wiele osób się zastanawia: co zrobić żeby pasztet drobiowy nie był suchy? Jest na to bardzo prosta rada. I bez znaczenia czy jest to pasztet z mięsa z rosołu, czy specjalnie gotowanego. Jak zrobić najlepszy pasztet, co dodać zamiast bułki ? O tym w dalszej części. Pasztet na Wielkanoc, Boże Narodzenie taki od święta jak i na co dzień. Zapraszam
Dieta moja pasjaDzisiaj przepis na domowy rosół drobiowo-wołowy. Aromatyczny i smaczny. Podałam go ze swojskim makaronem. Polecam przepis. SKŁADNIKI : 300 g szpondra wołowego 1 udko z kurczaka 5-6 małych korpusów lub 2 większe 3 litry wody naturalna jarzynka 1-2 łyżki sól i pieprz do smaku jarzynka- marchew, pietruszka, kawałek
Kulinarne Fantazje Marioliosusz ptaka. Z wnętrza tuszki gęsi usuń tłuszcz (to tzw. tłuszcz trzewny, możesz go później wykorzystać, aby przygotować zdrowy gęsi smalec ). Odetnij szyję, która przyda się do ugotowania rosołu i ewentualnie kuper. Marynowanie . Natrzyj gęś w środku majerankiem, solą i pieprzem , a na zewnątrz tylko solą i pieprzem. Przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, najlepiej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczym najczęściej jadacie pierogi? U mnie króluje klasyka, czyli pierogi z mięsem z rosołu, a latem pierogi z jagodami. Ale ostatnio odkryłam bardzo fajne nadzienie z kurczaka, suszonych pomidorów i mozzarelli. Całość jest bardzo smaczna, ale warto wszystkie składniki pokroić najdrobniej jak tylko się da. Przepis na ciasto na pierogi mam od lat jeden ulubiony i zawsze korzystam właśnie
Smaki Na TalerzuSkładniki: p ierś z indyka (około 600 g) sól pieprz biały czosnek suszony olej do smażenia 1 łyżka mąki Na sos: 1 szkl bulionu (u mnie rosół ) 1 łyżka mąki śmietana 18% ok 300 g małych marchewek mała puszka groszku konserwowego 200 g koperek Wykonanie: Piersi indyka kroimy na plastry o grubości 1,5-2 cm. Oprószamy
Walijskie Pichceniemasz w domu trochę warzyw, nie chce Ci się czekać na rosół, a masz ochotę na zupę, wtedy świetnym rozwiązaniem będzie zupa fasolowa z warzywami. Szybka w wykonaniu i mało przy mniej roboty, a smakuje wyśmienicie! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2024\/06\/zupa-fasolowa-z-warzywami-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2024\/06\/zupa-fasolowa-z-warzywami-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads
Bardzo Gruby Smokprzepis! PRZEPIS JAMBALAYA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ Składniki: 500g kiełbasy wędzonej 2 cebule 50ml oliwy z oliwek 250g fasolki szparagowej 3 plastry świeżego ananasa 1,5 szkl ryżu 4 szkl rosołu lub wywaru warzywnego 3 duże pomidory 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżeczka papryki w proszku wędzonej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Jak zrobić Jambalaya z fasolką
Dorota SmakujeDziś sałatka, tak zwana śmieciówka :) Mąż ugotował za dużo makaronu do rosołu, a ja oczywiście chętnie go wykorzystałam:) Dodałam kilka składników i sałatka gotowa. Właśnie za to lubię sałatki. Otwieram lodówkę i to co zalega zamieniam w sałatkę. Za każdym razem może być inna, ale zawsze pyszna. Sprawdźcie jakie składniki dodałam tym razem. Składniki : 100 g. salami
Agusiowe smakołykipodawane w czasie obiadu a jeszcze lepiej w postaci krokietów. Lubię więc mieć farsz do krokietów w pogotowiu i czasem bywa on mięsny (szczególnie jeśli mam mięso z rosołu) a czasem bywa on wegetariański, warzywny czy grzybowy. Dzisiaj wersja z pieczarkami i warzywami. Prosta i niezwykle smaczna. Taki farsz świetnie się mrozi, więc można przygotować go sobie wcześniej, wtedy kiedy
Dorota SmakujeUwielbiam takie zupy wiosną/latem. Taki gęsty rosół a w środku zatopione pyszne warzywa. To taki trochę ramen na wiosnę w naszych talerzach. Fasolka szparagowa może być świeża a może być też mrożona. Natomiast zielony brokuł rozświetla pięknie talerz. Kurczak zapełni brzuchy mięsożerców. Młode warzywa to jest to co lubię najbardziej na świecie. Myślę że to wspaniały obiad w czerwcu
Moje Małe Czarowaniemiękkie kluseczki twarogowe. I nasza domena, kluski ziemniaczane😊 Kluski kładzione przepis Kluski kładzione dużą łyżką lub małą łyżeczką. Podpowiem jak zrobić kluski kładzione na mleku jak i na rosole czy też na wodzie. Kluski kładzione bezglutenowe, albo keto. Kluski kładzione łyżką to żadna sztuka, to szybki przepis na pyszne danie. Jak się robi kluski kładzione ? Bardzo prosto
Dieta moja pasjaktoś uwielbia orzechy to ta zupa będzie dla niego idealnym daniem na majowy obiad. Zupa jest treściwa, na rosole, zaprawiona żółtkami także nikt głodny nie będzie. Jeśli jednak macie w domu osobę uczuloną to niestety nie częstujcie bo orzechów tutaj mamy dość sporo. Zupa jest kremowa i delikatna a z grzankami smakuje wybornie. Ktoś chętny? Zupa orzechowa z grzankami - przepis
Moje Małe Czarowaniepomysł na przetworzenie mięsa, które zostało Wam z obiadu. U mnie są to kotlety drobiowe, pokroiłam je i dołożyłam do farszu, wyszło mega smacznie. Możemy też użyć mięso z rosołu, pieczonego lub smażonego. Składniki: CIASTO NA NALEŚNIKI: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli + olej
Blog z Apetytemmnie z dużą ilością ziemniaków, jeszcze lepiej kiedy są to młode ziemniaki! Ja lubię gotować ją w wersji wegetariańskiej, na warzywach jedynie, ale może być tez na rosole czy ugotowana na kościach. Koperku w sezonie nie żałujcie – im więcej tym smaczniej. Warto też zamrozić sobie koperkowe porcje na zupę już po sezonie. Po więcej inspiracji zapraszam was na moje
Dorota Smakuje