Rosół, zupa życia, doda nam energii i jest niezastąpiony na wielu rodzinnych obiadach czy innych spotkaniach. Ten z kaczki jest wyśmienity o pięknym złocisto- żółtym odcieniu i fantastycznym smaku 🙂 Składniki 1/2 kaczki wiejskiej lub z marketu włoszczyzna( 2 marchewki,pietruszka,cebula,por,seler) lubczyk świeży lub suszony sól, pieprz pieprz ziarnisty naturalna przyprawa warzywna( w zdrowej żywności … Czytaj dalej(...)Rosół z kaczki z domowym makaronem
gotuj ze mnąOczywiście z obiadu sprzed dnia. Składniki 500 g ugotowanych żołądków drobiowych 150 g pieczarek 1 cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 300 g kapusty kiszonej 2 liście laurowe 200 ml rosołu drobiowego 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka bułki tartej sól, pieprz Przygotowanie Ugotowane żołądki kroimy na mniejsze kawałki. Razem z pokrojonymi pieczarkami i posiekaną cebulą smażymy na rozgrzanym oleju(...)Następnie dodajemy kapustę, liście laurowe, dodajemy rosół i dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty. Tak przygotowany farsz studzimy, 1/3 mielimy, dodajemy z powrotem do farszu, wbijamy 1 jajko, wsypujemy bułkę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy krokiety, obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach z dodatkiem soli, pieprzu i papryki, następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z barszczem
R'n'G KitchenRosół zawsze kojarzy mi się z domem rodzinnym podawanym w niedzielę. Dziś zapraszam na nieco zmienioną wersję tej zupy. Dietetyczny odpowiednik rosołu mojej wersji. Lubicie? Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło . SKŁADNIKI NA 4 OSOBY: 3 litry wody
Gotowanie PatkiPieczona dynia, jak to śpiewała Tina jest „simply the best”. Składniki: 200 gr. dzikiego ryżu 4-6 mini dyń masło/smalec itp 350 gr. brukselki 1 szklanka rosołu (opcjonalnie) 1 cebula 1 szklanka orzechów pekan 1 szklanka suszonej żurawiny 3 ząbki czosnku ½ szklanki startego parmezanu ( nie jest paleo ) 2 łyżki oleju koksowego tymianek rozmaryn 200 gr. boczku szczypta(...)paski. Smażymy około 10 minut. Dorzucamy drobno pokrojone orzechy, żurawinę oraz zioła i przyprawy. Jeśli trzeba dodajemy smalec lub olej kokosowy. Pieczemy kolejne 10 minut. Dodajemy ugotowany ryż, zalewamy rosołem i ściągamy z ognia. Dynie nadziewamy farszem, posypujemy z wierzchu parmezanem (nie jest paleo) i pieczemy w piekarniku wszystko około 15-20 minut aż dynia będzie miękka. Podajemy ciepłe! Smacznego
PaleoLifeZupa brokułowa fot. Moja Książka Kucharska Zupa brokułowa - prosty przepis. Przepis na zupę brokułową z ziemniakami, marchewką, serem i ziołami. Pyszna i zdrowa zupa z brokułów na rosole. Kolorowa i pachnąca ziołami - tymiankiem, koperkiem i szczypiorkiem. Jakie dodatki do zupy z brokułów. Zupę brokułową można podać na wiele sposobów. Najczęściej podajemy ją z chrupiącym, świeżym pieczywem, gęstą śmietaną i serkiem(...)makaron lub ryż jaśminowy. Jak zrobić zupę brokułową - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na zupę z brokułów. SKŁADNIKI: 4 szklanki wywaru z jarzyn lub delikatnego rosołu z drobiu 3 niezbyt duże ziemniaki 1/2 głowy brokułu, podzielona na różyczki 1 marchew 1 por (biała i jasnozielona część) 1 cebula dymka wraz ze szczypiorkiem 1 łyżka masła
Moja Książka Kucharskaśredniej wielkości marchewki. Do zupy warto dodać odrobinę oliwy - lipoken jest rozpuszczalny w tłuszczach. Składniki - 1 puszka krojonych pomidorów - 3 średniej wielkości marchewki - naturalna przyprawa do rosołu (gotowe mieszanki do kupienia w sklepach) - łyżka oliwy - sól - pieprz - chilli - kurkuma - pestki dyni - ziarna słonecznika Przygotowanie 1. Do garnka wlać około 1 litr wody i posolić. 2. Obrać(...)robienia zup krem sprawdza się blender ręczny. 4. Zblendowane warzywa dodać do garnka z wodą – gotować na małym ogniu około 20 minut. W międzyczasie doprawić zupę przyprawą do rosołu, pieprzem, kurkumą, chilli i dodać odrobinę oliwy. 5. Ugotowany krem podawać z pestkami dyni i słonecznika
Kuchenne innowacjemięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 1 mały por (lub pół większego) 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu 100ml śmietanki 30% 1 łyżeczka mąki olej do smażenia 1 łyżka posiekanej pietruszki olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy(...)podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano *** *** Mięso zdejmujemy z patelni. Pora dokładnie myjmy, osuszamy, kroimy w plasterki i podsmażamy przez chwilę *** *** Całość zalewamy bulionem lub rosołem, zagotowujemy. Śmietankę łączymy z mąką, dodajemy dwie łyżki gorącego wywaru, mieszamy i całość przelewamy na patelnię *** *** Do potrawy dokładamy podsmażone mięso. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez
Blog z ApetytemPyszna, w miarę lekka potrawa. Po zjedzeniu jej nie czułam się jak fokaczia (foka znaczy). Składniki: 2 ugotowane podudzia z kurczaka 250 g pieczarek 1 gałązka rozmarynu 2 szklanki rosołu 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3-4 porcje) Pieczarki myjemy, kroimy(...)mniejsze kawałki, smażymy na oleju do zrumienienia, pod koniec smażenia dodajemy listki rozmarynu. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, chwilę smażymy. Dolewamy zimny rosół, znowu dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Do sosu wrzucamy pieczarki, mięso z podudzi, sok z cytryny, śmietanę, cukier, sól i świeżo mielony pieprz, chwilę gotujemy. My potrawkę jedliśmy z ryżem i mizerią
Kardamonovyzielem i liściem. Zdjąć szumowiny. Do gotującego się wywaru z mięsa dodać włoszczyznę (ja pokroiłam ją w kosteczkę). Gotować około 1.5h na wolnym ogniu. Buraka włożyć do rosołu pod koniec gotowania na około 2-3 minutki. Rosół lekko się zaróżowi ale nie przejmuj się tym ;) Po dalszym gotowaniu ten różowy kolor zniknie. Dopraw do smaku
Kulinarne blogowanieobiad. Polecam! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 10dkg wędzonego boczku w cieniutkich plasterkach 1 mała cebula 1/2 cukinii 1/2 czerwonej papryki 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu 100ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki olej do smażenia 2 łyżki posiekanego koperku Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka *** Mięso z kurczaka myjemy osuszamy, kroimy na średniej wielkości kawałki(...)samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz cukinię *** *** Gdy cebulka się zeszkli dodajemy drobno pokrojoną paprykę, mieszamy i jeszcze przez chwilkę podsmażamy. Całość zalewamy bulionem lub rosołem, zagotowujemy, dokładamy mięso i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut na małym ogniu *** *** Śmietankę mieszamy z mąką, dolewamy dwie łyżki gorącego wywaru z patelni i całość przelewamy do mięsa. Mieszamy
Blog z Apetytemreceptur, to jednak pewności, co do tego jak powinien smakować nie mam żadnej. Nie odważyłam się też użyć tej nazwy u siebie, toteż zapraszam po prostu na azjatycki rosół wołowy. A jeśli jedliście już gdzieś oryginalny, a później zrobicie ten, na który przepis daję Wam niżej i stwierdzicie, że jest całkiem smaczny, to nie omieszkajcie mnie o tym poinformować(...)urządzenia wielofunkcyjnego (ustawiłam program slow cook 95⁰C na 2 godziny). Gotowy wywar przecedzamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Mięso obieramy i ponownie dodajemy do rosołu. W trakcie gotowania wywaru przygotowujemy także makaron- gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz jajka- te wkładamy do gotującej wody i wyciągamy po upływie 5 minut. Na miseczkach układamy porcję
Kuchnia w czekoladzieswój na pół wypełniony talerz i w ten sposób powiększa znacznie kałużę na stole. Jak bryły lodu z lodowca, który właśnie zaczął pękać, jasne kawałki ziemniaków pływają w ciemnobrązowym rosole pomiędzy poszczególnymi listwami. Przy następnym przechyle na stole pozostają tylko kawałki ziemniaków, rosół znalazł drogę pod listwami i wylewa się na łono dowódcy i czifa. Dowódca rzuca dokoła triumfujące spojrzenie
Kryzysowa Książka Kucharskajako niedzielny, odświętny obiad jak i zwykły codzienny posiłek dla całej rodziny. Polecam! Składniki: ok 0,5 kg schabu 1 cebula 2 ząbki czosnku 400ml bulionu lub rosołu 2 łyżki sosu sojowego przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chilli w proszku 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki olej(...)samej patelni na której smażyło się mięso. Gdy cebula zrumieni się dodajemy drobno pokrojony czosnek, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez chwilkę. Następnie dokładamy ponownie mięso, wlewamy bulion lub rosół i dodajemy sos sojowy. Całość doprawiamy słodką papryką (dodałam 1 łyżeczkę), szczyptą chilli oraz liściem laurowym i zielem angielskim. Potrawę przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około godzinę
Blog z Apetytemświetnie komponuje się z duszonymi ziemniaczkami, jak również z ryżem lub makaronem. Polecam! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 200g świeżych kurek 1 cebula 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu 1 łyżka masła 1/4 szklanki śmietanki 30% 1 łyżka mąki sól, pieprz 2 łyżki posiekanych świeżych ziół olej do smażenia mięsa *** Polędwiczki kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy(...)zdejmujemy, a na tej samej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę *** *** Dodajemy dokładnie oczyszczone i umyte kurki, podsmażamy przez kilka minut ciągle mieszając *** *** Całość zalewamy bulionem lub rosołem, zagotowujemy, a następnie dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 10 minut *** *** Śmietanę mieszamy z mąką oraz łyżką gorącego bulionu i dolewamy na patelnie. Zagotowujemy, mieszamy *** *** Dodajemy świeże, drobno
Blog z ApetytemBarszcz staruchy 2 łyżki masła klarowanego 2 średnie cebule 4 średnie buraki 2 pomidory 2 łyżki octu 200 g śmietany kwasnej 1 łyżka cukru 2 l rosołu z wołowiny sól pieprz koperek W dużym garnku rozgrzać masło klarowane i zeszklić na nim cebule pokrojone w kostkę. Nie rumienić. Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać(...)cebuli. Zalać rosołem z wołowiny. Dodać obrane ze skóry pomidory i pokrojone w kostkę, ocet, cukier, sól i pieprz. Wszystko doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 1h. Podawać z kleksem śmietany i posypany koperkiem
O kuchni z uczuciem