pyszne . składniki na 2 porcje 250 g makaronu 20 dag pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki mąki 3 łyżki margaryny do smażenia 1/2 szklanki śmietany 1 i 1/2 szklanki rosołu lub bulionu z kostki natka pietruszki sól i pieprz przepis Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu . Pieczarki oczyszczamy, opłukujemy i szatkujemy, obraną cebulę siekamy. Pieczarki i cebulę(...)podduszamy na margarynie, zalewamy rosołem, dodajemy szczyptę pieprzu. Do śmietany dodajemy mąkę i odrobinę wywaru, wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się sosu. Solimy do smaku i mieszamy aż sos zgęstnieje, już nie gotujemy. Sos podajemy z ugotowanym makaronem i posypujemy natką pietruszki
Smakowite DaniaPostanowiłam wykorzystać skrzydła indycze z rosołu i przygotowałam z nich złociste skrzydła w pomarańczach. Danie pyszne, proste i praktyczne, które nadaje się na obiad lub bardzo sytą kolację. przepis na 2 porcje 2 ugotowane skrzydła z indyka sól 3 łyżki masła 1 łyżka miodu 1 pomarańcza przepis Skrzydła z indyka gotujemy, najlepiej w rosole z warzywami solą i pieprzem . Masło
Smakowite Daniaprosto. W zależności od dodanego rodzaju musztardy można uzyskać ciekawy efekt smakowy. Polecam do wypróbowania. składniki na 2 porcje 3 łyżki margaryny 3 łyżki mąki 1 i 1/2 szklanki rosołu ( może być z kostki ) 3 łyżki musztardy pieprz przepis Na patelni rozpuszczamy margarynę, dodajemy mąkę i przygotowujemy zasmażkę, rozprowadzamy ją rosołem, dodajemy 2 łyżki musztardy całość mieszamy, doprawiamy pieprzem
Smakowite Daniabardzo prosta w przygotowaniu , polecam do wypróbowania. składniki na 1,5 l zupy 300 g mrożonego groszku 2 cebule 4 średnie ziemniaki 2 łyżki masła 1,5 litra rosołu ( może być z kostki ) gotowy groszek ptysiowy sól pieprz cytrynowy przepis Cebulę siekamy. Na rozgrzanym maśle rumienimy cebulę . Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę . Do 1,5 litra gorącego(...)rosołu wrzucamy pokrojone ziemniaki , zrumienioną cebulę i zielony groszek. Całość gotujemy około 15- 20 minut do miękkości ziemniaków . Lekko ostudzoną zupę miksujemy, przelewamy do garnka doprawiamy solą , pieprzem cytrynowym. Zupę podgrzewamy i podajemy na talerzu z groszkiem ptysiowym
Smakowite Daniabędzie doskonałym daniem obiadowym dla całej rodziny. składniki na 3 porcje 400 g kurek 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżki masła 200 g śmietany 18% 1 litr rosołu 2 gałązki natki pietruszki 60 dag ugotowanych ziemniaków lub 200 g makaronu sól i czarny pieprz przepis Cebulę siekamy a ząbki czosnku kroimy w plasterki. Oczyszczone, opłukane i osuszone kurki dzielimy(...)mieszając. Następnie kurki łączymy ze zrumienioną cebulą i czosnkiem i wszystko dusimy jeszcze około 10 minut. Całość doprawiamy szczyptą soli oraz sporą ilością czarnego pieprzu. Do podduszonych kurek wlewamy rosół i wszystko gotujemy około 5 minut. Do miski przekładamy śmietaną i wlewamy chochlę gorącego wywaru, wszystko dokładnie mieszamy. Zupę zabielamy śmietaną, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Na końcu
Smakowite DaniaJest to wersja podstawowa, knedle jako danie, knedle jako dodatek do rosołu, no i wreszcie knedle jako dodatek do gulaszu. Alternatywa do ziemniaków i makaronów. Prościej już się nie da. Na 15 sztuk potrzebujesz: - 10 bułek pszennych (czerstwych) - 3 jajka, 2 łyżki mąki pszennej - szklanka mleka - pół kostki masła - średnie cebule - 20-30 g szynki lub boczku wędzonego chudego(...)pomidora oraz polewamy odrobiną masła. SMACZNEGO. CMOK Knedle można zamrozić, wtedy przed ugotowaniem należy je najpierw rozmrozić,po czym dopiero ugotować. Jako dodatek do gulaszu czy rosołu nie potrzebujesz ich dekorować, ani polewać masłem. Świetnie smakują z sałatą doprawioną oliwą i octem
Pasje JolkiPyszne i proste danie..jajka w sosie śmietanowym z dodatkiem zieleniny... u mnie akurat skończył się zapas mrożonego koperku, więc dałam natkę pietruszki i szczypiorek. jajka woda przyprawa do rosołu Rafex śmietana mąki pszenna koperek, szczypiorek lub natka pietruszki Jajka ugotować.Wodę z przyprawą do rosołu i zieleniną zagotować. Rozrobić mąkę z odrobiną wody i zagęścić sos . Chwilkę gotować
Moje domowe kucharzenieNasz rosół będzie smaczniejszy, jeżeli mięso włożymy do zimnej wody i będziemy go gotować na małym ogniu, nakrywając go pokrywką. Pamiętajmy także o tym, aby kostkę rosołową , bulion dodać do rosołu pod koniec gotowania, bo inaczej straci swój smak. Pozdrawiam gorąco
Przepisy i porady kulinarneokoło 10 cm pora , 2 łyżki oliwy z oliwek , 200 ml słodkiej śmietany , sól do smaku, ostra papryka mielona do smaku, około 1 litr bulionu lub rosołu . Pora oczyścić i posiekać. W garnuszku rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć posiekanego pora. Wlać bulion (rosół), pokrojone serki topione, dokładnie wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia serków. Gotować przez kilka minut na wolnym ogniu
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepadają za ostrym żurkiem. cebula 2 sztuki jabłko kwaśne 2 sztuki chrzan ze słoika lub świeżo utarty korzeń chrzanu 100 g. masło 2 łyżki rosół drobiowy 1 litr śmietana 18% 0.5 szklanki boczek wędzony 150 g. mąka 2 łyżki Cebulę pokroić w kostkę, jabłka obrać ze skórki i zetrzeć(...)tarce na grubych oczkach. Cebulę podsmażyć do miękkości, w połowie smażenia dodać jabłka i dusić na małym ogniu. Do gorącego rosołu dodać podsmażoną cebulę i jabłka.Doprowadzić do wrzenia następnie dodać chrzan, przyprawy, śmietanę. Całość zaciągnąć mąką rozmieszaną w 1/2 szklance wody. Podawać z białą kiełbasą i jajkiem
Jadło i czytadłoogniu. Zachował swoją jędrność a potrawie oddał swój specyficzny smak. 2 piersi z kurczaka 3 łodygi selera naciowego 1 puszka czerwonej fasolki 2 marchewki 2 cebule 2 szklanki rosołu 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego 1 łyżka bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka ziół prowansalskich 2 liście laurowe sól, pieprz 2 łyżki oliwy Piersi kurczaka pokroić w kawałki wielkości kęsa, posolić, popieprzyć(...)Oliwę rozgrzać, dodać cebulę, marchew i seler, smażyć ok 5 minut, często mieszając. Dodać piersi z kurczaka, pozostałe przyprawy i smażyć ok. 15 minut. Po tym czasie zalać rosołem (może być z kostki), dodać przecier pomidorowy, fasolkę i dusić na małym ogniu ok. 20-30 minut. Podawać z pieczywem
Jadło i czytadłokapuściane. 1 główka włoskiej kapusty 300 g mięsa mielonego 1 szklanka ryżu 1 cebula 200 g pieczarek 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki bulion w kostce lub 2 szklanki rosołu olej, sól, pieprz, maggi 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie. 2. Kapustę w całości ugotować tak, aby zewnętrzne liście się nie rozgotowały i aby można było je zdjąć(...)kładziemy farsz i zawijamy boki liścia do środka a później rolujemy. 5. Bulion rozpuszczamy w 2 szklankach wody. W dużym, rondlu układamy gołąbki, zalewamy bulionem lub rosołem, przykrywamy i dusimy na bardzo małym ogniu przez godzinę, w międzyczasie przewracając gołąbki na drugą stronę
Jadło i czytadłoprzygotowane są prawdziwym rarytasem. Na dwie porcje: 0,5 kg flaków wołowych 1 marchewka 1 pietruszka mały kawałek selera 2 kostki rosołowe (lub 3 szklanki prawdziwego rosołu, lub bulionu) 5 listków laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 3 ząbki czosnku gałka muszkatałowa majeranek magii sól, pieprz 2 łyżki oleju Flaki należy zalać woda i gotować 10 minut(...)wodę odlać, zalać świeżą i jeszcze raz gotować. Dla pewności pozbycia się przykrego zapachu czynność tą należy wykonać 3 razy. Do garnka wlać 3 szklanki wody (lub rosół), włożyć kostki rosołowe, wszystkie przyprawy i flaki. Gotować do miękkości flaków. Warzywa zetrzeć na grubych oczkach i podsmażyć do miękkości na oleju, następnie dodać do flaków, wraz z zmiażdżonym czosnkiem
Jadło i czytadłoMoja galareta powstała zupełnie spontanicznie. Z obiadu zostało mi trochę rosołu drobiowego i kilka marchewek, dołożyłam szynkę, jajka i groszek i powstała szybka, pyszna galaretka. Ja swoją przygotowałam w pojemniku po lodach wielkości średniej keksówki ( dł. 21 cm ). Polecam :) Składniki - szynka drobiowa 20-25 dkg - jajka ugotowane na twardo 2 szt. - marchewka ugotowana 2-3 szt. - groszek konserwowy - pół puszki(...)rosół - bulion - drobiowy 1,5 litra - żelatyna 3 łyżki - natka zielonej pietruszki Wykonanie Bulion zagotowałam i przecedziłam, w gorącym rozpuściłam żelatynę i odstawiłam. Szynkę i marchewkę pokroiłam w kosteczkę-paseczki, jajka w grubsze plastry. Na dno pojemnika wylałam trochę bulionu, wstawiłam do lodówki, kiedy stężał poukładałam warstwę plastrów jajek, zalałam bulionem i znów włożyłam do lodówki aby stężał, następnie posypałam
Kuchnia z widokiem na ogród