Wszelkie rosoły, buliony, wywary i consomme to dla mnie od zawsze synonim nadchodzącej jesieni i zimy, czyli chłodu i ogólnego rozbicia. O ile w lecie rosół zdarza nam się zjeść naprawdę rzadko, o tyle na jesieni w domu powstają albo są testowane kolejne przepisy na czyste, wyraziste wywary mięsno-warzywne. Bo nic tak nie rozgrzewa i nie poprawia humoru
Karo in the Kitchenmówić... bo dzisiaj wszystko musi być fit i eko .... :-) Składniki: 4-6 lasek białej kiełbasy (surowej, b. dobrej jakości) 4-6 ziemniaków 3 cebule 1/3 kapusty pekińskiej 1 szklanka rosołu przyprawa do pieczonych ziemniaków ok 2-3 łyżek oleju Wykonanie: Ziemniaki obieramy następnie kroimy w centymetrową kostkę. Kapustę drobno ciekamy, cebulę kroimy w piórka. Warzywa wrzucamy do miski i doprawiamy(...)odrobiną oleju i przyprawą do pieczonych ziemniaków. Następnie warzywa przekładamy na blachę do pieczenia i podlewamy rosołem. Na warzywa wykładamy kiełbaski. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 40-50 min (Uwaga z włączonym termoobiegiem) Smacznego
IMPRESJA SMAKUfrytki (z francuskiego to krojenie nazywamy „batonnet”), marchew i pietruszkę drobniej – na zapałki („alumette”). Fasolę wyrzucamy z puszki na sito i płuczemy pod bieżącą wodą, odkładamy. W garnku zagotowujemy rosół/bulion ze wszystkimi przyprawami (poza solą) i czosnkiem podzielonym na ćwiartki. Wrzucamy pokrojone buraki, przykrywamy całość pokrywką i na średnim ogniu gotujemy aż będą prawie miękkie – około 30 minut. Dodajemy(...)chrupiących warzyw i smaku. Świetna rozgrzewka przed drugim daniem – ale można go też podać z gorącym pasztecikiem czy kulebiakiem, a wtedy to już pełny obiad. SKŁADNIKI 1,6l bulionu / rosołu / bulionu z kostki (2 kostki jarzynowe lub drobiowe) 400-450g buraków (1 duży burak lub 2 mniejsze) 1 mała marchewka, ok.150g 1 mała pietruszka, ok.150g 1 puszka białej fasoli
Karo in the Kitchenkoperku.Szpinak nadaje sosu lekko kwaskowatego smaku co tak bardzo lubię w potrawach. ugotowane mięso z kurczaka np.udka,piersi Sos: ~~~~~~~~~~~~~ 4 dag. masła 2 łyżki płaskie mąki 1.5 szkl. rosołu 0.5 szkl. śmietanki kremówki kilka liści szpinaku pół pęczka natki pietruszki pół pęczka koperku sól sok z cytryny 1 łyżka maggi ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Topimy masło,mieszamy z mąką,rozprowadzamy rosołem z kurczaka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiporcji, robię oczywiście zawsze zupę na dwa dzionki, potrzeba: - 2 duże lub 3 średnie pory - 4 średnie ziemniaki - łyżka masła - łyżka przyprawy curry - ok. 2 litrów lekkiego rosołu - sól, pieprz, - pół szklanki śmietanki, minimum 18%, 30% nawet lepiej - koperek - 2-3 kromki pieczywa typu bagietka na osobę - kilka łyżek oliwy Pory oczyszczam z pierwszej warstwy, odcinam części(...)uprzednim dokładnym umyciu warzyw. Kroję wszystkie na pół centymetra i dorzucam do garnka z rozgrzanym masła. Mieszam i dodaję curry. Chwilkę grzeję często mieszając. Po kilku chwilach wlewam rosół i kiedy zagotuje się dorzucam pokrojone w kostkę obrane ziemniaki. Gotuję do ich miękkości i miksuję na gładko całość. Stawiam garnek znowu na kuchence i zabielem zupę roztrzepaną śmietanką hartowana kilkoma
I tu będę miała takie tesobie myślę, że skoro weekend, to i rosół w niejednym domu zawita ;-) Dlatego postanowiłam podzielić się z Wam pomysłem na wykorzystanie właśnie mięsa z rosołu. U mnie ta zapiekanka powstała - jak większość - z przypadku: było mięso, były białka, a reszta jakoś sama się pojawiła... A zrobiłam ją tym chętniej, że miałam pod ręką foremki aluminiowe od Gosia - sprytne patenty
Czary - gary w kuchniSkładniki : 3-4 dag masła 4 łyżeczki mąki 3/4 szklanki mleka lub tyle samo śmietany słodkiej 1 żółtko sól ewentualnie dodatkowo około 1/2 szklanki rosołu, sok z cytryny Przygotowanie : Masło przesmażyć z mąką ciągle mieszając (ale nie zrumienić), odstawić z ognia Wlać mleko lub słodką śmietanę, mieszając zagotować Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać jeszcze mleka lub rosołu Po odstawieniu
Proste Potrawygodziny w temp. 200 stopni C. Na ostatnie 5 minut zmienić program piekarnika na grillowanie z cyrkulacją powietrza. ----- Podobne: Simit - bajgle tureckie Podwójna zakręcona margherita Pizza z pieczarkami "Rosół z kury domowej" Nataszy Sochy to książka, która mnie zaintrygowała i tytułem, i okładką. Byłam bardzo ciekawa, w jakim celu Autorka ubrała się jedynie w maskę i kurę :) Moja ciekawość(...)kiedyś okazały swoją słabość, że pozwalają, by mężczyźni je wykorzystywali. Gdy relacje między kobietami stają się bliższe, wpadają na pewien pomysł, który budzi duże zainteresowanie wśród odwiedzających kanał YouTube. "Rosół z kury domowej" to gorzko-słodka (właśnie w takiej kolejności) lektura, która w miarę czytania daje powiew optymizmu. Mnie trochę przygnębiła na początku, ale myślę, że to dlatego
Weekendy w domu i ogrodziebardzo prosto i z małej ilości składników. Przepis znalazłam tu . Składniki: 1 łyżka masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 80 dag fasolki zielonej 1,2 litra rosołu 1 łyżka śmietany sól pieprz Cebulę i czosnek posiekać. Masło rozgrzać i zeszklić na nim cebulę i czosnek. Z fasolki odciąć ogonki i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do cebuli(...)Całość zalać gorącym rosołem i gotować około 30-45 minut. Przestudzić. Dodać śmietanę i zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Całość bardzo dobrze smakuje z posiekaną natką pietruszki. Przed podaniem podgrzać
Ewusiowe Smakinatka pietruszki do wywaru ; używam wszytkiego jak do zwykłego rosołu czyli pietruszka korzeń,seler por,prażona cebula ,marchew G otujemu udka razem z warzywami tak jak na rosol tylko krocej nic nie musi pyrgac czas okolo godziny wystarczajaco pamietajmy o uzywaniu ''szumowki'' udka wyciagamy i studzimy warzywa juz nam nie beda potrzebne . Odcedzamy nasz rosol przez sitko
Viola cooks with passionskładniki: 500 g różyczek kalafiora 1000 ml bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego 200 g ziemniaków ugotowanych 150 ml śmietany kremówki dodatkowo: grzanki lub groszek ptysiowy do podania natka pietruszki wykonanie: Różyczki kalafiora gotujemy w rosole pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie dodajemy ugotowane ziemniaki, wlewamy kremówkę wymieszaną z paroma łyżami bulionu. Wszystko dokładnie blendujemy na gładki krem. Doprowadzamy do wrzenia, cały
Domowy Smak Jedzeniaogrodu i zrobiłam danie jednogarnkowe, smaczne i pożywne, cały obiad w 35 minut. Składniki: 80 dag podudzi z kurczaka bez skóry i kości 70 dag świeżej dyni 400 ml rosołu 1 mała cukinia 20 dag makaronu świderki 6 dużych pieczarek 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta mielonego chili Sól(...)minut, dodając w trakcie pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek z cebulą duszę 5 minut. Dodaję obraną ze skóry dynię pokrojoną w kostkę oraz cukinię i pieczarki, podlewam całość rosołem, przykrywam i duszę na małym ogniu 20 minut-aż warzywa i mięso będą miękkie, wsypuję suchy makaron, gotuję jeszcze 4 minuty, zabielam słodką śmietanką. Zestawiam z ognia i czekam
Wanilia i Kardamondelikatnie serowym smaku. Z pewnościom będę robiła ją częściej. Ja zaserwowałam ją z groszkiem ptysiowym, ale pasują do niej również grzanki czosnkowe. Gorąco polecam. Składniki: ok 500-700 ml rosołu lub bulionu warzywnego 1 duża cukinia 1 cebula 200 g sera pleśniowego brie 100 ml śmietany 36% 1 łyżka masła 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki pszennej można podawać(...)grzankami lub groszkiem ptysiowym Wykonanie: Z cukinii wydrążamy gniazdo nasienne, następnie cukinię i cebulę kroimy w kostkę. Na maśle przesmażamy warzywa, po czym dodajemy je do rosołu. Całość gotujemy do miękkości. Ser kroimy w kostkę i dorzucamy do gotującej się zupy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do zupy wlewamy rozmieszaną ze śmietaną mąkę kukurydzianą, aby zagęścić zupę (jeżeli uznamy
IMPRESJA SMAKUPyszna Zupa kurkowa z ziemniakami i grzankami . Składniki: 1 łyżka masła 1/2 łyżki oliwy 1 cebula 250 g kurek 1 łyżka mąki kukurydzianej 4 ziemniaki 1 marchewka 1 litr rosołu lub bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki soku marchwiowego 1/4 szklanki słodkiej śmietanki natka pietruszki Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę skrobiemy, myjemy i kroimy(...)grubym dnie rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy ją. Dodajemy posiekane kurki, oprószamy je kukurydzianą mąką, która zagęści zupę i chwilkę prażymy. Wlewamy gorący rosół, dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki, pokrojoną w plasterki marchewkę i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut aż ziemniaki i marchewka zmiękną. Wlewamy sok marchwiowy, śmietankę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo smaczna i pożywna zupa kurkowa z warzywami oraz słodką śmietaną. Zawsze w sezonie kiedy są kurki staram się ją ugotować. Składniki: 3 litry rosołu drobiowego 200 gram kurek 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 5 ziemniaków 150 ml. śmietany 30% Sól, pieprz 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Sposób przygotowania: Kurki oczyszczamy, myjemy, większe kroimy na mniejsze kawałki(...)kostkę. Na patelni roztapiamy masło, przekładamy pokrojone kurki i cebulę, podsmażamy do momentu odparowania wody. Marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy w plasterki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Rosół zagotowujemy, wrzucamy pokrojone warzywa oraz podsmażone kurki z cebulą, gotujemy do miękkości warzyw. Zupę zagęszczamy mąką wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietanę, mieszamy i doprawiamy
Bajeczna Kuchnia