rosół - 7627 przepisów (strona:224/509)

Doniczka i zioła to zupa wesoła - podsumowanie akcji 222

udziałem świeżych ziół. Ale mimo to, do akcji i tak powrócę :) Dziękuję tym, które z Was wzięły udział w akcji :) Poniżej lista zgłoszonych przepisów. Smacznego! Na www.durszlak.pl Niezwykły rosół z pieczonego drobiu autorka:  MAgda  | blog:  Silver Teaspoon Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki autorka:  Katarzynka  | blog:  Szczęśliwa kuchnia Żurek z białą kiełbasą(...)Zupa klopsikowa Zupa rybna Żurek z białą kiełbasą i jajkiem Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki Barszcz czerwony na sposób azjatycki Zupa fasolowa z burakiem Grochówka Niezwykły rosół z pieczonego drobiu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rosół warmiński z zielonym groszkiem 164

Ostatnio chodził za mną rosół, jednak nie taki zwykły, a jego wiosenne wydanie - z soczystym, zielonym groszkiem. Aż w końcu w niedzielę postanowiłam go przygotować. Wyszedł cudowny. Delikatny w smaku, cudownie pachnący i przede wszystkim pełen witamin, tak potrzebnych zwłaszcza na początku wiosny. Zapraszam do testowania, mam nadzieję, że i Wam posmakuje ;)  A kolejnym razem kto wie? Może rosół

W poszukiwaniu inspiracji
RISOTTO BURACZANE Z PIECZONYM ŁOSOSIEM, PODANE NA Z BLANSZOWANYM SZPINAKU Z SOSEM SZAFRANOWYM 169

kuchni trochę dłużej. Spróbujcie :-)  Składniki:   risotto szklanka ryżu najlepiej takiego do risotto  ok. 2 łyżek oleju rzepakowego + 2 łyżki masła  ok. 2 szklanek rosołu ewentualnie wody  szklaneczkę białego wina  1 chochla kremu z buraka lub koncentratu buraczanego  odrobina soli i pieprzu  szpinak   pół torebki świeżego szpinaku(...)wsypać ryż, dokładnie wymieszać i lekko podsmażyć aż ryż się zeszkli, ok. minuty nie dłużej, bo się przypali.  Wlać wino, wymieszać. Kiedy ryż wchłonie cały płyn dodać chochlę rosołu lub wody. Ponownie mieszać aż wszystko się wchłonie ...i tak do ostatniej chochli kremu z buraka. Pamiętajmy, aby to robić bardzo powoli, bez pośpiechu. Risotto musi być al'dente, miękki

pieprzny smaczek
Forszmak 168

prostu przepada za parówkami i ta wersja najbardziej im odpowiada,. Składniki: 1 kg parówek 2 cebule 4 duże ogórki kiszone 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 litr wywaru lub gotowego rosołu 10-15 dag tartego żółtego sera 3 łyżki oleju 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki mąki pszennej sól pieprz majeranek sól czosnkowa papryka ostra natka pietruszki Wykonanie(...)najpierw wzdłuż na pół, a następnie na kilku centymetrowe kawałki, podsmażam chwilkę na rozgrzanym tłuszczu. Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do parówek. Zalewam rosołem i gotuję kilka minut. Ogórki również kroję na kilku centymetrowe kawałki i wrzucam do garnuszka, i wszystko razem gotuję, aż ogórki zmiękną. Dodaję przyprawy do smaku

Bea(u)ty kitchen
Gryczotto 185

rosołowej lub np;Kucharek) 2-3 łyżki oleju Wykonanie: Olej rozgrzewam na patelni, wsypuję suchą kaszę i smażę, do momentu aż kasza wchłonie tłuszcz. Wlewam   szklankę rosołu i gotuję, aż cały rosół zostanie wchłonięty, czynność powtarzam do czasu, gdy wykorzystam cały litr wywaru dolewając po jednej szklance. Na osobnej patelni rozgrzewam łyżkę oleju i smażę

Bea(u)ty kitchen
Risotto z groszkiem 166

dziś zapodam , tylko zaległego i to baaaardzooooo :) Składniki: 40 dag ryżu 1 puszka groszku konserwowego 1 mała cebula 10 dag masła 10 dag tartego żółtego sera 3-4 szklanki rosołu ( może być z kostki) 1 łyżeczka kurkumy koperek sól do smaku Wykonanie: Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Na patelni roztapiam masło i podsmażam cebulę. Do cebuli wsypuję surowy(...)ryż i stopniowo podlewam rosołem, aż będzie miękki. Doprawiam solą i kurkumą Na końcu wsypuję odsączony z zalewy groszek i starty żółty ser. Wszystko podsmażam razem przez chwilę, cały czas mieszając by nie przypalić ryżu. Nakładam na talerze i posypuje posiekanym koperkiem. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Jajka w potrawce 152

Prosty przepis na  szybki obiad, który  z pewnością zadowoli nie jedno podniebienie:) Polecam, bo na prawdę pyszny !!! Składniki: 6 jaj 1 puszka kukurydzy 1 cebula 1 szklanka rosołu 250 ml śmietany kremówki 1 łyża masła natka pietruszki koperek 1 łyża mąki sól pieprz Wykonanie:  Jajka gotuję na twardo, obieram kroję na ćwiartki i układam na talerzach.Cebul(...)kroję w kostkę, podsmażam na maśle, oprószam mąką i zasmażam. Dodaję śmietanę, rozmieszam i powolutku wlewam rosół nie przerywając mieszania, by nie było grudek. Kukurydzę osączam z zalewy i dodaję do sosu i gotuję ok. 5 min. Dodaję posiekaną zieleninę, zagotowuję. Doprawiam solą i pieprzem i polewam sosem pokrojone jajka.  Można podawać z białym pieczywem,  ja zaś podałam

Bea(u)ty kitchen
Sakiewki schabowe z nadzieniem serowo-porowym 156

wykorzystać innego dnia :) Polecam Składniki: 1 kg schabu bez kości 15 dag żółtego sera 2 małe pory 15 dag masła 3-4  długie liście pora 1/2 szklanki rosołu- może być z kostki sól pieprz Wykonanie: Mięso myję, osuszam kroję w dość grube plastry. Każdy plaster  lekko rozbijam, uważając by nie przedziurawić mięsa. Nacieram solą i pieprzem. Ser ścieram(...)łyżce farszu,  łapię za brzegi zbierając je razem i delikatnie skręcam zgodnie z ruchem wskazówek zegara, przewiązuję paskami pora.  Sakiewki układam w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Podlewam rosołem i zamykam naczynie. Piekarnik nagrzewam do 200°C, wstawiam sakiewki na 10-15 min, następnie zmniejszam temperaturę do 180° C i piekę przez około godzinę. Podaję z ziemniakami i sosem

Bea(u)ty kitchen
Żeberka w jarzynach 137

Składniki: 2 kg żeberek 2 ząbki czosnku 1-2 cebule 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera sól pieprz ziele angielskie  liść laurowy ostra sproszkowana papryka 2 szklanki rosołu olej Wykonanie: Żeberka kroję na porcję, nacieram solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i ziołami,  i podsmażam z obu stron na złoty kolor, na mocno rozgrzanym oleju, następnie przekładam do brytfanki. Cebulę(...)kroję w kostkę, pozostałe jarzyny oczyszczam i ścieram na tarce o dużych oczkach i podsmażam razem z cebulą.. Gorące przekładam na żeberka, podlewam rosołem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220°C na 10-15 min, następnie zmniejszam temperaturę do 180°C i duszę jeszcze przez 1-1 1/2 godziny, do miękkości. Podaję z ziemniakami i duszoną jarzynką :) Smacznego

Bea(u)ty kitchen
Wegetariańska zupa pieczarkowa 173

śmietankę, zupa jest bezmięsna z dużą ilością natki pietruszki. Wegetariańska zupa pieczarkowa z kaszą będzie smakować każdemu, nawet niejadkowi! 25 dag pieczarek 1 marchew 1/4 selera 600 ml rosołu 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki masła sól do smaku 50 ml śmietanki 30% natka pietruszki Rozgrzewamy w rondelku masło. Kroimy w plastry umyte pieczarki, drobniej kroimy obrane i umyte marchew(...)seler, wsypujemy warzywa do rondelka i dusimy pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Zupę doprawiamy do smaku solą, oraz pieprzem. Do rondelka z warzywami wlewamy rosół, doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy 3 łyżki kaszy manny i gotujemy zupę pieczarkową dalej na małym ogniu co jakiś czas mieszając, pod sam koniec wlewamy śmietankę i dodajemy natkę pietruszki. Gotową zupę pieczarkową z kaszą rozlewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos chrzanowy w trzech wariantach - z serii przepisy Wielbłąda 178

drobiu, wołowiny, ryb, jajek - można go podawać na ciepło i na zimno Składniki - wariant pierwszy 100-150 g ostrego tartego chrzanu 200 g gęstej śmietany minimum 18% 1/2 szklanki rosołu lub bulionu wołowego lub wywaru warzywnego (może być więcej, jeśli sos ma być rzadki) 1 żółtko 2 łyżeczki cukru 1 niezbyt czubata łyżka mąki pszennej 1/4 szklanki wody sól(...)pieprz (najlepiej biały),   ewentualnie szczypta gałki muszkatołowej do smaku lub sproszkowanej gorczycy ewentualnie koperek do dekoracji   ewentualnie kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie  Rosół (lub bulion wołowy lub wywar warzywny) połączyć ze śmietaną i żółtkiem, dokładnie wymieszać, a nstępnie podgrzać, uważając aby śmietana się nie zważyła. Dodać chrzan, cukier, sól i pieprz i dalej podgrzewać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak i sumak w kuchni emigranta 231

mięsa) 4 udka z kurczaka 2 duże czerwone cebule pokrojone w cienkie półplasterki 1 czerwona papryczka chili (usunąć nasiona) pokrojona w bardzo cienkie plasterki 1/2 szklanki rosołu z kurczaka (może być z kostki, ale wtedy zmniejszamy ilość soli)  1/4 do 1/3 szklanki oliwy lub oleju 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane 4 łyżeczki sumaka (u mnie(...)tyle, żeby nie przypalić składników)  podsmażamy cebulę. Kiedy cebula zacznie zmieniać kolor dodajemy czosnek, papryczkę chili, szczyptę cukru i smażymy jeszcze 2 - 3 minuty, uważając żeby nie przypalić. Rosół mieszamy z sokiem cytryny i dodajemy wraz z podsmażonym kurczakiem na patelnię i dusimy, do czasu aż mięso będzie miękkie lub pieczemy ok. 40 minut w rękawie foliowym w piekarniku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Samotnego faceta męki - chili con carne 175

sekretnym sosie " i jest naprawdę doskonała w smaku. Składniki   (proporcje dla trzech mocno wygłodniałych facetów, ale czterech też by się najadło :) 1 kg mielonej wołowiny 1-2 szklanki rosołu wołowego (może być z kostki)  2 puszki krojonych pomidorów 1 puszka kukurydzy  1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy) 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę(...)laurowe, kumin i cukier i dusić na niewielkim ogniu około 15 minut mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodać odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę, przecier pomidorowy, rosół i bazylię. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym Dusić nadal ma niezbyt silnym ogniu około 15 minut, aż nadmiar sosu odparuje. Chili con carne powinno być dość gęste

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasztet z resztek rosołowych 418

Macie ochotę na rosół, a nie wiecie co zrobić z ugotowanym mięsem i warzywami? Jeśli tak - to upieczcie poniższy pasztet. Wbrew pozorom jego przygotowanie jest banalnie proste. Aby połączyć wszystkie składniki w jedną całość polecam użyć blendera. Poniższy pasztet jest naprawdę świetny w smaku. Kremowy, wyrazisty i bardzo smaczny. Jeżeli lubicie pasztety z wątróbką to polecam Wam inny przepis(...)pasztet drobiowy . Składniki: 400 g mięsa drobiowego z rosołu  (np. 2 ćwiartki z kurczaka wraz ze skórką) 2 średniej wielkości ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka 1/2 ugotowanego selera 1 czerwona cebula 1 duże jajko lub 2 małe sól, pieprz gałka muszkatołowa olej  Na samym początku z ćwiartek kurczaka obrać mięso. Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić na mniejsze kawałki

Ugotować
Filety z kurczaka na szpinaku 124

kolendrą, można podawać z ziemniakami lub makaronem. składniki na 4 porcje 4 filety z piersi kurczaka 50 dag mrożonego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 szklanki rosołu 1 szklanka kwaśnej śmietany 5 łyżek masła 1 łyżka mąki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka mielonej kolendry szczypta tartej gałki muszkatołowej sól i pieprz przepis Szpinak rozmrażamy . Cebulę(...)patelni 3 łyżki masła, smażymy filety na złoty z każdej strony. zdejmujemy z patelni, zabezpieczamy przed wystygnięciem. Na patelnię wsypujemy łyżeczkę mielonej kolendry zalewamy 1 i 1/2 szklanki rosołu, dodajemy kwaśną śmietanę i gotujemy na średnim ogniu około 5 minut. Zagęszczamy sos 1 łyżką mąki zmieszaną z odrobiną zimnej wody i wywarem, całość mieszamy, chwilę gotujemy, doprawiamy solą, pieprzem

Smakowite Dania

Proponowane wyszukiwania