minutach dodajemy marchew, pietruszkę, seler, cebulę, pieprz i sól. Gotujemy kolejne 30 minut. Kaszę rozcieramy z jajkiem, rozsypujemy na blacie (stolnicy) i suszymy. Zlepione ziarenka rozcieramy w dłoniach. Rosół odparowujemy do 600 mililitrów i przecedzamy. Mięso z gotowania oddzielamy od kości i siekamy razem z podrobami. Grzyby kroimy na cienkie paseczki. Wszystko przekładamy do rosołu. Dodajemy masło, koperek, natkę, pieprz
Życie zamknięte w smakupasztet z kurczaka. Jest on bardzo prosty w wykonaniu a przy tym pyszny. Składniki: 2 kurczaki 2 marchewki 1 pietruszka Ziele angielski, liść laurowy Sól, pieprz Przyprawa do rosołu Ostra suszona papryka Gałka muszkatołowa Wykonanie: Pokrojone, umyte kurczaki, gotujemy w osolonej wodzie. Po zszumowaniu dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, obrane warzywa oraz przyprawę do rosołu ( tę przyprawę kupuję na targach
Smaki Ewyhomogenizowanych, kaszkach itd.). Tak wykonane jajka będą odmianą śniadaniową, prostą a jakże efektowną. Składniki: Dowolna ilość jajek Kawałek papryki konserwowej Gotowana marchewka Pieczarki marynowane Kilka listków natki pietruszki Bulion/ rosół Ocet cukier Żelatyna Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Paprykę, marchewkę kroimy na kawałki, pieczarki na połowę. Do przygotowanych naczyń nakładamy warzywa razem z natką pietruszki, układamy również po ½ jajka. Rosół
Smaki Ewyryżu . Smaczne danie, które każdemu smakuje, a pracy przy nim niewiele. Składniki: 3 torebki ryżu 15 udek 2 cebule 6 łyżek ketchupu 3 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu pieprz sól 3 łyżki oleju oregano wegeta słodka papryka 80 g masła Mięso myjemy i nacieramy solą, pieprzem, papryką oregano, wegetą, olejem, ketchupem i odstawiamy na dwie godziny. Masło kroimy(...)plastry i układamy na dnie naczynia żarodopornego. Na masło wsypujemy suchy ryż, a nim układamy pokrojone cebule. Następnie układamy udka. Całośc zalewamy bulionem warzywnym lub rosołem. Naczynie wstawiamy do piekarnika na jedną godzinę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Salonik smakówDomowy makaron Czasami chcąc podkreślić smak ulubionej potrawy, warto jest zadbać o wyjątkowe dodatki, tak też jest tym razem. Do rosołu ugotowanego na kaczych skrzydełkach, warto podać domowy makaron. Przepis jest bardzo prosty i zawsze udany, na każde 100 g maki dodajemy jedno jajko i nic więcej. Składniki 200 g mąki 2 jajka Sposób przygotowania Na stolnice wysypujemy mąkę, robimy(...)ściereczce, lub desce aby obsechł ( około półtorej do dwóch godzin) . Później gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie, około 12-15 minut i podajemy na przykład jako dodatek do rosołu
Miód i pieprzDomowy makaron Czasami chcąc podkreślić smak ulubionej potrawy, warto jest zadbać o wyjątkowe dodatki, tak też jest tym razem. Do rosołu ugotowanego na kaczych skrzydełkach, warto podać domowy makaron. Przepis jest bardzo prosty i zawsze udany, na każde 100 g maki dodajemy jedno jajko i nic więcej. Składniki 200 g mąki 2 jajka Sposób przygotowania Na stolnice wysypujemy mąkę, robimy(...)ściereczce, lub desce aby obsechł ( około półtorej do dwóch godzin) . Później gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie, około 12-15 minut i podajemy na przykład jako dodatek do rosołu
Miód i pieprzRosół Rosół drobiowy Składniki Danie dla czterech osób 4 kacze skrzydełka (lub inne kawałki dowolnego drobiu) 3 listki laurowe 8-10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka lubczyku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 cebula 2 marchwie 1 korzeń pietruszki kawałek selera korzennego sól, pieprz czarny szczypiorek natka pietruszki koperek Sposób przygotowania Do garnka wkładamy skrzydełka,obraną cebulę, jedną marchew
Miód i pieprzSkładniki Cztery osoby 500 g pieczarek 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka (korzeń) 100 ml kwaśnej śmietany 3 ziemniaki 40 g kaszy jęczmiennej drobnej 1,5 l rosołu drobiowego 2 liście laurowe 1 ząbek czosnku szczypta lubczyku 3 łyżki oleju sól, pieprz koper szczypior Sposób przygotowania Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, w garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy(...)smażymy je około 5-7 minut na dość dużym ogniu. Następnie wkładamy marchew, pietruszkę, oraz wsypujemy kaszę jęczmienną. Całość smażymy jeszcze minutę ciągle mieszając, a następnie wlewamy rosół, i gotujemy zupę przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotując kolejne 10 minut. Kwaśną śmietanę hartujemy i dodajemy do zupy, doprawiamy solą
Miód i pieprzgroszek konserwowy 1 puszka · kukurydza w puszce 1 puszka · pieczarki marynowane 200 g · papryka marynowana 200 g · szynka z kurczaka 200 g · żelatyna 5 łyżek · sól · czarny pieprz mielony · rosół warzywny 1 L Żelatynę należy namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, tak żeby napęczniała. Rosół dokładnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną, sola i pieprzem. W dużej formie na babkę
Camilla w kuchnirosół 1,5 L · fasola perłowa 3/4 szkl · mięso z kurczaka 25dag · marchewka ugotowana 20 dag · pietruszka gotowana 20 dag · seler ugotowany 15 dag · natka pietruszki · sól · pieprz · gałka muszkatołowa mielona Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimnym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować, odcedzić. Mięsa i warzywa pokrajać w paseczki, dodać do rosołu razem z fasolą, chwilę
Camilla w kuchniZamknąć urządzenie i nastawić program STEW i czas 60 minut. Pręgę można podawać do dań duszonych, pieczonych oraz smażonych. Stosuje się ją również na wywary, zupy, buliony, rosół, gulasz oraz na masy i rolady mięsne. Stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego, minerałów i witamin. Mięso wołowe, które najlepiej nadaje się do gotowania i duszenia: Szyja Łopatka Udziec Goleń(...)Pręga ( rosół, galantyna ze względu na dużą zawartość naturalnej żelatyny) Ogon
ClauditteMissCookingProsta pyszna zupka szybko się ją robi i jest bardzo smaczna Składniki - 1 mały kalafior - 4 ziemniaki - biała część z poru - rosół - 2 łyżki masła - 1 pietruszka - sól - pieprz - gałka muszkatołowa - mały kubek śmietany - 1/2 opakowania roszpunki - 1 łyżka masła - sól pieprz - 1 łyżeczka tartej bułki - groszek ptysiowy Sposób przygotowania 1. Por pokroić w paski podsmażyć na patelni(...)dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pietruszkę różyczki kalafiora zalać to rosołem Gotować wszystko do miękkości Zupę zmiksować blenderem 2. Na patelni rozpuścić mało smażyć aż się zrumieni wrzucić roszpunkę delikatnie przesmażyć oprószyć solą i pieprzem i tartą bułką 3. Do zmiksowanej zupy dodać śmietanę doprawić solą pieprzem gałką muszkatołową
W królestwie smaków Beatymięsa wieprzowego (łopatka, gulaszowe) 0,25 kg kiełbasy 1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych bez skóry 0,5 litra rosołu (może być z kostki) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu przyprawa do bigosu sól pieprz olej Kapustę myjemy, dzielimy na cztery części, a następnie szatkujemy(...)tłuszcz. Mięso kroimy w kawałki około 3-4 cm i dodajemy do zrumienionej cebulki, posypujemy odrobiną soli i pieprzu, podsmażamy na złoto. Gdy mięsko już nabierze odpowiedniego koloru wlewamy rosół, wrzucamy liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, a następnie dokładamy pokrojoną kapustę. Przykrywamy garnek pokrywką, zmniejszamy grzanie i gotujemy godzinkę. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy lub pomidory
Rozpustne gotowanieząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego 1 łyżeczka przyprawy do mięsa np. do gyrosa 1 łyżeczka majeranku 0,5 litra rosołu (może być z kostki) sól Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i wkładamy do sporego garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut(...)krokiety), układamy ściśle obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Gdy gołąbki już są w naczyniu przykrywamy je pozostałymi liśćmi kapusty (ma to uchronić gołąbki przed ewentualnym przypaleniem) i zalewamy rosołem. Przykrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy grzanie i pozostawiamy jeszcze w piekarniku na około 30 minut
Rozpustne gotowaniełyżeczki suszonego 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka świeżego rozmarynu lub 0,5 łyżeczki suszonego bułka tarta do panierowania olej do smażenia SOS 0,5 litra rosołu pół pęczka koperku 1 łyżka masła 1 mała cebulka 3 łyżki mąki 100-150 ml śmietany słodkiej 18% do zup i sosów sól pieprz Mięso mielone przekładamy do sporej miski(...)bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przygotowujemy sos. W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę. Gdy cebulka zacznie się rumienić dolewamy rosół i gotujemy bez przykrycia, aby trochę zredukować jego ilość. Po 15 minutach rozpuszczamy mąkę w kilku łyżkach wody i pomału wlewamy do sosu, aż odpowiednio zgęstnieje. Zabielamy śmietaną, zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy
Rozpustne gotowanie