około 10 cm pora , 2 łyżki oliwy z oliwek , 200 ml słodkiej śmietany , sól do smaku, ostra papryka mielona do smaku, około 1 litr bulionu lub rosołu . Pora oczyścić i posiekać. W garnuszku rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć posiekanego pora. Wlać bulion (rosół), pokrojone serki topione, dokładnie wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia serków. Gotować przez kilka minut na wolnym ogniu
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepadają za ostrym żurkiem. cebula 2 sztuki jabłko kwaśne 2 sztuki chrzan ze słoika lub świeżo utarty korzeń chrzanu 100 g. masło 2 łyżki rosół drobiowy 1 litr śmietana 18% 0.5 szklanki boczek wędzony 150 g. mąka 2 łyżki Cebulę pokroić w kostkę, jabłka obrać ze skórki i zetrzeć(...)tarce na grubych oczkach. Cebulę podsmażyć do miękkości, w połowie smażenia dodać jabłka i dusić na małym ogniu. Do gorącego rosołu dodać podsmażoną cebulę i jabłka.Doprowadzić do wrzenia następnie dodać chrzan, przyprawy, śmietanę. Całość zaciągnąć mąką rozmieszaną w 1/2 szklance wody. Podawać z białą kiełbasą i jajkiem
Jadło i czytadłoogniu. Zachował swoją jędrność a potrawie oddał swój specyficzny smak. 2 piersi z kurczaka 3 łodygi selera naciowego 1 puszka czerwonej fasolki 2 marchewki 2 cebule 2 szklanki rosołu 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego 1 łyżka bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka ziół prowansalskich 2 liście laurowe sól, pieprz 2 łyżki oliwy Piersi kurczaka pokroić w kawałki wielkości kęsa, posolić, popieprzyć(...)Oliwę rozgrzać, dodać cebulę, marchew i seler, smażyć ok 5 minut, często mieszając. Dodać piersi z kurczaka, pozostałe przyprawy i smażyć ok. 15 minut. Po tym czasie zalać rosołem (może być z kostki), dodać przecier pomidorowy, fasolkę i dusić na małym ogniu ok. 20-30 minut. Podawać z pieczywem
Jadło i czytadłokapuściane. 1 główka włoskiej kapusty 300 g mięsa mielonego 1 szklanka ryżu 1 cebula 200 g pieczarek 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki bulion w kostce lub 2 szklanki rosołu olej, sól, pieprz, maggi 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie. 2. Kapustę w całości ugotować tak, aby zewnętrzne liście się nie rozgotowały i aby można było je zdjąć(...)kładziemy farsz i zawijamy boki liścia do środka a później rolujemy. 5. Bulion rozpuszczamy w 2 szklankach wody. W dużym, rondlu układamy gołąbki, zalewamy bulionem lub rosołem, przykrywamy i dusimy na bardzo małym ogniu przez godzinę, w międzyczasie przewracając gołąbki na drugą stronę
Jadło i czytadłoprzygotowane są prawdziwym rarytasem. Na dwie porcje: 0,5 kg flaków wołowych 1 marchewka 1 pietruszka mały kawałek selera 2 kostki rosołowe (lub 3 szklanki prawdziwego rosołu, lub bulionu) 5 listków laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 3 ząbki czosnku gałka muszkatałowa majeranek magii sól, pieprz 2 łyżki oleju Flaki należy zalać woda i gotować 10 minut(...)wodę odlać, zalać świeżą i jeszcze raz gotować. Dla pewności pozbycia się przykrego zapachu czynność tą należy wykonać 3 razy. Do garnka wlać 3 szklanki wody (lub rosół), włożyć kostki rosołowe, wszystkie przyprawy i flaki. Gotować do miękkości flaków. Warzywa zetrzeć na grubych oczkach i podsmażyć do miękkości na oleju, następnie dodać do flaków, wraz z zmiażdżonym czosnkiem
Jadło i czytadłoMoja galareta powstała zupełnie spontanicznie. Z obiadu zostało mi trochę rosołu drobiowego i kilka marchewek, dołożyłam szynkę, jajka i groszek i powstała szybka, pyszna galaretka. Ja swoją przygotowałam w pojemniku po lodach wielkości średniej keksówki ( dł. 21 cm ). Polecam :) Składniki - szynka drobiowa 20-25 dkg - jajka ugotowane na twardo 2 szt. - marchewka ugotowana 2-3 szt. - groszek konserwowy - pół puszki(...)rosół - bulion - drobiowy 1,5 litra - żelatyna 3 łyżki - natka zielonej pietruszki Wykonanie Bulion zagotowałam i przecedziłam, w gorącym rozpuściłam żelatynę i odstawiłam. Szynkę i marchewkę pokroiłam w kosteczkę-paseczki, jajka w grubsze plastry. Na dno pojemnika wylałam trochę bulionu, wstawiłam do lodówki, kiedy stężał poukładałam warstwę plastrów jajek, zalałam bulionem i znów włożyłam do lodówki aby stężał, następnie posypałam
Kuchnia z widokiem na ogródWczoraj na 12.00 miałam gości wstałam o 11.00 . Konsternacja,co tu szybko zrobić.Planowany rosół poszedł w zapomnienie, bo wiadomo, porządny rosół powinien gotować się od samego rana.Po szybkiej lustracji lodówki i zamrażalnika postanowiłam zrobić krem z pora, którego kupiłam na sałatkę :-) No cóż, człowiek planuje Pan Bóg krzyżuje. Byłam w o tyle dobrej sytuacji, że miałam zamrożony bulion
pieprzny smaczekugotowane i obrane buraki (średniej wielkości) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki masła 200 g tartego parmezanu 1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia) 150 g koziego sera kilka listków jarmużu oliwa do chipsów jarmużowych świeżo mielony pieprz sól W rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli(...)chochle (2 szklanki) gorącego bulionu ciągle mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tę powtarzamy aż ryż zacznie być miękki ale nie rozgotowany. Ryż musi być al dente. Ja dolewałam rosół 4 razy. Dodajemy buraczki starte na tarce. Gotujemy przez 5 min cały czas mieszając. Następnie dodajemy tarty parmezan i mieszamy by się rozpuścił. Zdejmujemy z ognia. Ryż musi być
Bon Appetit Małgorzatylubię kupnych pasztetów ani past do pieczywa. Zawsze gdy gotuję zupę czy rosół, zostaje gotowany kurczak, z którego z niewielkim nakładem sił i środków, wychodzi pyszna pasta. Nie ma jej za wiele, ale to i dobrze, bo najlepsza jest świeżo zrobiona. Polecam, bo można ją zrobić również z kurczaka z rożna, czy duszonego na patelni. Z gotowanego jednak można(...)świeżego ogórka 1 ząbek czosnku 2 łyżki majonezu kilka płatków chili sól i pieprz i szczypta kurkumy do smaku 1 łyżka oleju Sposób przygotowania: Udko ugotować (ja miałam z rosołu) i obrać ze skóry. Jajka ugotować na twardo, cebulę pokroić i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Wszystkie składniki przepuścić przez maszynkę o grubych oczkach.Wymieszać z majonezem, wyciśniętym
Gosia gotujezebrałam łyżką cedzakową powstałe szumowiny. Dodałam obrane warzywa w całości oraz przyprawy.Gotowałam na pykającym ogniu przez 90 minut. Mięso powinno być mięciutkie. Po tym czasie rosół podzieliłam na 2 części. Jedna została zjedzona z makaronem, do drugiej po odecdzeniu mięsa i warzw dodałam namoczoną żelatynę, wyciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Doprawiłam pieprzem. 2 udka ( obrane(...)skóry) i polowę wołowiny po przestudzeniu podzieliłam palcami na drobne kawałeczki. Do przygotowanych naczynek pokroiłam marchewkę, porozkładałam mięso i wszystko zalałam rosołem z żelatyną. Wstawiłam na lodówki. Z uwagi na małe naczynka, galaretka po 2 godzinach była juz zastygnięta i można było ja podawać. Życzę smacznego
Gosia gotujeKiedyś rosół był ostatnią zupą na jaką mogłabym się skusić. Wszystko się zmieniło pół roku temu i od tamtego czasu tworzę jego różne wersje. To obecnie mój nr 1 pośród wszelakich zup i chyba prędko to się nie zmieni. Jego smak można dowolnie modyfikować przyprawami i ziołami, zatem ilość możliwości smakowych jest ogromna niczym paleta barw. Składniki: 500 g rozbefu(...)warzywa korzeniowe, liść kapusty, czosnek, podpieczoną na ogniu cebulę, listek laurowy i ziele angielskie. Dorzucić suszone prawdziwki,doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 2 godziny...rosół ma tylko pyrkać. Podawać z makaronem lub lanymi kluskami, surowym pokrojonym porem i lubczykiem... Smacznego
Gosia gotujeTrzeba zjeść coś innego :) Takiego bardziej lekkiego. Kluski biszkoptowe, które mogą posłużyć za dodatek do rosołu na obiad czy też do mleka na śniadanie lub kolację. I tylko trzy składniki! :) Składniki: 2 jaja 2 łyżki mąki sól Oddzielić żółtka od białek i z białek ubić pianę Żółtka rozetrzeć z mąką, posolić, dodawać powoli pianę z białek i lekko wymieszać(...)garnuszka wlać trochę wody i łyżką nakładać ciasto. Gotować przez chwilę i wyjmować łyżką cedzakową bezpośrednio przed podaniem rosołu lub mleka Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki: -pojedyncza pierś z kurczaka; - po pół brokuła i kalafiora (mogą być mrożone); -0,5 kg ziemniaków; -2-3 marchewki; -5 dag sera żółtego; - 1 duża cebula; - pół szklanki rosołu lub przecedzonej zupy jarzynowej; - sól, pieprz, oregano, Wykonanie: 1. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plastry, włóż do garnka, zalej wrzątkiem dodając łyżeczkę soli. Gotuj do miękkości i odcedź. 2. Kalafior(...)solą i pieprzem. Podsmaż kurczaka z cebulą z małą ilością oleju. 5. Do naczynia żaroodpornego włóż ziemniaki, brokuły, kalafior, marchew, cebulę i kurczaka, wymieszaj z oregano. Polej wszystko rosołem i posyp startym (lub pokrojonym w paski) żółtym serem. Zapiekaj 30 min w temperaturze 180 stopni! Smacznego Zapiekanka przed wstawieniem do piekarnika: Już na talerzu:) function load(url, callback
dom-agi.plznalazłam ją na stronie Piotra Adamczewskiego . Zupa jest dosyć delikatna, ale całkiem sycąca - jajka i makaron robią swoje. Polecam, bo to smaki bardzo sympatyczne! składniki 4 szklanki rosołu z kurczaka (może być z kostki) 10 dag świeżych grzybów shitake, 1 - 2 jajka, 200 g kapusty pekińskiej, 1 łyżka siekanej zielonej kolendry, szczypta ostrej papryki(...)makaronu soba kiełki do podania przygotowanie Grzyby opłukać, odkroić twarde ogonki. Kapelusze pokroić w cienkie paseczki. Jajko lekko ubić w kubeczku. Kapustę pokroić na cienkie paski. Zagotować rosół z ostrą papryką, dodać pokrojone grzyby i gotować ok 5 minut, dodać kapustę i gotować jeszcze minutę. Zaraz po dodaniu kapusty wlać cienkim strumykiem roztrzepane jajka. Mieszać, jajka zetną
Stare Garyjednak przygotowuję to danie z piersi kurczaka. SKŁADNIKI: podwójne pierś z kurczaka około 1/2kg. 4-5 ogórków konserwowych 1 mała cebula 2 marchewki z rosołku lub bulionu 1/2 l rosołu łyżka mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka masła lub oliwy sól, pieprz, oregano WYKONANIE: masło rozgrzewamy dodajemy pokrojone w dość dużą kostkę mięso, doprawiamy pieprzem, solą i oregano, smażymy, podlewając(...)rosołkiem dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i ogórki pokrojone w paski, jeśli mięso jest już miękkie dodajemy 2 łyżki płaskie koncentratu pomidorowego, wlewamy resztę rosołu, gotowe danie zabielamy śmietanką 18% z łyżką mąki
Kuchnia Beaty