litrowy słoik kiszonych ogórków, najlepiej domowych z dużą ilością baldachów kopru, czosnku i chrzanu 1/2 główki czosnku 2 pęczki koperku , ewentualnie suszony 2 łyżki 1 litr bulionu lub rosołu, ( może być z kostki ale dużo lepszy domowy rosół ) 2-3 średnie ziemniaki 1 marchewka 4-5 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe 100 ml śmietany, słodkiej do zupy
Ogrodnik w podróżyptysiowym. Warzywa ugotowałam na parze, aby nie straciły zbyt dużej ilości witamin czy też składników odżywczych. Groszek ptysiowy możecie zastąpić makaronem. Składniki na 3-4 porcje: 0,5 l rosołu lub wywaru 1 duży brokuł (około 0,5 kg) 1 duża marchewka sól, pieprz do podania groszek ptysiowy jajka w koszulce Brokuł podzielić na różyczki, a głąb i łodygę pokroić(...)parze ugotować do miękkości marchewkę oraz twarde części brokuła (grube łodygi oraz głąb). Pod koniec parowania, do warzyw dodać różyczki brokuła. Gotować do ich lekkiej miękkości. Warzywa przełożyć do rosołu. Całość zblendować (ewentualnie kilka różyczek brokuła zostawić do dekoracji) . Zupę-krem zagotować i przyprawić solą oraz pieprzem. Podawać z jajkiem w koszulce posypanym przyprawą do jajek ( kliknij TUTAJ ,a dowiesz
UgotowaćFlaczki" z kurczaka to aromatyczny rosół z mnóstwem przypraw. Sycąca, rozgrzewająca zupa podana z dodatkiem pieczywa to pyszne danie jednogarnkowe. Oszukane flaczki z tymi prawdziwymi mają niewiele wspólnego, oprócz przypraw i rosołu - podstawy zupy. Dla mnie to kolejny przepis z cyklu - kuchenny recykling
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nasz rosół miał piękny kolor i smak , należy obrać cebulę , zostawić na niej ostatnią warstwę brązowej łuski, przekroić ją na połowę , przekrojoną stronę opalić lekko na ogniu. Następnie wbijamy w przekrojoną część cebuli jeden goździk i wrzucamy pod koniec do gotującego się rosołu. Pozdrawiam
Przepisy i porady kulinarnepropozycja dla osób lubiących dobrze zjeść :). Świetnie smakuje w wersji pikantnej jak i łagodnej. Mojej rodzinie najlepiej smakuje podawana z grzankami czosnkowymi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5 litra rosołu lub bulionu 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 500 gram mięsa mielonego, ja użyłam wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku ok 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)zależności od smaku można dać więcej 2 łyżki majeranku 2 łyżeczki ziół prowansalskich przyprawy do smaku : sól, pieprz, słodka i ostra papryka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do rosołu/ bulionu dodajemy majeranek, zioła prowansalskie odcedzoną kukurydzę oraz fasolę całość gotujemy kilka minut, na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy cebula ładnie się
Blog kulinarny S9.PLbyły zbyt wysuszone. Farsz: 35 dag pieczonej piersi z kurczaka ok 15-20 dag pieczarek 2 żółtka 1 średnia cebula 1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki 1/4 szkl rosołu - bulionu 2 łyżki klarowanego masła sól,pieprz Pierś kurczaka posypać swoją ulubioną przyprawą ( u mnie staropolska do kurczaka i czerwona czubryca), polać niewielką ilością oleju i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)kostkę zeszklić na maśle,dodać pieczarki drobno pokrojone - dusić do miękkości,dodać mięso,natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem,dosyć pikantnie. Na końcu roztrzepane żółtka i rosół. Tak przygotowanym farszem smarować naleśniki . Krokiety obtoczyć w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Smacznego
Niespełnione zdolności kulinarnebazie rosołu z kury może powstać praktycznie każda zupa. Zobaczcie jak wygląda przepis na wiosenną kalafiorową.… Czytaj dalej Wiosenna kalafiorowa (zupa
Pij soki wyciskaneprofilaktycznie do zup i innych dań, a już najsilniejsze działanie będzie miał świeży czosnek np. pokrojony na chleb. Składniki: 6-7 ząbków czosnków 1 litr bulionu lub rosołu 50-100 ml słodkiej śmietanki 4 ziemniaki pół pora 1 mała marchewka 1 łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir świeży lub suszony Grzanki: 2 – 3 kromki chleba(...)krążki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy wszystkie warzywa i podsmażamy ciągle mieszając przez około 3 minuty *** *** Następnie całość zalewamy bulionem lub rosołem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną *** *** Po tym czasie zupę blendujemy na gładki krem *** *** Śmietankę przelewamy do kubka i hartujemy, żeby się
Blog z ApetytemDużo gospodyń ma problem, co zrobić z pozostającym z rosołu mięsem drobiowym. U mnie takiego problemu zazwyczaj nie ma, bo domownicy lubią takie mięso zjeść po prostu jako drugie danie po zupie. Dziś jednak postanowiłam zachować część mięsa i zrobić z niego sałatkę. Jest to bardzo szybka do zrobienia a zarazem kolorowa i sycą ca sałatka makaronowa ze wspomnianym mięsem(...)papryką konserwową. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 ćwiartki drobiowe z rosołu (mogą być inne części mięsa, np. pierś) przyprawa gyros 1 cebula 4 kawałki papryki konserwowej kawałek pora 0,5 puszki kukurydzy ok. 150g makaronu kokardki majonez sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Makaron ugotowałam według instrukcji na opakowaniu, odcedziłam
Waniliowe Improwizacjełyżka suszonej papryki chilli, pieprz,sól chrupki Bake Rolls 4 łyżki ziaren kukurydzy lub gotowy papcorn Marchew, pietruszkę, seler, por, ziemniaki, pokroić na mniejsze części zalać 1l wody ugotować rosół. Czosnek, cebulę posiekać, zeszklić na oleju dodać do rosołu.Kiedy warzywa będą miękkie, wyjąć pietruszkę, seler części pora. Dodać kukurydzę z puszki i wszystko razem zmiksować na gęsty krem. Można
gotuj ze mnążółtej i zielonej ( mix- uczta dla oka ) 6-7 pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 50 ml słodkiej śmietanki sól, pieprz do smaku 2 litry esencjonalnego, rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego ( w najgorszym wypadku, może być z kostki, na pewno przeżyjesz, jednorazowe użycie ) ewentualnie natka pietruszki lub koperek do serwowania Dynie obierz ze skórki i pokrój(...)małe kawałki, oczywiście wyciągnij też nasiona Cebulę także pokrój, jak również pieczarki. Na maśle podsmaż na złoty kolor pieczarki, cebulę i wyciśnięty praską czosnek. Przełóż do garnka, zalej rosołem i doprowadź do wrzenia. Wrzuć do gotującej się zupy brukselkę, fasolkę i dynię. Dopraw, granulowanym czosnkiem, solą do smaku i gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec dodaj śmietanę , pieprz do smaku
Ogrodnik w podróżyGłosów:5 Średnia:5/5] składniki: 500 ml soku z odciśniętej kapusty kiszonej najlepiej domowej 500 ml rosołu 10 g suszonych grzybów 2 ziemniaki 60 ml kwaśnej śmietany 1/2 łyżki mąki pszennej natka pietruszki sól, pieprz wykonanie: Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy i odcedzamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę i gotujemy w osolonej(...)wodzie. Sok z kiszonej kapusty mieszamy z rosołem i zagotowujemy. Następnie dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką oraz grzyby. Gotową zupę podajemy z ziemniakami i natką pietruszki
Domowy Smak Jedzeniażołądków drobiowych 2 ziemniaki średniej wielkości 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 2 ząbki czosnku kawałek pora, taki około 10 cm 2,5 – 3 l rosołu drobiowego w zależności jak gęstą lubisz, tyle dodaj (może być z kostki jeśli nie masz innego, ale zawsze zdrowiej przygotować wcześniej i nawet zamrozić swój własny ) sól, pieprz do smaku Żołądki porządnie oczyść(...)takie które bez problemu, podczas jedzenia, zmieszczą się na łyżce z warzywami. Wypłucz w zimnej wodzie i włóż do garnka, dodaj do nich pokrojonego pora, marchewkę, pietruszkę i zalej rosołem. Gotuj aż żołądki będą miękkie, około godzinki-może mniej, na małym ogniu. Nigdy nie stoję z zegarkiem nad zupą, więc czas jest orientacyjny. Pamiętaj zupa to nie bomba
Ogrodnik w podróżyolej na głębokiej patelni, następnie wrzucić cebulę, czosnek zeszklić. Dodać pozostałe warzywa i chwilę poddusić. Dodać mięso smażyć razem z warzywami, aż mięso zbrązowieje. Przełożyć całość do garnka , wlać rosół warzywny( na początek 1,5 l gdy będzie zbyt gęsta dodać resztę rosołu), dodać koncentrat pomidorowy oraz kukurydzę.Gotować około 30 minut na wolnym ogniu. Na koniec doprawić przyprawami według
gotuj ze mną