być spalone - mam na myśli np. takie, które oferują za kilkanaście złotych niby to zupę rybną z łososia. A tak naprawdę co dostaję? O dżizas! Zupę rybną na bazie rosołu z włoszczyzną (mrożonka) z kawałkiem łososia - kawałkiem czyli 3-centymetrowy odpad z okolic ogona, w którym to mięsa było tyle co kot napłakał. Mnie również zbierało się na płacz(...)specjalizują się" we wszystkim i gdzieś tam daleko są zamieszczone pozycje z rybami (między pizzą, makaronem, golonką i kebabem). A jak jeszcze usłyszycie, że zupę rybną robi się z rosołu drobiowego to powiedzcie "a idź pan w pi...du!" PS Po jedzeniu fajne jest nicnierobienie na plaży w Gdyni Orłowie, z piwkiem piweczkiem się rozumie
Right Behind The Kitchenwiosenna wariacja szparagowa. Risotto z kaszy pęczak i białych szparagów Zdrewniałe końcówki szparagów usuwamy, resztę kroimy pod skosem na pół centymetrowe kawałki, główki zostawiamy dłuższe. Do gotującego się delikatnego rosołu (odrobinę posłodzonego) wrzucamy szparagi i gotujemy do miękkości, następnie wyciągamy je łyżką cedzakową. Podsmażamy kaszę (pojemność filiżanki) kilka minut na maśle (1 łyżka) i oleju rzepakowym (1 łżyka). Dolewamy stopniowo(...)zachowany rosół, w którym gotowały się szparagi. Mieszamy energicznie tak, jak to robimy przy tradycyjnym risotto . Kasza będzie stawać się miękka nawet 30 minut dlatego w razie potrzeby możemy dolewać gorącej wody. Kiedy kasza jest al dente, wlewamy 3-4 łyżki śmietanki kremówki 30%. Na ostatnie kilka minut wlewamy wcześniej zmiksowany w 100 ml wody średni pęczek szczypiorku (tylko
Right Behind The Kitchenrazu spodobała mi się. Znajdziemy w niej polskie dania połączone z akcentami kuchni europejskiej. Przystawki zimne i ciepłe w cenie 9 - 15 zł, sałatki 18 - 23 zł. Pyszny rosół zjemy już za 6 zł. Dostaniemy tam także bardzo dobry żur na zakwasie, nieczosnkowy i z odpowiednią ilością majeranku, za 8 zł oraz delikatną, zabielaną ale również bardzo smaczną zupę holenderską(...)baraniną i bobem za 9 polskich złotych. Po zupach byłem pozytywnie zaskoczony jakością dań. Już sam smak rosołu podpowiadał, że kolejne potrawy mogą być całkiem przyzwoite. Dania główne dostaniemy w rozsądnych cenach - od 17 do 33 zł. W karcie znajdziemy także parę pozycji rybnych w przedziale cenowym 25 - 29 zł, dwa dania makaronowe za 17 i 19 zł oraz trzy
Right Behind The Kitchensłodką marchewką Zakupioną tuszę królika podzieliłem na kilka części - oddzieliłem przednią cześć (tzw. łapy), comber (środkową) oraz skoki (potocznie udka) od reszty (korpus), którą zostawiam na jakiś wywar / rosół. Na gorącej patelni obsmażam części królika (uprzednio posypane delikatnie solą) na złoty kolor z każdej strony. Następnie podlewam to ok. szklanką rosołu, dorzucam grubo pokrojoną marchewkę (2 szt.) oraz 1 posiekany
Right Behind The Kitchenmasła i dorzucamy drobno posiekaną cebulę oraz grubo pokrojoną w kostkę paprykę, po chwili dorzucamy ryż arborio (2 garście na osobę), czekamy aż ryż zrobi się niemal przezroczysty. Dolewamy rosół i łyżką drewnianą zeskrobujemy to, co przywarło do patelni podczas smażenia indyka - tu jest mnóstwo smaku! Dygresja: jeśli używacie patelni teflonowej, z której teflon odchodzi, proponuję zaprzestać gotować i kupić(...)nowy sprzęt : ) Rosołu dolewamy sukcesywnie aż ryż będzie al dente, pamiętając aby jak najczęściej mieszać potrawę w celu uzyskania ostatecznie kremowej konsystencji potrawy. Na sam koniec dorzucamy porządną garść posiekanego pora aby wyostrzył smak potrawy oraz usmażonego uprzednio indyka (wraz z sokami, które mogły pozostać nam na talerzu) - po chwili białko powinno się całkowicie ściąć i uzyskamy soczyste mięso. Wyłączamy
Right Behind The Kitchendłużej. Gdy juz będą miękkie, przelać wszystko przez sitko, do drugiego garnka. Udka oddzielić od kości, pokroić w kawałki, żołądki i serca pokroić w paseczki, wszystko wrzucić do przecedzonego rosołu. Zagotować, do gotujących się flaczków dodać przyprawę do flaków, paprykę, roztarty majeranek, pokrojoną marchewkę i pietruszkę z rosołu. Jeśli nie mamy przyprawy do flaków, można dodać: imbir mielony
Radość kipiąca uśmiechem.Lubię wątróbkę, żołądki czy serca. Gulasz z wątróbek indyczych pokazywałam Wam już na blogu (przepis) , a dzisiaj gulasz z serc indyczych. Składniki 500 g serc indyczych 2 szklanki rosołu drobiowego 2 średnie cebule 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta płatków chilli 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Serca oczyścić i pokroić w plasterki(...)patelni rozgrzać masło lekko zeszklić cebulę dodać serca i smażyć stale mieszając, aby je lekko zrumienić. Całość podlać rosołem i dusić pod przykryciem do miękkości. Jak serca będą miękkie doprawić solą, pieprzem , płatkami chilli i majerankiem. Pogotować 2 minuty. Sos zagęścić rozpuszczając 1 łyżkę mąki ziemniaczanej w odrobinie wody. Całość zagotować. Podałam z ziemniakami. gulasz z serc indyczych
O kuchni z uczuciemkoloru gwarantuje również oryginalny smak i nieziemskie zapachy wydobywające się z garnka. Składniki: • 500 g surowej dyni • 2 ziemniaki • 1 marchewka • 1 cebula • ząbek czosnku • 1 litr wywaru z rosołu • łyżeczka przyprawy curry • 3 łyżki śmietany 18% • sól, pieprz • 4 łyżki oliwy Sposób przyrządzania: Na oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę oraz rozgnieciony czosnek. Do garnka z wywarem rosołu wrzucamy
Podróż w kulinariaCiasto: 4 szklanki maki pszennej 1 szklanka mleka 5 dag / pół opakowania drożdży szczypta soli i cukru łyżka oleju Farsz: mięso np.łopatka,indyk - najlepiej jak zostanie z ugotowanego rosołu 2 małe cebule 8-10 większych pieczarek 4 ząbki czosnku sól pieprz zioła prowansalskie majeranek Do farszu można dodać podgotowaną, posiekaną kiszoną kapustę. Drożdże rozkruszyłam,zalałam ciepłym mlekiem(...)Podsmażyłam je na oleju. Dodałam przyprawy i starte ząbki czosnku. Zmieliłam ugotowane wcześniej mięso i dodałam do pieczarek. Farsz wymieszałam. Jeżeli jest za gęsty można dodać wywaru z rosołu. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na części. Podsypywałam mąką i wałkowałam je na cienkie płaty. Ciasto kroiłam radełkiem ( można nożem) w trójkąty. Na szerszą część kładłam farsz. Zwijałam
potrawyregionalneChoćby się waliło i paliło, w niedzielę musi u mnie być rosół i kropka. Żadnej innej zupy. Uwielbiam rosół z dużą ilością grubego makaronu, najlepiej domowej roboty. Pamiętam z dzieciństwa jak babcia wałkowała na drewnianym stole wielkie płaty ciasta a potem suszyła makaron w kartonowych pudłach na kachlu. Co prawda makaronów w sklepach dostatek, ale taki domowy to całkiem inna
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTani i łatwy sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Danie jest ekspresowe, więc idealne na poniedziałkowy obiad. Taką potrawkę podaję z ziemniakami i buraczkami. Można ją zrobić z każdego rodzaju mięsa, ja akurat miałam kurczaka i królika. Składniki: 500 g mięsa z rosołu (użyłam udko z kurczaka i kawałek królika) 1 szklanka mrożonki marchewka z groszkiem 1 łyżka przecieru pomidorowego
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNadzienie do tych pierogów to przepis mojej mamy- pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Są idealnym daniem na poniedziałek, kiedy z niedzielnego obiadu zostają nam mięso i ziemniaki. Składniki: na ciasto: 300 g mąki 250 ml gorącej wody 30 ml oleju szczypta soli na farsz: 200 g mięsa z rosołu 2-3 gotowane ziemniaki cebula ząbek czosnku łyżka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadomowy makaron Czasami chcąc podkreślić smak ulubionej potrawy, warto jest zadbać o wyjątkowe dodatki, tak też jest tym razem. Do rosołu ugotowanego na wiejskim kurczaku, warto podać domowy makaron. Przepis jest bardzo prosty i zawsze udany, na każde 100 g maki dodajemy jedno jajko i nic więcej. składniki 200 g mąki 2 jajka sposób przygotowania Na stolnice wysypujemy mąkę, robimy(...)ściereczce, lub desce aby obsechł ( około półtorej do dwóch godzin) . Później gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie, około 12-15 minut i podajemy na przykład jako dodatek do rosołu
Miód i pieprzDoskonały dodatek do potraw z dziczyzny i drobiu. Składniki mała główka czerwonej kapusty (około 750 g) cebula 2 łyżki tłuszczu do smażenia 200 ml czerwonego wina 250 ml rosołu mały ziemniak liść laurowy kawałek skórki słoniny pół łyżeczki świeżo posiekanego koperku pół łyżeczki kminku 500 g jadalnych kasztanów 2 łyżki octu z czerwonego wina sól pieprz 2 łyżki cukru łyżeczka(...)Kapustę umyłem, poszatkowałem cienko bez grubych nerwów liściowych. Cebulę pokroiłem w kostkę, na małym ogniu zeszkliłem na tłuszczu. Do cebuli dodałem kapustę, dusiłem 15 minut. Podlałem winem i rosołem. Dodałem pokrojony surowy ziemniak. Wszystko dokładnie wymieszałem. Do kapusty dodałem skórkę słoniny, listek laurowy, koper i kminek. Dusiłem wszystko pod przykryciem godzinę i 15 minut. W tym samym czasie kasztany naciąłem
R'n'G Kitchen