rosół - 7627 przepisów (strona:199/509)

Dobry, sprawdzony kapuśniak 191

tego dodajemy 1 liść laurowy, po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz odrobinę kminku (10 ziarenek). Gotujemy na niewielkim ogniu, aż do miękkości. W drugim garnku gotujemy rosół. Mięso zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, odrobinę soli. Kiedy mięso trochę zmięknie, dodajemy pokrojoną w kostkę marchew , pietruszkę i selera.  Na 10 min. przed(...)końcem gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Łączenie wywarów. Kapustę z wywarem przelewamy do gotującego się rosołu. Cebulę podsmażamy na łyżce masła , powinna być lekko przyrumieniona. Dodajemy do niej łyżkę mąki , dokładnie mieszamy nadal podmażając. Dodajemy do cebulki i mąki ,2 -3 łyżki kapuśniaku , razem mieszamy i wszystko dodajemy do gotującej się zupy. Kapuśniak doprawiamy majerankiem, solą , pieprzem ,maggi. Smacznego

Aromatyczne Podróże
Danie jednogarnkowe z mięsem, fasolą i ryżem błyskawicznym. 137

ugotowanej czerwonej fasoli  4 łyżki płatków błyskawicznych "Kupiec" 1 łyżeczka cząbru sól, pieprz czarny do smaku Pokrój mięso na cieniutkie paseczki. Zalej 1,5 l wody. Zagotuj rosół. Po odszumowaniu dodaj obrane warzywa. Gotuj rosół  na wolnym ogniu do chwili  aż mięso będzie miękkie. Wyjmij warzywa z zupy. Dodaj błyskawiczne płatki ryżowe. Dopraw do smaku solą

Gotuj Sam!
Botwinka z ryżem i wkładką mięsną 218

wołowym z dodatkiem ryżu. Zupa jest syta i w zupełności może nasycić Twój brzuszek w porze obiadu. Botwinka z ryżem i wkładką mięsną 1 pęczek botwinki 1,5 litr rosołu wołowego gotowane mięso z rosołu 8 łyżek ugotowanego ryżu  sól, pieprz  do smaku 1 łyżeczka  pieprzu ziołowego sok z połówki cytryny 1 łyżeczka miodu  Obierz botwinkę

Gotuj Sam!
Naleśniki z farszem mięsnym (z rosołu) 149

Dziś kolejny przepis z cyklu "oszczędny". Zgodzicie się ze mną, że aby ugotować dobry rosół potrzeba sporo mięsa, najlepiej z kostką, sporo warzyw i przyprawy. Długo gotowany na minimalnym ogniu jest pyszny! Nie można tego powiedzieć o mięsku. Na ogół jest wygotowane, dość suche jednak nie całkiem bezwartościowe. Można użyć je jako farsz do pierożków, klusek lub naleśników. Ważne jest(...)pieczarki lub inne warzywa przyrumienione na maśle oraz przyprawy i zioła. Dodatek startego sera żółtego bardzo poprawia smak farszu. Naleśniki z farszem mięsnym 4 naleśniki (tutaj przepis) mięso z rosołu dowolne (około 500g) 1 duża cebula 1 łodyga selera naciowego 100 g żółtego sera pieprz ziołowy i czarny  sos sojowy i chili do smaku 1 łyżka masła (sklarowanego) Zmiel

Gotuj Sam!
Kotlety z kaszy i wędzonej ryby 165

Bardzo lubię te "kaszane" kotleciki z dodatkiem ryby. Są po prostu pyszne! Składniki: 1/3 szklanki kaszy gryczanej 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki wody lub rosołu 2 łyżki tłuszczu 15 dag wędzonej ryby 5 łyżek startego żółtego sera 2 jajka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sól do smaku papryka ostra mielona do smaku bułka tarta(...)panierki tłuszcz do smażenia Wykonanie: Kaszę wymieszać i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu (lub na rosole). Do przestudzonej kaszy dodać starty ser, posiekaną rybę, natkę pietruszki i jajka. Doprawić do smaku, dokładnie wymieszać, w razie potrzeby zagęścić bułką tartą. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor

Tradycyjna Kuchnia
Kartoflanka/chowder z kukurydzą i boczkiem. Fioletowa 207

zagęstnik do zupy.   Wlewamy połowę mleka, mieszamy dokładnie aż wszystko będzie idealnie gładkie, gdy zawartość garnka zacznie gęstnieć – wlewamy resztę mleka. Znowu bardzo dokładnie wszystko mieszamy. Wlewamy naszykowany rosół, wrzucamy marchew, ziemniaki i liście laurowe. Doprowadzamy całość do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym płomieniu, pod przykryciem, do miękkości ziemniaków. Wrzucamy do zupy boczek (nie cały, zostawcie sobie(...)byle nie fioletowa! ) 450g ziemniaków typu B lub C 1 puszka kukurydzy /285g po odcieku 3 pełne (z lekkim czubkiem) łyżki mąki pszennej typ 500-550 400ml mleka 600ml rosołu drobiowego 2 liście laurowe sól pieprz szczypior do podania (koniecznie!) 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% Zapisz Zapisz

Karo in the Kitchen
Sałatka z kurczaka z rosołu 137

Wczoraj rosół, dzisiaj sałatka z kurczaka. Gotowane mięso kurczaka jest dość suche i mdłe. Dodatki takie jak ananas, seler konserwowy i kukurydza nadają sałatce charakteru. Składniki: • gotowany kurczak z rosołu • 1 puszka kukurydzy • 1 puszka ananasa • 1 słoiczek selera w zalewie • 1 mały jogurt • 4 łyżki majonezu • sól, pieprz Wykonanie: • Kurczak obrać z kości

To co kocham
Kurczak z rodzynkami 141

Sałatka „niedzielna”, kiedy z rosołu pozostaje gotowany kurczak. Można do niej również użyć pieczonego kurczaka, gdy zostanie z obiadu. Sałatka zaskakuje smakiem, jest szybka w wykonaniu i smaczna. Gości w mojej rodzinie od kilkunastu lat. Składniki: • mięso kurczaka z rosołu • 1 duża cebula • 5 ogórków kiszonych • 2 jabłka

To co kocham
Pasztet z kurczaka z suszonymi grzybami 133

suszonych • 2 bułki kajzerki • 5 jajek • gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: • Gotować kurczaka w osolonej wodzie z warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim, jak gotujemy rosół na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Wywar z kurczaka i warzyw wykorzystać jako rosół lub jako baza do innej zupy. • Namoczone grzyby gotować 15 minut

To co kocham
Zapiekanka poniedziałkowa porosołowa 127

Typowo poniedziałkowa zapiekanka, gdy zostaje mięso z niedzielnego rosołu i można przygotować obiad po jego recyklingu. Zapiekanka ma wszystko czyli 3 w 1 – dodatek skrobiowy, warzywny i białko, jest więc pełnowartościowym daniem obiadowym. Po wystygnięciu zapiekanka bardzo ładnie się kroi i odgrzewa. Najlepiej smakuje z… keczupem, można jednak przygotować jakiś(...)inny ulubiony sos, np. pomidorowy lub pieczarkowy. Składniki: • mięso kurczaka z rosołu • 1 szklanka ryżu • 1 puszka fasoli czerwonej • 1 puszka zielonego groszku • 1 duża śmietana kwaśna 12% • 2 łyżeczki curry • 4 łyżki sosu sojowego • 1 jajko • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ryż ugotować w dużej ilości osolonej wody – jak makaron, odcedzić i położyć

To co kocham
Makaron ryżowy w sosie balsamicznym ze szparagami i kurczakiem 147

różnicę, bo z makaronu ryżowego i bez pomidorów, a na bazie sosu balsamicznego, który nadaje potrawie charakterystyczny słodko-kwaśny smaczek. Kurczak pozostał mi z rosołu i na sałatkę użyłam jedną, dorodną pierś. Trochę zieleniny w postaci szparagów i danie gotowe. Smakuje i na ciepło i na zimno. Składniki(...)makaronu ryżowego paski • 1 pęczek szparagów • 1 pierś kurczaka gotowanego w rosole • sos balsamiczny do smaku Wykonanie: • Makaron ryżowy ugotować wg przepisu w osolonej wodzie. • Szparagi gotować przez 7 minut również w posolonej wodzie. • Kurczaka pokroić w kostkę. • Wymieszać składniki sałatki i polać gotowym sosem balsamicznym.{jcomments

To co kocham
Sałatka kurczakowa z makaronem i ananasem 203

Zostały mi dwie dorodne piersi kurczaka zagrodowego z  rosołu po chińsku i od razu pomyślałam o sałatce, i była to naprawdę szybka sałatka, a przy okazji smaczna. Trochę na słodko, trochę na kwaśno, trochę po hawajsku… Składniki: • 2 piersi kurczaka z rosołu • 400 g makaronu rurki • 1 puszka

To co kocham
Kluski biszkoptowe 212

Trzeba zjeść coś innego :) Takiego bardziej lekkiego. Kluski biszkoptowe, które mogą posłużyć za dodatek do rosołu na obiad czy też do mleka na śniadanie lub kolację. I tylko trzy składniki! :) Składniki: 2 jaja 2 łyżki mąki sól Oddzielić żółtka od białek i z białek ubić pianę Żółtka rozetrzeć z mąką, posolić, dodawać powoli pianę z białek i lekko wymieszać(...)garnuszka wlać trochę wody i łyżką nakładać ciasto. Gotować przez chwilę i wyjmować łyżką cedzakową bezpośrednio przed podaniem rosołu lub mleka Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Pilaff z kurczakiem 161

kostkę 2 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżki natki pietruszki posiekanej 2 łyżki drobno posiekanej kiszonej cytryny 1 garść mieszanki orzechów posiekanych 50 gramów posiekanych suszonych moreli 400 ml rosołu 150 gramów kaszy jaglanej 1/2 łyżeczki ziela angielskiego ubitego w moździerzu 2 piersi z kurczaka pokrojonego w kostkę 150 ml jogurtu naturalnego sól pieprz W garnku na oliwie smażymy kawałki(...)złoto i odstawiamy na bok W tym samym garnku smażymy cebulę aż będzie złota Dodajemy pokrojoną paprykę, ziele angielskie i czosnek. Smażymy 1 minutę Dodajemy kaszę jaglaną - mieszamy Wlewamy rosół, dodajemy morele, sól i pieprz. Przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu Następnie dodajemy usmażonego kurczaka, mieszamy i przykrywamy na kolejne 10 minut  Wsypujemy rozdrobnione orzechy, posiekaną

Szczęśliwa kuchnia
Wolnowar Crock-Pot recenzja. 200

same się w nim gotują”, nie trzeba przy nim stać, mieszać, pilnować czasu gotowania, a potrawa i tak nie przywiera do dna. Co tydzień gotuję w nim rosół i gulasz, przynajmniej raz w miesiącu golonkę po bawarsku, oraz wieprzowe lub drobiowe galarety, kilka razy w roku bigos, a w sezonie letnim musy, konfitury i powidła. Wolnowar mam od kilku(...)mój dotychczasowy model był mały (3 litry), nie można było w nim przygotować większych ilości dań np. dużego gara rosołu, czy przetworów na zimę: musu jabłkowego, powideł śliwkowych, czy większej ilości bigosu do słoików, nie miał też cyfrowego termostatu z czasomierzem. W starym wolnowarze musiałam osobno ustawiać zewnętrzny zegar, a po zakończeniu gotowania ręcznie wyłączyć urządzenie lub przełączyć

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania