rosół - 7627 przepisów (strona:190/509)

Rosół domowy 119

Rosół - przyjęło się, że to zupa na niedzielę. Ale przecież nie musi to być nudne! U nas rosół jest nie tylko z makaronem nitki, ale też lubimy z makaronem w kształcie kokardek. A wy jak robicie? Tradycyjnie, czy urozmaicacie ? :) #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam Składniki: 2 skrzydełko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka korzeń 2 natki pietruszki, kawa kawałek

Gotuj z Mąką
Ravioli z borowikami i aromatycznym sosem grzybowym 176

borowików (podgrzybki, prawdziwki itp.) 2 cebule 1 średnia marchew nieduży korzeń pietruszki oliwa z oliwek ząbek czosnku 150 ml czerwonego pół wytrawnego lub wytrawnego wina 100 ml rosołu pieprz i sól liść laurowy. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekaną cebulę, posolić i podsmażyć przez 5 minut. Dolać wino(...)rosół, dołożyć grzyby, startą marchew i pietruszkę, liść laurowy oraz pieprz i gotować na małej mocy palnika przez 30 minut, by masa odparowała i zgęstniała. Całość powinna mieć mocny, zdecydowany smak. W razie potrzeby doprawić odrobiną pieprzu. Odstawić, by farsz przestygł.  Sos: kilka świeżych kapeluszy borowików (można dać suszone) sól i pieprz płaska łyżka mąki pszennej + woda potrzebna

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zupa z pieczonej dyni 134

pieczonej dyni Składniki na 4 porcje: dynia o wadze około 1-1,2 kg (najlepiej piżmowa, ale może być zwyczajna) żółta słodka papryka 1 marchew 2 szklanki dobrego, esencjonalnego rosołu (to jest ważne, warto zostawić sobie z dnia poprzedniego, czy mrozić) sól i pieprz ziołowy 2 łyżki masła 1 biała cebula jogurt i prażone orzechy lub słonecznik do przybrania. Wykonanie(...)skórki. Miąższ z dyni oddzielić od skóry. Warzywa podzielić na mniejsze kawałki. W rondlu rozpuścić masło i zeszklić na nim posiekaną drobno cebulkę. Dodać dynię, marchew, paprykę, dolać rosół i razem zagotować. Zblendować na jednolity krem. Zupa powinna być gęsta.  Doprawić do smaku solą i pieprzem i chwilkę jeszcze pogotować, by smaki się przegryzły.  Podawać gorącą z odrobioną

Poezja Smaków - blog kulinarny
Rozgrzewająca, Japońska zupa Ramen 133

Ramen – japoński rosół z warzywami i makaronem, mięsem lub owocami morza zależności od receptury. Ramen do Japonii przywędrował z Chin Różni różni się od tradycyjnych japońskich zup tym, że zawiera mięso. Typowo Japońskie zupy zawierają głównie ryby i warzywa. Japońskie słowo „ramen” pochodzi od chińskiego „lāmiàn” oznaczającego rodzaj chińskiego, pszennego makaronu. To właśnie makaron stanowi głowny składnik tej zupy. Ramen(...)sformalizowanego przepisu. Każdy kucharz przyrządza ją według własnej receptury. Istnieje kilka odmian tej popularnej zupy. Mojej wersji najbliżej do shio-ramen. Podstawą jest lekki, odtłuszczony rosół przyrządzany na bazie kurzego mięsa. Do zupy użyłam kapusty pekińskiej, pędów bambusa, pora i grzyby mun. Do przygotowania zupy Ramen użyłam: 1/2 opakowania makaronu spaghetti Lubella 1/2 kapusty pekińskiej paseczki pędów bambusa około pół

Kasia i jej kobiecy świat
Rosół z ciecierzycą i makaronem 147

Kiedyś zawsze uważałam, że rosół to nie zupa, a bezwartościowy roztwór wody z tłuszczem. Jakiś czas temu naszła mnie taka ochota na talerz gorącego rosołu, że męczyłam się kilka dni. W końcu postanowiłam, że ugotuję, ale odrobinę go urozmaicę. Dodatek ciecierzycy był strzałem w dziesiątkę. Nie dość, że zupę robi się bardzo szybko, to jeszcze ma lepszy smak i jest

Zielona Kuchnia
Krem z pomaranczowych warzyw 147

teraz delikatny, ale równie dobry krem :) SKŁADNIKI: 500 g dyni najlepiej Hokkaido 2 bataty 2 ziemniaki 1 marchewka 1 mała cebulka 2 łyżki masła najlepiej klarowanego 2 l rosołu  1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej pieprz sól Ziemniaków i batatów powinno być po równo. W sumie powinny ważyć tyle(...)jest ono klarowane, nada fajnego aromatu i na pewno się nie spali. Jeśli nie mamy klarowanego dobrze jest do masła dolać odrobinę oleju, aby podnieść temperaturę dymienia. Bulion lub rosół wraz z mlekiem podgrzewamy w garnku, w którym będziemy robić zupę.  Na patelnię wrzucamy marchew, bataty i ziemniaki i smażymy przez 2 - 3 min. Dodajemy cebulę i doprowadzamy

Kuchnia od dwojga
kotleciki "po rosołowe" z sosem pomidorowym... 193

szklanka, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, sos pomidorowy - w opisie zamiast pomidorów można użyć litr soku pomidorowego = ugotowane, wystudzone podudzia z rosołu drobno pokroić w kostkę w misce wymieszać z makaronem nitki ugotowanym, natką pietruszki, jajkiem, kucharkiem, papryką, tartą bułką na zwartą masę, można podlać ciut rosołem jeśli za sucha będzie

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa krem z kurek 349

także: Boeuf strogonow To nie jest tradycyjna wersja słynnej zupy, ale jej szybka i... Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym Zupa dyniowa to prawdziwa kulinarna rozkosz. Krem ma piękny ... Tajski rosół z kurczakiem Choć uwielbiam nasz polski rosół - gdy zostanie mi jego duża... Pierogi z kurkami i ricottą Pierogi z kurkami z przepisu mamy zmodyfikowałam z przymusu.... Post Zupa krem

Poezja smaku
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, kapustą serem i jajkami. 190

ugotowanego makaronu kokardki np: Primo Gusto 2 upieczone pałki i podudzie z kurczaka  4 jajka około 1 szklanki posiekanej słodkiej kapusty 2 cebule 2 marchewki np: z rosołu 1 łyżka masła  6 plastrów żółtego sera 1 opakowanie serka śmietankowego w okrągłych plasterkach Capreze  sól pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 duży ząbek czosnku(...)kroimy w kostkę, kurczaka obieramy z kości i również kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę, pokrojoną kapustę i chwilę podsmażamy, następnie dodajemy kurczaka, marchewkę z rosołu pokrojoną w plasterki, oprószamy wszystko solą, pieprzem,bazylią, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szczyptą chili, wszystko podsmażamy co jakiś czas mieszając. Do ugotowanego makaronu dodajemy wszystko z patelni, następnie dodajemy

Sama słodycz i szczypta chili
Neapolitanka 123

pyszna zupa serowa :) 1,5 l rosołu z drobiu lub wołowiny 200 g śmietany 18 % 80 g utartego pikantnego żółtego sera łyżka masła łyżka mąki 2 żółtka szczypta soli i pieprzu natka pietruszki W garnku, w którym chcemy przygotować zupę smażymy przez chwilkę mąkę na maśle cały czas mieszając. Dodajemy 4 czubate łyżki startego żółtego sera (startego na najmniejszych oczkach(...)stanie się jednolita. Zasmażkę rozprowadzamy śmietaną, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Żółtka roztrzepujemy z 2 łyżkami przegotowanej chłodnej wody, dodajemy do zasmażki energicznie mieszając. Następnie bardzo powoli wlewamy gorący rosół cały czas mieszając do całkowitego połączenia składników. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy posypaną startym serem i natką pietruszki, z dodatkiem cienkiego makaronu

Krokusowy Dom
Farfalle z warzywami i kiełbasą czosnkową pod mozzarellą 177

oliwek extra virgin brokuł cukinia baby kilka ząbków czosnku sól i pieprz do smaku kiełbasa czosnkowa  Hańderek papryka czerwona papryka żółta cebula czerwona pomidory malinowe około szklanki rosołu z indyka mozzarella w plastrach 250 g Przygotuj maszynkę do mielenia mięsa. Kiełbasę obierz ze skórki- u mnie porządna laska kiełbasy. Zmiel na grubych oczkach. To samo poczyń z cebulą, paprykami(...)farfalle i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.  Rozgrzewamy piekarnik -góra dół -do temperatury około 160 stopni. Na dużej patelni podsmażamy masę paprykowo-pomidorową z kiełbasą.Podlewamy rosołem z indyka. Dosmaczamy pieprzem i solą. Gotujemy makaron i odcedzony wrzucamy na patelnię, mieszamy .Następnie dokładamy cukinię. Dno prostokątnej dużej blachy smarujemy opcjonalnie olejem kokosowym. Wykładamy najpierw brokuły ze śliwką

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa krem ze świeżych pomidorów 76

Pomału wracam w łaski zup. A korzystając z sezonowych pomidorów powstał smakowity krem. Składniki -1 kg dojrzałych pomidorów -1 duża cebula -4 ząbki czosnku -kostka rosołu drobiowego -sól, pieprz, słodka papryka -natka pietruszki -2-3 dag masła osełkowego Przygotowanie Dokładnie umyć pomidory i pokroić na mniejsze kawałki (jeśli mają bardzo grubą skórkę, można wcześniej lekko je sparzyć i obrać). Obrać(...)cebulę i czosnek i pokroić w kostkę. W garnku podgrzać oliwę, włożyć warzywa. Dodać masło i przyprawy. Rosół drobiowy rozpuścić w wodzie i dodać do garnka. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż wyparuje większość płynów. Delikatnie zmiksować blenderem. Na talerzu ozdobić natką pietruszki. Smacznego

Zielona Kuchnia
Makaron domowy. Stary, sprawdzony przepis 463

sami robicie w domu? Przyznam się, że często kupuję gotowy, jeśli do potrawy mam użyć kokardki, penne, rogatoni, czy muszelki... Ale, jeśli mam zrobić na obiad np. łazanki albo rosół z makaronem to robię sama na świeżo, albo korzystam właśnie ze zrobionego wcześniej i ususzonego... Składniki: 200 g mąki pszennej 2 średnie jajka 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: Mąkę(...)będzie się wówczas kleić i da się łatwiej kroić. Ciasto zwinęłam w rulon szerokości około 5 cm, a następnie kroiłam na cieniutkie „nitki”. Taki makaron jest doskonały do rosołu Można kroić w szersze paseczki tworząc „wstążki” jeśli będziemy podawać go np. do sosów Pokrojony makaron roztrzepałam palcami, żeby oddzielić poszczególne paseczki, wstążki i zostawiłam na do dalszego wyschnięcia. Gotowy, wysuszony

Kuchnia u Krysi
Jesienny kurczak 95

króluje, bo właśnie suszymy nasze zbiory. Składniki 10 pałek z kurczaka 100 g masła 100 g wędzonego parzonego boczku 200 g świeżych grzybów 20 g mąki 500 ml rosołu drobiowego 3 kapelusze suszonych grzybów 10-15 szt marynowanych cebulek perłowych 2-3 marchewki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 główka czosnku mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz(...)dodajemy połowę mięsa, obsmażamy na rumiano, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dokładamy masło (1/4 porcji), drugą część mięsa, również obsmażamy i przekładamy do naczynia. Patelnię „opłukujemy” częścią rosołu, zlewamy do naczynia z mięsem. Grzyby kroimy na większe części, smażymy na ¼ porcji masła, nie mieszamy, przekładamy do kurczaka. Na patelnię wrzucamy ostatni kawałek masła, dodajemy mąkę, podsmażamy na złoto. Cienkim strumieniem wlewamy

R'n'G Kitchen
Kotlety z mięsa gotowanego 146

Kotlety z mięsa gotowanego to mój kolejny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Z dodatkiem kiszonego ogórka są wilgotne w środku i bardzo smaczne. Może i Wy skusicie się na kotlety mielone w trochę innej odsłonie. Można podawać ze swoim ulubionym sosem. Ja podałam z ketchupem, ziemniakami i sałatką z pomidorów. Prawda, że pyszny obiad? Składniki: 2 gotowane udka(...)ogórków kiszonych 1 duża cebula 1 żabek czosnku 1 jajko sól pieprz słodka papryka 2 łyżki posiekanego koperku olej do smażenia bułka tarta do panierowania Ugotowane mięso (dałam z rosołu) oddzielić od kości. Skręcić przez maszynkę, a następnie skręcić cebulę. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wlać do mięsa wraz z powstałym sokiem podczas tarcia (nie wyciskać) Czosnek

O kuchni z uczuciem