proszku 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki wędzonej papryki kawałek selera pietruszka,szczypior,estragon do smaku po 1 czubatej łyżeczce sól,pieprz do smaku śmietanka do smaku woda,lub rosół 1 łyżka oleju kokosowego ,lub co kto lubi Jak to zrobić: Cebulę obrać ,pokroić w piórka , umyte pieczarki w plasterki pokroić. Rozgrzać łyżkę tłuszczu i obsmażyć najpierw cebulkę ,a potem(...)garnka dodać obrane pomidory, pomidory cherry, słodkie ziemniaki, marchewkę ,seler,zioła i przyprawy na duży płomień ,obsmażyć 2-3 minuty,wymieszać ,dodać cebulę i pieczarki. Dodać wodę ,lub rosół tyle ,aby zakryła warzywa. Wymieszać ponownie. . Pozostawić na średnim ogniu przez około 30 do 40 minut. Gdy słodkie ziemniaki są ugotowane-miękkie i chili osiąga bogatą konsystencję,potrawa jest gotowa .Dodać
w mojej kuchnibardzo łatwo dostępny w każdym sklepie spożywczym, nie oszukujmy się - to nie zawsze takie samo mięso jak kilkanaście (czy więcej) lat temu. Z pierwszego lepszego kupionego kurczaka nie ugotujesz rosołu, który by smakował jak przed laty u Babci. Na szczęście są jeszcze producenci z prawdziwego zdarzenia, którzy dbają o jakość i odpowiednie żywienie hodowli. Odkąd zaczęłam uważnie czytać etykiety(...)uciekać ;) Pokazywałam nawet filmik z backstage na instastory ;) Następnym razem o tym pomyślę, bo tu nie widać dobrze jak fajnie się te warzywa ugotowały pod kurczakiem - w takim jakby rosole ;) Kurczak pieczony na warzywach Składniki: 1 kurczak kukurydziany 1 op. mrożonki 8-składnikowej 1 op. mrożonej fasolki szparagowej 2 czerwone cebule 1/2 cytryny 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
Kolorowy Przepisownikmięsa mielonego np. z łopatki lub szynki 1 cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz ząbek czosnku łyżeczka papryki w proszku 1/2 łyżeczki majeranku duża główka młodej kapusty 1 litr rosołu 300 ml domowego sosu pomidorowego Farsz: na oleju przesmażyć posiekaną cebulkę, dodać mięso, posiekany czosnek, przyprawić do smaku i usmażyć. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, odsączyć i dodać(...)wody, ściąć zgrubienia i nakładać sporą łyżkę farszu. Zwinąć. Na dnie większego szerokiego garnka ułożyć pozostałe, malutkie, nie nadające się na gołąbki liście. Na nich ciasno układać zwinięte gołąbki. Rosół wymieszać z sosem pomidorowym, zalać gołąbki. Przykryć i dusić ok 15-20 minut. Po tym czasie powinny być już gotowe. Zamiast domowego sosu pomidorowego można użyć małego słoiczka koncentratu
Smakołyki AsiSkładniki: każdemu z nas ,zostają warzywa z rosołu,można je wykorzystać do sałatki i kolacja gotowa. Kaszę jaglana gotuje często ,więc zawsze mam w domu. warzywa z rosołu: 2 pietruszki 4 marchewki ćwiartka selera do tego 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 4 korniszony, pokrojone w kostkę 4 ugotowane jajka puszka kukurydzy konserwowej majonez jogurt grecki sól, pieprz
w mojej kuchniSkładniki 240 ml mleka 160 gr. rozdrobnione ostry cheddar 540gr. kalafiora na parze 1 puszka kukurydzy 1 posiekana cebula 1 szklanka rosołu esencjonalnego, lub bulionu warzywnego cała gałka muszkatołowa starta do smaku ,lub jak ktoś nie lubi to pominąć sól i pieprz do smaku gorącej wody, w celu rozrzedzenia Wykonanie Zmiksować mleko,ser kalafior,cebulę kukurydzę gałkę muszkatołową z rosołem
w mojej kuchniLane kluski, zwane tez lanym ciastem to doskonały i bardzo prosty w przygotowaniu dodatek do czystych zup np. rosołu, czy pomidorowej, do zup mlecznych czy gulaszu. Doskonale zastępują inne dodatki np. makaron. Lane kluseczki to takie moje wspomnienie dzieciństwa. Robiła mi je mama i babcia. Najbardziej lubiłam je właśnie w rosole czy pomidorówce. Moje dzieci kiedy były małe tez chętnie
Kuchnia z widokiem na ogródLekka, pożywna i bardzo zdrowa zupa krem. Główki szparagów podsmażone na maśle to chrupiący dodatek. Składniki 1 pęczek zielonych szparagów 700 ml rosołu drobiowego 1 cebula 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 2 łyżki śmietany sól biały pieprz starty parmezan 1. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe części. Związane nitką wstawiamy pionowo do garnka z wrzącą wodą. Główki powinny wystawać ponad(...)powierzchnię. Gotujemy około 5 minut. 2. Posiekaną cebulę podsmażamy na maśle. Dodajemy mąkę i smażymy jeszcze przez chwilę ciągle mieszając. Stopniowo dolewamy gorący rosół. 3. Dodajemy pokrojone szparagi bez główek. Gotujemy przez chwilę. Wszystko blendujemy. Jeżeli zupa jest za gęsta dolewamy odrobinę wywaru pozostałego po gotowaniu szparagów. Doprawiamy solą, pieprzem i śmietaną. 4. Rozlewamy do talerzy. Dodajemy podsmażone na maśle
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyŁatwe Przystępne Przepis na najlepszy domowy rosół z kurczaka. Składniki mięso z kurczaka (porcja rosołowa, udko z kurczaka, skrzydełka) włoszczyzna: 1 duża marchew, 1 pietruszka, kawałek selera, por 2l wody pół dużej cebuli 2-3 gałązki lubczyku pęczek natki pietruszki sól i pieprz do smaku ewentualnie można delikatnie doprawić ziarenkami smaku Sposób przyrządzenia […] Artykuł Domowy rosół pochodzi z serwisu
PysiaGotuje.plmłodą kapustą robię pierwszy raz i jestem bardzo zadowolona z efektu.Doskonałe danie i praktycznie samo się robi. Składniki: młoda kapusta pół główki pałki z kurczaka 3 szt szklanka rosołu drobiowego papryka mielona słodka pieprz ziołowy mielony sól do smaku ziemniaki młode 1 kg koperek do posypania ziemniaczków Wykonanie: Kapustę kroimy na pół i myjemy listki, kroimy drobno. Do naczynia(...)żaroodpornego przekładamy pokrojoną kapustę i zalewamy ją rosołem. Pałki z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Sól,pieprz i paprykę łącze i nacieram pałki z kurczaka z obu stron.Przygotowane mięsko kładę na kapustę i wstawiam do piekarnika. Piekę w 200 stopniach , gdy mięsko się zarumieni to przekręcam je na druga stronę i dopiekam już o końca. Ziemniaczki gotuję
Różowa kuchniaKrokiety z kapustą i mięsem to fajny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu, na które zazwyczaj (przynajmniej u mnie) nie ma zbyt wielu amatorów. Może trochę pracochłonne, ale za to jakie smaczne! ❤ Zresztą zawsze możemy przygotować sobie naleśniki wcześniej, a wtedy do zrobienia zostanie nam tylko farsz. Takie krokiety podane w kubkiem czerwonego barszczu(...)gazowanej (jeśli nie mamy użyjmy niegazowanej) 3 całe jajka szczypta soli Składniki na farsz : ok 300g kapusty kiszonej 1 duża cebula ugotowane mięso drobiowe (u mnie przeważnie z rosołu) liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Do panierowania : 2 rozkłócone jajka bułka tarta olej do smażenia Wykonanie : Mleko, wodę, szczyptę soli, mąkę i jajko połączyć (można zmiksować). Odstawić
Walijskie Pichceniekaszą orkiszową pełnoziarnistą. Składniki: 400 g mięso mielone wieprzowo wołowe 1 woreczek kaszy orkiszowej pełnoziarnistej Cenos jajko sól i pieprz do smaku młoda kapusta główka rosół 1 szklanka przecier pomidorowy 2 łyżki śmietana 30% 100 ml Wykonanie: Młodą kapustę należy sparzyć i listki wyłożyć na blacie niech ostygną. Mięsko wołowe i wieprzowe mielimy na średnich(...)solą i pieprzem. Mieszamy składniki i zostawiamy na 15 minut by przeszły przyprawami.Łyżką nakładamy mięsko na listki młodej kapusty. Zawijamy i robimy mały tobołek . Do patelni wlewamy szklankę rosołu i 2 łyżki przecieru pomidorowego, mieszamy.Teraz wkładamy gołabki i dusimy je jakieś 30 minut i gotowe. Sosik możemy zalać śmietaną jeśli lubicie. Moje gołabki serwuje wam na talerzu
Różowa kuchniaKrupnik to jedna z tych zup, do których chętnie sięgam w zimnie dni. Jest bardzo sycąca i rozgrzewa prawie tak dobrze jak rosół. Nie wiem jakie jest Wasze danie na „chorobę”, ale kiedy ja jestem chora to krupnik jest jedyną rzeczą na którą mam ochotę. Oczywiście z przepisem na tą zupę jest jak z przepisem na rosół
PatiGotujeKolejny przepis z wykorzystaniem produktów firmy Jamar . Tym razem są to czerwone naleśniki z ćwikłą. Będzie to idealny dodatek do zupy. Ja uwielbiam rosół z naleśnikami! Jest to oryginalny pomysł zastąpienia makaronu czy ziemniaków. Świetnie smakują także z pomidorową Szaszłyki z naleśników do zupy Składniki: 250 ml mleka około 150 ml mąki pszennej 1 jajko około 100 ml wody gazowanej(...)olej. Gotowe naleśniki zawijamy w rulon i kroimy na kawałki. Nadziewamy je na patyczek na przemian białe i czerwone. Podajemy jako dodatek do zup. W szczególności polecam je do rosołu i pomidorowej. Smacznego Artykuł Szaszłyki z naleśników do zupy pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujesmaczna zupa krem z brokuła i szparagów z serkiem topionym. Ma fajny aksamitny smak, najlepiej smakuje z dodatkiem pieczywa czosnkowego. Składniki: 1 brokuł Pęczek zielonych szparagów 1,5 litra rosołu drobiowego 150 gram kremowego serka topionego Sól do smaku Pieprz czarny mielony Cykoria Czosnek granulowany Cykoria Sposób przygotowania: Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, myjemy, szparagi kroimy na mniejsze kawałki(...)usuwamy zdrewniałe części, myjemy. W garnku zagotowujemy rosół, dodajemy brokuła i szparagi, gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy setek topiony i chwilę razem gotujemy. Całość miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym
Bajeczna Kuchniateż? Tutaj z delikatnym, wędzonym mięsem z kurczaka. Komponuje się wyśmienicie. Składniki 2 łyżki oliwy 1 dymka ze szczypiorkiem wędzone udko z kurczaka 3 ząbki czosnku półtora litra rosołu pół paczki mrożonych mini marchewek 2 młode marchewki mały por masło zielony groszek, strączki i łuskany sól pieprz makaron natka pietruszki Przygotowanie Na patelni rozgrzałem oliwę. Oczyszczone(...)dymki pokroiłem w cienkie plasterki, wrzuciłem na oliwę. Szczypior pokroiłem, odłożyłem. Kiedy dymka się zeszkliła dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyłem 3 minuty. Dodałem do garnka z gorącym rosołem, wrzuciłem rozdrobnione mięso z wędzonego udka kurczaka i pokrojone w plasterki młode marchewki, gotowałem na małym ogniu. Po ok. 10 minutach wrzuciłem zamrożone marchewki. Oczyszczonego pora pokroiłem w talarki, poddusiłem
R'n'G Kitchen