rosół - 7627 przepisów (strona:168/509)

Sałatka ziemniaczana teściowej 105

znajomymi. Smakuje bardzo podobnie do tradycyjnej sałatki jarzynowej – z tym, że jest bez jajek, za to z czerwoną fasolą. Sałatka jest świetnym sposobem na wykorzystanie warzyw pozostałych z rosołu. https://youtu.be/w5aAjYizHe8 Składniki na sałatkę ziemniaczaną teściowej: 5 ziemniaków średniej wielkości (około 0,5 kg) 3 marchewki (250 g) kawałek selera, 2 pietruszki (razem 200 g) puszka czerwonej fasoli(...)łyżki majonezu 2 łyżki śmietany łyżeczka ostrej musztardy sól, pieprz   Przygotowanie Ziemniaki gotujemy do miękkości w mundurkach. Marchewki, selera i pietruszki również gotujemy (ja miałam warzywa z rosołu). Czekamy, aż warzywa przestygną. Ziemniaki obieramy i kroimy w dość grubą kostkę. Marchewki, selera i pietruszki również kroimy w kostkę, ale drobną. Fasolę odsączamy z zalewy. Ogórki i cebulę kroimy

e-PrzepisyKulinarne
Zupa buraczkowa 129

dużo wartości odżywczych, więc warto je uwzględniać w swojej diecie. Zupę przygotowałam na bazie bulionu mięsnego, jednak możecie ją również przygotowywać na bulionie warzywnym. Buraczkową możecie zrobić także z rosołu, który Wam pozostał – wystarczy w poniższym przepisie pominąć etap przygotowywania bulionu, dodać buraczki, ziemniaki, pokroić marchewkę z rosołu oraz zaprawić całość śmietaną. Mam nadzieję, że ta prosta zupa

Kuchnia Bazylii
Pierogi z mięsem z pieczarkami 105

niedzielę w wielu polskich domach gotowany jest rosół, a później pytanie co zrobić z mięsem z tego rosołu. Najłatwiej zrobić po prostu pierogi z mięsem , pierogi z mięsem i kaszą gryczaną , różnego rodzaju paszteciki , pierogi ruskie , pasztet z makaronu włoskiego i wiele innych. Dzisiaj proponuję pierogi z mięsa z pieczarkami. nadzienie: 450 g mięsa wołowego gotowanego, 2 cebule

królestwo garów
Karkówka wolno pieczona 160

WOLNO PIECZONA KARKÓWKA Składniki: ok. 1 kg karkówki 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do grilla 1 kostka bulionowa Vegeta Natur (rosół drobiowy lub warzywna) 250 ml gorącej wody 3 ziela angielskie 2 liście laurowe Przygotowanie: Karkówkę nacieramy solą, pieprzem,przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posypujemy przyprawą Vegeta Natur do grilla. Karkówkę(...)przykrywamy i odstawiamy do lodówki na noc, aby przeszła przyprawami.  Kostkę bulionową Vegeta Natur (ja użyłam rosołu drobiowego, ale może to być też bulion warzywny) rozpuszczamy w gorącej wodzie.  Karczek wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut ( w tym czasie trzeba go obrócić na drogą stronę). Po 20 minutach

Bon appetit mon amie
Pierogi tureckie 111

mięsem mielonym należą do najbardziej znanych tureckich dań. Małe, bardzo smaczne pierożki podaje się zazwyczaj w sosie pomidorowym albo polane sosem jogurtowym, ale równie dobrze można je dodać do rosołu. Wielkością przypominają uszka.i wyśmienicie smakują w każdej z możliwych wersji. Pierożki manti  są bardzo proste do zrobienia, chociaż przepis wydaje się dość długi. Zazwyczaj robię podwójną porcję i zamrażam(...)także świetną przekąską na imprezę, wystarczy podgrzać przygotowane wcześniej pierożki i podać na stół. Na blogu Cztery Fajery znajdziecie też inne przepisy na pierogi samosa - pierogi z mięsem z rosołu - kuchnia indyjska pierożki samosa - wariant arabski z wołowiną pierogi z daktylami - kuchnia arabska indyjskie pierożki samosa - wersja wegetariańska farsz na pierogi i uszka najlepsze ciasto na pierogi  Pierogi tureckie

Cztery Fajery
30 PRZEPISÓW – PODSUMOWANIE KWIECIEŃ 2020 84

Podsumujmy kwiecień 2020 By przenieść się do przepisu – kliknij zdjęcie! PODSTAWOWA SAŁATKA JARZYNOWA PIECZONE PIEROGI Z GRZYBAMI (ORKISZOWE) MASŁO ORZECHOWE Z PESTKAMI DYNI ROSÓŁ GRZYBOWY JAGLANE PLACKI Z JABŁKAMI GRZYBOWE NADZIENIE DO PIEROGÓW UBIJANA KAWA – DALGONA COFFEE JAGLANKA Z ODŻYWKĄ BIAŁKOWĄ ORKISZOWE KRAKERSY Z 4 SKŁADNIKÓW DOMOWE KRAKERSY Z SERKIEM I ŁOSOSIEM GRZYBY W GALARECIE PIEROŻKI Z ROSOŁEM

SandraFrej.com
Zapiekanka makaronowa na podstawie sałatki gyros 109

bardzo ją lubimy, z resztą jak większość Polaków. To chyba druga w kolejności ulubiona sałatka narodowa. Pierwsza to oczywiście sałatka jarzynowa . Kiedy najczęściej przyrządzacie sałatkę jarzynową? Ja po gotowaniu rosołu. To mój ulubiony sposób na to jak wykorzystać warzywa z rosołu . Sałatki gyros w każdym domu, na każdą ważną okazję Dokładnie tak jest. Salatka gyros to zaraz obok sałatki jarzynowej

MamaOskarka
Strogonoff z pieczarek 113

Składniki: 750g pieczarek 2 większe szalotki 3-4 ząbki czosnku 3 gałązki świeżego tymianku 1 łyżeczka gładkiej musztardy 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego sok z cytryny 200ml bulionu lub rosołu 100ml kwaśnej śmietany 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz olwia i masło do smażenia Jak zrobić strogonoff z pieczarek? Masło z oliwą roztopić na dużej(...)cytryny.  Do pieczarek dodać musztardę i koncentrat pomidorowy. Smażyć przez kilka minut aż pieczarki zmiękną. Dodać przyprawy - słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz i wlać bulion (rosół). Zagotować i gotować przez kolejne kilka minut. Dodać śmietanę, wymieszać, doprawić do smaku i gotować jeszcze przez chwilę, aż sos nieco zgęstnieje. Strogonoff z pieczarek podawać z ryżem przybrany natką pietruszki

Codzienne Gotowanie
Potrawka z kurczaka z jarmużem 121

Potrawka z kurczaka z jarmużem na wykorzystanie mięsa w duchu zasady Zero Waste. Jeśli mieliście w niedzielę rosół z kury, ( a w poniedziałek pomidorową to mam dzisiaj pomysł na wykorzystanie mięsa z zupy. Bardzo prosta i smaczna potrawka z kurczaka z marchewką, cebulką, jarmużem, doprawiona czosnkiem i ziołami. Robi się ją w 15 minut. Do tego kasza np. gryczana, ryż(...)makaron oraz smaczna surówka i obiad w pół godziny gotowy. PRZEPIS POTRAWKA Z KURCZAKA Z JARMUŻEM Składniki Potrawka z kurczaka z jarmużem: mięso z kurczaka z rosołu – u mnie 4 udka 3 marchewki 1 cebula 100g liści jarmużu 1 ząbek czosnku sól pieprz łyżka masła łyżka oleju łyżka mąki Jak zrobić Potrawka z kurczaka z jarmużem: Najpierw na patelni rozgrzewamy

Dorota Smakuje
Kurczak z rosołu pieczony z ziemniakami 97

lubię wyrzucać jedzenia. Kurczak z rosołu nie smakuje wybitnie, dlatego warto go dodatkowo upiec. Formę wysmarowałam olejem. Dodałam pokrojone młode ziemniaczki, posypałam tymiankiem suszonym, słodką czerwoną papryką, solą, ułożyłam kurczaka z rosołu. Jego też doprawiłam solą, pieprzem, papryką, dodałam 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Dodałam na każdego kurczaka po 1/2 łyżeczki masła i zapiekałam przez 1 godzinę

MojaQchnia.pl
Zupa ogórkowa. Z resztek. Non waste. 113

powstała ta zupa. Zostały mi ugotowane ziemniaki, które nie skończyły wszystkie w sałatce jarzynowej, ogórek kiszony i sok z ogórków oraz kilka tortellini. Nie mówiąc już o małej ilości rosołu. Z tego wszystkiego udało mi się zrobić zupę. Ziemniaki podsmażyłam z cebulką na małej ilości oleju. Podgrzałam rosół wlałam sok z ogórków. Dodałam rozbełtanej śmietany i ugotowane tortellini. Wsypałam ziemniaki

Z Kuchni Do Kuchni
Świąteczna sałatka śledziowa 126

najlepiej na całą noc, wtedy składniki połączą się i sałatka będzie najsmaczniejsza. Serwuj na zimno. Genialna jako śniadanie, lunch box lub kolacja, a na Wielkanoc wprost idealna. Jeśli planujesz rosół, warzywa warto ugotować w rosole, sałatka zyska jeszcze na smaku Smacznego !   Artykuł Świąteczna sałatka śledziowa pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Kiełbasa regionalna, opiekana w piekarniku 92

kości 1 łyżka mielonych ziaren gorczycy 2 łyżki ostrej, mielonej papryki 1 łyżka granulowanego czosnku 2 łyżki cukru 2 łyżki soli peklowej lub zwykłej 0,5 szklanki, zimnego rosołu Boczek mielimy dwukrotnie na sitku „8” , szynkę kroimy w kawałki około 1-2 cm . Wszystko mieszamy z sola i zostawiamy na dobę w lodówce lub innym chłodnym miejscu(...)czasie dodajemy przyprawy, sól , cukier, wodę ( lub rosół ). Mieszamy wytrwale, co najmniej 4-5 minut az masa zacznie robić się kleista i zwarta. Masą nabijamy flaki dowolnej grubości, ja miałam akurat takie do kiełbasy śląskiej i wyszła genialnie. Mogą być też grubsze, wtedy tylko czas opiekania musisz sobie dostosować samodzielnie. Kiełbasę odwieś na kilka godzin w chłodne miejsce żeby osiadła

Ogrodnik w podróży
PASZTET Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI 146

kostkę. Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki,cebulę,  wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.   Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa ugotowane. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania