rosół - 7682 przepisów (strona:199/513)

Lekka sałatka z kaszą jaglaną, gotowanym kurczakiem i gruszką 219

łyżeczki parmezanu 2 garści mixu ulubionych sałat 4 łyżki jogurtu naturalnego natka koperku sól, pieprz grzanki czosnkowe do podania   Przygotowanie:   Sałatkę tą robię, najczęściej wtedy kiedy gotuję rosół. Robię tak ze względu na mięso, które po ugotowaniu w rosole nabiera swojego specyficznego smaku i aromatu i jest zdecydowanie zdrowsze, niż smażone. Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu

ChilliJemy
KRUPNIK 156

rozgrzewająca.Najlepszy jest na wywarze z golonki wieprzowej ( ewen z indyka) która nadaje zupie dodatkową kleistość.Sekretem udanego krupniku jest jego długie gotowanie ok 4h ,ma "pyrkać" jak rosół. No i na końcu mój tajny składnik - czosnek - wzbogaca smak i sprawia,że z przyjemnością sięga się po kolejny talerz tej zdrowej zupy.   Składniki: 1 golonka wieprzowa ( lub z indyka(...)zalać zimną wodą,dodać liść laurowy oraz ziele angielskie,zagotować.Marchewkę,pietruszkę oraz seler obrać,umyć i w całości włożyć do wywaru,cebulkę opalić na gazie jak do rosołu,również dorzucić. Gotować na wolnym ogniu do momentu,aż mięso golonki będzie odchodzić od kości.Warzywa wyjąć,cebulę wyrzucić,resztę warzyw zetrzeć na tarce na dużych oczkach.Dodać wypłukaną kaszę,posolić

Niespełnione zdolności kulinarne
Kotlety z selera z żółtym serem 275

potrzebujemy dwóch. Plasterki łączymy w pary według kolejności krojenia. Odkładamy na deskę. W sporym garnku, najlepiej takim, żeby wszystkie plastry selera zmieściły się na pionowo, grzejemy tyle bulionu lub rosołu (drobiowego, jarzynowego) żeby po włożeniu selera prawie go przykrywał. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wkładamy sparowane plastry selera na pionowo, blokując je w tej pozycji kolejną parą – na sztorc(...)gotujemy na niedużym ogniu tylko do miękkości – widelec powinien się w niego wbić bez trudu, ale seler nie może się rozpadać. Odcedzamy z bulionu – znowu parami – seler. Bulion czy rosół po takim gotowaniu dalej jest smaczny, nie trzeba go wylewać – zróbcie na nim zupę. Ser żółty kroimy na tyle plastrów, ile mamy par kotletów. Wkładamy po pojedynczym plasterku między

Karo in the Kitchen
Tradycyjna sałatka jarzynowa 224

były dzielone na chłopców i dziewczyny. Ja lubię tradycyjne smaki, więc sałatkę jarzynową przyrządzam dość często, szczególnie w okresie jesienno - zimowym. Wtedy raz na tydzień lub dwa gotuję rosół z kury i warzywa rosołowe (marchewkę, pietruszkę i seler) dodaję do sałatki.   Tradycyjna sałatka jarzynowa 2 marchewki 2 ziemniaki 0,5 małego selera 1 pietruszka 1 puszka groszku konserwowego(...)jajka 2 ogórki kiszone 1 jabłko 1 cebula 4 duże łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki ugotować (lub użyć warzyw po ugotowaniu rosołu) i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Ogórki, jabłko i cebulę też pokroić w kostkę. Cebulę sparzyć wrzątkiem na sitku i odsączyć. Wszystko wrzucić do miski

Posadzone i zjedzone
Zupa z czerwonej soczewicy 128

pochmurne dni nie pozostaje nic innego, jak zjeść rozgrzewającą zupę. Wyszła bardzo podobna go grochówki, choć ma swój, soczewicowy, oryginalny charakter. Składniki 300 g czerwonej soczewicy 1,2 l rosołu drobiowo-wołowego 2 ząbki czosnku 3 średniej wielkości ziemniaki 1 duża marchew 1 łyżeczka majeranku 3 pętka kiełbasy śląskiej sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Soczewicę moczymy przez noc w zimnej wodzie. Odcedzamy, przekładamy do garnka, zalewamy rosołem, wrzucamy 2 ząbki czosnku i gotujemy do miękkości. Następnie zestawiamy z ognia, do ostygnięcia. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchew obieramy, ścieramy na tarce do jarzyn. Kiełbasę kroimy w pół talarki. Zupę blendujemy, wrzucamy marchew, kiełbasę, ziemniaki oraz majeranek. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku

R'n'G Kitchen
Piccata z piersi kurczaka – obiad w 30 minut 283

pozostałe masło z olejem. Przeciskamy do niego obrane ząbki czosnku i smażymy, aż lekko się zrumienią a czosnek straci swój ostry zapach. Wsypujemy pozostałą panierkę, a powstałą zasmażkę zalewamy rosołem. Mieszamy, żeby pozbyć się grudek. Dodajemy śmietanę lub mleko, kapary i tarty parmezan.   Podgrzewamy całość, mieszając, do zagotowania. Po zagotowaniu wrzucamy do sosu przekrojone na połowy plasterki cytryny. Gotujemy(...)łyżki oleju/oliwy do smażenia 2 łyżki masła 2 średnie ząbki czosnku 150ml śmietanki 30% tłuszczu albo mleka (w wersji FIT), lub oba wymieszane pół na pół 300ml rosołu drobiowego 35-40g startego parmezanu 2 łyżki stołowe drobnych kaparów z zalewy 4-5 cieniutkich plasterków cytryny, ze skórką 1 pełna łyżeczka skrobi + 1 łyżka zimnej wody 2 łyżki posiekanej natki

Karo in the Kitchen
Zupa ziemniaczana czyli kartoflanka 173

będziemy tego ukrywać :)), z powodzeniem wystarczy za oba dania obiadowe. Zupa ziemniaczana czyli kartoflanka może być przygotowana na bulionie z kurczaka lub wieprzowiny, a także na gotowym rosole warzywnym. My podajemy przepis na zupę ziemniaczaną na wieprzowinie, ale możecie dostosować składniki. Składniki: ok. 0,5 kg mięsa wieprzowego na rosół (np. żeberka nie za tłuste) 5 marchewek 2 pietruszki (korzeń

Pociąg Do Kuchni
Rosół z kluskami. 151

dworze zimno i deszczowo, więc dzisiaj postanowiłam ugotować pyszny rozgrzewający rosołek z kluseczkami.Za rosołem z makaronem nie przepadam ale z kluskami mogła bym jeść na okrągło. Zapraszam :) Składniki :   2 udka z kurczaka 1 skrzydło z kaczki 2 marchewki kawałek selera i pora pęczek zieleniny ( lubczyk, pietruszka, liście selera)  kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego sól, pieprz lub domowa(...)samą solą mi nie smakują. Jajka rozbijamy z wodą, solą i mąką na gładką masę, ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, przekładamy do rękawa cukierniczego, maczamy nóż w rosole i naciskając odcinamy zgrabne malutkie kluseczki.Wszystko gotujemy na malutkim ogniu aż kluski i mięso będą miękkie. Na końcu przyprawiamy do smaku  solą lub pieprzem.Mięso wyciągamy i oddzielamy

Sama słodycz i szczypta chili
Perska zupa z czerwonej soczewicy i "Zupa z granatów" 209

porcje): 2 szklanki czerwonej soczewicy 7 posiekanych dużych cebul 7 wyciśniętych ząbków czosnku 1 łyżeczka mielonej kurkumy 4 łyżeczki mielonego kminku oliwa z oliwek 7 szklanek rosołu z kury 3 szklanki wody sól 2 łyżeczki ziaren czarnuszki (można zastąpić  mielonym czarnym pieprzem) Moje dodatki: łyżeczka ostrej papryki węgierskiej (dodałam, by zaostrzyć zupę) łyżeczka mielonej kozieradki(...)wysokim garnku usmażyć na złoto z dodatkiem oliwy 6 posiekanych cebul z czosnkiem, kurkumą, papryką, kozieradką i kminkiem.  Do garnka z cebulą dodać soczewicę, rosół i wodę.  Posolić, doprawić czarnuszką lub pieprzem do smaku.  Doprowadzić zupę do wrzenia, po czym gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut.  Resztę

Weekendy w domu i ogrodzie
Żur kujawski 238

wstawić do lodówki i przechowywać przez kolejne dwa tygodnie. Składniki na żur: 2,5 litra zimnej wody 600 gramów surowej białej kiełbasy 200 gramów boczku wędzonego włoszczyzna jak do rosołu (oprócz kapusty) 5 średnich ząbków czosnku 3 średnie cebule sok z połowy cytryny 5-6 liści laurowych 6-8 sztuk ziela angielskiego majeranek sól, pieprz do smaku niewielka ilość oleju(...)minut. Wyjmij kiełbasę i boczek z powstałego wywaru, obierz włoszczyznę i dodaj razem z pozostałymi przyprawami oraz jedną cebulą i czosnkiem do wywaru. Gotuj do miękkości warzyw (jak rosół). Przestudzoną kiełbasę obierz z flaczka, pokrój na plastry, obierz i pokrój w kostkę pozostałe dwie cebule. Rozgrzej olej na patelni, wrzuć kiełbasę z cebulą, podsmaż. Zakwas przelej do miski, dodaj odrobinę

Garniec Magalie
Ramen robię rano. Ramen wieprzowy, na żeberkach 323

Wszelkie rosoły, buliony, wywary i consomme to dla mnie od zawsze synonim nadchodzącej jesieni i zimy, czyli chłodu i ogólnego rozbicia. O ile w lecie rosół zdarza nam się zjeść naprawdę rzadko, o tyle na jesieni w domu powstają albo są testowane kolejne przepisy na czyste, wyraziste wywary mięsno-warzywne. Bo nic tak nie rozgrzewa i nie poprawia humoru

Karo in the Kitchen
Biała kiełbasa zapiekana z kapustą i ziemniakami 306

mówić... bo dzisiaj wszystko musi być fit i eko .... :-) Składniki: 4-6 lasek białej kiełbasy (surowej, b. dobrej jakości) 4-6 ziemniaków 3 cebule 1/3 kapusty pekińskiej 1 szklanka rosołu przyprawa do pieczonych ziemniaków ok 2-3 łyżek oleju Wykonanie: Ziemniaki obieramy następnie kroimy w centymetrową kostkę. Kapustę drobno ciekamy, cebulę kroimy w piórka. Warzywa wrzucamy do miski i doprawiamy(...)odrobiną oleju i przyprawą do pieczonych ziemniaków. Następnie warzywa przekładamy na blachę do pieczenia i podlewamy rosołem. Na warzywa wykładamy kiełbaski. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 40-50 min (Uwaga z włączonym termoobiegiem)           Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Czysty, aromatyczny barszcz czerwony z fasolą 260

frytki (z francuskiego to krojenie nazywamy „batonnet”), marchew i pietruszkę drobniej – na zapałki („alumette”). Fasolę wyrzucamy z puszki na sito i płuczemy pod bieżącą wodą, odkładamy. W garnku zagotowujemy rosół/bulion ze wszystkimi przyprawami (poza solą) i czosnkiem podzielonym na ćwiartki. Wrzucamy pokrojone buraki, przykrywamy całość pokrywką i na średnim ogniu gotujemy aż będą prawie miękkie – około 30 minut. Dodajemy(...)chrupiących warzyw i smaku. Świetna rozgrzewka przed drugim daniem – ale można go też podać z gorącym pasztecikiem czy kulebiakiem, a wtedy to już pełny obiad. SKŁADNIKI 1,6l bulionu / rosołu / bulionu z kostki (2 kostki jarzynowe lub drobiowe) 400-450g buraków (1 duży burak lub 2 mniejsze) 1 mała marchewka, ok.150g 1 mała pietruszka, ok.150g 1 puszka białej fasoli

Karo in the Kitchen
Zupa krem z porów 172

porcji, robię oczywiście zawsze zupę na dwa dzionki, potrzeba: - 2 duże lub 3 średnie pory - 4 średnie ziemniaki - łyżka masła - łyżka przyprawy curry - ok. 2 litrów lekkiego rosołu - sól, pieprz, - pół szklanki śmietanki, minimum 18%, 30% nawet lepiej - koperek - 2-3 kromki pieczywa typu bagietka na osobę - kilka łyżek oliwy  Pory oczyszczam z pierwszej warstwy, odcinam części(...)uprzednim dokładnym umyciu warzyw. Kroję wszystkie na pół centymetra i dorzucam do garnka z rozgrzanym masła. Mieszam i dodaję curry. Chwilkę grzeję często mieszając. Po kilku chwilach wlewam rosół i kiedy zagotuje się dorzucam pokrojone w kostkę obrane ziemniaki. Gotuję do ich miękkości i miksuję na gładko całość. Stawiam garnek znowu na kuchence i zabielem zupę roztrzepaną śmietanką hartowana kilkoma

I tu będę miała takie te
Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem 237

sobie myślę, że skoro weekend, to i rosół w niejednym domu zawita ;-) Dlatego postanowiłam podzielić się z Wam pomysłem na wykorzystanie właśnie mięsa z rosołu. U mnie ta zapiekanka powstała - jak większość - z przypadku: było mięso, były białka, a reszta jakoś sama się pojawiła... A zrobiłam ją tym chętniej, że miałam pod ręką foremki aluminiowe od Gosia - sprytne patenty

Czary - gary w kuchni