Pudliszki jest wyraziste w smaku i doskonale skomponowane, potrawa jest sycąca i doskonale sprawdzi się zamiast dwudaniowego obiadu. Risotto robię często gdy zostaje mi niedzielny rosół , tym sposobem nic się u mnie nie marnuje . Jedno z dań które domownicy jedzą z wielkim apetytem i zawsze są zadowoleni. Powinno to być coś co pobudza zmysły(...)Następnie oddać pokrojoną w kostkę paprykę i umyte i pokrojone na kawałki zielone szparagi. Wywar warzywny lub drobiowy, znakomicie w tej potrawie sprawdzi się też rosół, doprowadzić do wrzenia, wlewać stopniowo, partiami po jednej chochli wywar, każda następną chochlę wlewać jak wchłonie ryż. W trakcie gotowania dodać pokrojone pomidory i cukinię, całość gotować często mieszając
Wanilia i Kardamonmięsa (ja użyłam resztek z obiadu – gotowanej piersi z kaczki, piersi z kurczaka oraz mięso z indyka) 200 g pieczarek 6 jaj ugotowanych na twardo 4 średnie cebule szklanka rosołu (najlepiej drobiowy) 2 łyżki bułki tartej ząbek czosnku sól, pieprz Farsz: Mięso ugotuj (lub wykorzystaj mięso już ugotowane), a następnie zmiel. Cebulę w drobną kostkę. Pieczarki zetrzyj na tarce(...)drobnych oczkach. Całość podduś na niewielkiej ilości oleju. Gdy cebulka ładnie się zeszkli dodaj posiekane jaja i mięso, całość podlej rosołem, dzięki czemu farsz nie będzie suchy. Całość wymieszaj, po czym dodaj resztę składników: bułkę tartą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem, duś do miękkości. Ciasto: Z podanych składników wyrób ciasto. Powinno być elastyczne. Następnie
365 dni dookoła kuchnifalse false false PL X-NONE X-NONE Mama obdarowała mnie większą ilością pora i aby się nie zmarnował, część pokroiłam na porcje do warzywnych zup czy rosołu, surówek a z części ugotowałam zupę porową. Ale nie taką zwyczajną ale taką z charakterem, pastą curry i mleczkiem kokosowym. Smakowała bardzo dobrze Składniki : 4 sztuki białej części pora(...)zielonej pasty curry 2 łyżki masła klarowanego Pęczek szczypiorku Biały pieprz, sól do smaku Dodatkowo na bulion: 1 podwójny filet z kurczaka z kością i skórą Włoszczyzna jak do rosołu Kilka kulek ziela angielskiego i liści laurowych Sól, pieprz Przygotowanie: Wcześniej ugotować bulion około 2 litry. Por przeciąć wzdłuż i dokładnie wypłukać. Najczęściej w jego wnętrzu znajduje się dużo piasku
W garach u GosiPotrawy na Wielkanoc - pasztet pieczony. Domowy pasztet wieprzowy. Przepis na pasztet pieczony na święta. Doskonały, kremowy pasztet z suszonymi śliwkami, grzybami, wątróbką, mięsem wieprzowym i warzywami gotowanymi w rosole. Wykwintny, idealny na świąteczny stół pieczony pasztet. Ulubione zioła i przyprawy sprawią, że pasztet będzie jeszcze lepszy i niepowtarzalny. Jak zrobić domowy pasztet wieprzowy - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie tutaj(...)kremowego i aromatycznego pasztetu jeszcze nie jadłam! Szkoda, że internet nie przenosi zapachów ;) Dziś można zapomnieć o diecie. Delikatny, wykwintny pasztet drobiowy z kaczki i warzyw gotowanych w rosole. Niedługo święta, niektórzy z nas zastanawiają się już pewnie, co zagości na Wielkanocnym stole. Zaskoczcie najbliższych ciekawym smakiem i przygotujcie pieczony pasztet z kaczki z żurawiną. U mnie zagości
Moja Książka Kucharskazetrzeć na tarce do jarzyn z dużymi oczkami buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn z dużymi oczkami ziemniaki obrać , umyć i pokroić w równą kostkę rosół, jeżeli jest, przecedzić jeżeli używa się świeżych pomidorów, należy je udusić w osobnym naczyniu i przetrzeć przez sito Krok 2. Zagotować rosół lub wodę w garnku (jeśli woda to dodać
Moja Książka KucharskaZnalazłam jeszcze jeden sposób na zagospodarowanie mięsa z rosołu:) Może komuś przypadnie do smaku. Składniki : ok. 20 dag zmielonej słoniny ok. 20 dag ugotowanego mięsa z rosołu 5 ząbków czosnku płaska łyżeczka mielonej, wędzonej papryki sól Przygotowanie: Słoninę i mięso zmielić Słoninę przesmażyć, dodając pod koniec smażenia pokrojony czosnek Gdy słonina jest prawie rumiana dodać mięso, wymieszać i chwilę
Proste Potrawyłyżką cedzakową na talerz, wystudzić. Włoszczyznę rozsypać na dno naczynia żaroodpornego. Indyka pokroić w kostkę i również rozłożyć w naczyniu żaroodpornym na włoszczyźnie. Wywar z indyka przecedzić. W gorącym rosole rozpuścić żelatynę. Wlać do naczynia żaroodpornego na włoszczyznę i indyka. Posypać posiekaną natką pietruszki. Wystudzić. Chłodzić w lodówce do stężenia. Smacznego!!! Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis Galaretka(...)łyżką cedzakową na talerz, wystudzić. Włoszczyznę rozsypać na dno naczynia żaroodpornego. Indyka pokroić w kostkę i również rozłożyć w naczyniu żaroodpornym na włoszczyźnie. Wywar z indyka przecedzić. W gorącym rosole rozpuścić żelatynę. Wlać do naczynia żaroodpornego na włoszczyznę i indyka. Posypać posiekaną natką pietruszki. Wystudzić. Chłodzić w lodówce do stężenia. Smacznego
Przepisy Babcisuszonych pomidorów ) Wykonanie : Mięso z włoszczyzną, zielem angielskim, pieprzem ziarnistym i solą ugotować do miękkości. Cebulę przesmażyć z oczyszczoną wątróbką na oleju. Czosnek obrać, a bułkę namoczyć w rosole z gotowania mięsa. Całość zmielić, dodać posiekane suszone pomidory, koncentrat i suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim. Przyprawić solą i pieprzem. Na tym etapie smakujemy i ewentualnie dosmaczamy. Dodajemy jajka i mieszamy(...)Jeżeli chcemy mieć pasztet bardziej smarowny to dolewamy trochę rosołu. Masę przekładamy do wysmarowanych olejem foremek i pieczemy do lekkiego zrumienienia wierzchu
Przepisy MikołajaLetnie danie i jak w takim przypadku powinno być i jest, również szybkie. Składniki : - filet z indyka ( około 300 g ), - 1 średnia cukinia, - 2 - 3 marchewki, - około szklanki rosołu lub wody, - cebula, - ząbek czosnku, - łyżeczka kminku, - łyżka koncentratu, - sól, pieprz, - 2 łyżki oleju. Wykonanie : Mięso pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem i przesmażyć na oleju, dodać posiekaną cebulę(...)przeciśnięty czosnek oraz pokrojone w plasterki marchewki. Chwilę poddusić, dołożyć koncentrat i kminek. Dolać wody lub rosołu, a pod koniec pokrojoną w plasterki cukinię. Całość zagotować i ewentualnie doprawić. Można zjadać jako samodzielne danie lub w towarzystwie makaronu czy ryżu
Przepisy MikołajaSkładniki: 1,5 szklanki ryżu 4-5 udek (piersi, podudzi) z kurczaka przyprawa do kurczaka 700 ml bulionu ( rosołu , wody z przyprawami ) warzywa (może być mrożonka np. chińska u mnie zazwyczaj marchewka, cukinia, cebula, czosnek i pomidory w puszce) 4 łyżki oleju 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mięso myjemy, przyprawiamy i odstawiamy na bok. Jeśli używamy świeże warzywa(...)myjemy, obieramy i kroimy w dowolny kształt. 2. Na dnie naczynia wykładamy ryż, który zalewamy rosołem i mieszamy. Na ryż wykładamy przyprawionego kurczaka i warzywa, które przyprawiamy solą i pieprzem i polewamy olejem. 3. Pieczemy przez ponad godzinę (jeśli pod przykryciem) czy też prawie 2 godziny bez przykrycia - zależy od wielkości udek jeśli używamy piersi z kurczaka im godzina wystarczy
Na moim talerzuCzas Przygotowania : 15 min Czas Gotowania : 6 min Gotowe w : 21 min Liczba porcji : 6 Każdy rosół to wyzwanie ale podobno zrobienie makaronu sprawia wielu osobom kłopot, dlatego dziś szybki poradnik jak wykonać go samodzielnie. Jeśli raz zrobcie go sami, zapewniam Was, że nie będziecie już chcieli korzystać z tych sklepowych . Składniki 40 dkg mąki (typ 450) Łyżeczka soli(...)gotujemy od momentu wypłynięcia około 3 min, mieszając od czasu do czasu (długość gotowania zależy od grubości makaronu). Odcedzamy na durszlaku i przelewamy zimną wodą. Gotowy makaron podajemy z rosołem lub zupą pomidorową. Ten sam przepis na makaron wykorzystuje również w lazanii lub zacierkach. Po więcej odjazdowych przepisów zapraszam na uDolores.pl . Życzę smacznego! Artykuł Przepis na makaron swojski pochodzi
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyPasztet z warzyw i wołowiny wyłowionych z bulionu to jeden z lepszych sposobów na wykorzystanie wszystkich składników rosołu wołowego. Przepis jest niezwykle prosty. Pasztet wychodzi super pyszny! Polecam. - pyszny pasztet z warzyw i mięsa z rosołu - na kanapki lub jako farsz do pierogów lub naleśników - bardzo zdrowy i ekonomiczny sposób na resztki z bulionu
AniaGotuje.plzupy. Moje dzieci również chętnie je jedzą ;-) Składniki: 200 g suchego grochu - u mnie połówki 1 cebula 1 długa laska kiełbasy 4-5 ziemniaków 1 marchewka 2 litry bulionu / rosołu / wody sól, pieprz majeranek kminek siekana natka pietruszki liść laurowy ziele angielskie Sposób przygotowania: 1. Dzień wcześniej groch wypłukać pod bieżącą wodą, następnie przełożyć do garnka i zalać wodą. Następnego(...)oraz obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę. Mieszając smażyć przez ok. 5 minut. 3. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i znów jeszcze chwilkę podsmażyć. Wlać gorący rosół / bulion / wodę. Dodać ugotowany groch (wraz z pozostałą wodą z gotowania). 4. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę i zrumienić, a następnie dodać ją do gotującej się
Kuchnia domowa AniSkładniki: 1,5 szklanki ryżu 4-5 udek (piersi, podudzi) z kurczaka przyprawa do kurczaka 700 ml bulionu ( rosołu , wody z przyprawami ) warzywa (może być mrożonka np. chińska u mnie zazwyczaj marchewka, cukinia, cebula, czosnek i pomidory w puszce) 4 łyżki oleju 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mięso myjemy, przyprawiamy i odstawiamy na bok. Jeśli używamy świeże warzywa(...)myjemy, obieramy i kroimy w dowolny kształt. 2. Na dnie naczynia wykładamy ryż, który zalewamy rosołem i mieszamy. Na ryż wykładamy przyprawionego kurczaka i warzywa, które przyprawiamy solą i pieprzem i polewamy olejem. 3. Pieczemy przez ponad godzinę (jeśli pod przykryciem) czy też prawie 2 godziny bez przykrycia - zależy od wielkości udek jeśli używamy piersi z kurczaka im godzina wystarczy
NA MOIM TALERZUsosie koperkowym. Oto składniki i przyprawy na polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym: 2 polędwiczki wieprzowe 1 cebula 2-3 ząbki czosnku gałązka rozmarynu kilka listków szałwii ok.300ml rosołu (może być z koncentratu) sól i pierz sos koperkowy wg. tego przepisu>> > Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. polędwiczki wieprzowe umyć(...)niewielka ilość tłuszczu i obsmażyć z każdej strony polędwiczki - mięso przełożyć do rondla. Na tej samej patelni poddusić cebulę oraz czosnek, dodać gałązkę rozmarynu i kilka listków szałwii, wlać rosół i zagotować - całość przelać do polędwiczek, rondel przykryć i dusić około 30 minut. W tym czasie przygotować sos koperkowy wg. tego przepisu>> > Krok 3. Uduszone polędwiczki wieprzowe
Moja Książka Kucharska