Krokiety z mięsem i kapustą 189kapustą 2016-04-07 21:49:45 Ilość porcji: 12 Klasyka kuchni polskiej - niezmiennie zachwycają chrupiącą panierką i pysznym wnętrzem. Krokiety z mięsem do takie odzyskane danie - mięso z rosołu idealnie nadaje się do ich przygotowania. Wystarczy dodać trochę kiszonej kapusty, usmażyć stertę naleśników, zawinąć i gotowe. Podane z barszczem czerwonym, na domowym zakwasie stanowią wspaniałe i syte danie. Napisz(...)Naleśniki 500 ml mleka 100 ml wody gazowanej 250 g mąki pszennej 1 całe jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz 1 kg mięsa z rosołu * 800 g kapusty kiszonej 2-3 łyżki oliwy 2 średnie cebule pieprz ziołowy pieprz czarny gałka muszkatołowa sól Panierka 2 jajka 150 g bułki tartej Dodatkowo olej do smażenia Naleśniki Do miski przesiewamy mąkę
Wędrówki po kuchni
Błyskawiczna zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami 198piersi z kurczaka 250 g pieczarek 1 zielona cebulka oliwa z oliwek łyżka masła 2 liście laurowe 1 łyżeczka tymianku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 150 ml rosołu 1 duża łyżka śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżeczka musztardy sarepskiej opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko do posmarowania + łyżka mleka sól pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w paski. Na patelni(...)oliwę, dodać kurczaka, łyżkę masła, posolić, popieprzyć. Zieloną cebulkę pokroić, dodać do kurczaka. Doprawić gałką, liściem i tymiankiem. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki, dodać na patelnię. W rosole rozrobić śmietanę, musztardę i mąkę, wlać do kurczaka, wymieszać i poddusić. Wszystko przelać do naczynia żaroodpornego, nakryć ciastem francuskim, posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem i piec ok. 15- 20 minut
Malinowo w kuchni
Szynka z pastą jajeczną w galarecie 221warzywami . Składniki: 8-10 plasterków szynki konserwowej 5-6 jajek ugotowanych na twardo 2-3 łyżki majonezu szczypiorek (wg uznania) sól, pieprz galaretka 3 szklanki wywaru warzywnego bądź rosołu 5 płaskich łyżeczek żelatyny 1 łyżeczka octu 1 białko do dekoracji szczypiorek rzeżucha Wywar bądź rosół przecedzić przez sito wyłożone gazą. Wlać lekko roztrzepane białko i ocet. Całość wstawić
Ugotować
Zupa krem z zielonego groszku 183mój wiosenny faworyt jeśli chodzi o zupy. Nie ma co się rozpisywać - trzeba spróbować! Składniki: 300 g mrożonego zielonego groszku (w sezonie oczywiście może być świeży) 500 ml esencjonalnego rosołu drobiowego (może być też bulion warzywny) 1 średniej wielkości cebula łyżka masła 2-3 łyżki śmietany 12% sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę posiekać i zeszklić na maśle, dodać groszek(...)chwilę razem poddusić. Zalać rosołem i gotować 10 minut bez przykrycia. Zblendować wszystko dokładnie. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać. Rada: zupa jest jeszcze smaczniejsza na drugi dzień
Kulinarne Inspiracje
Zupa zielona z serkami topionymi 171pół główki sałaty natka z pęczka rzodkiewek 1 litr rosołu 2 ziemniaki szczypta majeranku szczypta bazylii 3 serki topione kremowe grzanki bekon Do garnka wlewamy rosół, dodajemy pokrojony ziemniak i gotujemy ok 15 min, następnie dodajemy umytą sałatę i natkę rzodkiewki, posiekaną drobno. gotujemy ok 10 min i blendujemy całość aż do kremowej konsystencji. dodajemy serki i gotujemy jeszcze
Gotowanie jest łatwe
KRÓLIK PIECZONY 174tylko pamiętać by królika przemrozić,wtedy mięsko skruszeje. Składniki: królik 1/2 główki czosnku sól,pieprz majeranek 1 łyżeczka sosu sojowego 3-4 cebule 2-3 marchewki 1 szklanka rosołu(bulionu) Dzień wcześniej mięso królika dokładnie nacieramy czosnkiem,solą,pieprzem,dodajemy 1 łyżeczkę sosu sojowego i obficie posypujemy majerankiem.Wstawiamy do lodówki.Następnego dnia obieramy cebulę i marchewkę,kroimy(...)plastry.Tak przygotowane warzywa wrzucamy do naczynia żaroodpornego,zalewamy 1 szklanką rosołu,kładziemy przyprawionego królika i zakrywamy pokrywką.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st.C,pieczemy ok 1 godziny.Następnie temperaturę zwiększamy do 200 st.C i pieczemy jeszcze ok 40 min,ostatnie 10-15 minut można ściągnąć pokrywę by mięso nabrało większych rumieńców
Niespełnione zdolności kulinarne
Jajka w szynkowych kubeczkach 263szynki z serkiem chrzanowym w galarecie . Składniki na 4 galaretki: 4 jajka ugotowane na twardo 6 plasterków szynki konserwowej 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 ugotowana marchewka, np. z rosołu sól, pieprz galaretka 3 szklanki wywaru warzywnego lub rosołu 5 płaskich łyżeczek żelatyny 1 łyżeczka octu 1 białko Klarowanie wywaru Do zimnego wywaru/rosołu dodać lekko roztrzepane białko i ocet
Ugotować
Pasztet szwagierki Ali 207wolnym ogniu ok. 2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Na 20 minut przed końcem gotowania dodajemy słoninę i wątróbkę. Mięso, po ugotowaniu i przestygnięciu, mielimy wraz z namoczoną w rosole bułką. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy 3 surowe jajka i następnie wlewamy ok. 0,5 l przecedzonego rosołu. Odstawiamy na 20 minut i przyprawiamy solą
bistro mama
Zupa pomidorowa ze swojskich pomidorów i makaronem 193cedzakiem powstały osad dodać marchew pokrojoną,dodać liście lubczyku selera lub kawałek korzenia,włożyć cebulę kostkę rosołowa ja dodaję swojską, sól pieprz do smaku gotować rosół na małym ogniu 2. Pomidory sparzyć obrać ze skórki wycisnąć pestki zmiksować, gdy używam w zimę pomidory w sosie własnym też je miksuję 3. Gdy rosół mamy już gotowy ,wyjąć
W królestwie smaków Beaty
Sakiewki z kurczakiem, serem lazur i orzechami pekan 319Jeśli nie macie pomysłu co zrobić z mięsem z rosołu, polecam przygotowanie tych sakiewek. Są proste do zrobienia i wyjątkowo smaczne. Dzięki serowi pleśniowemu sakiewki nabierają wyrazistego smaku, a orzechy pekan nadają przyjemnej chrupkości. Orzechy pekan możecie zastąpić orzechami włoskimi, które są bardzo podobne w smaku. Polecam Składniki (na 15 sakiewek): około 180 g mięsa z rosołu 100 g sera
Oryginalny smak
Domowy pasztet pieczony drobiowo-cielęcy 389duś do miękkości wątróbki (ok 10 minut), co jakiś czas mieszając. Gotową wątróbkę przełóż do dużej miski. Wrzuć tam też ugotowane mięso i warzywa. Pozostaw do ostudzenia. Przyprawy z rosołu wyrzuć. Zimne mięso, wątróbkę i warzywa zmiel w malakserze na gładką masę. Możesz też zmielić minimum dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa z drobnym sitem. Do zmielonej masy dodaj majeranek(...)trakcie pieczenia, stąd rozdzieliłam go na dwie formy. Nie dostałam w sklepie podłużnych foremek, które byłyby lepsze. Pasztet posyp niewielką ilością bułki tartej i polej 3-4 łyżkami rosołu. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok 60 minut. Jeśli pieczesz w jednej dużej formie, być może będzie trzeba piec dłużej o 15-20 minut. Gotowy pasztet jest mocno przypieczony
Anioszek w kuchni
Kurczak po cygańsku 175nadrabiam i prezentuję ;-) KURCZAK PO CYGAŃSKU Normal 0 21 4 udka kurczaka duża cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 białe części pora ½ średniego selera 1 pietruszka 1 szklanka rosołu (może być z kostki) 3 łyżki łagodnej musztardy 2 czubate łyżki masła sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Warzywa umyć, obrać. Marchew, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce. Cebulę i por drobno(...)ułożyć na spodzie brytfanny. Na udka rozłożyć posiekane masło oraz warzywa. Naczynie przykryć i wstawiamy do piekarnika na 30 min – temp 220 ° C. Brytfannę wyjmujemy z piekarnika, wlewamy rosół i dusimy pod przykryciem do miękkości składników (ok. 20min). Doprawiamy. Podawać z grubym makaronem lub ugotowanym na sypko ryżem. Kurczak po cygańsku Ten przepis pochodzi z książki
peggiwkuchni
Pörkölt 161wtedy coraz pyszniejszy :-) Pörkölt Normal 0 21 PÖRKÖLT 0,5 kg polędwicy wieprzowej 2 duże cebule 250 ml domowego przecieru pomidorowego 2 czerwone papryki 5 ząbków czosnku 500 ml rosołu 1,5 łyżki ostrej papryki mielonej 1 łyżka słodkiej papryki mielonej sól pieprz 3 łyżki masła Warzywa myjemy, cebulę obieramy, papryki pozbawiamy gniazd nasiennych - kroimy w kostkę. Mięso myjemy(...)kroimy na nieduże kawałki (kostka ok 1,5 x 1,5 cm), podsmażamy w rondlu na rozpuszczonym maśle. Dodajemy warzywa, mieszamy i podsmażamy razem około 3 minuty. Następnie zalewamy rosołem i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu około 30 minut. Zwiększamy ogień, dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy dalej aby objętość sosu zmniejszyła się o połowę. Przyprawiamy mielonymi paprykami, solą, pieprzem
peggiwkuchni
Zupa jarzynowa z pieczarkami 199dać trochę odpocząć mojej wątrobie i sprawiłam sobie zupkę :-) Polecam wszystkim spragnionym witamin i trochę lżejszego jedzenia ;-) Zupa jarzynowa z pieczarkami ZUPA JARZYNOWA Z PIECZARKAMI 0,5 litra rosołu 1 litr wody 1 kostka rosołowa 200 g pieczarek 2 pomidory 200 g marchwi 100 g selera 1,2 puszki zielonego groszku 1 cebula 2 łyżki oliwy 2 liście laurowe(...)obieramy ze skóry, siekamy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy cienko pokrojone w plasterki pieczarki, chwilę podsmażamy i dodajemy posiekane pomidory. Całość zasmażamy. Do rosołu dodajemy 1 litr wody - zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną w słupki marchew, seler, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i kostkę rosołową. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut. Dodajemy zasmażoną z pieczarkami
peggiwkuchni
PASZTET DROBIOWY Z PISTACJAMI 335czerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie: Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 60 minut.Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso, bułkę i warzywa oraz połowę obranych pistacji. Gotową masę doprawiamy
Z Majeczką w kuchni