Ugotowałam rosół, pierwszy raz na kurczaku zagrodowym rosołowym . Rosół wyszedł ok, natomiast zostało mi mięso z kurczaka i wymyśliłam, że zrobię z niego potrawkę na drugie danie, może z ryżem...? Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyobsmażyć na patelni. 5. Przygotować wywar, przełożyć do niego klopsiki, zagotować, dusić pod przykryciem przez kilkanaście minut. Sos koperkowy Składniki: 30 g masła 30 g mąki 375 ml rosołu 100 g śmietany mały pęczek koperku/3 łyżki suszonego koperku sól Wykonanie: 1. Z masła i mąki zrobić zasmażkę i stopniowo rozprowadzać ją rosołem. Dodać śmietanę i sól do smaku – zagotować
Pasja Smakupysznie.Podałam z ziemniakami z wody z koperkiem.Szczerze polecam. Składniki: 6 piersi z kurczaka mniejsze 1 cebula większa 0,5 puszki groszku konserwowego 3 szt pomidor 1 szk rosołu 0,5 szk białego wina masło klarowane mąka do obtoczenia olej do smażenia sól pieprz do smaku Przygotowanie: Filety oczyścić,umyć i osuszyć.Podzielić na 2 części ,lekko rozbić(...)dwóch stron. Cebulę obrać pokroić w kostkę.Pomidory sparzyć , obrać z skórki i pokroić w kostkę.Cebulę zeszklić na oleju dodać pomidory i chwilkę poddusić.Dodać podsmażone filety,wlać rosół,dodać odsączony groszek.Doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić pod przykryciem do miękkości.Pod koniec wlać białe wino i jeszcze przez chwilkę dusić. *przepis z książki
Ala piecze i gotujepodnosi się estetyczny wygląd zakąsek. Dodatkowo aby podnieść wygląd estetyczny można użyć ciekawych foremek - ja użyłem dipówek. Składniki: 2 większe lub 3 mniejsze podudzia z kurczaka Włoszczyzna do rosołu Przyprawy do rosołu (ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, sól, pieprz ziarnisty) Żelatyna spożywcza na 2l wywaru ( ja używam wieprzowej Dr.Oetker na 2,5l wywaru ) Kukurydza konserwowa Groszek konserwowy 4-5 jajek
Mechanik w kuchniGołąbki w sosie pomidorowym Przepis na gołąbki bez zawijania Gołąbki z ryżem basmati i mięsem SKŁADNIKI: 20 dag pieczarek 2 marchewki 2/3 szklanki kaszy jaglanej 1 cebula 150 ml rosołu 8 liści młodej kapusty chili w młynku sól do smaku pieprz do smaku natka pietruszki 3 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki śmietany 30% PRZYGOTOWANIE: Gotujemy 2/3 szklanki kaszy jaglanej(...)liści do środka, a następnie zwijamy w rulon. Robimy 8 gołąbków. Gołąbki układamy na patelni i podsmażamy delikatnie z obu stron na 1 łyżce oleju. Gołąbki zalewamy 1 szklanką rosołu, dodajemy 2 pieczarki pokrojone w plastry, dodajemy śmietanę. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 10 minut aż gołąbki będą miękkie. Posypujemy natką pietruszki. Gołąbki podajemy ze świeżą bagietką. The post Gołąbki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmusztardowo- miodowy. Ach, i truskawki! (niestety jeszcze nie tak dobre jak nasze letnie, polskie...). A jak było w rzeczywistości z tą sałatką? W lodówce leżała ugotowana pierś z rosołu i przecież nie mogła się zmarnować. Trzeba było ruszyć głową i wymyślić coś ładnego i smacznego. Jest to naprawdę niepowtarzalne połączenie smaków i baaardzo polecamy wypróbowanie tego przepisu. Przejdźmy do rzeczy(...)Trochę jogurtu Składniki na marynatę do rzodkwi: Bazylia Plaster pomarańczy Sól Sos pomarańczowy: Sok pomarańczowy (ok. 200 ml) Świeży rozmaryn Wykonanie: Gotujemy pierś z kurczaka z warzywami (jak na rosół) Najpierw przygotowujemy sos pomarańczowy, ponieważ będzie to najdłużej trwało. Sok wlewamy do garnuszka i dorzucamy świeży rozmaryn. Gotujemy na małym ogniu do zredukowania, aż osiągniemy konsystencje lejącego miodu. Następnie odstawiamy
Symfonia Smakówobniża poziom tłuszczów we krwi, pomaga zredukować tkankę tłuszczową, działa uspokajająco i pomaga w dolegliwościach nerek. Samo zdrowie! Składniki: 1/2 kg miąższu z dyni, 1litr drobiowego rosołu, 3 duże ziemniaki, 2 marchewki, cebula, łyżka masła, szczypta kurkumy, szczypta curry, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, 1/2 szklanki śmietany(...)posiekać, zeszklić na maśle. Przełożyć do garnka. Dodać obrany ze skóry i pokrojony w kostkę miąższ z dyni. Ziemniaki i marchew obrać pokroić w kosteczkę, dodać do dyni. Zalać rosołem, zagotować. Dodać kurkumę, curry i ostrą paprykę. Doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 40min na małym ogniu. Następnie zmiksować blenderem na papkę. Doprawić do smaku. Śmietanę zahartować
Z miłości do słodkościróżne ciekawe i smaczne przekąski. Kiedyś dostałam od mamy przepis na fajną, smaczną i sycącą sałatkę. Spodobała mi się tym bardziej, że mogłam jakoś spożytkować mięso, pozostałe od gotowania rosołu:) Teraz wróciłam do tego przepisu, jednak zmieniłam sposób podania sałatki i owinęłam ją w szynkę . Dzięki temu sałatka jeszcze bardziej nadaje się na wystawną przystawkę. Składniki: 100g ryżu(...)majonezu, sól, pieprz, olej, szynka w plastrach. Przygotowanie Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić. Mięso ugotować - może być takie, które nam pozostało od gotowania rosołu. Ostudzić, obrać i drobno pokroić. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju. Wszystko połączyć, doprawić do smaku solą, pieprzem i curry, dodać majonez. Dokładnie wymieszać. Sałatkę nakładać
Z miłości do słodkościłyżeczka chilli proszku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka mąki 125 ml mleka 500 ml śmietany 250 ml rosołu z udek Wykonanie: Na poczatek gotujemy udka- ok 35 min- bez przypraw. Po ugotowaniu odstawiamy udka do wystygnięcia. I odlewamy 250 ml rosołu. Rozpuszczamy masło- dodajemy pokrojoną w pół talarki
Smaki Edytyserce tej potrawie , dostaniemy w zamian wszystko co najlepsze w zamian :) Zaczynamy : Składniki: ok 1 kg wołowiny 4-5 marchewek 1 pietruszka 150 gr pieczarek oliwa 300 ml rosołu wołowego 100 ml śmietany * sól, pieprz, paprika natka pietruszki *opcjonalnie Wykonanie: Wołowinę kroimy na dużą kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej . Smażymy , aż wołowina przestanie być różowa. Dolewamy rosół wołowy
Smaki Edytybrokuły ( uzależnione ile potrzbujemy zupy) 1 ziemniak sól, pieprz ok 300 ml śmietany 3 łyżki mąki 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku (ok 1 l rosołu z kurczaka lub bullion warzywny) Wykonanie: Warzywa obieramy I kroimy w kostkę. Rozpuszczamy masło w garnku, dodajemy czosnek, ziemniaka, marchew I cebulę. Smażymy ok 5 min. Dodajemy make- mieszamy ok 2 min. Nalewamy(...)rosół I dodajemy brokuły. Gotujemy pod przykryciem ok 15 min. Zciągamy z gazu dodajemy śmietanę. Miksujemy na krem.Doprawiamy solą I pieprzem . Kładziemy na gaz. Gotujemy ok 5 min I zupa gotowa. :) Zupę podałam z grzankami czosnkowo - tymiankowymi. Smacznego
Smaki Edytypietruszka 4 ząbki czosnku sól, pieprz 250 ml bulionu kurczakowego 500 ml śmietany 50 gr masła 3 łyżki śmietany olej Wykonanie: Gotujemy udka. Ugotowane odkładamy do ostudzenia . Rosół z udek odkładmy na bok. Póżniej obieramy mięso , kroimy na mniejsze kawałki. W drugim garnku na niewielkiej ilości oleju smażymy 1 min wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy marchew, cebule, seler(...)pietruszkę. Smażymy ok 5 min. Dodajemy rosół z udek I bullion. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy kurczaka. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy make- mieszamy. Dodajemy śmietanę. Mieszamy I wlewamy do zupy. Zagotowujemy- bierzemy mikser I miksujemy na krem. Doprawiamy solą I pieprzemdo smaku. Gotowy :) Krem podałam z grzankami - przepis tutaj . Smacznego
Smaki EdytyDanie z cyklu zostało mi i co z tym zrobić ? Tym razem zostało mi odrobinę makaronu nitki z rosołu - za mało do następnej zupy czy na zapiekankę -ot taka garstka .W zasadzie nie wiem skąd ten pomysł. Nie widziałam nigdzie czegoś podobnego. To był impuls. I muszę powiedzieć , ze bardzo smaczny impuls. Na przyszłość przewiduję robienie takich placuszków jako dodatku(...)trwać długo żeby pomidor nie zmiękł za bardzo i nie rozpadł się. Podajemy na świeżo obrócone tak by pomidor był na spodzie. Wykorzystałam makaron od rosołu
Buniabaje w kuchniZostało mi farszu który zrobiłam do pierożków podanych w rosole ( doprawionych tymiankiem), ale przepis podaję tak jak bym robiła go od początku .Jest to propozycja na wykorzystanie drobnych kawałków mięsa drobiowego jakie zostaje nam po ugotowaniu rosołu ( lub innej zupy) na kurczaku. A ciasto naleśnikowe wzbogaciłam otrębami. Są grubsze- bardziej jak placuszki . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniskórki pomarańczowej nadaje jej nutkę kuchni sycylijskiej - choć nie mam pojęcia czy jada się tam marchewkę z groszkiem jako jarzynkę. Czas :30 minut Składniki : 4 marchewki ugotowane ( z rosołu lub innejklarownej zupy lub wywaru na zupę ) 1/2 puszki drobnego konserwowego groszku 4 łyżki usiekanych listków świeżego tymianku 1 łyżka masła szczypta soli 4 łyżki soku z pomarańczy 1/3 łyżeczki(...)otartej skórki pomarańczowej Wyjętą z rosołu marchew ostudzić. Marchewki pokroić w drobną w kosteczkę . Odsączyć groszek . Wymieszać marchew, groszek, masło . Dodać sok pomarańczowy i otartą skórkę pomarańczową. Zagotować. Doprawić do smaku szczyptą soli . Wsypać tymianek i wymieszać. Jarzynka nabiera dzięki tymiankowi i pomarańczy lekko ,, miodowego" smaku i zapachu. Przy podawaniu posypać i udekorować tymiankiem. * Podałam do młodych
Buniabaje w kuchni