pasty 1 kg marchwi 500g korzenia pietruszki 1 duży seler 1/4 kapusty białej 1 duży por 1 duża cebula 3 gałązki lubczyku 2 gałązki selera 3 ząbki czosnku 700ml rosołu drobiowo-warzywnego Mięso drobiowe z 5 udek 250g soli 15 ziarenek pieprzu 6 liści laurowych 12 ziaren ziela angielskiego 50ml oleju rzepakowego Sposób przygotowania: 1. Warzywa: marchew, pietruszkę, selera(...)odstawiamy na 2 godziny, mieszając w międzyczasie parę razy. 2. Do warzyw dodajemy olej, posiekane ząbki czosnku, obrane mięso z kurczaka oraz przyprawy utarte w moździerzu. Podlewamy rosołem i dusimy pod przykryciem przez 40 minut. Po tym czasie odkrywamy i mieszając co jakiś czas, pozwalamy odparować nadmiarowi płynu. Blenderem miksujemy na gładką pastę i przekładamy np. do słoiczków
Kuchnia w czekoladzieWrzucamy pomidory z puszki razem z sokiem albo sparzone, obrane i grubo posiekane pomidory Lima. Dodajemy sól, ostrą i słodką paprykę, płatki chili i ziołowy pieprz oraz bulion albo rosół. Całość gotujmy 15-20 minut na średnim ogniu, aż pomidory się rozpadną. Sos blendujemy ręcznym blenderem na gładko. W międzyczasie na patelni którą można bez problemu wstawić do piekarnika rozgrzewamy(...)650g pomidorów „Lima”- obranych i pokrojonych 2-3 garście młodego szpinaku 8-10 koktajlowych pomidorków 100g miękkiego, twarogowego sera koziego 2 cebule (ok.200g) 2 ząbki czosnku 1 szklanka domowego rosołu lub bulionu 5 łyżek oliwy 2 pełne łyżeczki słodkiej papryki 1 pełna łyżeczka ostrej papryki 1 pełna łyżeczka płatków chili 1 pełna łyżeczka zielonego ziołowego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli
Karo in the Kitchensię spotka. Druga złota myśl tej książki, to że cokolwiek ugotujemy z miłością, to na pewno będzie smaczne. Właśnie takie bon moty i mądrości ludowe (typu żeby nie robić rosołu w czasie burzy, bo skwaśnieje) są mocną strona tej książki, która graficznie jest bardzo prosta. Większość zdjęć potraw została zrobiona przez autorkę telefonem. Jak sama pisze, Anna Jurksztowicz napisała(...)sekcja z popisowymi przepisami na dania mięsne typu flaczki, polędwiczki i schab z pieca. Idolką Jurksztowicz jest Ochorowicz-Monatowa, autorka ksiązki kucharskiej z lat ‘20, gdzie podaje przepisy typu rosół z 40 kilo mięsa. Przepisy “ IQuchni” są jednak dużo zdrowsze, niż w czasach Monatowej, kiedy większość biesiadników pracowała fizycznie. Anna Jurksztowicz stara się gotować dietetycznie (bez białej mąki, cukru
Ugotowane pozamiatanedelikatna w smaku zupa krem z kurek, jest bardzo sycąca. Możemy ją podać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym, idealnie się sprawdza na przyjęciach rodzinnych. Składniki: 2 litry rosołu drobiowego 600 gram kurek 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki Kawałek pora 100 ml. śmietany 30% 100 gram serka topionego Sól, pieprz 3 łyżki masła Sposób przygotowania: Warzywa obieramy(...)kostkę. Kurki oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W większym rondlu roztapiamy masło dodajemy wszystkie pokrojone warzywa oraz kurki, smażymy na małym ogniu do odparowania wody. Wlewamy rosół, gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw, zupę miksujemy blenderem. Zupę ponownie podgrzewamy, dodajemy serek topiony i śmietanę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
Bajeczna Kuchniamięsa od łopatki 500 g fasolki szparagowej 1 cebula 150 g pieczarek 3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 papryka czerwona 3 pomidory 2 szkl rosołu lub wywaru warzywnego sól pieprz zioła do smaku (oregano, bazylia,majeranek, lubczyk, hyzop, chili, słoda papryka) tłuszcz do smażenia łyżka mąki Mięso kroimy w drobną kostkę , wszystkie warzywa i pieczarki kroimy w kostkę(...)mniejsze kawałki ok 2-3 cm. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, i wrzucamy kolejno, cebulę, czosnek, marchewkę i mięso, teraz smażymy aż mięso odparuje i zacznie się przyrumieniać, podlewamy rosołem i dodajemy paprykę, pokrojone pomidory bez skórki, pieczarki i fasolkę oraz przyprawy i dusimy aż wszystko będzie miękkie, w razie potrzeby podlewamy wodą. Na koniec mąkę rozprowadzamy w wodzie i podprawiamy
Gotowanie jest łatwewłaśnie z nich smaczną zupę. Dodałam do niej resztę warzyw i tak powstała moja kolejna sezonowa zupa jesienna. Tym razem z brukselką Składniki: 1,5 l rosołu ( bulionu z drobiu lub z warzyw ) 300 g brukselki (oczyszczonej) 2 marchewki (oczyszczone, pokrojone w plasterki) 2 łodygi selera naciowego (oczyszczony, pokrojony w plasterki) 3 ziemniaki (obrane, pokrojone(...)oliwę na średnim gazie, włożyłam cebulę, marchewkę i seler. Smażyłam około 10 minut. Wymieszałam i kiedy warzywa lekko się zrumieniły dodałam pomidory i brukselkę. Całość zalałam gorącym rosołem. Na koniec dołożyłam ziemniaki. Zostawiłam na średnim gazie na około 10-15 minut. Przyprawiłam solą i pieprzem. Na wierzchu posypałam posiekaną natkę pietruszki. Rozłam do talerzy. Zupa jest smaczna
Kuchnia u Krysijest w niej zawarte.Polecam. miseczka przebranych , pozbawionych łodyżek szczawiu lub słoiczek gotowego że sklepu 8 dag.masła ( nie margaryny!) 4 śr.wielkości ziemniaki 1 litr esencjonalnego rosołu ( bulion z 2 skrzydełek ) 1/2 szkl.śmietanki ( u mnie mleko 0.5% ) 3 jajka ugotowane na twardo sól ************************************************** Obrane i umyte ziemniaki kroimy w plasterki , zalewamy je gorącą wodą , lekko osoloną(...)robimy, masło i szczaw dajemy osobno do garnka ) i dusimy , cały czas mieszając, przez 5 minut.Zasmazony szczaw dodajemy do ziemniaków i gotujemy razem przez 5 minut.,łączymy z rosołem i zagotowujemy raz jeszcze.Po zdjęciu z ognia dodajemy do zupy spienioną śmietankę lub mleko.R ozlewamy do talerzy i posypujemy startym jajkiem i od razu bardzo gorącą.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwrzucić do makaronu. Danie gotowe. Dzięki makaronom przygotowuje się różne zapiekanki, te mięsne, rybne, warzywne. Podstawą jest dobry makaron. Makarony świetnie komponują się także z zupami. Ugotowany rosół czy pomidorowa bez cienkich makaronowych niteczek smakował by chyba inaczej:) Makaron można przygotować samemu w domu, jak wiele innych smakowitych rzeczy. W moim rodzinnym domu babcia z mamą bardzo często robiły domowy(...)makaron. Jedliśmy go do różnych zup, nie tylko rosołu (a ten podawaliśmy także z młodymi ziemniakami), ale także do grzybowej. Latem jadaliśmy domowy cienki makaron z kruszonym twarogiem i świeżo pokrojonymi sezonowymi truskawkami z dodatkiem słodkiej śmietany. Poniżej przedstawię Wam ciasto bazę, to znaczy że na jej podstawie możecie przyrządzić wiele innych kształtnych makaronów. Możecie do ciasta dodawać suszone pomidory
Zasmakuj KuchniJako wielbicielka maminej kuchni, muszę stwierdzić, że moja mama zaraz po najlepszym rosole świata, robi najlepszy barszcz wigilijny. Ideału rosołu zapewne nigdy nie doścignę, ale barszcz nauczyłam się całkiem nieźle kopiować. Podstawą jest oczywiście dobry, samodzielnie zrobiony zakwas, a druga część sukcesu to wywar z buraków i włoszczyzny, których nie wolno skąpić. Zakwas bezglutenowy nastawiam tydzień wcześniej i robię
Quinoa Raz!Szybka zapiekanka makaronowa z gotowanym kurczakiem. Wykorzystałam kurczaka gotowanego w rosole i makaron, który pozostał z obiadu. Szybka w wykonaniu i jeszcze szybciej zniknęła. Nic dziwnego skoro w domu jest sporo amatorów takich dań. Inne pomysły na zapiekanki znajdziecie tutaj , a uzbierało się ich już bardzo dużo. Składniki 300 g ugotowanego makaronu gotowany kurczak (miałam udka i pierś z rosołu
O kuchni z uczuciempikantną kiełbaską czy słodyczą jajka. Moja wersja jest dość klasyczna i sycąca. To jakby pierwsze i drugie danie w jednym, choć na dwóch talerzach. Zupa dobrze smakuje uwarzona na rosole. W polskich domach króluje on na stołach podczas niedzielnych obiadów. Następnego dnia, zamiast sztampowo tworzyć z rosołu pomidorówkę- czemu nie zaszaleć i nie przerobić go na szczawiową? Jeśli wywar gotuję
Pichceniomaniaaromatyczna-obiad w 25 minut. Składniki: 1 młoda dość spora cukinia 1 młoda marchewka ½ pora ½ cebuli 3 młode ziemniaki 2 łyżki klarowanego masła 1 łyżka oleju Bulion warzywny lub rosół 10 dag serka topionego śmietankowego 100 ml wytrawnego białego wina sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku gałka muszkatołowa do smaku Płatki migdałowe Natka pietruszki do posypania(...)ziemniaki i marchewkę, przesmażam 4-minuty po tym czasie dodaje cebulę, por oraz cukinię, przesmażam kolejne 4 minuty, wlewam białe wino mieszam, czekam aż odparuje. Wtedy zalewam bulionem lub rosołem-tyle aby warzywa były zakryte, gotuję do miękkości. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaję serek topiony gotuję chwilę –do rozpuszczenia. Zupę miksuję blenderem na krem. Płatki
Wanilia i Kardamonczosnku przeciśnięte przez praskę 2 jajka ugotowane na twardo groszek z puszki żelatyna dodana według przepisu na opakowaniu natka pietruszki ocet do podania Z podanych składników ugotować rosół, z tym że po wyjęciu miękkich jarzyn, gotujemy mięso dłużej aż będzie odchodzić od kości. Z mięsa zdejmujemy skórkę, obieramy je od kości i drobno kroimy. Wywar z mięsa(...)przecedzamy przez sitko ( powinno byc jego około 1 i 1/2 litra )doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy zmiażdżony czosnek. Wsypujemy żelatynę do gorącego rosołu i mieszamy aż się rozpuści. Do wywaru wsypujemy całe mięso. Marchewkę i jajka kroimy w plastry. Na dno foremek ( małe szklanki lub kubeczki plastikowe )układamy po plasterku marchewki, jajka i porcji groszku. Wlewamy po małej
Kulinarne Fantazje Mariolikapusta (lub 3/4 dużej) 300-400 g świeżych, leśnych grzybów (u mnie borowiki) 1 duża cebula olej 3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy około 1 i 1/2 szklanki rosołu 150-200 g śmietany 30 % 1 łyżka mąki sól pieprz pęczek koperku Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Grzyby czyścimy i kroimy w średniej wielkości kawałki(...)garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę wymieszaną z grzybami. Kapustę siekamy, wrzucamy do cebuli, dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, rosół. Całość mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. W części śmietany rozprowadzamy mąkę i wlewamy do miękkiej kapusty, dolewamy resztę śmietany, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dorzucamy posiekany koperek i dokładnie mieszamy. Gotowe
Rozpustne gotowaniebotwinki na zimno :) Dzisiaj mamy dla Was przepis na ekspresowy chłodnik, który uda się każdemu! Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 10 minut plus chłodzenie Składniki: 0,5 litra rosołu lub wywaru z warzyw 1 pęczek botwinki* 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka octu winnego 250ml jogurtu naturalnego 250ml kefiru Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Do podania: ugotowane(...)twardo jajka, koperek *Jeśli pęczek botwinki jest spory z dużymi buraczkami można zwiększyć ilość rosołu lub nie dodawać wszystkich liści z buraczków Botwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą woda. Następnie buraczki obieramy i kroimy w drobną kostkę, liście siekamy na kawałki. W garnku podgrzewamy wywar, kiedy zacznie wrzeć dorzucamy same buraki. Gotujemy na małym ogniu kilka minut. Następnie dorzucamy liście
Kolizje Smaków