rosół - 7627 przepisów (strona:178/509)

Zupa peperonata z cheddarem- z pieczonej papryki i pomidorów 123

soczyste pomidory w duecie, pod postacią pysznej i aromatycznej zupy krem. Posypana odrobiną tartego sera cheddar oraz podana dodatkowo z chrupiącymi grzankami serowymi smakuje jeszcze lepiej 👌 1,2 litra rosołu 3 duże papryki czerwone 1/2 kg pomidorów malinowych 25 g masła klarowanego 1 ząbek czosnku szczypta soli oraz cukru trzcinowego około 40 g sera cheddar 1 bagietka Papryki przeciąć(...)podsmażyć na maśle klarowanym z dodatkiem sprasowanego ząbku czosnku. Kiedy soki lekko się zredukują (nie odparowywać do końca!), dodać paprykę, przesmażyć razem 5 minut. Warzywa przełożyć do wrzącego rosołu, zagotować i zmiksować. Podawać z bagietką zapieczoną z cheddarem i dodatkowo wierzch zupy posypać startym serem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Krupnik ze świeżymi pomidorami 147

mięsiwem, a tylko z kaszą i warzywami. Dodatkowym akcentem smakowym w zupie są... pomidory! 🍅 I oficjalnie stwierdzam, że w tej wersji krupnik zdecydowanie bardziej mi smakuje! 1,2 litra rosołu lub bulionu 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 1/2 kg dojrzałych pomidorów 50 g masła 2 duże ziemniaki 1 mniejsza marchewka 1 mała pietruszka mały kawałek selera biała część pora sól, pieprz(...)cukier trzcinowy do smaku Warzywa pokroić w kostkę/krążki, przełożyć do garnka, wlać rosół i gotować, aż będą al dente. Wsypać kaszę, gotować do jej miękkości. W międzyczasie na maśle podsmażyć pomidory- wcześniej sparzone wrzątkiem, obrane ze skórki i drobno pokrojone- tak przez około 12-15 minut. Pomidory przelać do zupy, zagotować i odstawić do ognia. Doprawić solą, pieprzem

Kraina Miodem Płynąca
Ekspresowy barszcz czerwony zabielany 93

Pamiętam smak takiego barszczu, który gotowała moja mama. Moja wersja jest ekspresowa. A dlatego, że został mi rosół i miałam ugotowaną większą ilość buraków. Takim sposobem powstał ekspresowy barszcz i smakiem się nie różni od tego gotowanego w tradycyjny sposób. Więc jeśli nie macie czasu a macie ochotę na taki barszczyk i oczywiście macie rosół i ugotowane buraki to zróbcie

Ewa w kuchni
Menu na tydzień: Przepisy na proste włoskie dania 95

niecodzienną, wspaniałą kompozycję smakową. Pulpety można zjeść z makaronem, ryżem lub dobrym pieczywem. Zobacz przepis Czwartek: Włoska zupa weselna Włosi, podobnie jak my Polacy, na weselu lubą zjeść miskę rosołu. Różnica polega na tym, że u nas zjada się go tylko z makaronem, a Włosi dodają do rosołu warzywa, szpinak, a przede wszytkim pyszne pulpeciki zagniecione z parmezanem. Pycha. Zobacz

Niedzielny kucharz
Wtorek: Risotto z groszkiem i pieczarkami 95

ryż stanie się szklisty i ziarenka pokryją się maślanym sosem. Wtedy wlej do ryżu pół szklanki wina, zamieszaj i gotuj aż płyn odparuje z rondla. Następnie wlej tyle rosołu, żeby przykrył ryż, zmniejsz ogień i gotuj ryż w wywarze, mieszając często aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Wlej kolejną porcję rosołu. Znowu gotuj mieszając ryż aż wchłonie wilgoć. Powtarzaj czynność

Niedzielny kucharz
Piątek: Flaczki z boczniaków po warszawsku 95

transporcie i jedzenie z niego daje niemałą frajdę. Flaczki z boczniaków to jedno z kultowych wegetariańskich i wegańskich dań. Nasze flaczki są pół wegetariańskie. Ale jeśli zrezygnujecie z rosołu, a pulpety zrobicie tylko z pęczaku (wtedy trzeba je mocniej doprawić) bez mięsa, to powstanie klasyk wegetariański. Co do pulpetów, my zrobiliśmy je z kaszy i mielonego mięsa, bo flaczki(...)danie proste do zrobienia, smaczne i zdrowe. Składniki: Flaczki 500 g boczniaków 2 małe marchewki 1 pietruszka Mamy kawałek selera korzeniowego Mała cebula Łyżka przecieru pomidorowego 4 szklanki rosołu lub wody Liść laurowy Łyżeczka suszonego majeranku Szczypta imbiru Szczypta gałki muszkatołowej Sól i pieprz Pulpety 1/2 szklanki gotowanego pęczaku 100 g mielonego kurczaka lub indyka 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Niedzielny kucharz
Treściwy rosół z azjatycką nutą 146

Bardzo lubię wykorzystywać regionalne składniki, co nie znaczy, że nie eksperymentuję ze smakami. Tym razem postanowiłam przygotować rosół na bogato z lekko azjatycką nutą. Takie połączenia okazują się bardzo smaczne. Rosół jest bardzo sycący i można go spokojnie uznać za danie główne. SKŁADNIKI 300 g kości wołowej 600 g kości wieprzowej (najlepiej łopatka wieprzowa) 4 skrzydełka kurze 4 liście laurowe

Passions hobbies life
Kurczak po chłopsku 116

Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka kilka pieczarek 1 cebula pół cukinii 1 czerwona papryka pół kolby kukurydzy lub kilka łyżek kukurydzy z puszki 400ml bulionu lub rosołu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki – do zaciągnięcia sosu 1-2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, majeranek(...)tłuszczu szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy plasterki pieczarek, ziarna kukurydzy oraz pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Wszystko razem przez chwilę podsmażamy *** *** Następnie dokładamy mięso, zalewamy bulionem lub rosołem, dodajemy sos sojowy i całość dusimy pod przykryciem przez około 25 minut *** *** Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy. Jedną łyżkę mąki mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody i wlewamy

Blog z Apetytem
Sałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską 101

Sałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską – jeśli zostało Ci mięso z rosołu i nie masz pomysłu, jak je wykorzystać, to polecam zużyć je do wykonania tej oto sałatki. Jest ona dość delikatna w smaku, idealna na śniadanie lub kolację. The post Sałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z fasolą 127

makaron do pomidorówki pasuje idealnie- wiadomo- tak fasola okazała się... również fantastycznym dodatkiem! Wypróbujcie, a będziecie zaskoczeni jak wybornie smakuje! Około 1,8-2 litra: 1,2 litra domowego rosołu lub bulionu 1 kg dojrzałych pomidorów malinowych 50 g masła klarowanego mała puszka fasoli sól, cukier trzcinowy do smaku Pomidory naciąć, sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić na drobne kawałki(...)rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć pomidory, do momentu, aż sok lekko odparuje (nie do końca, to nie ma być gęsty sos). Rosół zagotować, dodać podsmażone pomidory (wcześniej można przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek- jeżeli komuś przeszkadzają) oraz odcedzoną fasolę i gotować 2 minuty. Doprawić solą oraz cukrem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Szczawnica subiektywnie wg Aleex 86

smak. Przypominała zupę z torebki. Nie tego oczekiwałyśmy po restauracji. Obsługa również pozostawiała wiele do życzenia. Do "Kociego zamku" już nie wrócimy. Za to zupa cebulowa i rosół, zjedzone przez nas następnego dnia w restauracji „Bohema” usytuowanej w willi „Marta” smakowały znakomicie. "Bohema" to wspaniała restauracja charakteryzująca się pięknym i oryginalnym wnętrzem, którego dopełnieniem jest stylowy kominek. Mimo lipca był(...)Bohemy”, miałam wrażenie, że przeniosłam się w czasie – do początków XX wieku. Dawny klimat odtworzono tu nie tylko dzięki eleganckiemu wystrojowi sali, ale także dzięki obsłudze – kompetentnej i miłej. Rosół smakował jak domowy, zaś zupa cebulowa nareszcie miała klasyczny smak. Wszystko było jak powinno być. Podczas tygodnia spędzonego w górach trafiło nam się kilka chwil ze słońcem. Jeden z pogodnych

W mojej kuchni
Makaron w sosie z kopru i cukinii 88

pęczek koperku , solidny 1 średniej wielkości młoda cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu 2 łyżki masła sól , pieprz do smaku słodka śmietana , około 100 ml 1 solidna szklanka rosołu drobiowego mąka rozrobiona z woda do zagęszczenia sosu 1 paczka makaronu muszelki ( lub innego ) Makaron gotujemy jak w przepisie na opakowaniu . Udka drobno kroimy . Cukinię kroimy w małe słupki(...)cebulę z czosnkiem . Jak lekko zmiękną dodajemy miód , cukinię , solimy do smaku i chwilę dusimy . Po 2 minutach wsypujemy kurczaka , mieszamy smażąc chwilkę . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnie całość zalewamy rosołem , przykrywamy i dusimy do czasu , aż kurczak będzie miękki . Małe kawałki szybko się gotują więc po około 10-15 minutach można wlać śmietanę , doprowadzić do wrzenia , a następnie zagęścić mąką

Ogrodnik w podróży
Filety drobiowe w pysznym sosie z cukinią 142

ryżem, makaronem lub duszonymi ziemniaczkami.     Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1/2 szklanki mąki 1 mała cebula 1/2 cukinii 1 marchew 300 ml bulionu warzywnego lub rosołu 100ml gęstego jogurtu naturalnego 50ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki olej do smażenia 2 łyżki posiekanego koperku Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka       *** Mięso z kurczaka myjemy osuszamy, kroimy(...)Marchew obieramy, ścieramy na tarce i również dokładamy na patelnię. Całość podsmażamy przez około 2 minuty ciągle mieszając *** *** Następnie na patelnie dokładamy podsmażone wcześniej mięso *** *** Całość zalewamy bulionem lub rosołem, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut na małym ogniu *** *** Śmietankę mieszamy z jogurtem i łyżką mąki, dolewamy dwie łyżki gorącego wywaru z patelni, mieszamy i całość przelewamy

Blog z Apetytem
Kremowa zupa z cukinią i grzankami 85

jogurtu naturalnego smakuje wyśmienicie. Polecam!     Składniki: 3 młode cukinie 3 niewielkie ziemniaki pół pora – zielona część 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu lub rosołu 1 łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatkowo: 3 kromki chleba tostowego 3 łyżeczki masła jogurt naturalny lub kwaśna śmietana – kilka łyżek opcjonalnie – nasiona słonecznika lub pestki dyni(...)drobno pokrojonego pora i jeszcze przez chwilę podsmażamy *** *** Do garnka przekładamy pokrojoną cebulę oraz ziemniaki i całość smażymy ciągle mieszając przez około 3 minuty *** *** Następnie całość zalewamy bulionem lub rosołem i zagotowujemy *** *** Zupę gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw – przez około 20 minut *** *** Po tym czasie zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą

Blog z Apetytem
Drobiowa zupa gulaszowa 96

Składniki:  500 g trybowanych udek kurczaka bez skóry 2 marchewki 1 seler 2 pietruszki 4 ziemniaki 150 g boczniaków 4 łyżki oleju 4 ząbki czosnku 1,5 litra rosołu drobiowego 500 ml passaty pomidorowej 1 puszka fasoli czerwonej 1 czerwona papryka 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka(...)seler. Czosnek, marchew i pietruszkę kroimy w talarki, grzyby i paprykę w paski. Fasolę osączamy z zalewy. Wszystkie składniki (z wyjątkiem fasoli i papryki), smażymy na rozgrzanym oleju, zalewamy rosołem. Dodajemy przyprawy i gotujemy 15 minut. Wlewamy przecier pomidorowy, wrzucamy pozostałe składniki. Gotujemy do miękkości papryki. Na rozgrzanym maśle podsmażamy mąkę, wlewamy chochlę zupy, mieszamy, wlewamy do zupy dokładnie łączymy

R'n'G Kitchen