rosół - 7627 przepisów (strona:205/509)

EKSPRESOWY BARSZCZ CZERWONY 172

barszczyk czerwony w ekspresowej odsłonie ;)     SKŁADNIKI 1/2 szkl. rosołu (razem z marchewką pokrojoną w plastry) 1 słoiczek buraczków - kulki , 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, sól, pieprz, odrobina cukru, 2 łyżki słodkiej śmietanki, majeranek 1 łyżka mąki WYKONANIE Do garnka wlewamy rosół, dodajemy buraczki ze słoika wraz z zalewą, dolewamy wodę, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy

słodki bratek
ZUPA KREM Z CUKINII 106

Składniki 3 duże cukinie 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku  2,5 szklanki rosołu  sól, pieprz tymianek  śmietana 18% pestki słonecznika, pestki dyni  Przygotowanie W rondelku rozpuść masło, podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, dodaj posiekany czosnek. Cukinie pokrój w kostkę wrzuć do rondelka i chwilę podsmaż.  Całość zalej bulionem i gotuj, aż cukinia zmięknie(...)Zupę dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Całość zmiksuj.  Możesz dolać trochę rosołu, jeśli będzie zbyt gęsta. Krem posyp pestkami słonecznika i dyni z kleksem śmietany

Kukuleczki
ziemniaki z serem i podudziami... 444

Składniki: podudzia z kurczaka 4 sztuki/z rosołu, ziemniaki młode 1 kg, ser żółty 20 dag/tarty, papryka słodka mielona 1 łyżka, ząbki czosnku 4 sztuki, kminek 1 łyżeczka/ziarenka, gorczyca 1 łyżeczka, ziele angielskie 3 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny ziarnisty 10 ziarenek w moździerzu utrzeć przyprawy, dolać olej, wsypać paprykę i wszystko utrzeć dokładnie podgotowane(...)młode ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w talarki, wkładać do blaszki, polać marynatą, położyć kawałeczki masła posypać po wierzchu startym żółtym serem, na serze poukładać wcześniej ugotowane podudzia w rosole, natrzeć je marynatą, nałożyć po kawałeczku masła piec w 200 C około 40 minut - ziemniaki są pyszne, ser ciągnący, kurczak chrupiący..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki z młodej kapusty, tradycyjne z mięsem i ryżem. Gołąbki z piekarnika. 1915

udźca indyka ) - 0,30 dkg ryżu - 2 jajka - 1 większa cebula - 2 -3 ząbki czosnku - sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, papryka czerwona mielona  Dodatkowo - domowy bulion, lub rosół - boczek wędzony parzony - olej Wykonanie Kapustę myję i chwilkę gotuję we wrzątku, obieram z liści i studzę każdy osobno. Mięso mielone przekładam do większej miski, dodaję do niego ugotowany i ostudzony(...)pokrojonym na cienkie plasterki boczkiem i układam łączeniem do dołu gołąbki. Kolejno każdą warstwę gołąbków przekładam boczkiem i ewentualnie kapustą, która mi została. Tak przygotowane gołąbki zalewam bulionem lub rosołem tak aby całośc była przykryta do 1/3 wysokości. Naczynie wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę pod przykryciem w 180 stopniach z termoobiegiem przez jakieś półtorej do dwóch godzin. Podczas pieczenia

Kuchnia z widokiem na ogród
PIEROGI Z MIĘSEM I SZPINAKIEM 117

Składniki: ciasto: 1/2 kg mąki tortowej 1 jajko 1 łyżka oleju sól letnia przegotowana woda  farsz: ok. 500g mięsa z rosołu ok. 200g mrożonego szpinaku cebula sól pieprz majeranek 2 łyżki oleju 200g słoniny Sposób przygotowania:   ciasto: Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek, bić całe jajko, dodać olej i sól. Małymi strumieniami wlewać wodę wyrabiając ciasto. Ciasto powinno(...)gładkie. farsz:  Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na tłuszczu. Dodać szpinak i dusić, aż woda wyparuje.  W międzyczasie doprawić solą i pieprzem. Mięso z rosołu zmielić wymieszać ze szpinakiem. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać krążki. Na środek każdego krążka nakładać farsz i zlepiać boki. Gotujemy w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia

Prosto i Smacznie z Anetą
ŻEBERKA Z PIECZARKAMI W SOSIE POMIDOROWYM 253

gotowania. Składniki:   50 dag żeberek wieprzowych 20 dag pieczarek 1 cebula dobry przecier pomidorowy bądź w sezonie pomidory sól,pieprz,czosnek liść laurowy,ziele angielskie 1 1/2 szkl rosołu  natka pietruszki  Żeberka kroimy na mniejsze kawałki,posypujemy solą,pieprzem oraz smarujemy 3 ząbkami czosnku.Możemy zrobić to wcześniej,ale nie jest to konieczne.Obsypujemy je  mąką(...)samym tłuszczu co żeberka.Gdy lekko się zeszkli dodajemy oczyszczone i pokrojone w  plasterki pieczarki..smażymy krótką chwilę. Wszystko wkładamy do jednego garnka bądź głębszej patelni,zalewamy rosołem,dodajemy liść laurowy,ziele angielskie wg uznania,dusimy ok 40 min. Pod koniec dodajemy pomidory pokrojone w kostkę bądź przecier pomidorowy,2 -3 ząbki czosnku oraz pokrojoną natkę pietruszki - doprawiamy

Niespełnione zdolności kulinarne
cukiniowa zupa z warzywami, pieczarkami na rosole z makaronem... 130

Składniki: rosół 2,5 litra, cukinia 2 średnie, warzywa mrożone 1 opakowanie/zupa wiosenna,pieczarki 30 dag małe, makaron nitki 1/2 opakowania, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, śmietana gęsta - ile potrzeba do rosołu wsypać pokrojoną w większą kostke cukinię i zagotować wsypać zupę warzywną wiosenną mrożoną, małe

W Mojej Kuchni Lubię
Salceson wieprzowo drobiowy w słoju. 159

woli.Druga część skórek tniemy w paski .Nerki tniemy w mniejsze kawałki 2x2 cm.Z kości i nóżek zdejmujemy resztę mięsa i skórek. MIESZANIE Do rozdrobnionych składników dodaje się przyprawy i rosół w ilości takiej aby nasza mięsno-podrobowa mieszanka była dość luźna lecz nie za mocno.Dokładnie mieszamy, próbujemy jeśli trzeba dosalamy. NAPEŁNIANIE I WIĄZANIE Wymieszaną masą napełnia się słoiki(...)uklepujemy łyżką .Napełniamy nie do końca tylko około 2-3 cm.Na wierzch można dać troszeczkę rosołu z gotowania WEKOWANIE KOŃCOWE Salcesony w słoju pasteryzujemy dwa razy. Można to robić na mokro i sucho.Ja pasteryzowałem w piekarniku temp.100 stopni czas 60 min .Po 24 godz czynność pasteryzowania powtarzamy. STUDZENIE I PRZECHOWYWANIE Gdy pasteryzacja dobiegnie do końca słoiki wyjmujemy i czekamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczniaki duszone po francusku 90

która działa przeciwnowotworowo i kwas foliowy oraz enzymy obniżające poziom cholesterolu we krwi.  Składniki 500 g boczniaków 3 łyżki masła 1 cebula 75 ml białego wina 1 szklanka rosołu 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz   Przygotowanie Oddzieliłem trzony od kapeluszy. Kapelusze po umyciu włożyłem na rozgrzane masło(...)podsmażyłem. Wyjąłem grzyby i na tym samym tłuszczu obsmażyłem do szklistości bardzo drobno posiekaną cebule i czosnek. Połączyłem cebulę z grzybami i szklanką rosołu, posoliłem, doprawiłem pieprzem. Dusiłem na wolnym ogniu. Gdy grzyby zrobiły się prawie miękkie wlałem wino, a na koniec duszenia dodałem śmietanę z mąką i posiekaną natką pietruszki. Zagotowałem i doprawiłem do smaku. Podałem z bagietką

R'n'G Kitchen
Penne z kurczakiem i sosem pieczarkowym 163

piersi z kurczaka 250 g pieczarek 1 zielona cebulka oliwa z oliwek łyżka masła 2 liście laurowe 1 łyżeczka tymianku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 150 ml rosołu 1 duża łyżka śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól  pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w paski. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać kurczaka, łyżkę masła, posolić, popieprzyć. Zieloną cebulkę(...)pokroić, dodać do kurczaka. Doprawić gałką, liściem i tymiankiem. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki, dodać na patelnię. W rosole rozrobić śmietanę, musztardę i mąkę, wlać do kurczaka, wymieszać i poddusić. Podawać z makaronem. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Rosół staropolski – bogata zupa rodem z Mazowsza 135

Przepis na ten rosół znalazłam w jednej z licznych książek jakie posiadam. Zaintrygował mnie dodatek wątróbki do zupy a i ilość użytego mięsa jest też spora. Jak będziecie mieli ochotę na porządną zupę to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Składniki: 2 porcje rosołowe z kurczaka 500 gram wołowiny typu antrykot 100 gram wątróbki drobiowej 2 ½ l wody 2 marchewki 2 pietruszki(...)godziny. Po tym czasie przecedzamy. Wątróbkę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru i zagotowujemy. Ugotowane grzyby kroimy w paseczki, pozostałe mięsa również kroimy i dodajemy do rosołu. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy w makaronem i posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Pikantny gulasz z indyka dla prawdziwych twardzieli 163

papryczki chili 1 papryczka habanero 1-1,5 papryki 2-3 cebule 4-5 łodygi selera naciowego łyżka masła 2 kartony/puszki krojonych pomidorów pół szklanki kaszy 2-3 szklanki rosołu lub wody sól, świeżo mielony pieprz Pierś, dużą paprykę, cebule i selera pokroić,   następnie podsmażyć na maśle, na niezbyt dużym ogniu. Gdy mięso się zetnie dodać pomidory z puszki(...)ostre papryczki, sól i pieprz wedle uznania. Wymieszać dokładnie i chwilę poddusić. Na sam koniec dodać rosół lub wodę, i pół szklanki wcześniej wypłukanej kaszy*. Jeszcze chwilę potrzymać na gazie, do zagotowania, a potem zdjąć i zostawić na noc. Kasza przez noc napęcznieje i wchłonie wodę. *Kasze zawsze można też ugotować oddzielnie, gdy goni nas czas

Pora na pora
Zupa krem z brokułów z jogurtem naturalnym 208

Miewacie problem z pomysłami na wykorzystanie rosołu z poprzedniego dnia? Ja też, dlatego zabrałam się za modyfikowanie starych przepisów. Dawno, dawno temu wrzucałam Wam pomysł na zupę krem z brokułów z serkiem topionym , dziś odchudzona wersja :) Składniki: - 500 g brokułów - dwie cebule - opakowanie jogurtu naturalnego - 1,5 litra bulionu - 1 marchewka - kawałek czerwonej papryki - łyżka oleju kokosowego - mielona słodka papryka(...)łatwo - cebulę kroimy w dużą kostkę, podsmażamy w garnku na oleju kokosowym, po czym zalewamy bulionem. Ja swój przyrządzałam tak jak tutaj . Wrzuciłam również machewkę, pora i paprykę z rosołu, ale można użyć surowych. Gdy bulion się zagotuje dodajemy brokuły. Jak długo gotować? Aż brokuły będą miękkie :) Powinno to zająć ok. 20-30 minut. Po tym czasie zdejmujemy zupę

Kulinarne zapędy Kokosa
Burgery z bobu lub bobowe wg Miśki 129

więc możesz użyć np. kubka, i na trzy razy dolweaj wody do ryżu, miesając od czasu do czasu. Najdłużej wchłania się pierwsza partia wody. Standardowo do risotto używa się rosołu i białego wina, ja dodaję swoje kostki rosołowe (przepis znajdziecie tu), dorzucam też szczyptę soli i czosnku suszonego. Dla jasności, bo kiedyś tak wytłumaczyłam koleżance, że ta ugotowała ryż(...)potem ugotowany gotowała z rosołem (uhm?!), suchy ryż smaż przez minutę po czym dodaj 1/3 wody, gotuj aż się cała woda wchłonie, dodaj kolejną cześć wody, mieszaj i gotuj aż się wchłonie i tak aż ryż będzie miękki. W międzyczasie ugotuj bób, przestudź i obierz. Słonecznik podpraż na suchej patelni. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i wymieszaj łyżką

greenscarf
Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami 249

cebuli i łodyżek kopru w garnku dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Smażymy tak długo, aż cebula zacznie się lekko rumienić. Wszystko w garnku zalewamy wrzącą wodą (lub domowym rosołem) i dodajemy kostki bulionowe. Przykrywamy garnek nie do końca pokrywką i gotujemy zupę na małym ogniu, do miękkości warzyw. Gdy warzywa już miękkie – dosypujemy pozostały koperek i zupę zabielamy. Mieszamy(...)kuchennego repertuaru na stałe i już zawsze tylko ciepło będziecie myśleli o koperku ;) SKŁADNIKI 1,5 litra wody + 2 kostki rosołowe (warzywna i drobiowa) lub 1,5 litra domowego rosołu 2 pęczki koperku (80g) 1 duża biała cebula (150-200g) 3 średnie ziemniaki (300g) 1 marchewka (150g) 1 pietruszka (80g) 4 łyżki masła klarowanego 3 kulki ziela angielskiego

Karo in the Kitchen