: Szparagi myjemy, odcinamy(...)podsmażamy na oliwie na zloty kolor. Robimy na większej patelni, najlepiej o wysokich brzegach.  Do podsmażonej cebulki dosypujemy kaszę i dusimy ok. 3 minut, ciągle mieszając.  Dolewamy rosół i gotujemy na małym ogniu w sumie ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając.  Po ok. 10 minutach dodajemy pokrojone łodygi szparagów i mrożony groszek.  Gotujemy dalej

bistro mama
Kaszanka - jak zrobić w domu 120

kupić w Internecie. Golonkę i podgardle gotujemy do miękkości, aż skóra będzie kleista i będzie się rozpadała. W osobnym garnku gotujemy pokrojoną wątróbkę przez ok. 10-15 minut. Z rosołu po gotowaniu mięsa odlewamy ¾ szklanki, a w reszcie parzymy kaszę aż zmięknie. W odlanym, lekko ciepłym rosole rozpuszczamy krew. Zimne mięso mielimy w maszynce na drobnych oczkach. Mieszamy w misce

Marder&Marder Manufacture
Naleśniki z kaczką 205

Wcześniej  na blogu pokazywałam Wam  krokiety z kurczakiem , krokiety z pieczarkami, a dzisiaj coś innego i równie smacznego. Naleśniki z kaczką to sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu i zarazem bardzo smaczne i syte danie. Można podawać z filiżanką czystego barszczu, albo z Waszym ulubionym sosem. Ja polałam ketchupem. Zapraszam do wypróbowania przepisu i podzielenia się swoją opinią(...)ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię posmarowaną delikatnie tłuszczem  wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Farsz Gotowana kaczka z rosołu (miałam korpus kaczy z piersiami) 4 ogórki małosolne 1 cebula sól pieprz Mięso oddzielić od kości i zmielić maszynką do mięsa. Cebulę również skręcić przez maszynkę. Ogórki zetrzeć na tarce

O kuchni z uczuciem
Piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-porowym 272

śmietanowo-porowym to świetny pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad. Polecam!     Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 niewielki por 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu 100ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki olej do smażenia 2 łyżki posiekanego koperku Przyprawy: sól, pieprz       *** Mięso z kurczaka myjemy osuszamy, kroimy na średniej wielkości kawałki(...)dwóch stron, do zrumienienia *** *** Zrumienione mięso przekładamy na talerz, a na tej samej patelni podsmażamy pokrojony w plasterki por, przez około 2 minuty, ciągle mieszając *** *** Całość zalewamy bulionem lub rosołem, zagotowujemy, dokładamy mięso i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut na małym ogniu *** *** Śmietankę mieszamy z mąką, dolewamy dwie łyżki gorącego wywaru z patelni i całość przelewamy do mięsa

Blog z Apetytem
Pieczone filety z kurczaka 103

pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 100 g grzybów shimeji 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 4 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki 200 ml rosołu Przygotowanie: Filety oczyszczamy, porcjujemy, przekładamy do miski, zalewamy sokiem pomidorowym. Do filetów wrzucamy pokrojone na plasterki pieczarki, grzyby shimeji, kukurydzę wraz z zalewą, posiekany czosnek, pokrojone w paski papryki, drobno posiekaną(...)natkę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy rosół drobiowy. Składki mieszamy. Zapiekamy 45 minut (termoobieg

R'n'G Kitchen
Wtorek: Risotto z groszkiem i pieczarkami 123

ryż stanie się szklisty i ziarenka pokryją się maślanym sosem. Wtedy wlej do ryżu pół szklanki wina, zamieszaj i gotuj aż płyn odparuje z rondla. Następnie wlej tyle rosołu, żeby przykrył ryż, zmniejsz ogień i gotuj ryż w wywarze, mieszając często aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Wlej kolejną porcję rosołu. Znowu gotuj mieszając ryż aż wchłonie wilgoć. Powtarzaj czynność

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Przepisy na proste włoskie dania 127

Całość tworzy niecodzienną, wspaniałą kompozycję smakową. Pulpety można zjeść z makaronem, ryżem lub dobrym pieczywem Czwartek: Włoska zupa weselna Włosi, podobnie jak my Polacy, na weselu lubą zjeść miskę rosołu. Różnica polega na tym, że u nas zjada się go tylko z makaronem, a Włosi dodają do rosołu warzywa, szpinak, a przede wszytkim pyszne pulpeciki zagniecione z parmezanem. Pycha. Piątek

Niedzielny kucharz
Zupa szczawiowa 92

danie, znane od wielu pokoleń. Do tego moc ugotowanych na twardo jajek i śmietany. Składniki: 5 dużych garści szczawiu 1 łyżka masła 4 marchewki 4 ziemniaki 1,5 litra rosołu drobiowego (u nas z kaczki) 4 łyżki śmietany 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie: Marchewki kroimy w ulubione kształty. Ziemniaki w kostkę. Warzywa zalewamy rosołem, gotujemy do ich miękkości. Szczaw

R'n'G Kitchen
SOS CHRZANOWY - tradycyjny przepis, który warto zapamiętać 119

ryby lub schabu.   Sos chrzanowy - jak go przygotować? Do przygotowania sosu chrzanowego będą Wam potrzebne: 1/2 łyżki masła 1/2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki tartego chrzanu 1 szklanka rosołu, zimnego 1/2 szklanki śmietany 30% sól, cukier, sok z cytryny do smaku Sposób wykonania sosu chrzanowego krok po kroku: Krok 1. Przygotować jasną zasmażkę : w rondlu z grubym dnem rozpuścić(...)energicznie mieszając zasmażać, do momentu, aż mąka straci zapach surowizny (ok. 2 minuty). Krok 2. Do zasmażki dodać 2 łyżki tartego chrzanu, aby się razem zasmażył, następnie rozprowadzić zimnym rosołem - energicznie rozmieszać i zagotować. Sos chrzanowy rozprowadzić śmietaną, gotować na niewielkim ogniu kilka minut, od czasu do czasu zamieszać. Gotowy sos chrzanowy doprawić solą i dać, kto lubi słodszy smak

Moja Książka Kucharska
SOS OGÓRKOWY - pyszny dodatek do kotlecików ziemniaczanych 151

ulepszajcie go :) Polecam. Tradycyjny przepis na sos z kiszonych ogórków. Sos ogórkowy - przepis tradycyjny - składniki: 2 większe ogórki kiszone 1/2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżki masła 1 szklanka rosołu 12/ szklanki śmietany 18% 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku albo koperku sól i cukier do smaku Sos ogórkowy - tradycyjny przepis - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce(...)większymi oczkami Spienić śmietanę z niewielką ilością zimnej wody Krok 2. W rondlu z grubym dnem rozpuścić masło, wsypać mąkę i energicznie mieszając przygotować jasną zasmażkę. Następnie wlać chłodny rosół, rozmieszać i dodać starte ogórki kiszone. Sos zagotować na wolnym ogniu - po kilku minutach dodać spienioną śmietanę i podgrzać. Nie gotować na silnym ogniu. Na koniec sos ogórkowy doprawić

Moja Książka Kucharska
Faszerowane papryki 114

Jeszcze tak na koniec dnia przyszłam do Was z faszerowaną papryką. Taką, którą zrobicie z pozostałości po niedzielnym rosole, bo nie dość, że mięso zużyjecie, to śmiało rosołu możecie użyć jako bazy na sos. Czasem zdarza się też, że jest resztka ugotowanego ryżu, więc tym bardziej wtedy należy skorzystać właśnie z takiego prostego rozwiązania ;) Składniki dla 2 osób: 2 papryki

Kuchnia w czekoladzie
Jednogarnkowy kociołek a’la pizza 159

świeżych pieczarek ¾ szklanki drobnego makaronu-u mnie mini piórka 6 plasterków salami z pieprzem 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 mała puszka kukurydzy 1,5  litra domowego rosołu lub bulionu 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 pełne łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki oliwy Pęczek szczypioru z dymki do posypania Przyprawy: 1 łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki słodkiej(...)Dodać pokrojoną w grubszą kostkę paprykę, salami  i pokrojone na kawałki pieczarki, dusić 5 minut, po tym czasie wsypać osaczoną z zalewy kukurydzę i suchy makaron zalać gorącym rosołem, dodać  koncentrat pomidorowy Pudliszki, wsypać zioła prowansalskie i gotować razem około 12-15 minut. Przed końcem gotowania, spróbować i doprawić do smaku, zabielić śmietaną. Podawać gorące posypane szczypiorem

Wanilia i Kardamon
Jakie przyprawy do jakich potraw? 122

sprawdza się w towarzystwie nieco bardziej tłustych mięs, także drobiowych jak kaczka czy gęś – dzięki niemu potrawy są nie tylko smaczne, ale i łagodniejsze dla żołądka. Jakie przyprawy do rosołu? Tradycyjny wywar mięsno-warzywny doprawia się w pierwszej kolejności (tj. na początku gotowania): pieprzem w ziarenkach, zielem angielskim i liściem laurowym. Można dodać także opaloną cebulę, która nie tylko poprawi(...)smak bulionu, ale także wzmocni jego kolor i klarowność oraz ząbek czosnku. Pod koniec gotowania rosołu dodajemy świeżą zieleninę. Szczególnie popularne i niezwykle aromatyczne są: nać pietruszki i lubczyk. Jakie przyprawy do indyka? W przypadku mięsa indyka świetnie sprawdzą się podobne przyprawy, jak te wykorzystywane w doprawianiu kurczaka: sól, świeżo mielony czarny pieprz, czosnek (także granulowany), ale także curry

Kulinarne Przeboje
Zupa fasolowa z cielęciną 100

będziemy owijać w bawełnę. Cudowne zestawienie, z niesamowicie kruchą cielęciną. Składniki: 2 marchewki 3 duże ziemniaki 1,5 litra rosołu drobiowego 4 łyżki żółtej soczewicy 350 g cielęciny 1 łyżka oleju 1 por 90 g koncentratu pomidorowego 1 puszka białej fasoli 1 łyżka szałwii 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej sól, pieprz Przygotowanie: Marchew i ziemniaki obieramy. Jedne kroimy w talarki(...)większe w pół, ziemniaki zaś w kostkę (dużą). Przekładamy do garnka, wsypując soczewicę, zalewamy zimnym rosołem, gotujemy 10 min od momentu zawrzenia. W tym samym czasie, cielęcinę kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju, pod koniec dodajemy pokrojony w piórka por (do zeszklenia).  Dodajemy do zupy, chwilę gotujemy. Koncentrat pomidorowy mieszamy z fasolą i zalewą, dodajemy do zupy razem

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania