rosół - 7627 przepisów (strona:210/509)

Zupa jarzynowa z pieczarkami 151

dać trochę odpocząć mojej wątrobie i sprawiłam sobie zupkę :-) Polecam wszystkim spragnionym witamin i trochę lżejszego jedzenia ;-) Zupa jarzynowa z pieczarkami   ZUPA JARZYNOWA Z PIECZARKAMI 0,5 litra rosołu 1 litr wody 1 kostka rosołowa 200 g pieczarek 2 pomidory 200 g marchwi 100 g selera 1,2 puszki zielonego groszku 1 cebula 2 łyżki oliwy 2 liście laurowe(...)obieramy ze skóry, siekamy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy cienko pokrojone w plasterki pieczarki, chwilę podsmażamy i dodajemy posiekane pomidory. Całość zasmażamy. Do rosołu dodajemy 1 litr wody - zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną w słupki marchew, seler, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i kostkę rosołową. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut. Dodajemy zasmażoną z pieczarkami

peggiwkuchni
PASZTET DROBIOWY Z PISTACJAMI 275

czerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie: Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 60 minut.Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso, bułkę i warzywa oraz połowę obranych pistacji. Gotową masę doprawiamy

Z Majeczką w kuchni
Zupa bananowa na ostro. Tajska kuchnia 186

palmami.  I tak mi zupa smakowała, że postanowiłam chociaż w części w domu ją odtworzyć :)  Zupa bananowa 1,5 litra wywaru ( u mnie po prostu domowy rosół )  0,5 litra wody  2 banany ( obrane ze skórki )  200 gram czerwonej pasty curry  1 trawa cytrynowa 250 ml mleka kokosowego  sok z 1 limonki(...)łyżka brązowego cukru 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru  ok. 10 listków kaffiru  1 łyżeczka rozdrobnionej papryczki chili + opcjonalnie ugotowany makaron ryżowy Do garnka przelałam rosół, dodałam wodę,  banany, pastę curry, trawę cytrynową ( przekrojoną na pół i zdjęłam z niej pierwszą warstwę liści) dodałam też sok z limonki, sos sojowy, sos ostro słodki chili i brązowy

Kuchnia na wzgórzu
Paszteciki francuskie z mięsem. Porosołowe z wołowiną. 174

Takie paszteciki to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu czy innych zup gotowanych na mięsie. Przygotowuję je dość często, bo robi się je szybko i są bardzo smaczne. Dziś miałam kawałek wołowiny, była dość sucha, więc dodałam do farszu trochę podsmażonego boczku, aby paszteciki były bardziej soczyste. Jeśli mam do wykorzystania gotowane mięso drobiowe to nie dodaję do niego(...)boczku, tylko marchewkę z rosołu lub podsmażona cebulkę. Polecam :) Składniki ( na 8 sztuk ) - płat gotowego ciasta francuskiego - ok. 35-40 dkg. ugotowanego mięsa wołowego rosołowego - 1 jajko - 3-4 plasterki boczku parzonego - 1 łyżeczka masła klarowanego - sól, pieprz Dodatkowo - kilka łyżek mleka Wykonanie Boczek kroję w drobniutką kosteczkę, przesmażam na rumiano na łyżeczce masła. Ugotowane, przestudzone mięso mielę w maszynce

Kuchnia z widokiem na ogród
Pulpety z bryndzą w sosie grzybowym 178

mięsa mielonego 100 g bryndzy pół cebuli 1 jajko sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta czosnku niedźwiedziego sos 0,5 l rosołu 1 marchewka 2 łyżki sproszkowanych grzybów sól pieprz 4 łyżki śmietany 22% 1 łyżka mąki szczypta estragonu Do mięsa dodać jajko, przyprawy i ser, dobrze wyrobić masę przy pomocy robota aż będzie gładka. Wilgotnymi rękami formować kuleczki wielkości(...)brzoskwini . Rosół zagotować dodać startą na tarce marchewkę i grzyby, gotować ok 10 min. Dodać przyprawy i ostrożnie po jednym pulpecie wkładać łyżką. Gotować ok 15 min na wolnym ogniu. Mąkę wymieszać ze śmietaną i podprawić sos. (nie powinien być zbyt gęsty) Podawać z ziemniakami i surówką

Gotowanie jest łatwe
Pierś z indyka w sosie paprykowym. 202

Składniki: 10 sznycli z piersi indyka (można dać więcej) 2 papryki czerwone 2 pomidory 1 cebula 500 ml rosołu (przepis tutaj) pieprz cayenne, sól, pieprz Cebulę, pomidory i papryki kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło i szklimy cebulę. Następnie dodajemy paprykę i mieszając trochę ją podsmażamy. Dodajemy pomidory - przyprawiamy solą i pieprzem, i gotujemy około 10 minut(...)czasie wlewamy rosół, doprawiamy chili cayenne (uważać z tą przyprawą bo jest ostrrra!) zagotowujemy i gotujemy około 10-15 minut. Następnie przelewamy do blendera i miksujemy na gładką masę.  Sznycle z indyka płuczemy i doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony - układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, zalewamy sosem paprykowym i zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez

Moje-pitraszenie
Kurczak pieczony 140

Kurczak pieczony, jeden z moich ulubionych. Mi osobiście, kurczak kojarzy się z niedzielnymi obiadami jeszcze z dzieciństwa. Oczywiście, kurczak obowiązkowy był poprzedzony rosołem z makaronem. Na kurczaku gotowało się rosół, a potem odsmażało lub piekło mięso. Co tydzień odbywała się też walka o to, kto dostanie najlepsze kąski w postaci piersi. Lubimy mięso drobiowe, bo jest lekkie i dość przyjazne

Mieszam w Garnku
PASZTET DROBIOWY 125

udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut, po tym czasie dokładamy jeszcze wątróbki drobiowe, gotujemy razem jeszcze ok 20 minut.. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy

Z Majeczką w kuchni
Rosołek z lanymi kluseczkami 135

Lekki i delikatny. Zaletą jest to, że szybko się gotuje, szybciej niż tradycyjny rosół ;) Moja córeczka bardzo lubi tę zupę. A najbardziej chyba właśnie za te kluseczki. Im większe tym lepiej ;) Do zrobienia kluseczek użyłam niezastąpionej mąki od Młynomag :) Zupę podałam w miseczce od Porcelany Bogucice "Malta" . Rosołek: 1 porcja rosołowa lub 2 udka 2 marchewki korzeń pietruszki kawałek selera(...)widelca, tak jak ucierało się dawniej kogel mogel ;) dodać 2-3 łyżki zimnej wody i stopniowo dodawać mąkę. Ucierać na gładkie i gęste lejące się ciasto. Do gotującego się rosołu wlewać bardzo cieniutkim strumieniem kluseczki, jednocześnie mieszając zupę. Gotować ok 1 minutę. Pod koniec dodać posiekany koperek

Smakołyki Asi
Zupa z pieczonych pomidorów i ciecierzycy 118

oregano do przybrania ·          1,5 kg dojrzałych pomidorów przekrojonych na pół ·          500 ml rosołu  lub wywaru mięsnego ·          450 g gotowanej ciecierzycy ·          pół łyżeczki suszonego oregano(...)piekarnika i odłóż kilka ziaren ciecierzycy do przybrania. Przełóż wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na gładki krem. W razie potrzeby dodaj niewielką ilość wody ( ja dodałam 500 ml rosołu ), aby uzyskać pożądaną konsystencję. Podawaj w miseczkach lub szklankach z łyżką jogurtu, kilkoma listkami oregano i kilkoma ziarnami pieczonej ciecierzycy ( zamiast jogurtem udekorowałam zupę kulką labnehu i listkiem natki pietruszki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Schab ze śliwką 2 234

moje zdanie. Składniki - 2 kg schabu - 400g śliwek suszonych - 1 łyżka soli  - 2 łyżki pieprzu - 2 łyżki majeranku - 8 ząbków czosnku - 5 łyżek żelatyny - 2 litr bulionu opcjonalnie rosołu - rękaw do pieczenia Do dekoracji - pomidorki koktajlowe - liść sałaty karbowanej , może  być inna - kilka plasterków szynki Wykonanie - Czosnek rozdrobnić, dodać sól, pieprz, majeranek , wymieszać. - Umyć i osuszyć schab(...)śliwkami - Wypełniony schab natrzeć przyprawami. Odstawi ć do lodówki na 3-4 godziny -Schab włożyć do rękawa, piec 40-50 minut w temperaturze 200 stopni. - Rozpuścić żelatynę w rosole. - Ostudzony schab pokroić w plastry. - Na głęboki półmisek wylać trochę galarety , poczekać aż zastygnie. - Ułożyć plastry , udekorować. Zalać gęstniejącą galaretą

Eli Gotowanie
Kalafiorowa zupa odchudzająca na rumianku z ryżem i kurczakiem 158

odchudzających się. Ma działanie moczopędne, co oczyszcza organizm z toksyn i odwadnia z nadmiaru wody opuchnięte kostki i stopy. Inną propozycją gdzie wykorzystany jest napar z rumianku to: Rosół rumiankowy na przeziębienie z wędzoną rybą SKŁADNIKI na 2 duże poecje lub 4 małe: 2 słoiczki gotowego bulionu drobiowego lub kawałek kurczaka bez skóry + 1 l. wody na bulion(...)bulion ze słoika Wyjmij kurczaka z bulionu i odstaw do ostygnięcia. Po schłodzeniu obrać mięso z kości. Pokroić na kawałki wielkości kęsa. Dodać torebki herbaty z bulionem do powstałego rosołu, doprowadzić do wrzenia, po zagotowaniu zmniejszyć ogień lub zupełnie wyłączyć i zaparzać rumianek przez ok. 7 minut. Po zaparzeniu wyjąć torebki i wyrzucić. W oddzielnym garnku ugotować ryż na sypko

Sztuka gotowania w/g Samiry
Krem z pieczonej papryki i merchewki 76

nadałam za pomocą poczciwego ziemniaka. Wyszło pysznie i sycąco. W sam raz na jesienne wieczory. Składniki (na 2 porcje): 2 czerwone papryki 2 marchewki 1 średni ziemniak 400 ml rosołu lub bulionu 1 cebulka odrobina świeżego tymianku sól i pieprz łyżka masła łyżka oliwy z oliwek Paprykę myję, kroję na pół, oczyszczam z nasion i umieszczam w piekarniku nagrzanym(...)smażę na niej pokrojoną cebulkę z dodatkiem tymianku. Następnie dodaję pokrojonego drobno ziemniaka i marchewkę. Smażę 3-4 minuty i całość przekładam do garnka, dodaję pokrojoną paprykę oraz rosół. Warzywa gotuję około 15 minut. Miksuję zupę na gładki krem, doprawiam solą i pieprzem i ponownie podgrzewam by smaki się wyrównały. Podaję od razu po przygotowaniu, najlepiej z kleksem kwaśnej śmietany

Mango Papaja
Żeberka z imbirem przepisu Gordona Ramsaya. 174

Czosnek Płatki chilli Pieprz cytrynowy, Anyż gwiaździsty, 4-5 dużych gwiazdek Szklanka miodu ½ Szklanki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 300ml czerwonego wytrwanego wina Pęczek zielonej cebulki dymki 300ml rosołu Przygotowanie: Żeberka nacieramy staranie solą z każdej strony. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na brytfannie, układamy żeberka na rozgrzaną już brytfannę. Czekamy chwilę, aż nasze żeberka nabiorą pięknego koloru, obracamy(...)diecie paleo następny krok mogą pominąć) Teraz możemy spróbować czy wino, które kupiliśmy jest odpowiednie w smaku a resztę dolać do żeberek. Czekamy, aż sos zacznie się gotować, dolewamy rosół, dorzucamy pokrojoną zielona cebulkę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 30 minutach wyjmujemy z piekarnika obracamy żeberka i wstawiamy na kolejne 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika wrzucamy

PaleoLife
Gotowane klopsy z szynki 158

zimowy obiad. Składniki : * 400g mielonego mięsa z szynki wieprzowej * mała cebula * ząbek czosnku * 3 łyżki zmielonych płatków owsianych * jajko * sól, pieprz, mielony imbir i cynamon - do smaku * szklanka rosołu Przygotowanie : Wszystkie składniki na klopsy dobrze wymieszać, przyprawić do smaku i uformować kulki. Na dobrze rozgrzanej patelni obsmażyć mięso z każdej strony, podlać szklanka rosołu i dusić do miękkości. Podawać

Magiczne Życie Marty