rosół - 7682 przepisów (strona:216/513)

Zupa fasolowa Roberta 163

rosół 1,5 L · fasola perłowa 3/4 szkl · mięso z kurczaka 25dag · marchewka ugotowana 20 dag · pietruszka gotowana 20 dag · seler ugotowany 15 dag · natka pietruszki · sól · pieprz · gałka muszkatołowa mielona  Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimnym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować, odcedzić. Mięsa i warzywa pokrajać w paseczki, dodać do rosołu razem z fasolą, chwilę

Camilla w kuchni
Duszona pręga wołowa z warzywami 189

Zamknąć urządzenie i nastawić program STEW i czas 60 minut.   Pręgę można podawać do dań duszonych, pieczonych oraz smażonych. Stosuje się ją również na wywary, zupy, buliony, rosół, gulasz oraz na masy i rolady mięsne.   Stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego, minerałów i witamin. Mięso wołowe, które najlepiej nadaje się do gotowania i duszenia: Szyja Łopatka Udziec Goleń(...)Pręga ( rosół, galantyna ze względu na dużą zawartość naturalnej żelatyny) Ogon

ClauditteMissCooking
Zupa krem z kalafiora z roszpunką 165

Prosta pyszna zupka szybko się ją robi i jest bardzo smaczna Składniki - 1 mały kalafior - 4 ziemniaki - biała część z poru - rosół - 2 łyżki masła - 1 pietruszka - sól - pieprz - gałka muszkatołowa - mały kubek śmietany - 1/2 opakowania roszpunki - 1 łyżka masła - sól pieprz - 1 łyżeczka tartej bułki - groszek ptysiowy  Sposób przygotowania 1. Por pokroić w paski podsmażyć na patelni(...)dodać pokrojone w kostkę  ziemniaki i pietruszkę różyczki kalafiora  zalać to rosołem Gotować wszystko  do miękkości  Zupę zmiksować blenderem 2. Na patelni rozpuścić mało smażyć aż się  zrumieni wrzucić roszpunkę  delikatnie przesmażyć oprószyć solą i  pieprzem i tartą bułką 3. Do zmiksowanej zupy dodać śmietanę  doprawić solą pieprzem gałką  muszkatołową

W królestwie smaków Beaty
Bigos z kapusty cukrowej. 217

mięsa wieprzowego (łopatka, gulaszowe) 0,25 kg kiełbasy 1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych bez skóry 0,5 litra rosołu (może być z kostki) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu przyprawa do bigosu sól pieprz olej      Kapustę myjemy, dzielimy na cztery części, a następnie szatkujemy(...)tłuszcz. Mięso kroimy w kawałki około 3-4 cm i dodajemy do zrumienionej cebulki, posypujemy odrobiną soli i pieprzu, podsmażamy na złoto. Gdy mięsko już nabierze odpowiedniego koloru wlewamy rosół, wrzucamy liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, a następnie dokładamy pokrojoną kapustę. Przykrywamy garnek pokrywką, zmniejszamy grzanie i gotujemy godzinkę. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy lub pomidory

Rozpustne gotowanie
Gołąbki z ryżem i mięsem. 216

ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego 1 łyżeczka przyprawy do mięsa np. do gyrosa 1 łyżeczka majeranku 0,5 litra rosołu (może być z kostki) sól      Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i wkładamy do sporego garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut(...)krokiety), układamy ściśle obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Gdy gołąbki już są w naczyniu przykrywamy je pozostałymi liśćmi kapusty (ma to uchronić gołąbki przed ewentualnym przypaleniem) i zalewamy rosołem. Przykrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy grzanie i pozostawiamy jeszcze w piekarniku na około 30 minut

Rozpustne gotowanie
Aromatyczne kotleciki w sosie koperkowym. 182

łyżeczki suszonego 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka świeżego rozmarynu lub 0,5 łyżeczki suszonego bułka tarta do panierowania olej do smażenia SOS 0,5 litra rosołu pół pęczka koperku 1 łyżka masła 1 mała cebulka 3 łyżki mąki 100-150 ml śmietany słodkiej 18% do zup i sosów sól pieprz      Mięso mielone przekładamy do sporej miski(...)bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.      Przygotowujemy sos. W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę. Gdy cebulka zacznie się rumienić dolewamy rosół i gotujemy bez przykrycia, aby trochę zredukować jego ilość. Po 15 minutach rozpuszczamy mąkę w kilku łyżkach wody i pomału wlewamy do sosu, aż odpowiednio zgęstnieje. Zabielamy śmietaną, zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy

Rozpustne gotowanie
Galaretka drobiowo-wieprzowa. 215

ogniu co najmniej 2 godziny. Po tym czasie dokładamy kurczaka i gotujemy kolejna godzinę, następnie dokładamy obrane warzywa, pokrojony czosnek i gotujemy do miękkości. Doprawiamy Vegetą, solą i pieprzem (rosół musi być lekko przesolony, bo galareta wyciąga sól), wyłączamy grzanie. Z wywaru wyjmujemy mięso i marchewki, resztę przecedzamy przez sito lub durszlak do czystego garnka. Do gorącego jeszcze rosołu dodajemy

Rozpustne gotowanie
Bitki w sosie musztardowym. 218

mięsa wieprzowego (szynki, łopatki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku pieprz olej SOS MUSZTARDOWY: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 400-450 ml rosołu (może być z kostki) 1-1,5 łyżki musztardy      Mięso kroimy w plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem, solimy, pieprzymy. W sporym rondlu rozgrzewamy olej i układamy na nim plastry(...)dusimy na wolnym ogniu około 90 minut. Pod koniec duszenia mięsa przygotowujemy sos musztardowy. W rondelku rozpuszczamy masełko, dodajemy mąkę i mieszamy, aż do uzyskania jasnej zasmażki. Następnie dolewamy rosół, dodajemy musztardę, mieszamy i zagotowujemy.      Ugotowane bitki wyjmujemy na półmisek, na nie wykładamy cebulkę, a wszystko to polewamy sosem musztardowym i gotowe

Rozpustne gotowanie
Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem. 269

marzymy tylko o czymś ciepłym do jedzenia. Składniki na kurczaka w sosie śmietanowym z makaronem 400 g makaronu np. świderki 1 pierś z kurczaka 2 średnie cebule 400 ml rosołu 200 ml śmietanki 18% do zup i sosów mąka do zagęszczeni sosu (około jednej sporej łyżki) listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz koperek lub natka pietruszki olej(...)rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone w kosteczkę cebule i smażymy, aż się zeszklą, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i nadal smażymy, aż się kurczak lekko zarumieni. Teraz dolewamy rosół, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, trochę pieprzu i dusimy około 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę rozpuszczoną w słodkiej śmietance, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy zieleniną

Rozpustne gotowanie
Roladki z kurczaka z koperkiem. 201

całością, podkreślając wyrafinowany smak dania. Pyszności! Składniki na roladki z kurczaka z koperkiem 2 filety z kurczaka 1-1,5 łyżki siekanego koperku sól pieprz 1 cebula 400 ml rosołu 2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu 150 ml śmietany słodkiej 18% do zup i sosów 2 łyżki siekanego koperku (do sosu)      Każdy kawałek mięsa cienko rozbijamy, uważając(...)patelni, bądź rondlu rozgrzewamy olej i smażymy roladki z każdej strony na złoto, pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę i smażymy aż się lekko zarumieni. Następnie wlewamy rosół i dusimy na wolnym ogniu około 20-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy roladki, a sos zagęszczamy wlewając rozpuszczoną w kilku łyżkach wody mąkę, zagotowujemy. Jeszcze tylko wlewamy śmietankę, dodajemy

Rozpustne gotowanie
Zupa z pieczonego kurczaka. 280

udko lub filet z kurczaka 1 marchewka kilka różyczek ugotowanego brokuła pół filiżanki drobnego makaronu 1 łyżka mąki 125 ml śmietany słodkiej 18 % do zup i sosów 750 ml rosołu drobiowego (może być z kostki) listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego ewentualnie przyprawa uniwersalna typu vegeta      W garnku podgrzewamy rosół, dodajemy marchewkę startą na tarce o największych

Rozpustne gotowanie
Kotlety mielone z płatkami ryżowymi w sosie. 270

wspaniale komponują się z aksamitnym sosem, który powstaje w czasie duszenia. Jednym słowem -Pycha!!! Składniki na kotlety mielone z płatkami ryżowymi w sosie 50 dag mięsa mielonego 1 szklanka rosołu 5 łyżek płatków ryżowych 1 cebula 2 ząbki czosnku namoczona w ciepłym mleku czerstwa bułka 1 duże jajko 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki cząbru(...)soli pieprz przyprawa do mięsa mielonego bułka tarta olej do smażenia 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu 0,25 szklanki słodkiej śmietany 18% do zup i sosów     Rosół zagotowujemy, wsypujemy płatki ryżowe, gotujemy według instrukcji na opakowaniu, następnie odstawiamy na 5 minut żeby płatki wciągnęły płyn i nieco przestygły. Do sporej miski wkładamy mięso mielone, drobniutko pokrojoną cebulę

Rozpustne gotowanie
Bigos z papryką. 190

wieprzowego (łopatka, gulaszowe) 1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych bez skóry 2 papryki (ja użyłam czerwonej i zielonej) 0,5 litra rosołu (może być z kostki) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu przyprawa do bigosu sól pieprz olej      Kapustę myjemy, dzielimy na cztery części(...)tłuszcz. Mięso kroimy w kawałki około 3-4 cm i dodajemy do zrumienionej cebulki, posypujemy odrobiną soli i pieprzu, podsmażamy na złoto. Gdy mięsko już nabierze odpowiedniego koloru wlewamy rosół, wrzucamy liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, a następnie dokładamy poszatkowaną kapustę i pokrojoną w paseczki paprykę. Przykrywamy garnek pokrywką, zmniejszamy grzanie i gotujemy godzinkę. Po tym czasie dodajemy

Rozpustne gotowanie
Gołąbki z młodej kapusty. 224

główki młodej kapusty 1 kg mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej, którą samodzielnie zmieliłam) 1,5 szklanki nieugotowanego ryżu 2-3 ząbki czosnku sól pieprz 0,5 l rosołu (może być z kostki)      Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i myjemy. W sporym garnku zagotowujemy wodę i wkładamy kapustę, gdy znów zacznie wrzeć gotujemy 3-5 minut(...)krokiety), układamy ściśle obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Gdy gołąbki już są w naczyniu przykrywamy je pozostałymi liśćmi kapusty (ma to uchronić gołąbki przed ewentualnym przypaleniem) i zalewamy rosołem. Przykrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny. Gotowe! Można je podać z ulubionym sosem. Ja następnego dnia odgrzewam je na patelni

Rozpustne gotowanie
Gnocchi w botwinkowym sosie. 211

uformowane kluski. Zagotowujemy często mieszając. Gdy woda zacznie wrzeć, wyłączamy grzanie i za pomocą łyżki cedzakowej wyławiamy kluski na talerze, odparowujemy. SOS Z BOTWINKI: 1 pęczek botwinki 300 ml rosołu 100 ml śmietany 30 % 1 płaska łyżka mąki sól pieprz ser feta do podania      Botwinkę dokładnie myjemy, kroimy w 2 cm kawałki, zalewamy rosołem i gotujemy

Rozpustne gotowanie