rosół - 7627 przepisów (strona:228/509)

Zupa rybna 191

Emmentaler Lactima śmietana koncentrat  pomidorowy, u mnie pół słoiczka  Dworski sporo świeżej natki pietruszki włoszczyzna Umyj łeby rybie i zalej wodą, dodaj włoszczyznę pokrojona byle jak, gdyż rosół zostanie przecedzony. Dopraw pieprzem ziołowym. Gotuj na bardzo malutkim ogniu do półtorej godziny. Wyjmij rybę, wystudz. Przecedz rosół. Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu. Doprowadz wywar

Z Kuchni Do Kuchni
ZUPA ROSÓŁ 164

fot.Jacek.M Rosół wg przepisu  Jacka -3 udka kurczaka -20 dag szponder wołowy -4 marchewki -1 pietruszka -kawałek selera -3 opalone cebule -biały kawałek pora -6 ziaren pieprzu -2 ziarna ziela angielskiego -2 liście laurowe -liść kapusty włoskiej -ząbek czosnku -szczypta lubczyku suszonego latem mała gałązka świeżego Uda  i mięso wołowe umyj,wrzuć do zimnej wody (u mnie(...)przez cały proces gotowania) Warzywa obierz ,cebulę opiecz (ja opiekam na gazie można w piekarniku). Wrzuć warzywa,cebulę,ziarna pieprzu,ziele angielskie,liście laurowe i liść sałaty. fot.Jacek M. Rosół powinien gotować się 3 godziny na małym ogniu lekko "pyrkając".po około 2,5 godzinach,jak mięso będzie miękkie posól do smaku (ja daję około 1,5 łyżki stołowej soli

Pasje Jolki
Szybki rosół z kurkami 163

Kiedy wracamy z pracy zmęczeni i zmarznięci nic tak nie poprawia samopoczucia jak ciepła, aromatyczna zupa. Rosół wpsaniale rozgrzewa zmarznięte kości i leczy przeziębienia. To najlepsza zupa na chłodny, deszczowy wrzesień.  Szybki rosół z kurkami 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera kilka kurek bulion z kurczaka* 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego gałązka rozmarynu łyżeczka miodu

Zapiski Młodej Żony
Pasztet z kaczki i wątróbki drobiowej ze śliwką 237

Pasztet w moim domu zazwyczaj powstanie po ugotowaniu rosołu. Nie bardzo mam co zrobić z mięsem, o tyle z warzyw zawsze powstaje sałatka jarzynowa, toteż mięso jest bazą i składnikiem pasztetu mięsnego. Tym razem postanowiłam urozmaicić przepis znienawidzonymi przez wszystkich wątróbkami drobiowymi. Pasztet jest lekki, pyszny w smaku, i chyba- nie boję się tego stwierdzenia, najlepszy jaki dotąd zrobiłam. Zdecydowanie(...)inny. A dodatek śliwki, moim zdaniem niezbędny, idealnie przełamuje smak wątróbki i kaczki. Kochani, co tu dużo mówić, polecam! Składniki: 400 gram mięsa z kaczki, najlepiej po ugotowanym rosole, lub kilka ugotowanych skrzydełek i nóżek- około 700 gram (mięso to jest najbardziej soczyste) 250 gram wątróbki drobiowej szklanka mleka 2 cebule 50 gram masła 1/2 gruszki

Mango Papaja
Królik duszony w sosie cebulowym 232

Królik to bardzo szlachetne mięso, często robiłam rosół, ale teraz postanowiłam go udusić z cebulką do ziemniaczków. Przyznam że dzieci moje nie przepadają za królikiem, ale ja lubię pasztet z królika, rosół,  mięsko duszone , tylko gotować i jeść :) Królik duszony w sosie cebulowym  SKŁADNIKI: królik - 1 szt cebula - 3 szt liść laurowy - 3 szt ziele angielskie -4 ziarenka

Kuchnia Danusi
Sałatka jarzynowa w koszyczkach 185

Sałatka jarzynowa jest klasyką kuchni polskiej. Każda gospodyni ma na nią swój sprawdzony przepis. Ja przygotowują jej najczęściej kiedy zostanie mi włoszczyzna z rosołu. Polecam podanie jej w kruchych koszyczkach. Smakuje wyśmienicie, wygląda wykwintnie i świetnie sprawdzi się na przyjęciach. Składniki 3 marchewki 2 korzenie pietruszki ½ dużego selera 4 jajka winne jabłko 3-4 ogórki kiszone strąk czerwonej papryki natka(...)mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki zimnej wody sól Sposób przygotowania Marchewki, pietruszki i seler obrać i ugotować w osolonej wodzie. Można tez użyć włoszczyzny pozostałej po gotowaniu rosołu. Jajka gotujemy na twardo i studzimy w zimnej wodzie. Wystudzoną włoszczyznę, jajka, kiszone ogórki, obrane jabłko i paprykę kroimy w kostkę. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Łączymy składniki. Dodajemy

Pyry na Gaz
KROKIETY Z MIĘSEM INDYCZYM - FARSZ 117

zrobić z mięsem, które zostaje z rosołu lub z obiadu poprzedniego dnia ? Jednym z pomysłów jest zmielenie i zrobienie farszu na przykład do krokietów. Mięso nabiera "drugiego życia", a my zyskujemy nowe danie. Nauczyła mnie tego moja mama :) SKŁADNIKI:   40 dag kiszonej kapusty 1 mała marchewka 30-40 dag mięsa z indyka (z rosołu) 4 pieczarki 1 cebula

Kuchnia w opałach
Zupa rybna z pstrągiem łososiowym, papryką oraz marchewką 180

Najlepsza zupa rybna jaką miałam okazję jeść do tej pory i co najdziwniejsze- wcale nie jest ugotowana na wywarze z ryby tylko na rosole drobiowym (proponuję też zwykły bulion warzywny). Smak ryby jest delikatny, wyraźniej odczuwalny ale nie "mułowaty". Pyszna, wyrazista zupka. Składniki: 3 szklanki rosołu drobiowego/bulionu warzywnego/wywaru z rybnego 300 gram filetu z pstrąga łososiowego, bez skóry 1 papryka

Mango Papaja
Zupa cebulowa 153

czapeczką zrobioną z ciasta francuskiego. Może taką opcję też kiedyś zrobię i zamieszczę zdjęcia jak to wygląda. Ponadto można posypać wierzch zupy świeżym tymiankiem. Składniki: 1-1,5 l rosołu z kury 6 dużych cebul 2 duże marchewki gałka muszkatołowa sól pieprz Wykonanie: Do garnka z rosołem wrzucamy pokrojone w kostkę cebule i marchewki. Gotujemy do miękkości. Jak już wszystko

IMPRESJA SMAKU
Zupa krem z dyni z pestkami słonecznika 137

układ odpornościowy. I co najważniejsze, nawet po ugotowaniu nie traci cennych wartości odżywczych. Także jedzmy dynię jak najczęściej... Składniki: ok. 1 kg dyni (już obranej i upieczonej) 1 l rosołu drobiowego 1-2 łyżeczki suszonego imbiru sól, pieprz  do smaku 2-3 garście obranych nasion słonecznika lub dyni 1-2 kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie) - ja nie dodawałam Wykonanie: Rozgrzewamy(...)dynia się już upiecze, studzimy i łyżką oddzielamy miąższ od skóry ( taki miękki miąższ bardzo łatwo wydrążyć). Odmierzamy ok. 1 kg miąższu i wrzucamy do garnka w którym jest rosół. Chwilę gotujemy. Następnie miksujemy na gładki krem. Doprawiamy imbirem, solą i pieprzem do smaku. 2-3 garście słonecznika prażymy na suchej patelni. Nalewamy zupę do miseczek i każdą porcję posypujemy

IMPRESJA SMAKU
Zupa (krem) ziemniaczano - kukurydziana z serkiem apetina (ekspresowa i tania zupa) 223

pięknego koloru, ale również ta przyprawa ma pozytywny wpływ na pracę wątroby oraz wspiera organizm w walce z bakteriami, wirusami i grzybami. Składniki na 4 porcje: 1,5 l rosołu z kury 7 sztuk średniej wielkości ziemniaków 2 puszki kukurydzy 2 średniej wielkości cebule 2 gałązki selera naciowego 1 opakowanie serka apetina o smaku pomidorów z bazylią 1 łyżeczka kurkumy(...)seler i cebulę kroimy w kostkę dowolnej wielkości i tak będziemy miksować także nie ma znaczenia jakiej wielkości jest kostka. Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa, odcedzoną kukurydzę i wlewamy rosół. Całość gotujemy do miękkości... czyli ok. 20 min od chwili zagotowania. Po ugotowaniu warzyw dodajemy serek apetina i całość miksujemy na gładki krem. Próbujemy i doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem

IMPRESJA SMAKU
Zupa czosnkowa z grzankami i sadzonym jajkiem 388

całość uatrakcyjniają grzanki i jajko sadzone z płynnym żółtkiem. Ps.Im dłużej w zupie będziemy gotować czosnek tym mniejszy będzie miał aromat. Składniki na 3-4 porcje: 1,5 l rosołu drobiowego 3 główki czosnku 100 g sera topionego (np. typu gouda) 200 ml śmietany 18% szczypiorek do posypania gotowej zupy jajka (1-2 na porcję) krótka bagietka (2 kromki(...)bagietki olej do smażenia jajek Wykonanie: Bagietkę kroimy na 2 cm kromki. Każdą kromkę skrapiamy lekko oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C, aż będą lekko rumiane. Rosół zagotowujemy, następnie wrzucamy ser topiony i pokrojone ząbki czosnku. Gotujemy, aż czosnek zmięknie. Zestawiamy z ognia dodajemy śmietanę i całość miksujemy na gładką zupę. Jajka sadzone smażymy na oleju

IMPRESJA SMAKU
Pierogi z mięsem i pieczarkami 188

zwykle zostało mięso z rosołu - tym razem indycze i kurze. I znowu zrobiłam pierogi. Ale tym razem dodałam do mięsa pieczarki, co okazało się bardzo dobrym pomysłem. Farsz z mięsem, pieczarkami i cebulą jest wyjątkowo smaczny. Polecam!  składniki  ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz  (ok 50 szt) ok 200 g gotowanego mięsa(...)rosołu (u mnie był to kurczak i indyk) 2 średnie cebule 250 g pieczarek łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki sosu sojowego ciemnego sól pieprz ostra papryka do smaku oliwa i masło do smażenia przygotowanie ciasto przesianą mąkę zalać gorącą wodą , poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody

Stare Gary
Risotto z kurczakiem 1428

wysypać z torebek do pustego garnka. W małym garnuszku rozpuścić kostkę rosołową i wlać do ryżu. Wody powinno nie być za wiele. Tyle żeby ryż zmiękł i wchłonął cały rosół. Należy zmniejszyć temperaturę i dynamicznie mieszać żeby ryż się nie przypalił. Piersi z kurczaka wsypać na patelnię teflonową lub do brytfanny i smażyć jakiś czas. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę(...)smażyć jeszcze około 10 minut. Na koniec do kurczaka wsypać gotowe już pieczarki z cebulą oraz ryż. Wszystko wymieszać i doprawić. W moim wydaniu potrawa miała słodkawy posmak rosołu. I na kolejnym zdjęciu moja próba zrobienia zdjęcia od góry, z tym że potrawa była gorąca i na zdjęciu widać głównie jak paruje

Passions hobbies life
UDZIEC JAGNIĘCY Z SOSEM Z CZERWONYCH PORZECZEK 172

szklanki posiekanej natki pietruszki ¼ szklanki posiekanego, świeżego rozmarynu ¼ szklanki posiekanego, świeżego tymianku 3 łyżki musztardy Dijon sól i pieprz, do smaku 4 łyżki galaretki z czerwonej porzeczki 2 szklanki rosołu wołowego oliwa z oliwek sznurek kucharski ceramiczna tacka płyn do tacki (woda lub wino) Przygotowanie: Z kilku godzinnym wyprzedzeniem, należy połączyć czosnek, połowę ziół, musztardę, sól i pieprz. Posmarować(...)konieczne. Gdy jagnięcina jest już gotowa, należy zdjąć ją z grilla, położyć na półmisku do krojenia, przykryć i odstawić na 20 minut. W międzyczasie, w rondelku doprowadzić do wrzenia rosół wołowy. Gotować aż pozostanie tylko 1 szklanka. Mieszając dodać galaretkę z czerwonych porzeczek. Na średnio małym ogniu dodać 2 łyżki masła, po jednej, ciągle mieszając. Nie przegotować! Pokroić mięso

naRuszcie

Proponowane wyszukiwania