czosnku przeciśnięte przez praskę 2 jajka ugotowane na twardo groszek z puszki żelatyna dodana według przepisu na opakowaniu natka pietruszki ocet do podania Z podanych składników ugotować rosół, z tym że po wyjęciu miękkich jarzyn, gotujemy mięso dłużej aż będzie odchodzić od kości. Z mięsa zdejmujemy skórkę, obieramy je od kości i drobno kroimy. Wywar z mięsa(...)przecedzamy przez sitko ( powinno byc jego około 1 i 1/2 litra )doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy zmiażdżony czosnek. Wsypujemy żelatynę do gorącego rosołu i mieszamy aż się rozpuści. Do wywaru wsypujemy całe mięso. Marchewkę i jajka kroimy w plastry. Na dno foremek ( małe szklanki lub kubeczki plastikowe )układamy po plasterku marchewki, jajka i porcji groszku. Wlewamy po małej
Kulinarne Fantazje Mariolikapusta (lub 3/4 dużej) 300-400 g świeżych, leśnych grzybów (u mnie borowiki) 1 duża cebula olej 3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy około 1 i 1/2 szklanki rosołu 150-200 g śmietany 30 % 1 łyżka mąki sól pieprz pęczek koperku Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Grzyby czyścimy i kroimy w średniej wielkości kawałki(...)garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę wymieszaną z grzybami. Kapustę siekamy, wrzucamy do cebuli, dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, rosół. Całość mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. W części śmietany rozprowadzamy mąkę i wlewamy do miękkiej kapusty, dolewamy resztę śmietany, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dorzucamy posiekany koperek i dokładnie mieszamy. Gotowe
Rozpustne gotowaniebotwinki na zimno :) Dzisiaj mamy dla Was przepis na ekspresowy chłodnik, który uda się każdemu! Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 10 minut plus chłodzenie Składniki: 0,5 litra rosołu lub wywaru z warzyw 1 pęczek botwinki* 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka octu winnego 250ml jogurtu naturalnego 250ml kefiru Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Do podania: ugotowane(...)twardo jajka, koperek *Jeśli pęczek botwinki jest spory z dużymi buraczkami można zwiększyć ilość rosołu lub nie dodawać wszystkich liści z buraczków Botwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą woda. Następnie buraczki obieramy i kroimy w drobną kostkę, liście siekamy na kawałki. W garnku podgrzewamy wywar, kiedy zacznie wrzeć dorzucamy same buraki. Gotujemy na małym ogniu kilka minut. Następnie dorzucamy liście
Kolizje Smakówmielonego mięsa - 1 spora cebula - 1 łyżka sypkiej przyprawy warzywnej - 4 jajka - 1 szklanka manny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - ok. 0,5-0,8 l dosyć intensywnego rosołu (może być z kostki) - 4 łyżeczki pasty pomidorowej - trochę mąki do obróbki - tłuszcz do obsmażania Na początek oczyszczoną kapustę bardzo drobno siekamy. Im drobniej, tym łatwiej później będzie formować "gołąbki". Drobniutko kroimy(...)dosyć ściśle w naczyniu do zapiekania. W moim rondelku tworzę dwie warstwy. To duża porcja. Przygotowując ją macie obiad dla 4 osób przynajmniej na 2 dni, Teraz w gorącym rosole rozprowadzam pastę pomidorową i zalewam nią gołąbki. Przykrywam i przez godzinę piekę w temperaturze ok. 180 stopni w piekarniku. Można ew. dusić danie na kuchence na średnim ogniu
I tu będę miała takie tewołowiny. Ta wersja jest przygotowana według propozycji z Tasty na FB. Dla 6 głodnych osób przygotujcie: - ok. 400g makaronu jajecznego z pszenicy durum - ok.400g mielonej wołowiny - ok. 200ml rosołu wołowego - ok. 250ml mleka - 1 posiekana cebula - pół szklanki bułki tartej - 2 ząbki czosnku - łyżka sosu sojowego - łyżeczka soli - łyżeczka pieprzu - pęczek zielonej pietruszki - pół szklanki tartego parmezanu Najpierw(...)około 5 cm. Kiedy są gotowe wszystkie w dosyć dużym garnku - będzie zawierał całą potrawę - rozgrzewam oliwę i obsmażam klopsiki ze wszystkich stron. Następny krok to podlanie obsmażonych klopsików rosołem wołowym a następnie mlekiem Oba płyny powinny niemal przykryć klopsiki. Doprowadzam do leciutkiego wrzenia. I już po chwili wrzucam cały makaron. Smażenie odbywa się na mocnym grzaniu, po dolaniu płynów
I tu będę miała takie teProsty przepis na pyszną sezonową zupę. Przepis zaczerpnięty z gazetki Przepisy czytelników 6/2016. Polecam. Składniki: 1 pęczek szczawiu 1,5 litra rosołu 1 marchewka 1 pietruszka 6 ziemniaków 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki jajka 1/2 laski kiełbasy sól pieprz Warzywa obrać i razem z kiełbasą pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do gotującego się rosołu i gotować na małym ogniu
Ewusiowe SmakiWszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę – ziemniaki w odrobinę większą. Warzywa zalewamy gorącą wodą i dodajemy kostki bulionowe, albo – jeśli macie akurat pod ręką gotowy do wykorzystania domowy rosół – właśnie nim. Stawiamy ganek na gaz. Gotujemy jarzyny do miękkości na średnim ogniu, pod przykryciem. Gdy warzywa już miękkie, co zajmie około 15-20 minut, zupę zabielamy. Robimy to przed(...)pęczki świeżego szczawiu 1 marchewka 1 pietruszka ½ małego selera 4-5 średnich ziemniaków 1 średnia cebula 2 łyżki masła 2 łyżki oleju rzepakowego 2 kostki bulionu cielęcego lub domowy rosół 1,5l wody 1 łyżka mąki 4 łyżki śmietany sól pieprz
Karo in the Kitchenmoment kiedy rosół już zjedzony, zostało tylko mięso, a lodówka pusta :D Jest i na to sposób, szybko i jednogarnkowo :) Składniki: mięso z rosołu 1 łyżeczka vegety 1 łyżka smalcu 1 duża marchew 150 g ryżu pietruszka Przygotowanie: Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Mięso rozdrobnić, usmażyć na smalcu z vegetą. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
Malinowo w kuchniwino Mureda Blanco Ecologico, które zasmakowało mi na tyle, że zakupiłam butelkę na wynos. Gorąco polecam ! Pierwszym daniem była zupa. Ja wybrałam chłodnik litewski z jajkiem, moja mama – rosół z makaronem wyrobu Przerwy. Chłodnik był wyborny ! Wyrazisty, po prostu pyszny. Mama rosół podsumowała krótko – smakował jak domowy. W ramach drugiego dania, obie zdecydowałyśmy się na filet drobiowy
Moja pasja smakuduży garnek około 4-4,5 litra): - 6 dużych buraków - 2 pęczki młodej botwinki - wywar z mięsa np. kury, indyka lub wołowy (jeśli nie masz użyj 3 kostek: 2 rosół z kury i 1 szt rosół wołowy) - puszka fasoli białej konserwowej drobnej - jajka na twardo - 250 ml śmietany 12% Buraki obieramy, kroimy na plasterki- ćwiartki. Botwinkę siekamy w około
SMYKWKUCHNIKapusta pekińska, nie tylko w surówce ;) Składniki średnia kapusta pekińska 300 g suszonych grzybów shitake 3 dymki 250 ml rosołu z kury 4 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka maki kukurydzianej olej sezamowy Przygotowanie Grzyby zalałem wrzątkiem, moczyłem 30 minut. Odciąłem twarde ogonki. Kapustę umyłem, pokroiłem w paski. Oczyściłem dymki, posiekałem je, szczypior(...)pokroiłem w długie paski. W woku rozgrzałem 3 łyżki oleju, wrzuciłem kapustę, smażyłem ją 2 minuty. Dodałem rosół z kury, sos sojowy i cukier. Dusiłem pod przykryciem 5 minut. Zagęściłem mąką kukurydzianą rozrobioną niewielką ilością wody. Dymkę i szczypior podsmażyłem na łyżce oleju. Dodałem grzyby. Smażyłem 3 minuty ciągle mieszając. Skropiłem olejem sezamowym. Podałem razem z kapustą
R'n'G Kitchendziś na obiad zupa czosnkowa, pięknie podana w bułeczkach :) Składniki: 2 jajka 1 cebula biała 1 łyżka oleju 4 ząbki czosnku 1 litr rosołu (może być z kostki) 5 bułeczek przyprawa typu Vegeta zielenina Wykonanie: Cebulę, czosnek posiekać i zeszklić na oleju. Ściąć czapki bułek, wydrążyć miąższ, a szkielety bułek zostawić jako miseczki na zupę. Wlać rosół , przyprawić
Tradycyjna Kuchniabiałej ich wersji. Moim ulubionym sposobem podania szparagów jest zupa krem na delikatnej słodkiej śmietance z nutką bazylii. Zapraszam na zupę w 20 minut :) Uwaga! Można krem ugotować na rosole pozostałym np z poprzedniego obiadu :) Spróbujcie :) Składniki: 2 pęczki białych szparagów 2 duże marchewki 3 listki bazylii 3 szklanki bulionu (w moim przypadku był to rosół z obiadu
ChilliJemyłyżki oliwy i smażymy całość razem, co jakiś czas mieszając, około 10-12 minut – całość powinna być mocno pachnąca, a warzywa lekko przeźroczyste. Zalewamy całość dwoma litrami domowego rosołu albo dwoma litrami wody do których dodajemy kostki bulionowe. Całość dokładnie mieszamy, zmniejszamy gaz do malutkiego i wsypujemy lubczyk, pora, fasolkę i szparagi. Gotujemy zupę pod przykryciem na malutkim ogniu(...)masłowej 250g brokułu 100g zielonego groszku (najlepiej- mrożony) 4 łodygi selera naciowego 150g 1 gałązka lubczyku 3 kostki bulionowe – bulion z kurczaka, warzywna, cielęca lub 2 litry domowego rosołu 5 łyżek oliwy z oliwek 2 litry wody 3 pełne łyżki zielonego pesto 150g drobnego jajecznego makaronu – np. koraliki, rurki po łyżce startego parmezanu na porcję sól pieprz
Karo in the KitchenWarzywa z gotowania rosołu przeważnie nie cieszą się sporą popularnością. Przeprowadzając wywiad z moimi koleżankami większość wyrzuca je do kosza bo po co to komu? Wy też tak robicie? Ja nigdy, zawsze coś pysznego z nich powstanie, czy to pasztet warzywny, czy miksuję je i zagęszczam potem sosy albo tak jak teraz robię sałatkę, nic się nie może zmarnować. Zapraszam(...)pyszną sałatkę. Sałatka z warzyw z rosołu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie