rosół - 7627 przepisów (strona:215/509)

Piątkowe Inspiracje - Zupa z pieczonej dyni 138

smaczku. A dodatek curry i imbiru dodatkowo urozmaicił i wzbogacił jej smak. Naprawdę polecam! ok. 750 g. dyni kilka ząbków czosnku oliwa z oliwek sól pieprz ok. 1 litra rosołu (lub bulionu warzywnego) 1 marchewka 1 pietruszka szczypta curry imbir (może być świeży lub suszony) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dynię obrać i pokroić na części. Ułożyć ją w naczyniu żaroodpornym, dodać(...)pietruszkę pokrojone w plasterki i skropić oliwą z oliwek. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec, aż warzywa będą miękkie (ok. 30-40 minut). Upieczone warzywa przełożyć do garnka, zalać rosołem (na początek wlać odrobinę, potem podczas miksowania dolewać, żeby zupa nie była za rzadka) i zmiksować wszystko blenderem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, curry i imbirem. Zagotować. Podawać zupę gorącą

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zupa jarzynowa z fasolą 158

cebula • 1/2 małej główki kapusty włoskiej • 2 marchewki • 1 słoik fasolki białej • 2 pietruszki • kawałek selera • biała część z poru • pęczek ziół pietruszka lubczyk oregano • 2,5 l rosołu • 1 ząbek czosnku • sól • pieprz • kawałek papryczki chili Sposób przygotowania 1. • Cebulę por pokroić w paski przysmażyć na oliwie dodać  posiekany czosnek smażyć aż się zeszkli dodać pokrojone w kostkę(...)ziemniaki,marchew,pietruszkę i seler smażyć wszystko razem ok 5 minut  • Zalać warzywa rosołem dodać pokrojoną kapustę włoską i papryczkę chili  Gotować razem aż warzywa zmiękną  • Pod koniec wrzucić fasolkę odsączoną z zalewy doprawić solą i pieprzem  dodać posiekane zioła

W królestwie smaków Beaty
Gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy kuskus 127

marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera średniego • biała część poru • 1 cebula • ząbek czosnku • kilka płatków suszonego pomidora • sól • pieprz • 1/2 łyżeczki kurkumy • kawałek ostrej papryki • oliwa • 1/2 l rosołu • posiekana natka pietruszki sos • 1 słoik pomidorów w sosie własnym • 2 łyżki masła • 2 łyżki mąki płaskie • 2 łyżki papryki słodkiej • 1/4 łyżeczki bazylii można świeżą • sól • pieprz  Sposób przygotowania(...)wrzącej wodzie z dodatkiem oliwy sparzyć lekko kapustę  z wyciętym głąbem i partiami oddzielać liście,  Liście kapusty nadziewać przygotowanym farszem zawinąć gołąbki  włożyć na blachę zalać rosołem a górę posmarować oliwą przykryć  folią aluminiową zapiekać w nagrzanym piekarniku 180 st 3. sos W garnku rozpuścić masło dodać mąkę chwilę podsmażyć wlać  300 ml wody

W królestwie smaków Beaty
Drobiowy pasztet z szynką parmeńską i białymi warzywami 139

Perfekcyjny pasztet, idealny na Święta. Część mięsa to pozostałości z rosołu, natomiast połowę mięsa stanowi zmielona pierś kurczaka. Dodatkowo wzbogaciłam pasztet o białe warzywa: cebulę, czosnek, pietruszkę i seler, które nadają delikatności naszemu wypiekowi. Dodatek szynki parmeńskiej powoduje, iż całość staje się wykwintna, z charakterystycznym dymnym posmakiem szynki. Składniki: 400 gram zmielonego mięsa drobiowego, np. z rosołu 300 gram zmielonej

Mango Papaja
ROSÓŁ Z PULPETAMI 139

rosół:  porcja rosołowa z kurczaka  5 marchwi  1 korzeń pietruszki  1/2 natka pietruszki  1/2 korzenia średniej wielkości selera  1 średni por  2 cebule  5 listków laurowych  6 kulek ziela angielskiego  3 litry wody  sól i pieprz 1  gałązka lubczyku pulpety:  500 g mięsa mielonego z szynki(...)minuty. Nie wrzucaj nigdy mięsa na zimną wodę,  mięso odda smak do wody. Tak robimy, gdy chcemy uzyskać wywar na zupę lub sos. Na  każdą porcję rosołu daje 4 pulpety i trochę świeżej natki

KuchcikoweLove
Zrazy wołowe 122

wołowiny (np. udźca) 2-3 cebule (w zależności od wielkości) kilka kiszonych ogórków mąka (do obtoczenia zrazów) kilka łyżeczek musztardy (opcjonalnie) sól pieprz olej (do smażenia) ok. 2 l rosołu wołowego (może być z kostki) Dodatkowo: wykałaczki Wykonanie: Mięso wołowe myjemy pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy je na plastry grubości ok. 1 cm, a następnie(...)spinamy wykałaczką. Tak postępujemy do wyczerpania składników. Przygotowane zrazy obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzanym na patelni oleju. Obsmażamy z każdej strony i wkładamy do garnka z wołowym rosołem. Pozostałą cebulkę dodajemy do wywaru. Zrazy gotujemy ok. 1,5-2 godziny. Podajemy z ulubionymi dodatkami (ja ugotowałam kaszę pęczak). Smacznego

MyCookBook.pl
Zupa-krem z dyni 95

polecam! :) Składniki (na ok. 6 porcji): 500 g surowej dyni (już obranej) lub 500 g puree z dyni 2 spore ziemniaki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 l rosołu lub wywaru z warzyw 1-2 łyżeczki przyprawy curry sól pieprz cukier ok. 4 łyżki oliwy lub oleju (np. z pestek winogron) Wykonanie: Dynię i ziemniaki kroimy w kostkę. Cebulę(...)Cebula powinna się zeszklić. Należy cały czas mieszać, uważając by czosnek się nie przypalił. Dodajemy dynię* oraz ziemniaki. Lekko obsmażamy. Dodajemy curry, dokładnie mieszamy. Po ok. 5 minutach wlewamy rosół (lub wywar z warzyw). Gotujemy do momentu aż ziemniaki oraz dynia będą miękkie. Na koniec całość miksujemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem do smaku. Zupę podajemy z lekko podprażonymi

MyCookBook.pl
Kołduny w rosole 95

Składniki: ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 jajko woda f arsz: 0,5 kg mięsa mielonego ( zmieliłam łopatkę ) sól pieprz cebula 2 ząbki czosnku wegeta rosół: porcja rosołowa 2 - 3 marchewki 1/2 selera 1/2 por 1/2 pietruszki 2 liście laurowe 4 ziela angielskie pieprz w ziarenkach sól, pieprz, wegeta, magi - do smaku  sposób wykonania: Z w/w składników ugotować(...)rosół. Mąkę zagnieść z jajkiem i wodą. Dobrze wyrobić, żeby ciasto było puszyste, przykryć ściereczką, żeby nie wyschło. Mięso mielone doprawić solą, pieprzem, wegetą, świeżym czosnkiem i potarkowaną świeżą cebulą. Do mięsa dodać wody i dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować, wykroić krążki szklanką, skleić. Gotować na wcześniej przygotowanym wywarze przez około 15 minut od wypłynięcia

Darcia w kuchni
Pasztet drobiowy 196

wątróbki drobiowej 100 g selera 100 g pietruszki korzeń 200 g marchewka 1/2 por przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, 2 - 3 ząbki czosnku, majeranek dodatkowo: 1 szklanka rosołu 1/2 szklanki bułki tartej smalec do natłuszczenia blaszki Sposób wykonania: Kurczaka ugotowałam z dodatkiem warzyw, liścia laurowego, soli, i pieprzu, przestudziłam, mięso oddzieliłam od kości. Odlałam 1 litr rosołku(...)najmniejszych oczkach dodając naprzemiennie wątróbkę i warzywa z którymi gotował się kurczak, czynność mielenia powtórzyłam jeszcze dwukrotnie. Do tak przygotowanej masy wsypałam 1/2 szklanki bułki tartej, wlałam szklankę rosołu. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem, masę wyłożyłam na posmarowaną smalcem blaszkę. Na wierzch ułożyłam świeże zioła. Piekłam w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę i 10 minut

Darcia w kuchni
Indyjska zupa z curry 140

łyżeczki na całość, by danie było pysznie rozgrzewające . -cebula -czosnek -seler -nać sól i pieprz do smaku Porcję rosołową opłukaj i zalej wodą, dodaj cebulę, czosnek, nać selera. Ugotuj rosół, wyjmij mięso. Ponownie zagotuj wywar i wsyp Danie Babci Zosi. Doprowadz do wrzenia i gotuj tak w rosole aż ryż zmięknie. Dodaj curry. Posól i dosmacz pieprzem. Oczyść kości

Z Kuchni Do Kuchni
Pasztet z grzybami i zielonym pieprzem 177

zielonego pieprzu sól, pieprz + wywar z grzybów i gotowania mięsa do rozrzedzenia masy parę plastrów słoniny lub boczku do foremek przygotowanie Jeżeli nie mamy gotowanej kury i wołowiny z rosołu, gotujemy je razem z podgardlem. Mięsa, oprócz wątróbki, pokrojone w dużą kostkę, włożyć do garnka, dodać warzywa, parę ziarenek pieprzu, listek laurowy, ziele angielskie, trochę posolić, zalać niedużą ilością wody(...)zalać częścią gorącego wywaru i parzyć przez ok 15 minut, odcedzić dodać do mięsa. Przestudzone mięsa zmielić trzy razy przez sitko z małymi oczkami (3,5), z warzywami z rosołu, cebulą. Czosnek, rozmaryn i szałwię drobno posiekać, najlepiej w blenderze. Grzyby posiekać i dodać do masy razem z ziołami. Dodać płyn z gotowania grzybów. Doprawić masę solą, dużą ilością pieprzu

Stare Gary
Zupa buraczkowa z tortellini 145

część pora • 1 cebula • ząbek czosnku duży • 2-3 łyżki octu • 1/2 łyżeczki cukru • 1 szklanka śmietany • 1 opakowanie tortellini z pomidorami i mozzarellą • kilka łyżek oliwy • 2 l rosołu • sól • pieprz • domową przyprawę uniwersalną Sposób przygotowania: 1. • Cebulę i por pokroić w paski podsmażyć na oliwie dodać startą marchew  i pietruszkę na grubej tarce chwilę przesmażyć zalać wszystko(...)rosołem  gotować aż warzywa zmiękną 2. • Buraczki zetrzeć na grubej tarce dodać do zupy dolać śmietanę  lekko zagotować zupę i wyłączyć gaz Dodać starty na drobnej tarce czosnek ,ocet i cukier Doprawić solą i pieprzem i przyprawą uniwersalną  Podawać z ugotowanymi osobno tortellini

W królestwie smaków Beaty
Zupa dla dzieci na Halloween 198

zrodził się u mnie pomysł na banalnie prostą zupę dyniową z na Halloween :) Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut + czas potrzebny na ugotowanie dynii Składniki: 0,5 litra rosołu Ok. 200g dyni ( nie oczyszczonej) Makaron dla 2 dzieci (najlepiej w jakieś fajne kształty) Dynie obieramy ze skórki, wycinamy środek i kroimy w kosteczkę. Nastawimy w osolonej wodzie i gotujemy(...)miękkości. Możemy doprawić wedle uznania. Kiedy dynia będzie miękka odcedzamy. Makaron gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Do podgrzanego rosołu dorzucamy dynie, makaron i liście pietruszki (jeśli są akceptowalne przez naszą latarośl). Smacznego

Kolizje Smaków
Risotto cytrynowe 203

samo również zachwyciło mnie smakiem. Naprawdę bardzo dobre. Risotto cytrynowe łatwe ok 30 minut dla 2 osób Składniki 20 dag okrągłego ryżu 1 cebula 3 łyżki oleju 3/4 litra rosołu (u mnie z kostki) 2 łyżki natki pietruszki 1/2 cytryny 1 łyżka masła 2 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz, gałka muszkatołowa Do dzieła!!! Cebulę pokroić w drobniutką kostkę(...)zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Dodać opłukany ryż i smażyć przez chwilę. Powoli dodać rosół. Gotować pod przykryciem ok 20 minut często mieszając. Gdy ryż będzie miękki dodać otartą skórkę z połowy cytryny i sok z niej wyciśnięty, masło, pietruszkę i ser. Przyprawić sola, pieprzem i gałką muszkatołową. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Chickenburger 226

spotkałam się chyba z takimi własnej roboty. Dlatego też chętnie jadamy wszelkiego rodzaju hamburgery, fishburgery i kebaby w domu - takie własnej roboty. Tym razem postanowiłam wykorzystać kurczaka z rosołu - nie lubię mięsa drobiowego - gotowanego więc zawsze staram się jakoś go przerobić jak już robię rosół   Chickenburger ugotowane mięso z kurczaka troszkę masła pieprz syczuański (lub inne ulubione przyprawy), papryka

sierotka maRysia w kuchni