rosół - 7682 przepisów (strona:207/513)

Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku – zawsze soczysta 535

regularnych odstępach boki naczynia. Będzie się powoli rozpuszczać i nie pozwoli mięsu wyschnąć. Przyprawionego kurczaka układamy na patelni, podlewamy – ostrożnie, nie spłukując z mięsa przypraw – bulionem lub rosołem. Wystarczy go 6-7mm na dnie. Będzie parował i nawilżał mięso. Wkładamy mięso do piekarnika nagrzanego na 165⁰C. Pieczemy. Po 20-30 minutach pieczenia polewamy mięso po wierzchu sokami(...)elektrycznym wyświetlaczem w stopniach Celsjusza i Farenheita, za całe 25,99zł. SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka 1 łyżka stołowa przyprawy do kurczaka 100-150ml bulionu z kurczaka lub rosołu (z 1/2 kostki bulionowej) 30-40g masła

Karo in the Kitchen
Krem pieczarkowy. 154

Składniki: 300 g pieczarek 3 średnie ziemniaki 800 ml rosołu (przepis tutaj) 1 cebula estragon, pieprz, sól, czosnek granulowany Pieczarki płuczemy i kroimy w talarki, ziemniaki obieramy - płuczemy i kroimy w plasterki a następnie szatkujemy na mniejsze kawałki (patrz zdjęcie). Cebulę kroimy w kostkę. Kiedy już wszystkie składniki mamy pokrojone, cebulę podsmażamy na maśle, kiedy nam się zeszkli dodajemy pieczarki(...)smażymy aż nam trochę zmiękną - solimy i pieprzymy - jeszcze chwilkę podsmażamy i przerzucamy do garnka w którym będziemy gotować zupę, dodajemy ziemniaki i gorący rosół - doprawiamy estragonem i czosnkiem. Gotujemy do momentu aż nam zmiękną ziemniaki, przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Można od razu przelewać na talerze lub z powrotem do garnka jeśli zupa podawana będzie

Moje-pitraszenie
Chrupiące udka z kurczaka 173

gotujemy rosół  zostają nam czasami udka, wtedy najlepiej zjeść je w panierce, smażone na oleju. Chrupiące udka z kurczaka Składniki: - 2 udka ugotowane np. z rosołu - 1 jajko - bułka tarta - olej Przygotowanie: Udka moczymy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bułce tartej, ponownie moczymy w jajku i obtaczamy w bułce tartej (dzięki temu skorupka będzie bardziej

Kulinarne życie
Soczysty kurczak z suszonymi pomidorami i mozzarellą 163

Dzięki uprzejmości marki Knorr i portalowi Uroda i zdrowie dostałam do przetestowania: - bulion Rosół z kury 6 l (12 kostek) - kostka bulionowa z Czosnkiem i Pietruszką - oliwa Bertolli extra vergine 250 ml - książeczka z inspirującymi przepisami na dania z kurczaka - materiały z poradami szefów kuchni W książeczce były przepisy na przyrządzenie soczystego i aromatycznego kurczaka z patelni. Ja wybrałam przepis(...)wspaniałego smaku. Każdy ko spróbuje tak przygotowanej potrawy zachwyci się jej aromatem i niezapomnianym smakiem. Soczysty kurczak z suszonymi pomidorami i mozzarellą. Składniki: - 2 piersi z kurczaka ok. 400g - rosół z kury Knorr - 1 szt sera mozzarella - 100 g suszonych pomidorów - 3 yżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka bułki tartej Przygotowanie: Jedną kostkę rosołową Knorr rozcieramy z 3 łyżkami oliwy

Kulinarne życie
Zupa Meksykańska 193

czosnku 1 papryczka chili lub mielona papryka ostra 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej olej do smażenia oraz 2 litry wywaru warzywno-mięsnego lub rosołu Link do filmu z przygotowania: Zupa meksykańska https://www.youtube.com/watch?v=KCrXOr_wyVA Przygotowanie: Do przygotowania zupy możemy użyć wywaru warzywno-mięsnego lub rosołu. Przykładowy wywar: Do garnka daję na przykład ćwiartkę kurczak

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa z curry 208

fileta z indyka • 1 cebula • 1 marchew duża • 1 pietruszka • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka curry • szczypta kurkumy • szczypta chili • pieprz • 1 łyżka domowej przyprawy uniwersalnej • sól • 2.5 l rosołu • 1 łyżka masła • 1 szklanka śmietany • 1 łyżka mąki • 1/2 opakowania tortellini • 1 łyżka posiekanej pietruszki Sposób przygotowania 1. Cebulę pokroić w kostkę Na patelni rozpuścić masło dodać cebulkę smażyć(...)dodać pokrojony filet z kurczaka, posiekany czosnek smażyć aż odparuje woda 2. Do rosołu wkroić marchew i pietruszkę gotować 10 minut dodać  przyprawę uniwersalną,curry kurkumę,podsmażone mięso  gotować aż zmięknie mięso Wsypać tortellini jeszcze chwilę pogotować  Do śmietany dolać troszkę wody wymieszać z mąką wlać do zupy  zagotować doprawić pieprzem chili dać posiekaną pietruszkę

W królestwie smaków Beaty
Zupa krem z pomidorów z serem pleśniowym 250

Ostatnio uzbierało mi się trochę rosołu, uznałam więc, że czas go jakoś fajnie wykorzystać. A że jak już Wam kiedyś pisałam uwielbiam zupy kremy, znów padło na krem, tym razem z pomidorów :) Gdy jest sezon polecam wykorzystanie świeżych, poza sezonem lepiej jednak wziąć takie z puszki. Co do sera pleśniowego, używajcie ulubionego - ja na tapetę wzięłam błękitnego lazura i zwykły(...)brie. Składniki: - 2 l rosołu (u mnie pół na pół wołowego i wieprzowego) - puszka pomidorów - opakowanie passaty pomidorowej - 200 g sera pleśniowego - bazylia, oregano - słodka i ostra czerwona papryka - czosnek granulowany - sól, pieprz - opcjonalnie: chleb na grzanki To jedna z fajniejszych do przygotowania zup, bo praktycznie robi się sama :) Na początku podgrzewamy bulion, gdy jest gorący wrzucamy pomidory i dodajemy

Kulinarne zapędy Kokosa
Zupa krem paprykowo-pomidorowy. 146

Składniki: 2 papryki czerwone 2 duże pomidory 1 cebula chili cayenne, sól, pieprz 500 ml rosołu (przepis tutaj) 30 g masła Cebulę, pomidory i papryki kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło i szklimy cebulę. Następnie dodajemy paprykę i mieszając trochę ją podsmażamy. Dodajemy pomidory - przyprawiamy solą i pieprzem, i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie wlewamy rosół, doprawiamy

Moje-pitraszenie
Potrawka z kurczaka z marchewką 230

Szybkie i proste danie na obiad w którym można wykorzystać mięsko z rosołu lub też mięsko z którego gotowaliśmy wywar/bulion na zupę. Ja akurat gotowałam wywar na zupę, dzięki temu z dwóch małych kwałków mięsa mam dwa posiłki dla trzech osób - zupkę i drugie danie. Do mięska dodałam marchewkę pokrojoną w kostkę oraz natkę pietruszki przez co sosik dużo apetyczniej(...)się prezentuje. Potrawkę podałam z kaszą bulgur i ogóreczkiem konserwowym . składniki: 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka 2 marchewki 1 cebula 650 ml rosołu lub wywaru, w którym gotowało się mięso 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki śmietany 18 % lub 12% 3 łyżki maki pszennej Marchewkę i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka lub rondla

Monia miesza i gotuje
Piersi pieczone w panierce jogurtowo – ziołowej z parmezanem 285

zawadiackim uśmiechem na szczerej słowiańskiej giębie wręczam Kryśce podarunek (który drze się i wierzga, jakby go hto przypalał). A Krycha co? A Krycha na to: „A Ciebie co, na rosół ochota najszła, ptactwo do chałupy ściągasz?” Ale zaraz przygląda się, widzi, że bestia w siatce niezwykła. „Hmph… niebieski… na rosół szkoda takiego, ekskluzywny śjakiś… Nu, to może by tak…. Już

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Pierogi z mięsem (szyszki) 184

wiedziałabym, ze w taki sposób również można je skleić. Przede mną jeszcze kilka innych lekcji lepienia pierogów! Dziś lekcja numer jeden - szyszki ;-) Składniki na farsz; 30 dag mięsa z rosołu (drobiowe, wieprzowe... jakie macie) 1 marchewka (warzywa również ugotowane) 1 pietruszka pół małego selera 1 jajko sól, pieprz 1 cebula 1 łyżka suszonej bazylii olej   Ciasto(...)podsmażamy na złoto na oleju. Dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy. (jeśli mamy np., pierś z kurczaka i farsz jest zbyt suchy wtedy dolewamy trochę rosołu do farszu)   Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko a następnie drobnym strumieniem wlewamy wodę, ciągle mieszając. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odkładamy na chwile ,wcześniej zawijając w folie

Radość kipiąca uśmiechem.
Zupa ziemniaczana z grzybami 193

bardzo smaczna. Można o niej też powiedzieć, że to zupa grzybowa z ziemniakami, gdyż smak grzybów jest bardzo wyczuwalny. Kartoflanka z grzybami: Składniki: 5 ziemniaków ok. 1 litr rosołu lub bulionu warzywnego po 150 g. grzybów shimeji białych i brązowych 1 cebula 1 marchew 1 łyżka masła 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego do smaku sól i pieprz młotkowany(...)patelni rozpuszczamy masło, na którym szklimy posiekaną cebulę, dodajemy grzyby i smażymy na silnym ogniu przez jakieś 3-4 minuty. Ziemniaki i marchew przekładamy do garnka i zalewamy rosołem. Gotujemy pod przykryciem aż warzywa zmiękną, dodajemy podsmażone grzyby i gotujemy razem 5 minut. Słodką śmietankę wlewamy do gorącej zupy, mieszamy i wyłączamy źródło ciepła, nie gotujemy. Doprawiamy zupę do smaku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wigilijne spotkanie Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej 133

pojechałam. Spotkanie nasze odbyło się w niewielkiej, niezwykle klimatycznej restauracji INSOMNIA Cafe & Restaurant w Lubinie. Przygotowano nam pięknie nakryty stół. Na "wigilijną kolację" z menu restauracji zamówiłyśmy rosół jerozolimski i aromatyczną herbatę. Rosół nie podbił ani mego serca, ani podniebienia. Cóż, nie każdy lubi to samo. Herbatki za to wypiłam dwie ogromne filiżanki. Pyszna, to mało powiedziana

kolorowotorcikowo
Risotto z drobiem, z perliczką 153

rozmarynu, 200 ml bulionu, sól, pieprz, 200 ml śmietany 18%, 2 żółtka, 100 g tartego parmezanu Pewnie każdy spodziewa się potrawy z ryżu podsmażonego na tłuszczu i ugotowanego na rosole z dodatkami, po ugotowaniu wymieszanego z masłem i parmezanem. Ale to nie takie risotto, to polskie risotto, takie jakie przygotowywano w Polsce, przynajmniej od początku XX wieku. W takiej formie(...)zapiekać w dużej formie, lub w mniejszych, jednoosobowych foremkach. Zamiast perliczki można użyć mięso z kurczaka. Może to być mięso gotowane, resztki pieczonego... ja miałam mięso gotowane, produkt uboczny rosołu z perliczki. talerz

królestwo garów
Jarzynowa sałatka z papryką, kukurydzą i groszkiem 185

które powstają "z niczego". Ja nazywam je recyklingowymi, bo wykorzystuję to, co akurat mam pod ręką, czasem co zalega w lodówce. Dzisiaj kolejna sałatka, przy której wykorzystałam warzywa z rosołu: pietruszkę, marchewkę i seler. Takie warzywa są o niebo lepsze od tych gotowanych w wodzie. O ile jeszcze gotujemy te warzywa w skórkach, to przynajmniej zachowują sporo swojego smaku. Znam(...)dopiero potem gotuję. Wodę, oczywiście, wylewają wraz ze smakiem i wartościami odżywczymi. Takie sałatki są raczej dość mdłe i smaku dodają im majonez i przyprawy.  Lepiej ugotować niedzielny rosół z podwójną ilością warzyw, a potem je wystudzić i skroić. Polecam Wam ten sposób na smaczną sałatkę jarzynową. Składniki: 4 gotowane marchewki  3 gotowane pietruszki średni kawałek gotowanego selera

Codzienna kuchnia niecodzienna