rosół - 7627 przepisów (strona:231/509)

Pasta z kurczaka 2624

resztki, np. obiadowe. Jednym z pomysłów na szybki posiłek są kanapki, które można urozmaicać tworząc smaczne pasty. Dzisiejsza pasta do kanapek powstała z ćwiartki gotowanego kurczaka, który pozostał z rosołu . Wielu osobom brakuje pomysłu, co zrobić z gotowanym mięsem z rosołu. Po pierwsze można go wykorzystać do przygotowania farszu, czy to do pierogów, czy do krokietów. Można też przygotować właśnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
cukiniowa pychota na obiad z garam masala... 190

łyżka przyprawa mieszanka garam masala Royal Brand, 1 łyżka vegeta, 2 sztuki cebula, 1 główka czosnek, 6 sztuk pomidory, 2 sztuki papryka zielona świeża, 1 duża cukinia, 1 chochelka rosół drobiowy, 1 pęczek koperek siekany olej rozgrzać w garnku i wsypać pokrojoną w talarki grubsze marchewkę podsmażać z 10 minut mieszając co jakiś czas i dodać jarzynkę kucharka w trakcie(...)dodać mieszankę przypraw garam masala Royal Brand i dusić z 2 minuty wsypać pozostałe składniki: cukinię, czosnek, paprykę, pomidory dusić wszystko z 5 minut na koniec wlać chochelkę rosołu z kurczaka dusić wszystko z 15 minut na średnim ogniu na koniec wsypać koperek i wymieszać pyszne z ryżem, ziemniakami, kaszą jaglaną lub z bułką........SMACZNEGO!!! przyprawy z Indii GARAM MASALA

W Mojej Kuchni Lubię
makaron po seczuańsku z sosem śmietanowo-serowym... 169

zalać zimną wodą, dodać łyżkę masła, doprowadzić do wrzenia co jakiś czas mieszając gotować do miękkiego makaronu i odlać na sito na łyżce masła podsmażyć 6 pałek z rosołu, podsmażone wyjąć z garnka wlać ze 3 szklanki rosołu, dodać 10 dag starty ser, 2 łyżki gęstej śmietany 18% i zagotować mieszając do rozpuszczenia sera, można przelać sos przez sitko

W Mojej Kuchni Lubię
kurczak po marokańsku z kwiatem muszkatułowym i szafranem... 140

Składniki: podudzia kurczaka 6 sztuk, olej rzepakowy 1/4 szklanki, przyprawa kurczak po marokańsku Royal Brand 1 opakowanie, woda letnia 2 szklanki,wywar z rosołu 3 szklanki, sól morska himalajska Royal Brand do smaku przyprawę wsypać do pojemnika blendera i zalać wodą na 20 minut aby przyprawy napęczniały - potem całość zmiksować - w ten sposób domownicy wszystkie składniki przyprawy zjedzą bez marudzenia(...)jest naturalnie zagęszczony bez mąki umyte, osuszone podudzia zrumienić na gorącym oleju do podudzi dodać zmiksowaną przyprawę, dolać wywar z rosołu i pod przykryciem dusić z 30 minut do smaku dodać soli i jak lubisz to dodać też maggi smaczne, aromatyczne pysznymi przyprawami danie można podać z ryżem, ziemniakami.......SMACZNEGO!!! przyprawa kurczak po marokańsku Royal Brand: bez soli, bez glutaminianu

W Mojej Kuchni Lubię
pulpety z kury rosołowej w sosie koperkowym... 174

Składniki: mięso gotowane 1/2 kg, jajka 1 sztuka, papryka ostra mielona, kasza manna 2 łyżki, włoszczyzna 1/2 pęczka, koper świeży 2 pęczki, masło 1 łyżka, rosół 6 szklanek, sok z cytryny 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, śmietana 12% 1/2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, przyprawa w płynie - do smaku z ugotowanej połowy kury rosołowej brać mięso włożyć do rozdrabniacza mięso(...)połowę włoszczyzny, całe jajko i zmiksować przełożyć do miski i wymieszać z kaszką manną, tartą bułką, posiekanym pęczkiem koperku i dobrze wymieszać do rondla wlać rosół i do gotującego się wkładać obsypane mąką pulpeciki, po wypłynięciu gotować z 5 minut na małym ogniu i wyjąć na talerz na łyżce masła podsmażyć posiekany pęczek koperku i dać go do wywaru doprawić

W Mojej Kuchni Lubię
pożywny gulasz szwajcarski z kurkami na ostro... 164

przyprawa w płynie 3 łyżki, kurki 15 dag, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 2 sztuki, papryczka chilli 1 sztuka,woda 1 szklanka, ziemniaki 6 duże, pomidory 3 sztuki, z rosołu ugotowane 3 marchewki, seler, 2 pietruszki, śmietana gęsta 1 kubek, koperek 1 pęczek, sól - do smaku 30 dag szponder chudy, 40 dag wołowina gulaszowa - pokroić na duże kostki, pokroić boczek(...)wody, gotować z 20 minut dodać pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, pomidory bez skórki i wymieszać, pod przykryciem dusić na mniejszym ogniu z 40 minut na koniec dodać z rosołu warzywa pokrojone w talarki, wlać gęstą śmietanę słodką 18%, koperek i wymieszać, gotować bez przykrycia na większym ogniu z 3 minuty mieszając gulasz jest bardzo pożywny, rozgrzewający i smakuje

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa z dyni z boczkiem i szałwią 152

serem Polecam, rewelacyjną Zupę z dyni z boczkiem,szałwią i grzankami: Składniki na 4 porcje: 1 kg dyni hokkaido świeży tymianek 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 250 ml rosołu lub bulionu 50 ml mleczka kokosowego Sól , pieprz cayenne 4 plastry boczku 2 bułki pszenne szałwia Umytą dynię kroimy, wydrążamy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. W żeliwnym garnku(...)solą, pieprzem cayenne, dodajemy kilka gałązek tymianku, obrane ząbki czosnku i skrapiamy wszystko oliwą. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni o. 45 minut. Garnek wyjmujemy, wlewamy gorący rosół, mleczko kokosowe i miksujemy blenderem, ewentualnie możemy zupę doprawiać jeszcze do smaku. W między czasie boczek kroimy w cienkie paski i smażymy na patelni, na wytopionym tłuszczu podsmażamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tournedos z białą rzodkwią. 137

sosu. Składniki dla 2  osób: 2 steki z polędwicy wołowej ( po 200 gr grubość ok. 2 cm) 2 plastry słoniny lub boczku 4 łyżki masła klarowanego 150ml rosołu 3 łyżki oleju 1/2 białej rzodkwi 1/2 pęczka szczypiorku 1 łyżka chrzanu sól, pieprz Połowę rzodkwi  pokroić w cienkie plasterki i przesmażyć na maśle. Wlać rosół i dusić 5min. Wyjąć

Kulinarny karnet Christophera
Pieczeń rzymska 998

Składniki: 3 szklanki ugotowanych ziemniaków 50 dag mielonego mięsa wieprzowego 2 łyżki rosołu (może być z koncentratu) 2 łyżki musztardy 2 jajka 2 duże cebule 2 łyżki posiekanej natki pietruszki przyprawy tłuszcz do wysmarowania brytfanny Wykonanie: Podsmażone na tłuszczu części cebuli, ziemniaki i mięso przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy jajka, musztardę, pozostałe przyprawy(z przewagą majeranku), posiekaną natkę pietruszki(...)formujemy zgrabny, podłużny klops. Na posmarowaną tłuszczem brytfannę kładziemy uformowany klops i wstawiamy na 40 minut do gorącego, nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Gdy mięso lekko się zrumieni, polewamy rosołem i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Zrumienioną pieczeń wyjmujemy na wygrzany półmisek, trzymany w cieple

Gorący kąsek
Zupa z dyni i warzyw z rozmarynem 187

chipsów z chorizo. Składniki na 4 porcje: 1 kg dyni 3 duże ziemniaki 2 marchewki świeży rozmaryn 100 g sera- smażony z kminkiem 3 łyżki oliwy chorizo 500 ml rosołu lub bulionu Sól , pieprz cayenne Dynię obieramy, wydrążamy, usuwamy pestki, miąższ kroimy na małe kawałki. Ziemniaki i marchew obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. W żeliwnym garnku układamy warzywa, doprawiamy(...)oliwą. Warzywa pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni o. 45 minut, pod koniec pieczenia dodajemy smażony ser z kminkiem. Pieczemy jeszcze ok. 10 minut . Garnek wyjmujemy, wlewamy gorący rosół i miksujemy. Podajemy zupę gorącą z chipsami z chorizo. Smacznego! The post Zupa z dyni i warzyw z rozmarynem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety mielone z marchewką 138

Kotlety mielone z marchewką SKŁADNIKI: 1 bułka kajzerka 400 g mięso mielone 1 jajko 1 cebula sól i pieprz tłuszcz 2 szt marchewka gotowana z rosołu bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Cebulę obrać,cienko posiekać. Bułkę kajzerkę namoczyć w wodzie,odcisnąć ,dodać do mięsa mielonego. Wbić jajko,dodać cebulę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Marchewkę osączyć z rosołu pokroić na kawałki

Kuchnia Danusi
Pomidorowa z ryżem 120

łyżeczki soli, 1 listek lubczyka, 700 ml koncentratu pomidorowego- domowego , 2 łyżki sosu Lutenica Premium Rosa, ryż Paraboiled naturalny Sonko. Przygotowanie:      Bazą każdej zupki pomidorowej jest rosół. Kurczaka zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut. Łyżką ściągamy powstałe szumowiny. Dodajemy obrane warzywa. Cebulę przekrawamy na pół i przypalamy ogniem, aż do uzyskania czarnego koloru. Można także(...)położyć połówki cebuli na suchej patelni i podgrzewać. Cebulę wrzucamy do rosołu. Dodajemy liście laurowe, lubczyk, ziele angielskie oraz pieprz i sól. Gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Na koniec dolewamy domowy koncentrat pomidorowy i dodajemy sos Lutenica. Gotujemy jeszcze ok. 15-20 minut. Podajemy z ryżem

Aga w kuchni
Sos potrawkowy wg Babci Florentyny 280

jako całość a brak mi ich składowych , które mogą być łączone z innymi . Tak jest np. z potrawką. Z reguły pisałam jak zrobić kurczaka w potrawce zaczynając od gotowania rosołu. A przecież sos można zrobić używając wywaru z drobiu ( rosołu , bulionu) , który nam pozostał lub który zamroziliśmy na zapas i podać np. z warzywami, do zapiekanki , z makaronem, do innych

Buniabaje w kuchni
Ogórkowa małosolna 148

ryżem, z dodatkiem papryki. A tym razem jest ogórkowa małosolna zupa zmiksowana z różnymi warzywami. Zupa ogórkowa małosolna jest bardzo smaczna. Ma delikatnie kwaskowy smak. Polecam. Składniki: 1 litr rosołu z kurczaka 10 szt małosolnych ogórków, 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziemniaki, 50 ml słodkiej śmietany 30 % 3 szt. ziela angielskiego, 2 szt. liście laurowe, 1 łyżeczka soli chili(...)ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach (potem i tak będziemy to miksować). Dodajemy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki do garnka, gotujemy około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Wiewamy rosół i gotujemy ok. 3 minut, wrzucamy starte ogórki i gotujemy 2 minuty. Doprawiamy zupę ogórkową chili i miksujemy zupę blenderem na krem. Na koniec wlewamy do zupy śmietanę, mieszamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kostka grysikowa do zupy 146

istnieniu kostki grysikowej z kaszy manny przypomniała mi ostatnio Basia na swoim  blogu . I przypomniało mi się, że moja babcia rosół podawała, albo z domowym makaronem, albo właśnie z kostką z kaszy manny. U mnie w domu jakoś nigdy jej nie robiłam, ale postanowiłam się jednak cofnąć do mojego dzieciństwa. Moje córki patrzyły ze zdziwieniem(...)cóż to ja takiego dziwnego gotuję... ? :), ale zjadły z apetytem. Oczywiście kostkę możemy wykorzystać do każdej innej "czystej" zupy, nie tylko do rosołu. Serdecznie Wam polecam taką podróż w przeszłość, bo przy okazji wspominamy dania, które gotowały nasz babcie, a które dziś odchodzą niestety w zapomnienie... Kostka grysikowa do zupy Składniki: 1/2 szklanki kaszy manny 2 szklanki wody

Kulinarne przygody Gatity