rosół - 7627 przepisów (strona:176/509)

Zupa krem z pieczonej marchewki 291

lubimy ją z dodatkiem prażonych pestek dyni i kilkoma kroplami oliwy. Składniki: 1kg marchewki 2 korzenie pasternaku 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 cm korzenia imbiru 1 litr rosołu 3 gałązki natki pietruszki 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy(...)pieczenia. Dodajemy nieobrane ząbki czosnku, olej, słodką paprykę, cząber. Mieszamy. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut. Warzywa przekładamy do garnka. Czosnek wyciągamy ze skorupki. Dodajemy rosół i pozostałe przyprawy, zioła. Całość gotujemy do miękkości a następnie blendujemy

Mohiella
Naleśniki z farszem z boczniaków 165

jeszcze jeden mój sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Ilość poszczególnych składników farszu podaję orientacyjnie, wszystko zależy od tego ile tego mięsa mamy. Jeśli lubimy farsz ostrzejszy to dodamy więcej kapusty, a jeśli łagodniejszy to możemy dodać więcej grzybów. Usmażyć naleśniki wg tego przepisu . Na farsz: mięso z rosołu kapusta kiszona  ok. 20 dag boczniaków cebula pieprz czarny, majeranek

Proste Potrawy
Królik w śmietanie 141

królik  2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 1 łyżeczka cząbru 200 ml śmietany kremówki 30% 1 pęczek pietruszki 1 łyżka mąki pszennej 250 ml rosołu/bulionu sok z cytryny, sól, pieprz do smaku Dodatkowo: masło klarowane do smażenia mąka do oprószenia królika 2 cebule 2 duże marchewki Przygotowanie: Królika, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić(...)odłożyć na bok. Na patelnię przełożyć cebulę i marchewkę, dodać listki laurowe, ziele angielskie, rozgniecione ziarenka jałowca oraz cząber. Całość przesmażyć. Do warzyw włożyć z powrotem obsmażonego królika, zalać rosołem/bulionem, zagotować, skręcić moc palnika i nakryć pokrywą. Dusić około 50 min, aż do miękkości mięsa. W połowie duszenia mięso obrócić. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je ponownie

Kocham..lubię..gotuję..
Zupa szczawiowa - klasyka kuchni polskiej 113

jednocześnie. Spotkałam się także z zupą z dodatkiem ziemniaków, jednak dla mnie ulubionym dodatkiem pozostaje jajko. Składniki na zupę szczawiową 2 pęczki świeżego szczawiu 1 łyżka masła 2 l rosołu drobiowego lub warzywnego 3-4 łyżki śmietany 18% Sól i pieprz do smaku Szczaw dokładnie opłukać. Najlepiej umieścić liście w misce z wodą, dokładnie je odmoczyć, poczekać aż piasek opadnie(...)wrzucić na roztopione masło. Liście poddusić nie dopuszczając do ich przypalenia ani zrumienienia się masła. Do duszenia warto wybrać większy rondel, w który będzie gotowana zupa. Uduszone listki zalać rosołem, chwilę pogotować i doprawić solą i pieprzem do smaku. Posiekane listki szczawiu można pozostawić w całości lub zupę zmiksować przed podaniem. Jeżeli zupa jest zbyt mało kwaśna można dodać

Gotujemy i jemy
Zupa peperonata z cheddarem- z pieczonej papryki i pomidorów 135

soczyste pomidory w duecie, pod postacią pysznej i aromatycznej zupy krem. Posypana odrobiną tartego sera cheddar oraz podana dodatkowo z chrupiącymi grzankami serowymi smakuje jeszcze lepiej 👌 1,2 litra rosołu 3 duże papryki czerwone 1/2 kg pomidorów malinowych 25 g masła klarowanego 1 ząbek czosnku szczypta soli oraz cukru trzcinowego około 40 g sera cheddar 1 bagietka Papryki przeciąć(...)podsmażyć na maśle klarowanym z dodatkiem sprasowanego ząbku czosnku. Kiedy soki lekko się zredukują (nie odparowywać do końca!), dodać paprykę, przesmażyć razem 5 minut. Warzywa przełożyć do wrzącego rosołu, zagotować i zmiksować. Podawać z bagietką zapieczoną z cheddarem i dodatkowo wierzch zupy posypać startym serem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Krupnik ze świeżymi pomidorami 159

mięsiwem, a tylko z kaszą i warzywami. Dodatkowym akcentem smakowym w zupie są... pomidory! 🍅 I oficjalnie stwierdzam, że w tej wersji krupnik zdecydowanie bardziej mi smakuje! 1,2 litra rosołu lub bulionu 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 1/2 kg dojrzałych pomidorów 50 g masła 2 duże ziemniaki 1 mniejsza marchewka 1 mała pietruszka mały kawałek selera biała część pora sól, pieprz(...)cukier trzcinowy do smaku Warzywa pokroić w kostkę/krążki, przełożyć do garnka, wlać rosół i gotować, aż będą al dente. Wsypać kaszę, gotować do jej miękkości. W międzyczasie na maśle podsmażyć pomidory- wcześniej sparzone wrzątkiem, obrane ze skórki i drobno pokrojone- tak przez około 12-15 minut. Pomidory przelać do zupy, zagotować i odstawić do ognia. Doprawić solą, pieprzem

Kraina Miodem Płynąca
Ekspresowy barszcz czerwony zabielany 108

Pamiętam smak takiego barszczu, który gotowała moja mama. Moja wersja jest ekspresowa. A dlatego, że został mi rosół i miałam ugotowaną większą ilość buraków. Takim sposobem powstał ekspresowy barszcz i smakiem się nie różni od tego gotowanego w tradycyjny sposób. Więc jeśli nie macie czasu a macie ochotę na taki barszczyk i oczywiście macie rosół i ugotowane buraki to zróbcie

Ewa w kuchni
Menu na tydzień: Przepisy na proste włoskie dania 107

niecodzienną, wspaniałą kompozycję smakową. Pulpety można zjeść z makaronem, ryżem lub dobrym pieczywem. Zobacz przepis Czwartek: Włoska zupa weselna Włosi, podobnie jak my Polacy, na weselu lubą zjeść miskę rosołu. Różnica polega na tym, że u nas zjada się go tylko z makaronem, a Włosi dodają do rosołu warzywa, szpinak, a przede wszytkim pyszne pulpeciki zagniecione z parmezanem. Pycha. Zobacz

Niedzielny kucharz
Wtorek: Risotto z groszkiem i pieczarkami 106

ryż stanie się szklisty i ziarenka pokryją się maślanym sosem. Wtedy wlej do ryżu pół szklanki wina, zamieszaj i gotuj aż płyn odparuje z rondla. Następnie wlej tyle rosołu, żeby przykrył ryż, zmniejsz ogień i gotuj ryż w wywarze, mieszając często aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Wlej kolejną porcję rosołu. Znowu gotuj mieszając ryż aż wchłonie wilgoć. Powtarzaj czynność

Niedzielny kucharz
Piątek: Flaczki z boczniaków po warszawsku 104

transporcie i jedzenie z niego daje niemałą frajdę. Flaczki z boczniaków to jedno z kultowych wegetariańskich i wegańskich dań. Nasze flaczki są pół wegetariańskie. Ale jeśli zrezygnujecie z rosołu, a pulpety zrobicie tylko z pęczaku (wtedy trzeba je mocniej doprawić) bez mięsa, to powstanie klasyk wegetariański. Co do pulpetów, my zrobiliśmy je z kaszy i mielonego mięsa, bo flaczki(...)danie proste do zrobienia, smaczne i zdrowe. Składniki: Flaczki 500 g boczniaków 2 małe marchewki 1 pietruszka Mamy kawałek selera korzeniowego Mała cebula Łyżka przecieru pomidorowego 4 szklanki rosołu lub wody Liść laurowy Łyżeczka suszonego majeranku Szczypta imbiru Szczypta gałki muszkatołowej Sól i pieprz Pulpety 1/2 szklanki gotowanego pęczaku 100 g mielonego kurczaka lub indyka 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Niedzielny kucharz
Treściwy rosół z azjatycką nutą 154

Bardzo lubię wykorzystywać regionalne składniki, co nie znaczy, że nie eksperymentuję ze smakami. Tym razem postanowiłam przygotować rosół na bogato z lekko azjatycką nutą. Takie połączenia okazują się bardzo smaczne. Rosół jest bardzo sycący i można go spokojnie uznać za danie główne. SKŁADNIKI 300 g kości wołowej 600 g kości wieprzowej (najlepiej łopatka wieprzowa) 4 skrzydełka kurze 4 liście laurowe

Passions hobbies life
Kurczak po chłopsku 127

Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka kilka pieczarek 1 cebula pół cukinii 1 czerwona papryka pół kolby kukurydzy lub kilka łyżek kukurydzy z puszki 400ml bulionu lub rosołu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki – do zaciągnięcia sosu 1-2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, majeranek(...)tłuszczu szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy plasterki pieczarek, ziarna kukurydzy oraz pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Wszystko razem przez chwilę podsmażamy *** *** Następnie dokładamy mięso, zalewamy bulionem lub rosołem, dodajemy sos sojowy i całość dusimy pod przykryciem przez około 25 minut *** *** Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy. Jedną łyżkę mąki mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody i wlewamy

Blog z Apetytem
Sałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską 115

Sałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską – jeśli zostało Ci mięso z rosołu i nie masz pomysłu, jak je wykorzystać, to polecam zużyć je do wykonania tej oto sałatki. Jest ona dość delikatna w smaku, idealna na śniadanie lub kolację. The post Sałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z fasolą 139

makaron do pomidorówki pasuje idealnie- wiadomo- tak fasola okazała się... również fantastycznym dodatkiem! Wypróbujcie, a będziecie zaskoczeni jak wybornie smakuje! Około 1,8-2 litra: 1,2 litra domowego rosołu lub bulionu 1 kg dojrzałych pomidorów malinowych 50 g masła klarowanego mała puszka fasoli sól, cukier trzcinowy do smaku Pomidory naciąć, sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić na drobne kawałki(...)rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć pomidory, do momentu, aż sok lekko odparuje (nie do końca, to nie ma być gęsty sos). Rosół zagotować, dodać podsmażone pomidory (wcześniej można przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek- jeżeli komuś przeszkadzają) oraz odcedzoną fasolę i gotować 2 minuty. Doprawić solą oraz cukrem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Szczawnica subiektywnie wg Aleex 98

smak. Przypominała zupę z torebki. Nie tego oczekiwałyśmy po restauracji. Obsługa również pozostawiała wiele do życzenia. Do "Kociego zamku" już nie wrócimy. Za to zupa cebulowa i rosół, zjedzone przez nas następnego dnia w restauracji „Bohema” usytuowanej w willi „Marta” smakowały znakomicie. "Bohema" to wspaniała restauracja charakteryzująca się pięknym i oryginalnym wnętrzem, którego dopełnieniem jest stylowy kominek. Mimo lipca był(...)Bohemy”, miałam wrażenie, że przeniosłam się w czasie – do początków XX wieku. Dawny klimat odtworzono tu nie tylko dzięki eleganckiemu wystrojowi sali, ale także dzięki obsłudze – kompetentnej i miłej. Rosół smakował jak domowy, zaś zupa cebulowa nareszcie miała klasyczny smak. Wszystko było jak powinno być. Podczas tygodnia spędzonego w górach trafiło nam się kilka chwil ze słońcem. Jeden z pogodnych

W mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania