tego. Do racjonalnego wykorzystywania pokarmu. Na świecie zdecydowanie zbyt wiele jedzenia się wyrzuca. Na koniec jeszcze kilka przykładów mądrego wykorzystywania odpadków: zielone, niejadalne części pora możemy dać do rosołu, razem z innymi warzywami. Zrobi się z nich naprawdę smaczny wywar. Jak zeschnie nam się żółty ser to możemy odkroić twarde skórki i też dodać do rosołu. Te skórki są bardzo
Marder&Marder Manufacturepodstawa w sezonie. Składniki: 1 główka młodej kapusty 1/2 kg szynki wieprzowej 40 dag boczku gotowanego 1 duży pęczek koperku 2 cebule 4 łyżki oleju 1,5 szklanki rosołu 1 łyżka mąki pszennej przyprawa do gołąbków jarzynka lub sól do smaku pieprz grubo mielony do smaku Sposób przygotowania: Z kapusty usunąć wierzchnie liście, umyć grubo poszatkować nożem.Koperek drobno posiekać(...)mięso, oprószyć przyprawą do gołąbków dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz boczek, doprawić jarzynką i dusić do miękkości mięsa pod przykryciem, gdy mięso już zmięknie dodać pokrojoną kapustę wlać rosół, dodać posiekany koperek i gotować jeszcze około 10-15 minut, po czym zrobić zawiesinę z mąki i zagęścić bigos. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Podawać gorące danie
Wanilia i Kardamonkurczaka 1 marchewka 1 mała cukinia 1 mała cebula 1/2 czerwonej papryki 1 posiekany ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki sosu sojowego 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej 50ml rosołu z kury sól, pieprz do smaku posiekana natka pietruszki do dekoracji Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. Mięso, marchew i cukinię pokroić na cieniutkie paseczki. Cebulę i paprykę(...)zewnętrznej krawędzi patelni , a na jej środek wrzucić marchew i cebulę. Smażyć , w dalszym ciągu na dużym ogniu, 2 minuty. Dorzucić paprykę i czosnek . Smażyć kolejne 2 minuty. Wlać rosół i doprowadzić do wrzenia. Sos sojowy wymieszać z łyżeczką wody i mąką kukurydzianą. Wlać na patelnię. Zagotować i trzymać na ogniu przez następną minutę. Doprawić do smaku solą
Wiem co jemKiedy w domu ktoś zaczyna kichać i czuję, że zaraz dopadnie go przeziębienie, przynoszę z piwnicy wielki gar, wyciągam kaczkę z zamrażarki i gotuję pyszny, zdrowy rosół z dużą ilością świeżych warzyw. Przyprawiam liściem laurowym, zielem angielskim, lubczykiem, goździkami i czosnkiem. Robię do niego domowy makaron i podaję moim domownikom prawie wrzący, bo rosół taki właśnie musi być, aby każdy
Wiem co jemprzygotowuję barszczyk na domowym wywarze mięsno-warzywnym, ale dzisiaj skorzystałam z kostek bulionowych. Podałam go z usmażonymi na złocisty kolorek kostkami ziemniaków. Pycha :) Barszczyk szczawiowy Składniki: około 2 litrów rosołu – może być z kostki 2 łyżki sklarowanego masła ząbek czosnku słoiczek 280 g siekanego szczawiu 1/2 szklanki śmietany 18% lub tłuściejszej łyżka mąki ziemniaczanej sól pieprz cukier do podania: jajka(...)zrumienił, po czym dodałam szczaw ze słoiczka. Kilka chwil razem dusiłam, a w międzyczasie dokładnie wymieszałam śmietanę z mąką ziemniaczaną. Mieszaninę dodałam do szczawiu, roztrzepałam i zaczęłam porcjami wlewać rosół, energicznie mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Zupę doprowadziłam do wrzenia i doprawiłam do smaku
Kuchenne zapiski Edytykoniec czyni z z ryżowego dania pyszne kremowe risotto. Teraz, gdy już posiedliście potrzebną wiedzę, zapraszam po przepis: Dla 4 osób: 350 g ryżu do risotto litr rosołu mała butelka (0,33 l) ciemnego piwa 100 g masła trochę szynki parmeńskiej 150 g tartego sera grana padano cebula sól, pieprz Najpierw kilka uwag: - grana padano można zastąpić parmezanem(...)zrobienia rosołu użyliśmy naszej domowej bulionetki - moim zdaniem najlepiej tutaj spisze się piwo Gniewosz Korzenne - ze względu na swój bardzo charakterystyczny smak. Ale jak nie macie do niego dostępu to inne też powinno się nadać. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy powoli na sporej łyżce masła. Po kilku minutach zapraszamy na patelnianą imprezę drobno pokrojoną szynkę parmeńską. Dodajemy ryż
Marder&Marder Manufacturejeden ze starszych wpisów. Gdzieś nam się zapodział i teraz dopiero publikujemy. Nie pamiętam już genezy jego powstania, chyba nam jakieś mięso z rosołu zostało i trzeba było jakiemuś recyklingowi je poddać. Więc jeżeli zalegają wam jakieś resztki mięsa i nie bardzo macie pomysł na ich wykorzystanie to zawsze można je przerobić na pasztet albo na pierogi właśnie. Zresztą pomysłów(...)dzięki temu zawsze mamy dla was jakiś ciekawy przepis. Ciasto: 350 g mąki pszennej 1 żółtko 1 łyżka masła sól gorąca woda Farsz: 0,5 kg resztek mięsa z rosołu lub innego ugotowanego, duszonego czy pieczonego 1 czerstwa kajzerka 0,5 szklanki mleka 1 cebula 1 łyżka tłuszczu 1 jajko sól, pieprz posiekana natka pietruszki Mąkę przesiewamy, dodajemy masło
Marder&Marder ManufactureSkładniki: Składniki 1 mała główka młodej kapusty 1/2 kg schabu 4 białe kiełbaski 2 cebule 1 duży pęczek świeżego koperku 4 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2,5 szklanki rosołu lub bulionu 1 łyżka przyprawy do gołąbków Rafex 1 łyżeczka jarzynki Rafex pieprz świeżo mielony do smaku 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki do zawiesiny Sposób przygotowania(...)miękkości schabu pod przykryciem. Kapustę oczyścić wyciąć głąbia, grubo poszatkować nożem. Gdy mięso będzie już miękkie wrzucamy kapustę oraz pokrojoną w plastry białą kiełbasę dodajemy koncentrat pomidorowy, zalewamy rosołem, dodajemy koperek, doprawiamy jarzynką lub solą do smaku, dusimy całość jeszcze około 10 minut, po czym danie zagęszczamy zawiesiną z mąki, zagotowujemy, podajemy gorące. Przyprawy o bogatym aromacie i smaku
Wanilia i Kardamonrazem danie główne. Osobiście po zjedzeniu takiego jednego, średniej wielkości, naleśnika jestem już najedzona. Są sycące, ale nie zapychające. Do tego dania właściwie zawsze używam mięsa pozostałego z rosołu; są wtedy dużo delikatniejsze. Udało mi się, trochę nieświadomie, utrafić z tym daniem w angielski odpowiednik Tłustego Czwartku - dziś Dzień Naleśnika. Wydaje mi się jednak, że anglikom nie spodobałaby się(...)moja dzisiejsza wersja. ;] Na ciasto: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki trochę wody pół łyżeczki soli Na farsz: Całe obrane z kości mięso z rosołu, bądź po prostu ugotowane w wywarze 4 nóżki kurczaka, przyprawy według upodobania Ciasto robimy jak zawsze - jajko, mleko i wodę roztrzepujemy mikserem, dosypujemy sól i mąkę. Dokładnie rozprowadzamy, by nie było grudek
Kuchenna Kontrrewolucyaschab po włościańsku... lub pewnego rodzaju bitki, jeśli ktoś woli takie określenie. 1kg schabu bez kości 5 średnich cebul 4 duże ziemniaki 4 marchewki 1 pietruszka 1,5 litra rosołu drobiowego garstka ziół (tymianek, rozmaryn, oregano, koperek, suszona natka lub jak u mnie- zielona czubryca) sól, pieprz Mięso kroimy na plastry po mniej więcej półtorej centymetra i lekko ubijamy tłuczkiem(...)pokojową. Następnie kotlety podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu z każdej strony na lekko rumiano. W dużym garnku/szybkowarze układamy kolejno warstwy- ziemniaki, cebula, mięso i marchew, po czym całość zalewamy rosołem; gotujemy do miękkości warzyw. Po wszystkim raczej nie zachowa się układ warstwowy, jednak w niczym to nie przeszkadza. Mięso przechodzi warzywami, warzywa są wystarczająco słone; przyprawione wręcz idealnie. Na talerzach
Kuchenna Kontrrewolucyakawałek (ok. 1/3) czerwonej, słodkiej papryki pół cebuli 1-2 łyżki masła odrobinę oliwy, maggi, śmietany (30%) łyżeczka mąki pszennej pieprz mielony, papryka słodka mielona ok. 150-200 ml rosołu Zaczynamy od przygotowania mięsa. Rozbijamy plastry, ale nie za mocno, skrapiamy oliwą, maggi i posypujemy pieprzem – odstawiamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie smażymy schab na masełku(...)papryką. Po 3 minutkach (mieszając) dodajemy płaską łyżeczkę słodkiej papryki, po chwili 1 łyżeczkę mąki (robimy w ten sposób zasmażkę, która zagęści sos). Dokładnie mieszamy, po chwili dolewamy rosół i doprowadzamy do zagotowania – co spowoduje zgęstnienie sosu. Na końcu dodaję ok. 1 łyżki kremówki, doprawiam do smaku maggi, pieprzem i dodaję (opcjonalnie – jeśli lubicie) łyżeczkę miodu. Artykuł
Ugotuj to sam ...gościć wtedy na stole. Tradycyjnie robi się je ze świńskich nóżek, bez dodatku żelatyny. Ja przepadam jednak za wersją drobiową i taką dziś prezentuję. Nie przepadam za galaretką z rosołu, dlatego rosół zastąpiłam bulionem warzywnym. 2 ćwiartki z kurczaka 4 nóżki z kurczaka 3 marchewki 1/4 puszki groszku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 litr bulionu warzywnego żelatyna (ilość zgodnie
Szefowa kuchnikrem a jaką Wy zrobicie to już Wasz wybór :-) Składniki: 1 por 2 ziemniaki 1 marchewka 50 g serka topionego sól, pieprz ok. 2 litry rosołu przepis tu łyżeczka majeranku 2 łyżki startego sera łyżka masła 2 łyżki śmietany 12 % Sposób przyrządzenia: Ziemniaki, marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Por dokładnie umyć(...)czają się tam miedzy warstwami tony piasku. Następnie pokroić w talarki,przełożyć do garnka. Dodać masło i chwilę podsmażyć. Dołożyć ziemniaki i marchewkę, podlać rosołem. Gotować do miękkości warzyw. Po tym czasie dodać serek topiony, przyprawy. Kiedy serek się rozpuści zaprawić śmietaną i ewentualnie zmiksować na krem. Podawać posypanym serem i grzankami. Smacznego
pieprzny smaczekowoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw." Składniki: (4-5 porcji) 500 g botwinki wraz z buraczkami (mniej więcej trzy pęczki) 2 l rosołu drobiowego lub wywaru warzywnego 1 średnia marchewka ok. 300 g wędzonki (Żebrek lub boczku) 150 ml śmietanki 30 % lub 36 % 2 łyżki soku z cytryny(...)ziemniaki jajka gotowane na twardo Botwinkę dokładnie myjemy. Odkrawamy buraczki, obieramy je i kroimy w kostkę. Łodygi drobno siekamy (z niewielką ilości liści). W garnku nastawiamy wywar warzywny lub rosół, dodajemy wędzone żeberka lub boczek, ziele angielskie, liście laurowe, pokrojone buraczki oraz obraną i pokrojoną również w kostkę marchewkę. Gotujemy na małym ogniu przez 15–20 minut, aż warzywa będą
bistro mamażurek to zupa wielkanocna. Otóż nic bardziej mylnego ... Znam tylko dwie zupy, które tak wspaniale stawiają na nogi i "ratują życie" po intensywnym używaniu życia towarzyskiego - są to prawdziwy rosół z kury (przepis na pewno się tu znajdzie) no i oczywiście wspomniany już żurek. Prezentowany przeze mnie przepis to żurek na białej kiełbasie, jeden z kilku jakie robię(...)Bliżej Wielkanocy zaprezentuję Wam żurek na mięsie. Składniki: 2,5 litra zimnej wody 600 gramów surowej białej kiełbasy 300 gramów boczku wędzonego włoszczyzna jak do rosołu (oprócz kapusty) 5 średnich lub 4 duże ząbki czosnku 3 średnie lub 2 duże cebule sok z połowy cytryny 5-6 liści laurowych 6-8 sztuk ziela angielskiego majeranek sól, pieprz do smaku
Garniec Magalie