rosół - 7627 przepisów (strona:216/509)

Buraczki zasmażane do obiadu 180

buraczków 1 kopiasta łyżka smalcu 1 kopiasta łyżka mąki sól pieprz  sok z cytryny, w zależności od upodobań należy wycisnąć 1/4 lub 1/2 soku cytryny 3/4 szklanki rosołu drobiowego lub warzywnego, może być z kostki rosołowej  garść szczypiorku 1. Buraczki gotujemy w łupinach, solimy jedną płaską łyżką soli. Odcedzamy i studzimy. Obieramy i ścieramy na tarce o dużych(...)oczkach, dodajemy sok z cytryny i mieszamy. 2. Na patelni robimy złotą zasmażkę ze smalcu i mąki, łączymy z rosołem, mieszamy i dodajemy do buraków. Wspólnie zasmażamy przez chwilę, dodajemy przyprawy do smaku. Podajemy ze świeżym szczypiorkiem

Apetyczna babeczka
Kluski z mięsem 170

Kiedy zostaje mięsko z rosołu na drugi dzień zawsze pojawiają się pytania: upiec i zjeść, przerobić na krokiety lub pierożki z mięsem, albo zrobić kluski nadziane mięskiem. Wybrałam ostatnia opcje :) Dawno nie było, a uwielbiamy te kluseczki w naszym domu. Jest przy nich odrobinka pracy, ale jak ma się dodatkową parę rąk w dodatku w postaci męskiej to całość(...)czasu :) Składniki na około 12-14 klusek 1 kg ugotowany i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1 mała sparzona cebula 1 całe jajko 200-300 gr maki ziemniaczanej mięso z rosołu ( wystarczyła mi jedna duża ćwiartka z kurczaka ) sól, pieprz 1. Sparzona cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelce. Następnie mielimy razem z mięsem. doprawiamy solą i pieprzem. 2. Ziemniaki

Gotowanie...to proste !
Cygański kociołek na bazie cukinii, z kiełbasą i pieczarkami. 161

pewnością dorzuciłabym trochę fasolki szparagowej. Nie ma tu reguły co się daje do środka, ważne jest to by było różnorodnie i warzywnie. Romowie dodawali też mięso gotowane (takie po rosole), leśne grzyby. Można kombinować. Cukinia to idealny dodatek do takich dań bo świetnie przechwytuje inne smaki, ale musi się przegryźć. Czyli przygotowujemy danie tak, by przed podaniem mogło choć godzinkę(...)obraniu i wydrążeniu wyjdzie nam wagowo o połowę mniej) 0,5 kg dobrej kiełbasy w pętkach ( zwyczajnej np. śląska) 0,5 kg małych pieczarek 2 cebule 2 ziemniaki szklanka rosołu (zamienna na wodę jeżeli nie macie pod ręką) 2 czerwone papryki - 0,5 kg słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g sól, pieprz, bazylia (łyżka stołowa), łyżeczka słodkiej mielonej papryki, płaska łyżeczka

Poezja Smaków - blog kulinarny
ZUPA KREM Z MARCHWI Z ORZECHAMI I IMBIREM 177

pietruszka  1 ziemniak  biała część pora 1/2  garść orzechów włoskich  0,5 cm imbiru  1/3 szklanki mleka  bulion z warzyw, woda lub rosół  łyżka masła  sól morska, pieprz,  sok z cytryny ( ok. 2 łyżek)  Sposób przyrządzenia:   Warzywa umyć, pokroić wszystkie na małe części, przełożyć do garnka, dodać masło, dusić(...)ciągle mieszając. Zalać bulionem, rosołem lub wodą 1 cm ponad powierzchnię. Gotować 5 min na dużym ogniu. Po tym czasie dolać mleko i orzechy,które wcześniej trzeba namoczyć w gorącej wodzie, żeby nie była gorzka zupa. Ponownie gotować 5 min.Po tym czasie zmiksować blenderem.Na koniec dodać starty na tarce imbir obrany wcześniej łyżką, nie nożem. Podobno obierając

pieprzny smaczek
Makaronowe zwierzątka z pomidorówką 134

Normal 0 21 Rosół – 1 litr Makaron zwierzątka – 25 dag Marchewka ugotowana– 2 szt Koncentrat pomidorowy – 1 łyżka Sól Cukier   Normal 0 21 Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, odsączyć. Rosół zagotować, dodać koncentrat pomidorowy, oraz sól i cukier do smaku, zagotować razem. Dodać makaron, pozostawić na 5 minut i rozlać porcje do talerzy. Powyższe

Camilla w kuchni
Pikantna zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym i ziołami 91

podać z ryżem basmati, który idealnie komponuje się z mleczkiem kokosowym, albo z grzankami z mozarellą.   Składniki: 400 g passaty - u mnie Passata Rustica Cirio 250 ml rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku garść liści bazylii garść liści oregano 0,5 szklanki mleczka kokosowego 1 łyżka oliwy z oliwek 0,5 ostrej papryczki sól, pieprz(...)opcjonalnie trzcinowy cukier   Przygotowanie: Czosnek i chili posiekać. Do garnka wlać oliwę, podsmażyć na niej krótko czosnek z papryczką. Zalać passatą, dusić przez 3 minuty, dodać rosół. Zagotować, dodać posiekane zioła i mleczko kokosowe i gotować jeszcze przez 7 minut. Doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby można odrobinę dosłodzić, u mnie nie było takiej potrzeby, bo passata

Kulinarne Inspiracje
Pieczone pierożki z mięsem. 148

szkl. mąki pszennej kostka margaryny u mnie Kasia 2 jajka 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany sól farsz: 50 dag. karkówki chudej  pierś z kurczaka lub udko z rosołu 10 dag, parzonego wędzonego boczku marchewka, pietruszka z rosołu 1 jajko 1 bułka 1 szkl. mleka 1-2 łyżki masła klarowanego cebula ząbek lub dwa czosnku sól, pieprz, majeranek WYKONANIE: Mąkę

Kuchnia Beaty
Rosół z papryczką chili 224

Wspaniały aromatyczny rosół z lekko pikantną nutą Składniki • 1 udko lub kilka skrzydełek • 2 marchewki średnie • 1 pietruszka • kawałek selera • kawałek pora • 1 cebulę • 1 duży ząbek czosnku • kawałek papryczki chili • pęczek liści lubczyku • pęczek pietruszki • sól • pieprz  Sposób przygotowania 1. • Mięso zalać ok 3 l wody.Dodać marchew,pietruszkę seler, czosnek i papryczkę chili zagotować.Ściągnąć szumowinę(...)zmniejszyć ogień dodać sól pieprz,opaloną cebulkę i zwinięty  nicią pęczek lubczyku  Gotować wszystko na bardzo wolnym ogniu,aż mięso zmięknie  Rosół podawać z makaronem lub ryżem Posypać posiekaną pietruszką

W królestwie smaków Beaty
Włoska zupa pomidorowa-w pół godziny 146

jeszcze przed obiadem piję ją w szklance-po prostu nie mogę się oprzeć spróbujcie sami... SKŁADNIKI: CEBULA GŁÓWKA CZOSNKU POMIDORY W PUSZCE ŚWIERZA BAZYLIA SUSZONE ZIOŁA KOSTKA ROSOŁOWA (LUB ROSÓŁ POZOSTAŁY Z DNIA WSZEŚNIEJSZEGO) GRZANKI LUB GROSZEK PTYSIOWY SŁODKA I OSTRA PAPRYKA W PROSZKU SÓL ,PIEPRZ,OLIWA CUKIER PRZYGOTOWANIE: CEBULĘ KROIMY W KOSTKĘ I PODSMAŻAMY NA OLIVIE, JAK SIĘ ZESZKLI(...)DODAJEMY WYCIŚNIĘTY CZOSNEK-CAŁĄ GŁÓWKĘ POMIESZAMY,JAK ZACZNIE PACHNIEĆ TO DODAJEMY POMIDORY Z PUSZKI, I OK 0,7l WODY I ROSOŁEK W KOSTCE,LUB GOTOWY ROSÓŁ  DOPRAWIAMY SOLĄ,PIEPRZEM,PAPRYKĄ SŁODKĄ I OSTRĄ ORAZ ULUBIONYMI  ZIOŁAMI,SZCZYPTĄ CUKRU,GOTUJEMY OK 20 MIN WYŁĄCZAMY,DODAJEMY KILKA GAŁĄZEK BAZYLII, MIKSUJEMY, PODAJEMY Z DODATKAMI(GRZANKI,GROSZEK PTYSIOWY,MAKARON) MOŻNA DODAĆ ŁYŻKĘ

Swojskie jedzonko
Penne z soczewicą, kabanosem i cukinią 151

szerokim garnku rozgrzewamy oliwę dodajemy posiekaną w kostkę cebulę ząbek czosnku oraz marchewki, podsmażamy chwilę, wsypujemy soczewicę dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cukinię-(nie obieramy ze skórki), zalewamy rosołem i gotujemy około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, mieszając  od czasu do czasu. Dodajemy gałązkę rozmarynu, doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy suchy makaron, dodajemy przecier i sos Madziarów(...)gotujemy jeszcze 15 minut, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody lub rosołu. Podajemy  gorące danie. Szukasz inspiracji kulinarnych? Rozpocznij kulinarną przygodę z sosami Folwark w wielu wybornych smakach. Dzięki nim każdy może przygotować danie na wiele sposobów, zarówno na ciepło, jak i na zimno, uzyskując za każdym razem inny efekt i urozmaicając codzienne menu. Nadadzą one potrawom niepowtarzalny smak

Wanilia i Kardamon
zupa grzybowa z pieczarek 132

Składniki   Cztery osoby 500 g pieczarek 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka (korzeń) 100 ml kwaśnej śmietany 3 ziemniaki 40 g kaszy jęczmiennej drobnej 1,5 l rosołu drobiowego 2 liście laurowe 1 ząbek czosnku szczypta lubczyku 3 łyżki oleju sól, pieprz koper szczypior Sposób przygotowania Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, w garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy(...)smażymy je około 5-7 minut na dość dużym ogniu. Następnie wkładamy marchew, pietruszkę, oraz wsypujemy kaszę jęczmienną. Całość   smażymy jeszcze minutę  ciągle mieszając, a następnie wlewamy rosół,  i gotujemy zupę przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotując kolejne 10 minut. Kwaśną śmietanę hartujemy i dodajemy do zupy, doprawiamy solą

Miód i pieprz
Pasztetowa w słoiku 155

majeranek, Wykonanie Umyte warzywa wkładam do garnka  zalewam  wodą i gotuję  . Do gotującego wywaru warzywnego wkładam  umyte mięso drobiowe i dalej gotuję ( jeśli chcę mieć rosół to na wolnym ogniu , jeśli rosół jest mi nie potrzebny to zwiększam ogień aby mieć szybciej ugotowane mięso . ) Pod koniec gotowania dodaję sól. jeszcze 5 minut mięsko dochodzi i wyciągam

Eli Gotowanie
Schab ze śliwką w galarecie.-zaproszenie do akcji 149

schabu bez kości 200g śliwek suszonych 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka majeranek 4 ząbki czosnku pomarańcz do dekoracji  3 łyżki żelatyny 1 litr bulionu lub rosołu rękaw do pieczenia Wykonanie Krok 1 . Czosnek rozdrobnić dodać sól,pieprz,majeranem . Razem wszystko wymieszać. Krok 2 . Umyć i osuszyć schab . Długim ,cienkim nożem zrobić otwór w schabie . Pojedyńczo wkładać(...)mieszanka przypraw. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Krok 4 . Włożyć schab do rękawa i piec ok 40-50 minut w temperaturze 200 stopni Krok 5 .  Podgrzać rosół i rozpuścić w nim żelatynę . Krok 6 . Upieczony i ostudzony schab ,pokroić w plastry. Krok 6 . Na głęboki półmisek  rozlać trochę galarety,poczekać aż zastygnie. Położyć plastry schabu . Udekorować

Eli Gotowanie
Chłodnik 125

peczek koperku jajko (jedno na osobe) filet drobiowy sół,pieprz do smaku po 250 ml. kefiru ,jogurtu naturalnego, śmietany (ja użyłam 9% w orginale była wiejska) 1/2 litra rosołu lub bulionu  1 łyżeczka cukru Wykonanie Krok1 . Botwinę ,buraki umyć. Szczypior i koperek wypłukać. Jajka ugotować na twardo. Filet pokroić w paski , opruszyć solą i pieprzem , usmażyć na zloty kolor(...)każdej strony . Odstawić do ostygnięcia. Krok2 . Botwinkę pokroić drobno, obrane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach . Zalać rosołem , dodać 1 łyżeczkę soli i ugotować . Krok3 .  Gdy buraki będą prawie miękkie ,dodać do gotowania z tarte jabłka . Zagotować i odstawić . Zmiksować całość na gładką  masę .Wystudzić . Krok4 . Do zimnych buraczków dodać : kefir, śmietanę, jogurt ,cukier,pieprz .Dokładnie wymieszać

Eli Gotowanie