rosół - 7627 przepisów (strona:216/509)

Risotto oskrzydlone - ze skrzydełkami drobiowymi 93

pół czerwonej papryki 4-5 pieczarek kawałek pora ok 10 cm oregano majeranek sól pieprz szczypta chili szczypta lubczyku szczypta mięty pół szkl białego wina 2 szkl rosołu tłuszcz do smażenia Skrzydełka umyć, i przeciąć na wszystkich zgięciach. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, przysmażyć poporcjowane skrzydełka razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Dodać posiekane warzywa, podlać(...)winem i rosołem, wsypać ryż, przyprawy do smaku i mieszając gotować na wolnym ogniu. W razie potrzeby dolać wody by risotto nie było zbyt suche. Pod przykryciem zostawić jeszcze

Gotowanie jest łatwe
Pasztet drobiowy z mączką grochową 153

udko ugotowane 6 wątróbek drobiowych 1 szklanka rosołu sól pieprz pieprz ziołowy staropolski przyprawa do pasztetu (pasztet ardeński) 2 łyżki mączki z grochu 1 jajko Oddzielić mięso od kości. Mięso  i wątróbkę włożyć o kubka blendera zalać rosołem, dodać jajko i wszystko dobrze zmiksować na jednolitą masę, doprawić do smaku, Przełożyć do formy i piec

Gotowanie jest łatwe
Ogórkowa z pulpecikami 117

litr rosołu 3-4 ziemniaki 3-4 ogórki kiszone 1 marchewka 1 cebula 300 ml śmietany sól pieprz szczypta oregano szczypta majeranku szczypta bazylii 200 g mięsa mielonego 1 jajko Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewkę pokroić w kostkę. Rosół wlać do garnka, dodać ziemniaki i marchewkę, pokrojoną cebulę i zioła. Gotować

Gotowanie jest łatwe
Kartoflanka z makaronem jak u babci 117

Prostota czasem cieszy, moja babcia zawsze gotowała zupę z literkami :) wybierało sie literki i pisało słówka a czasami pozwalała pobawić sie suchym makaronem :) 1 litr rosołu kilka młodych ziemniaków marchewka pietruszka pół cebuli pół szkl makaronu (literki) sól pieprz koperek natka pietruszki Rosół zagotować, dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę i cebulę, ugotować do miękkości, Następnie dodać makaron, doprawić do smaku

Gotowanie jest łatwe
Kartoflanka z kluskami z pod pachy - skubanymi 187

pietruszka cebula 2-3 ziemniaki listek selera natka pietruszki na kluski 1 szkl maki 1 jajko szczypta soli woda W garnku nastawić wodę, dodać porcję rosołową lub kości na rosół, marchewkę , pietruszkę, cebulę i seler, ugotować rosół. Wyjąć kości, oderwać resztki mięsa i dodać do zupy, Następnie ziemniaki pokrojone w kostkę i ugotować do miękkości. Z mąki jajka soli

Gotowanie jest łatwe
Zupa krem z dyni z pieczonymi buraczkami i grzankami 135

mała dynia hokkaido 1 marchewka 1 cebula 3-4 ziemniaki 1,5 l rosołu imbir cukier sól pieprz majeranek śmietana burak ćwikłowy chleb lub bułka na grzanki Buraka obrać i pokroić w plasterki lub frytki, srkopić oliwą, solą, cukrem i pieprzem. Rozsypać w blaszce na papierze i piec ok 40 min. Do garnka wrzucić ziemniaki obrane i pokrojone na kawałki(...)dynię oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę, cebulę i marchewkę przekroić na mniejsze kawałki, wszystko zalać rosołem i gotować ok pół godziny. Garnek zdjąć z ognia, zmiksować przy pomocy blendera i doprawić zupę do smaku. Podawać ze śmietaną i pieczonymi buraczkami, oraz grzankami prosto z patelni

Gotowanie jest łatwe
Pasztet z 3 gatunków mięs 189

Święta, święta.... i po urlopie :) Długo mnie nie było, ale wracam z pysznym pasztetem.  Podobnie jak w przypadku rosołu dobrze by było, aby ten składał się z minimum dwóch gatunków mięs...  Mój składa się  z trzech:  mięsa wieprzowego, królika oraz kaczki.  Proporcja na 2 duże lub 3 małe keksówki.  - ok. 1,5 kilograma mięsa(...)miękkości*. Na ostatnie 10 minut gotowania do wrzącego wywaru z mięsem dodać oczyszczoną wątrobę ( ma się zaparzyć a nie ugotować ). Gotowe mięso wyłowić z wywaru, wystudzić. W zimnym rosole namoczyć suche bułki.  Mięso, wątrobę, bułki, warzywa z wywaru + surową** marchewkę zmielić. Dodać przyprawy, jajka w całości oraz sól do smaku. Wyrobić na jednolitą masę. Przelać do keksówek. Piec

kawawszklance
Buraczki zasmażane do obiadu 191

buraczków 1 kopiasta łyżka smalcu 1 kopiasta łyżka mąki sól pieprz  sok z cytryny, w zależności od upodobań należy wycisnąć 1/4 lub 1/2 soku cytryny 3/4 szklanki rosołu drobiowego lub warzywnego, może być z kostki rosołowej  garść szczypiorku 1. Buraczki gotujemy w łupinach, solimy jedną płaską łyżką soli. Odcedzamy i studzimy. Obieramy i ścieramy na tarce o dużych(...)oczkach, dodajemy sok z cytryny i mieszamy. 2. Na patelni robimy złotą zasmażkę ze smalcu i mąki, łączymy z rosołem, mieszamy i dodajemy do buraków. Wspólnie zasmażamy przez chwilę, dodajemy przyprawy do smaku. Podajemy ze świeżym szczypiorkiem

Apetyczna babeczka
Kluski z mięsem 185

Kiedy zostaje mięsko z rosołu na drugi dzień zawsze pojawiają się pytania: upiec i zjeść, przerobić na krokiety lub pierożki z mięsem, albo zrobić kluski nadziane mięskiem. Wybrałam ostatnia opcje :) Dawno nie było, a uwielbiamy te kluseczki w naszym domu. Jest przy nich odrobinka pracy, ale jak ma się dodatkową parę rąk w dodatku w postaci męskiej to całość(...)czasu :) Składniki na około 12-14 klusek 1 kg ugotowany i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1 mała sparzona cebula 1 całe jajko 200-300 gr maki ziemniaczanej mięso z rosołu ( wystarczyła mi jedna duża ćwiartka z kurczaka ) sól, pieprz 1. Sparzona cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelce. Następnie mielimy razem z mięsem. doprawiamy solą i pieprzem. 2. Ziemniaki

Gotowanie...to proste !
Cygański kociołek na bazie cukinii, z kiełbasą i pieczarkami. 180

pewnością dorzuciłabym trochę fasolki szparagowej. Nie ma tu reguły co się daje do środka, ważne jest to by było różnorodnie i warzywnie. Romowie dodawali też mięso gotowane (takie po rosole), leśne grzyby. Można kombinować. Cukinia to idealny dodatek do takich dań bo świetnie przechwytuje inne smaki, ale musi się przegryźć. Czyli przygotowujemy danie tak, by przed podaniem mogło choć godzinkę(...)obraniu i wydrążeniu wyjdzie nam wagowo o połowę mniej) 0,5 kg dobrej kiełbasy w pętkach ( zwyczajnej np. śląska) 0,5 kg małych pieczarek 2 cebule 2 ziemniaki szklanka rosołu (zamienna na wodę jeżeli nie macie pod ręką) 2 czerwone papryki - 0,5 kg słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g sól, pieprz, bazylia (łyżka stołowa), łyżeczka słodkiej mielonej papryki, płaska łyżeczka

Poezja Smaków - blog kulinarny
ZUPA KREM Z MARCHWI Z ORZECHAMI I IMBIREM 194

pietruszka  1 ziemniak  biała część pora 1/2  garść orzechów włoskich  0,5 cm imbiru  1/3 szklanki mleka  bulion z warzyw, woda lub rosół  łyżka masła  sól morska, pieprz,  sok z cytryny ( ok. 2 łyżek)  Sposób przyrządzenia:   Warzywa umyć, pokroić wszystkie na małe części, przełożyć do garnka, dodać masło, dusić(...)ciągle mieszając. Zalać bulionem, rosołem lub wodą 1 cm ponad powierzchnię. Gotować 5 min na dużym ogniu. Po tym czasie dolać mleko i orzechy,które wcześniej trzeba namoczyć w gorącej wodzie, żeby nie była gorzka zupa. Ponownie gotować 5 min.Po tym czasie zmiksować blenderem.Na koniec dodać starty na tarce imbir obrany wcześniej łyżką, nie nożem. Podobno obierając

pieprzny smaczek
Makaronowe zwierzątka z pomidorówką 149

Normal 0 21 Rosół – 1 litr Makaron zwierzątka – 25 dag Marchewka ugotowana– 2 szt Koncentrat pomidorowy – 1 łyżka Sól Cukier   Normal 0 21 Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, odsączyć. Rosół zagotować, dodać koncentrat pomidorowy, oraz sól i cukier do smaku, zagotować razem. Dodać makaron, pozostawić na 5 minut i rozlać porcje do talerzy. Powyższe

Camilla w kuchni
Pikantna zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym i ziołami 113

podać z ryżem basmati, który idealnie komponuje się z mleczkiem kokosowym, albo z grzankami z mozarellą.   Składniki: 400 g passaty - u mnie Passata Rustica Cirio 250 ml rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku garść liści bazylii garść liści oregano 0,5 szklanki mleczka kokosowego 1 łyżka oliwy z oliwek 0,5 ostrej papryczki sól, pieprz(...)opcjonalnie trzcinowy cukier   Przygotowanie: Czosnek i chili posiekać. Do garnka wlać oliwę, podsmażyć na niej krótko czosnek z papryczką. Zalać passatą, dusić przez 3 minuty, dodać rosół. Zagotować, dodać posiekane zioła i mleczko kokosowe i gotować jeszcze przez 7 minut. Doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby można odrobinę dosłodzić, u mnie nie było takiej potrzeby, bo passata

Kulinarne Inspiracje
Pieczone pierożki z mięsem. 157

szkl. mąki pszennej kostka margaryny u mnie Kasia 2 jajka 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany sól farsz: 50 dag. karkówki chudej  pierś z kurczaka lub udko z rosołu 10 dag, parzonego wędzonego boczku marchewka, pietruszka z rosołu 1 jajko 1 bułka 1 szkl. mleka 1-2 łyżki masła klarowanego cebula ząbek lub dwa czosnku sól, pieprz, majeranek WYKONANIE: Mąkę

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania