rosół - 7682 przepisów (strona:183/513)

Sałatka jarzynowa-porosołowa 299

Sałatkę jarzynową bardzo często przygotowuję z warzyw które wcześniej się gotowały w rosole. Moim zdaniem sałatka jest bardziej aromatyczna i ma fajny smak, dużo lepiej mi smakuje niż tradycyjna. Składniki: 2-3 marchewki ugotowane 1 pietruszka ugotowana Kawałek selera ugotowanego 2 ziemniaki ugotowane 1 jajko ugotowane na twardo Kawałek pora 2 ogórki kiszone 1 jabłko Mała puszka groszku Bonduelle Mała(...)puszka kukurydzy Bonduelle 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Sól, pieprz Sposób przygotowania: Ostudzone warzywa które się wcześniej gotowały w rosole, ziemniaki, jajko, ogórki kiszone oraz obrane ze skóry jabłko pokroić w drobna kostkę. Pora pokroić w cienkie paski. Pokrojone warzywa przekładamy do miski, dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz groszek, majonez, musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz

Bajeczna Kuchnia
Jajka w galarecie z warzywami 272

parze 2 marchewki, obrane, pokrojone w plastry i ugotowane na parze puszka groszku konserwowego puszka kukurydzy konserwowej pół czerwonej papryki pokrojonej w drobną kosteczkę opakowanie żelatyny spożywczej 1 l rosołu warzywnego Przygotowanie: Groszek oraz kukurydzę odsączamy z płynu. Na dnie foremki układamy plasterki ugotowanej marchewki, następnie wsypujemy kukurydzę, groszek i układamy jajka. Po bokach układamy różyczki brokuła oraz posypujemy pokrojona(...)kosteczkę papryką. Do ciepłego rosołu wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy aby się rozpuściła. Tak przygotowany płyn wlewamy do formy z reszta składników. Studzimy i wkładamy do lodówki na przynajmniej całą noc. Smacznego

Życie ze smakiem
Pasztet z kaczki z pistacjami 184

musztarda, ogórki, albo chrzan. Wszystko będzie pasowało:) Po upieczeniu pasztetu zostanie Wam korpus z kaczki. Ja go najpierw podpiekłam w piekarniku ( ok 20 minut) a następnie ugotowałam na nim rosół z dodatkiem podpalonej cebuli, marchewki, imbiru i gwiazdki anyżu. Po odcedzeniu doprawiłam sokiem z cytryny i sosem sojowym – do tego makaron sojowy, papryczka chilli i kolendra i pyszny orientalny(...)rosół z kaczki gotowy. Pasztet z kaczki z pistacjami   Drukuj Prep time 30 min Cook time 2 godzin Total time 2 godzin 30 min   Pasztet z kaczki na sposób francuski. Z dodatkiem mięsa mielonego, wątróbki i pistacji. Author: Cooking for Emily Ingredients 1 kaczka (ok 1,5 kg wagi) 250 g mielonej wieprzowiny 350 g wątróbki kurzej

Cooking for Emily
Zajączki – wielkanocne paszteciki z mięsem 540

masła szczypta soli 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suchych drożdży 100 ml ciepłego mleka 1 jajko   Składniki na farsz: 250g mięsa np. kurczaka (użyłam mięso z rosołu) 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa   Dodatkowo: 1 żółtko 2 łyżki mleka suszone śliwki lub żurawina     *** Mąkę rozcieramy z miękkim masłem. Suche drożdże mieszamy(...)powinno być miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę *** *** Mięso gotujemy w wodzie do miękkości (możemy tutaj użyć mięsa z rosołu z także mięsa pieczeniowego). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ugotowane mięso oraz podsmażoną cebulę i przeciśnięty czosnek mielimy lub blendujemy na gładką masę (można też bardzo drobno

Blog z Apetytem
Gulasz drobiowy a’la puszkin 136

Składniki 500 g żołądków drobiowych z kurczaka 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 puszki ciecierzycy 1 mała puszka groszku konserwowego 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 łyżka mąki rosół drobiowy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżka lubczyku sól, pieprz Przygotowanie Żołądki drobiowe oczyszczamy, kroimy w paski. Cieciorkę, groszek i kukurydzę osączamy z zalewy(...)siekamy i lekko szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone mięso, smażymy przez kwadrans, często mieszamy, oprószamy solą i pieprzem, mieszamy. Dodajemy mąkę, dokładnie łączymy z mięsem. Dodajemy zalewy, uzupełniamy rosołem do stanu 1,2- 1,5 litra . Dusimy pod przykryciem przez dwa kwadransy na średnim ogniu, później redukujemy płomień do najmniejszego i dusimy kolejne 30 minut. Często mieszamy

R'n'G Kitchen
PASZTET DROBIOWY W BOCZKU 200

pieprz Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki,cebulę,  wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.   Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy

Z Majeczką w kuchni
PASZTET DROBIOWY Z WARZYWAMI 433

pieprz Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki,cebulę,  wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.   Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa ugotowane. Gotową masę doprawiamy do smaku solą

Z Majeczką w kuchni
Włoska zupa pomidorowa z pomidorów z puszki 597

nadaje się i dla niepijących, i dla dzieci – alkohol całkowicie się z niej wygotuje. Doprowadzamy wszystko do wrzenia, gotujemy same pomidory z warzywami przez 5-7 minut , następnie wlewamy rosół. Kiedy zupa znowu się zagotuje, dodajemy sos Worcester i próbujemy – dodajemy do smaku soli, cukru i ostrego sosu chili – zamiast pieprzu. Gotujemy wszystko razem na małym ogniu przez(...)twarogowego, plus 1 małe jajko do łączenia płatów ciasta przed wycięciem z niego pierożków.   . SKŁADNIKI proporcje na 4 porcje zupy 1 puszka pomidorów w pasacie pomidorowej (400g) 800ml rosołu drobiowego albo jarzynowego 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki sosu Worcester 50ml wódki 2 duże ząbki czosnku 30g cebuli 100g marchwi 150g selera naciowego 150g papryki czerwonej sos Tabasco

Karo in the Kitchen
Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym 136

połączenie pomidorów z delikatnym smakiem mleka kokosowego. Składniki 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego por biała część 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów krojonych 1,2 l rosołu drobiowego 1 szklanka mleka kokosowego 100 g ryżu jaśminowego cynamon mielony sól, pieprz Przygotowanie Warzywa kroimy tak,  jak lubimy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy pomidory wraz z zalewą, dusimy(...)kilka minut i zalewamy gorącym rosołem, wlewamy mleko kokosowe. Gotujemy 15 min, po czym dodajemy ryż, gotujemy do jego miękkości. Zupę doprawiamy cynamonem, solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Sałatka jarzynowa 193

zielonego groszku – 4 łyżki majonezu – 2 łyżeczki musztardy sarepskiej – pieprz, sól – liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie : Do przygotowania sałatki możesz użyć warzyw ugotowanych wcześniej w rosole, zajrzyj do mojego przepisu na rosół domowy . Jeśli gotujesz warzywa specjalnie do sałatki, zrób następujące czynności: marchewki, pietruszki i seler obierz, włóż do garnka wraz z przyprawami: listkiem laurowym, zielem

nietylkopasta.pl
Kotlety schabowe marynowane w sosie czosnkowym 150

Pamiętamy czasy, kiedy to schabowy gościł w naszych domach, tak jak rosół, co niedzielę. W poniedziałek wiadomo, pomidorówka. Nomen omen, rosół właśnie dzisiaj mamy, a jutro potrawka z kurczaka. Dzisiaj proponujemy Wam schabowe w troszkę innym wydaniu. Marynowane w sosie czosnkowym. W zasadzie sos można zrobić samemu, my użyliśmy gotowca, bo mieliśmy pod ręką. Kotlety wyszły nieziemsko soczyste i aromatyczne

R'n'G Kitchen
Gołąbki z piekarnika z sosem grzybowym. 185

ulubionej wędliny w kawałku ( może być mielonka) 2 cebule sól i pieprz do smaku ( polecam  Skworcu) 3 łyżki oleju 1 średnia główka białej kapusty 4 szklanki rosołu Sos grzybowy; 1 garść grzybów leśnych (suszonych) 1 marchewka 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku ( najlepiej  Skworcu) 1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie; Z kapusty wycinamy głąb, zdejmujemy(...)zawijamy. Układamy w naczyniu. Na dno naczynia możemy położyć małe liście lub porozrywane które już nam się nie przydadzą. Liście uchronią gołąbki przed ewentualnym przypaleniem.  Gołąbki zalewamy rosołem, przykrywamy szczelnie folią aluminiową i pieczemy w piekarniku około 90 min. Kilka minut przed końcem zdejmujemy folię z wierzchu. Pieczemy w 180C.  Sos grzybowy; Grzyby myjemy i moczymy, najlepiej przez

Radość kipiąca uśmiechem.
Super prosta iracka zupa z soczewicy 184

samo-gotująca się”. I rzeczywiście dużo pracy przy niej nie ma, wystarczy wsypać soczewicę do garnka :-). W standardowej wersji zupa składa się tylko z soczewicy gotowanej w rosole, ale nam spodobała się bardziej rozbudowana wersja z dodatkiem pysznych wołowych (mogą być jagnięce) pulpecików, pieczonych w piecu. Łagodna potrawa zyskuje dzięki temu charakter i staje się jeszcze bardziej pożywna. Przepis(...)ziela angielskiego (utrzyj w moździerzu 5-6 ziarenek) Szklanka bułki tartej ze świeżego pieczywa (zmiksowane 2 kromki chleba) 1/2 pęczka pietruszki, drobno posiekanej 2 łyżeczki soli Zupa: 6 szklanek rosołu drobiowego 2 marchewki posiekane w talarki 400 g czerwonej soczewicy Zmiażdżony i roztarty ząbek czosnku 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka oleju Sok z połowy limonki lub cytryny

Niedzielny kucharz
PASZTET DOMOWY Z KACZKI Z ŻURAWINĄ - kremowy i aromatyczny 208

pewna. Tak kremowego i aromatycznego pasztetu jeszcze nie jadłam! Szkoda, że internet nie przenosi zapachów ;) Dziś można zapomnieć o diecie. Delikatny, wykwintny pasztet z kaczki i warzyw gotowanych w rosole.  Niedługo święta, niektórzy z nas zastanawiają się już pewnie, co zagości na Wielkanocnym stole. Zaskoczcie najbliższych ciekawym smakiem i przygotujcie pieczony pasztet z kaczki z żurawiną. U mnie zagości(...)wolnym ogniu pod przykryciem. Krok 4. Oczyszczoną z błon wątróbkę kroimy, dodajemy do mięsa, wlewamy wino i gotujemy jeszcze 30 minut. Krok 5. Kacze udka oraz wątróbkę wyjmujemy z rosołu - gdy ostygnie mielimy 3 razy (wcześniej oddzielamy mięso od kości) W tym czasie przecedzamy wywar mocno odciskając warzywa i  odparowujemy na dużym ogniu do około 250ml.  Bułkę tartą

Moja Książka Kucharska
Potrawka z sarniny 166

czeronego wina 1 cebula marchewka pietruszka seler 2 liście laurowe 20 ziaren pieprzu 750 g udźca sarny marynata jarzlarety ynowa 150 g masła 30 g masła 250 ml rosołu 100 g galaretki porzeczkowej Przygotowanie Marynata z jarzynami : Wycisnąłem sok z cytryny, dodałem wodę, wino i pokrojone w cienkie talarki jarzyny i korzenie. Zagotowałem, polałem mięso. Marynowałem 2 dni. Mięso osączyłem(...)marynaty, posoliłem, przełożyłem na rozgrzane masło, dodałem jarzyny z marynaty, dusiłem pod przykryciem, aż mięso zmiękło i zrumieniło się. Wyjąłem. Do powstałego sosu dodałem mąkę, zasmażyłem, rozprowadziłem rosołem, przetarłem przez sito, zagotowałem, dodałem galaretkę porzeczkową, doprawiłem. Sarninę pokroiłem na równe kawałki, włożyłem do sosu, zagotowałem. Wyłożyłem na półmisek, dodałem sos porzeczkowy

R'n'G Kitchen