wiedziałabym, ze w taki sposób również można je skleić. Przede mną jeszcze kilka innych lekcji lepienia pierogów! Dziś lekcja numer jeden - szyszki ;-) Składniki na farsz; 30 dag mięsa z rosołu (drobiowe, wieprzowe... jakie macie) 1 marchewka (warzywa również ugotowane) 1 pietruszka pół małego selera 1 jajko sól, pieprz 1 cebula 1 łyżka suszonej bazylii olej Ciasto(...)podsmażamy na złoto na oleju. Dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy. (jeśli mamy np., pierś z kurczaka i farsz jest zbyt suchy wtedy dolewamy trochę rosołu do farszu) Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko a następnie drobnym strumieniem wlewamy wodę, ciągle mieszając. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odkładamy na chwile ,wcześniej zawijając w folie
Radość kipiąca uśmiechem.bardzo smaczna. Można o niej też powiedzieć, że to zupa grzybowa z ziemniakami, gdyż smak grzybów jest bardzo wyczuwalny. Kartoflanka z grzybami: Składniki: 5 ziemniaków ok. 1 litr rosołu lub bulionu warzywnego po 150 g. grzybów shimeji białych i brązowych 1 cebula 1 marchew 1 łyżka masła 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego do smaku sól i pieprz młotkowany(...)patelni rozpuszczamy masło, na którym szklimy posiekaną cebulę, dodajemy grzyby i smażymy na silnym ogniu przez jakieś 3-4 minuty. Ziemniaki i marchew przekładamy do garnka i zalewamy rosołem. Gotujemy pod przykryciem aż warzywa zmiękną, dodajemy podsmażone grzyby i gotujemy razem 5 minut. Słodką śmietankę wlewamy do gorącej zupy, mieszamy i wyłączamy źródło ciepła, nie gotujemy. Doprawiamy zupę do smaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępojechałam. Spotkanie nasze odbyło się w niewielkiej, niezwykle klimatycznej restauracji INSOMNIA Cafe & Restaurant w Lubinie. Przygotowano nam pięknie nakryty stół. Na "wigilijną kolację" z menu restauracji zamówiłyśmy rosół jerozolimski i aromatyczną herbatę. Rosół nie podbił ani mego serca, ani podniebienia. Cóż, nie każdy lubi to samo. Herbatki za to wypiłam dwie ogromne filiżanki. Pyszna, to mało powiedziana
kolorowotorcikoworozmarynu, 200 ml bulionu, sól, pieprz, 200 ml śmietany 18%, 2 żółtka, 100 g tartego parmezanu Pewnie każdy spodziewa się potrawy z ryżu podsmażonego na tłuszczu i ugotowanego na rosole z dodatkami, po ugotowaniu wymieszanego z masłem i parmezanem. Ale to nie takie risotto, to polskie risotto, takie jakie przygotowywano w Polsce, przynajmniej od początku XX wieku. W takiej formie(...)zapiekać w dużej formie, lub w mniejszych, jednoosobowych foremkach. Zamiast perliczki można użyć mięso z kurczaka. Może to być mięso gotowane, resztki pieczonego... ja miałam mięso gotowane, produkt uboczny rosołu z perliczki. talerz
królestwo garówktóre powstają "z niczego". Ja nazywam je recyklingowymi, bo wykorzystuję to, co akurat mam pod ręką, czasem co zalega w lodówce. Dzisiaj kolejna sałatka, przy której wykorzystałam warzywa z rosołu: pietruszkę, marchewkę i seler. Takie warzywa są o niebo lepsze od tych gotowanych w wodzie. O ile jeszcze gotujemy te warzywa w skórkach, to przynajmniej zachowują sporo swojego smaku. Znam(...)dopiero potem gotuję. Wodę, oczywiście, wylewają wraz ze smakiem i wartościami odżywczymi. Takie sałatki są raczej dość mdłe i smaku dodają im majonez i przyprawy. Lepiej ugotować niedzielny rosół z podwójną ilością warzyw, a potem je wystudzić i skroić. Polecam Wam ten sposób na smaczną sałatkę jarzynową. Składniki: 4 gotowane marchewki 3 gotowane pietruszki średni kawałek gotowanego selera
Codzienna kuchnia niecodziennamąki pszennej 1 jajko 50ml oliwy 3/4 szklanki ciepłego mleka (nie gorące) 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli farsz: ok. 500g mięsa drobiowo-wołowego najlepiej z rosołu 2 cebule sól, pieprz, majeranek olej czarnuszka Sposób wykonania: ciasto: Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, wlać ciepłe mleko i wsypać 2 łyżki mąki. Składniki na zaczyn dobrze wymieszać(...)Wyrobić na jednolite ciasto i pozostawić jeszcze na 30 minut przykryte ściereczką kuchenną w ciepłym miejscu. farsz: Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na rozgrzanym oleju. Mięso z rosołu zemleć i dodać usmażoną cebulę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Ciasto najlepiej podzielić sobie na 2 części i każdą rozwałkować na prostokąt. Na każdej części wzdłuż dłuższego
Prosto i Smacznie z AnetąKiedy rosół drobiowy ugotuję, to później z mięsa coś kombinuję. Pomysły do głowy same wpadają i za każdym razem inny smak mają. To jeden z mich przepisów z mięsa gotowanego, z kaszą gryczaną połączonego. Przyprawy tu znaczącą rolę odgrywają, bo smaku nadają. Babkę można z podawać różnymi sosami, ale dobrze smakuje połączona z pieczarkami. Składniki: babka(...)formy, świeża zielona pietruszka, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Babka: Kurczaka dzielimy na porcję, z piersi i udek ściągamy skórę, mięso myjemy i gotujemy na nim ulubiony rosół. Ugotowanego i ostudzonego kurczaka oddzielamy od kości i skóry, kroimy drobno, będziemy potrzebować ok. 400 g czystego mięsa. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy
Moniki Smakołykiłyżki majeranku 1 łyżka wegety 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej sól, pieprz natka pietruszki do posypania W garnku zagotować 2,5l wody. Wrzucić mięso obgotować 5 minut wylać rosół umyc mieso i garnek zalać zimną wodą i gotować 30 min, obrane warzywa i starte na tarce o grubych oczkach (por pokroić w krążki), liscie laurowe, ziele ang. Wrzucić(...)garnka z warzywami i gotować jeszcze ok 10-15 minut. Z masła i 1 łyżki mąki i 1 łyżeczki papryki zrobić zasmażkę plus 1 łyżkę mąki rozmieszać z rosołem w szklance i wlac do zupy ,przyprawić. Gotować jeszcze ok 10-15 minut. Udekorować natką
Kubki smakutylko na sylwestrową noc, ale także urodziny, imieniny, Boże Narodzenie, Wielkanoc, czy zwykły wieczór w gronie przyjaciół. Przygotowanie jest szybkie, szczególnie wtedy, gdy gotowane marchewki to będą te z rosołu ;) P.s. moja wersja jest nieco inna od oryginału z zeszytu Mamy, bo sobie tak spisywałam listę produktów przed świętami, że nie wszystko się na niej znalazło i musiałam nieco improwizować(...)sałatki zaczynamy od ugotowania marchewek w mundurkach, następnie obrania i pokrojenia w kosteczkę. Marchewki gotujemy w minimalnie osolonej wodzie (solimy na sam koniec). W przypadku użycia marchewek z gotowania rosołu/bulionu pozostaje nam je tylko pokroić. Gotujemy także jajka na twardo i obieramy, następnie kroimy w kostkę. Warzywa z puszek odcedzamy z zalewy. Szynkę kroimy w paseczki (najlepiej odkroić skórkę
Kolorowy Przepisowniksałatki mogłaby nam się zrobić po prostu ciapa, a nie sałatka. Tak samo gotujemy pietruszkę i seler najpierw oczywiście myjąc i obierając. Jeżeli mamy seler albo pietruszkę z rosołu możemy śmiało pozostałości po rosole wykorzystać do sałatki jarzynowej. Ziemniaki w mundurkach studzimy, obieramy i kroimy w kostkę, To samo robimy z selerem i pietruszką Na sito wylewamy wraz z zalewą
W Moim Magicznym Domuszklanka soczewicy czerwonej 3 łyżki masła 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki 3 jajka sól, pieprz, tymianek, papryka ostra mielona 500 ml wrzątku 500 ml rosołu (przepis tutaj) Soczewicę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut, następnie gotujemy ją na papkę na bardzo małym ogniu, studzimy. Kaszę zalewamy dwoma szklankami rosołu i również gotujemy i studzimy
Moje-pitraszenieciasto: ½ kg mąki 3 dag drożdży 1 łyżka oleju 5 jajek sól do smaku 1 żółtko jaja masło do formy Składniki na nadzienie: wędlina 1 łyżka masła 1/3 szklanki rosołu (może być z kostki) Wykonanie ciasta Cukier utrzeć z drożdżami, wbić jajka, wsypać mąkę, posolić do smaku i z łyżką oleju wyrobić dokładnie ciasto, aż odstanie od ręki. Następnie ciasto(...)podzielić na dwie równe części. Jedną częścią wylepić dno foremki wysmarowanej masłem, podnosząc brzegi. Nałożyć nadzienie z wędliny. Z mąki i masła zrobić zasmażkę i zaciągnąć rosołem. Polać zasmażką wędlinę na cieście i przykryć drugą połową ciasta. Dokładnie zlepić brzegi i odstawić w ciepłe miejsce na około dwie godziny. Następnie ciasto posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec w temperaturze 200 stopni
Tradycyjna KuchniaSkładniki: 1kg ziemniaków ok. 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1-2 jajka 1 cebula mięso z rosołu mąka do podsypania sól, pieprz oliwa Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Mięso z rosołu przemleć z cebulą i doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić i zemleć. Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną
Prosto i Smacznie z Anetąprzystawka, która kosztuje parę groszy a efektownie wygląda i smakuje. Składniki: 9 plastrów szynki konserwowej 200 g serka białego z chrzanem 1/2 małego słoiczka chrzanu 1 szklanka rosołu 1,5 łyżeczki żelatyny ugotowana marchewka do dekoracji świeże zioła do dekoracji Serek wymieszać z chrzanem. Każdy plaster szynki smarować nadzieniem chrzanowym i zwijać w roladki. Ułożyć je na talerzu. Marchewkę(...)pokroić dekoracyjnie i razem z ziołami ułożyć na półmisku z roladkami. Rosół doprowadzić prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i wsypać żelatynę. Kiedy przestygnie zalać roladki. Odstawić do lodówki do stężenia
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaOdwieczny problem wielu pań domu: co zrobić z gotowanym mięsem z zupy? U mnie z reguły trafia ono ponownie do garnka, ale np. kiedy gotuję rosół z całego kurczaka i mięsa jest na prawdę dużo, mimo, że część trafia do zupy, to zostaje go jeszcze całkiem sporo. Wtedy kombinuję na 1000 sposobów, aby mięsko smacznie wykorzystać. Robię(...)jarzynowym sosie. W ten sposób nic się nie marnuje, a ja mam pyszny obiad na co najmniej 2 dni ;-))) Składniki na klopsiki: ugoto wane mięso drobiowe np. z rosołu ugotowane warzywa: u mnie marchew, seler naciowy, pietruszka 1 cebula 1 jajko sól pieprz ziołowy sodka papryka bułka tarta do zagęszczenia masy natka pietruszki Składniki
Walijskie Pichcenie