śmietankę, zupa jest bezmięsna z dużą ilością natki pietruszki. Wegetariańska zupa pieczarkowa z kaszą będzie smakować każdemu, nawet niejadkowi! 25 dag pieczarek 1 marchew 1/4 selera 600 ml rosołu 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki masła sól do smaku 50 ml śmietanki 30% natka pietruszki Rozgrzewamy w rondelku masło. Kroimy w plastry umyte pieczarki, drobniej kroimy obrane i umyte marchew(...)seler, wsypujemy warzywa do rondelka i dusimy pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Zupę doprawiamy do smaku solą, oraz pieprzem. Do rondelka z warzywami wlewamy rosół, doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy 3 łyżki kaszy manny i gotujemy zupę pieczarkową dalej na małym ogniu co jakiś czas mieszając, pod sam koniec wlewamy śmietankę i dodajemy natkę pietruszki. Gotową zupę pieczarkową z kaszą rozlewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędrobiu, wołowiny, ryb, jajek - można go podawać na ciepło i na zimno Składniki - wariant pierwszy 100-150 g ostrego tartego chrzanu 200 g gęstej śmietany minimum 18% 1/2 szklanki rosołu lub bulionu wołowego lub wywaru warzywnego (może być więcej, jeśli sos ma być rzadki) 1 żółtko 2 łyżeczki cukru 1 niezbyt czubata łyżka mąki pszennej 1/4 szklanki wody sól(...)pieprz (najlepiej biały), ewentualnie szczypta gałki muszkatołowej do smaku lub sproszkowanej gorczycy ewentualnie koperek do dekoracji ewentualnie kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie Rosół (lub bulion wołowy lub wywar warzywny) połączyć ze śmietaną i żółtkiem, dokładnie wymieszać, a nstępnie podgrzać, uważając aby śmietana się nie zważyła. Dodać chrzan, cukier, sól i pieprz i dalej podgrzewać
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamięsa) 4 udka z kurczaka 2 duże czerwone cebule pokrojone w cienkie półplasterki 1 czerwona papryczka chili (usunąć nasiona) pokrojona w bardzo cienkie plasterki 1/2 szklanki rosołu z kurczaka (może być z kostki, ale wtedy zmniejszamy ilość soli) 1/4 do 1/3 szklanki oliwy lub oleju 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane 4 łyżeczki sumaka (u mnie(...)tyle, żeby nie przypalić składników) podsmażamy cebulę. Kiedy cebula zacznie zmieniać kolor dodajemy czosnek, papryczkę chili, szczyptę cukru i smażymy jeszcze 2 - 3 minuty, uważając żeby nie przypalić. Rosół mieszamy z sokiem cytryny i dodajemy wraz z podsmażonym kurczakiem na patelnię i dusimy, do czasu aż mięso będzie miękkie lub pieczemy ok. 40 minut w rękawie foliowym w piekarniku
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasekretnym sosie " i jest naprawdę doskonała w smaku. Składniki (proporcje dla trzech mocno wygłodniałych facetów, ale czterech też by się najadło :) 1 kg mielonej wołowiny 1-2 szklanki rosołu wołowego (może być z kostki) 2 puszki krojonych pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy) 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę(...)laurowe, kumin i cukier i dusić na niewielkim ogniu około 15 minut mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodać odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę, przecier pomidorowy, rosół i bazylię. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym Dusić nadal ma niezbyt silnym ogniu około 15 minut, aż nadmiar sosu odparuje. Chili con carne powinno być dość gęste
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMacie ochotę na rosół, a nie wiecie co zrobić z ugotowanym mięsem i warzywami? Jeśli tak - to upieczcie poniższy pasztet. Wbrew pozorom jego przygotowanie jest banalnie proste. Aby połączyć wszystkie składniki w jedną całość polecam użyć blendera. Poniższy pasztet jest naprawdę świetny w smaku. Kremowy, wyrazisty i bardzo smaczny. Jeżeli lubicie pasztety z wątróbką to polecam Wam inny przepis(...)pasztet drobiowy . Składniki: 400 g mięsa drobiowego z rosołu (np. 2 ćwiartki z kurczaka wraz ze skórką) 2 średniej wielkości ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka 1/2 ugotowanego selera 1 czerwona cebula 1 duże jajko lub 2 małe sól, pieprz gałka muszkatołowa olej Na samym początku z ćwiartek kurczaka obrać mięso. Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić na mniejsze kawałki
Ugotowaćkolendrą, można podawać z ziemniakami lub makaronem. składniki na 4 porcje 4 filety z piersi kurczaka 50 dag mrożonego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 szklanki rosołu 1 szklanka kwaśnej śmietany 5 łyżek masła 1 łyżka mąki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka mielonej kolendry szczypta tartej gałki muszkatołowej sól i pieprz przepis Szpinak rozmrażamy . Cebulę(...)patelni 3 łyżki masła, smażymy filety na złoty z każdej strony. zdejmujemy z patelni, zabezpieczamy przed wystygnięciem. Na patelnię wsypujemy łyżeczkę mielonej kolendry zalewamy 1 i 1/2 szklanki rosołu, dodajemy kwaśną śmietanę i gotujemy na średnim ogniu około 5 minut. Zagęszczamy sos 1 łyżką mąki zmieszaną z odrobiną zimnej wody i wywarem, całość mieszamy, chwilę gotujemy, doprawiamy solą, pieprzem
Smakowite Daniapyszne . składniki na 2 porcje 250 g makaronu 20 dag pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki mąki 3 łyżki margaryny do smażenia 1/2 szklanki śmietany 1 i 1/2 szklanki rosołu lub bulionu z kostki natka pietruszki sól i pieprz przepis Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu . Pieczarki oczyszczamy, opłukujemy i szatkujemy, obraną cebulę siekamy. Pieczarki i cebulę(...)podduszamy na margarynie, zalewamy rosołem, dodajemy szczyptę pieprzu. Do śmietany dodajemy mąkę i odrobinę wywaru, wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się sosu. Solimy do smaku i mieszamy aż sos zgęstnieje, już nie gotujemy. Sos podajemy z ugotowanym makaronem i posypujemy natką pietruszki
Smakowite DaniaPostanowiłam wykorzystać skrzydła indycze z rosołu i przygotowałam z nich złociste skrzydła w pomarańczach. Danie pyszne, proste i praktyczne, które nadaje się na obiad lub bardzo sytą kolację. przepis na 2 porcje 2 ugotowane skrzydła z indyka sól 3 łyżki masła 1 łyżka miodu 1 pomarańcza przepis Skrzydła z indyka gotujemy, najlepiej w rosole z warzywami solą i pieprzem . Masło
Smakowite Daniaprosto. W zależności od dodanego rodzaju musztardy można uzyskać ciekawy efekt smakowy. Polecam do wypróbowania. składniki na 2 porcje 3 łyżki margaryny 3 łyżki mąki 1 i 1/2 szklanki rosołu ( może być z kostki ) 3 łyżki musztardy pieprz przepis Na patelni rozpuszczamy margarynę, dodajemy mąkę i przygotowujemy zasmażkę, rozprowadzamy ją rosołem, dodajemy 2 łyżki musztardy całość mieszamy, doprawiamy pieprzem
Smakowite Daniabardzo prosta w przygotowaniu , polecam do wypróbowania. składniki na 1,5 l zupy 300 g mrożonego groszku 2 cebule 4 średnie ziemniaki 2 łyżki masła 1,5 litra rosołu ( może być z kostki ) gotowy groszek ptysiowy sól pieprz cytrynowy przepis Cebulę siekamy. Na rozgrzanym maśle rumienimy cebulę . Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę . Do 1,5 litra gorącego(...)rosołu wrzucamy pokrojone ziemniaki , zrumienioną cebulę i zielony groszek. Całość gotujemy około 15- 20 minut do miękkości ziemniaków . Lekko ostudzoną zupę miksujemy, przelewamy do garnka doprawiamy solą , pieprzem cytrynowym. Zupę podgrzewamy i podajemy na talerzu z groszkiem ptysiowym
Smakowite Daniabędzie doskonałym daniem obiadowym dla całej rodziny. składniki na 3 porcje 400 g kurek 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżki masła 200 g śmietany 18% 1 litr rosołu 2 gałązki natki pietruszki 60 dag ugotowanych ziemniaków lub 200 g makaronu sól i czarny pieprz przepis Cebulę siekamy a ząbki czosnku kroimy w plasterki. Oczyszczone, opłukane i osuszone kurki dzielimy(...)mieszając. Następnie kurki łączymy ze zrumienioną cebulą i czosnkiem i wszystko dusimy jeszcze około 10 minut. Całość doprawiamy szczyptą soli oraz sporą ilością czarnego pieprzu. Do podduszonych kurek wlewamy rosół i wszystko gotujemy około 5 minut. Do miski przekładamy śmietaną i wlewamy chochlę gorącego wywaru, wszystko dokładnie mieszamy. Zupę zabielamy śmietaną, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Na końcu
Smakowite DaniaJest to wersja podstawowa, knedle jako danie, knedle jako dodatek do rosołu, no i wreszcie knedle jako dodatek do gulaszu. Alternatywa do ziemniaków i makaronów. Prościej już się nie da. Na 15 sztuk potrzebujesz: - 10 bułek pszennych (czerstwych) - 3 jajka, 2 łyżki mąki pszennej - szklanka mleka - pół kostki masła - średnie cebule - 20-30 g szynki lub boczku wędzonego chudego(...)pomidora oraz polewamy odrobiną masła. SMACZNEGO. CMOK Knedle można zamrozić, wtedy przed ugotowaniem należy je najpierw rozmrozić,po czym dopiero ugotować. Jako dodatek do gulaszu czy rosołu nie potrzebujesz ich dekorować, ani polewać masłem. Świetnie smakują z sałatą doprawioną oliwą i octem
Pasje JolkiPyszne i proste danie..jajka w sosie śmietanowym z dodatkiem zieleniny... u mnie akurat skończył się zapas mrożonego koperku, więc dałam natkę pietruszki i szczypiorek. jajka woda przyprawa do rosołu Rafex śmietana mąki pszenna koperek, szczypiorek lub natka pietruszki Jajka ugotować.Wodę z przyprawą do rosołu i zieleniną zagotować. Rozrobić mąkę z odrobiną wody i zagęścić sos . Chwilkę gotować
Moje domowe kucharzenieNasz rosół będzie smaczniejszy, jeżeli mięso włożymy do zimnej wody i będziemy go gotować na małym ogniu, nakrywając go pokrywką. Pamiętajmy także o tym, aby kostkę rosołową , bulion dodać do rosołu pod koniec gotowania, bo inaczej straci swój smak. Pozdrawiam gorąco
Przepisy i porady kulinarne