rosół - 7682 przepisów (strona:168/513)

Zupa krem z pieczarek 114

pieczarek 4 średnie ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 / 2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub kilka igiełek świeżego 2 szczypty gałki muszkatołowej 1,5 l rosołu lub wywaru warzywnego 200 ml śmietany kremówki sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Cebulę obrać, pokroić w kostkę, pieczarki dokładnie umyć, podzielić na ćwiartki, razem(...)patelnię z olejem, chwilę podsmażać. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, czosnek obrać, drobno posiekać, dodać na patelnię, doprawić tymiankiem i rozmarynem, smażyć 5 minut, często mieszając. Do rosołu dodać zawartość patelni, zagotować i od tego czasu trzymać na ogniu 15-20 minut. Wlać kremówkę, gotować 5 minut, dokładnie zblendować. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

niecodziennikpary
Zupa z czerwonej soczewicy 131

jest wędzona kiełbasa lub boczek, które nadają wspaniałego smaku i aromatu. Składniki na zupę z czerwonej soczewicy 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 1 / 2 litra wywaru z warzyw lub rosołu 200 g kiełbasy 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 czubata łyżka curry 1 / 4 łyżeczki pieprzu 1 / 4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 szczypta(...)pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Marchewki i cebule obrać, umyć, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać. Pomidory wyjąć z puszki i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka z rosołem lub wywarem z warzyw dodać marchew, cebule, czosnek i pomidory wraz z zalewą. Gotować 15 minut. Do zupy wsypać soczewicę i pokrojoną w plasterki kiełbasę, trzymać na średnim ogniu

niecodziennikpary
Zupa krem z marchewki 119

ktoś nie przepada za imbirem, może go pominąć, chociaż przy takiej małej ilości jest delikatny w smaku. Składniki na zupę krem z marchewki 1 kg marchewek 1,5 l rosołu lub wywaru warzywnego 1 łyżeczka posiekanej świeżej kolendry 1 mały kawałek imbiru 1 mały kawałek papryczki chilli 100 ml śmietany kremówki sól, pieprz do smaku masło do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Przygotowanie Marchewki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Imbir i papryczkę chilli drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, wsypać marchew, imbir i chilli. Podsmażać 10 minut. Rosół lub wywar warzywny podgrzać, dodać do niego zawartość patelni oraz posiekaną kolendrę. Gotować 15 minut. Zupę marchewkową zmiksować blenderem, doprawić kremówką oraz solą i pieprzem do smaku. Do zupy krem z marchwi dobrze

niecodziennikpary
Flaki wołowe 122

tymi moimi także Go nie przekonałam. To już druga zupa na Jego czarnej liście, nie jest źle. Składniki 500 g flaków wołowych (świeżych, krojonych) 500 g mięsa wołowego na rosół 2 litry rosołu 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 1 łyżka majeranku 1 / 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki

niecodziennikpary
Szpinakowa zupa krem z zielonym groszkiem 102

smaków. Jeżeli lubicie szpinak lub także i Wam przyda się dodatkowa przestrzeń w zamrażarce, wykorzystajcie nasz przepis. Składniki 450 g mrożonego szpinaku 150 g mrożonego groszku 1,5 litra rosołu lub wywaru warzywnego 40 g masła 1 czubata łyżka mąki sól, pieprz do smaku Dodatkowo: śmietana 18% łuskany słonecznik (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Szpinak i groszek rozmrozić, odlać wodę(...)garnku rozpuścić masło, dodać łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Gdy powstanie piana, wlać rosół lub wywar warzywny, zagotować. Dodać szpinak i groszek, gotować 15 minut od chwili zawrzenia. Zupę zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Szpinakową zupę krem podawać z kwaśną śmietaną i podprażonym na suchej patelni słonecznikiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Szpinakowa zupa krem z zielonym groszkiem pochodzi

niecodziennikpary
Sos ziemniaczany 159

mięsnej babki i kaszy gryczanej. Musimy powiedzieć, że sos wyszedł naprawdę dobry i pasował do naszego posiłku. Nic tylko polecić. Składniki 1 duży ziemniak 1 mała cebula 300 ml rosołu lub wywaru warzywnego 200 ml śmietany kremówki 1 / 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego majeranku sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę(...)ziemniak obrać, umyć, pokroić w małą kostkę, włożyć na patelnię z olejem, podsmażać 10 minut. Do garnka wlać rosół lub wywar, dodać zawartość patelni, gotować pod przykryciem na małym ogniu 15 minut. Wlać kremówkę, dodać majeranek i gałkę muszkatołową, zagotować. Zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos ziemniaczany serwować na gorąco. Artykuł Sos ziemniaczany pochodzi z serwisu Niecodziennik

niecodziennikpary
Gołąbki bez zawijania 114

szklanki kaszy manny 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli sól, pieprz do smaku mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia Sos pomidorowy: 700 g przecieru pomidorowego 1 / 2 litra rosołu 1 łyżeczka cukru 10-15 listków bazylii sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Gołąbki: Kapustę obrać z zewnętrznych liści, opłukać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, głąb wyrzucić(...)formować gołąbki, każdy obtoczyć w mące, następnie przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć ok. 10 minut do zezłocenia. Sos pomidorowy: Do rondla lub głębokiej patelni z pokrywką wlać rosół oraz przecier, wsypać łyżeczkę cukru i drobno posiekaną bazylię. Zagotować, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wykonanie Do sosu włożyć podsmażone gołąbki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu

niecodziennikpary
Fasolka szparagowa w sosie 105

posiłki. Czasami potrafimy nimi zaskoczyć naszą Rodzinę, czego potwierdzeniem jest dzisiejsza fasolka szparagowa w sosie . Składniki na fasolkę szparagową w sosie 500 g fasolki szparagowej 1 / 2 l gorącego rosołu 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 / 2 szklanki śmietany 18% sól, pieprz do smaku czubek noża sody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Fasolę umyć, odciąć końcówki, pokroić na mniejsze kawałki(...)fasolka szparagowa powinna być al dente. Odcedzić, pozostawić na sitku. W garnku podgrzewać masło, aż się spieni, wsypać mąkę, dokładnie wymieszać trzepaczką, chwilę podsmażać do zrumienienia się. Wlać gorący rosół i gotować, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Do śmietany wlać kilka łyżek sosu, aby ją zahartować, wlać do sosu i zagotować. Wsypać fasolkę, chwilę gotować, na koniec doprawić solą

niecodziennikpary
Zupa z papryki 100

dzieciom. Zupa z papryki podana z makaronem lub szpeclami stanowi nie tylko smaczny, ale również sycący obiad. Składniki na zupę z papryki 1 kg czerwonej papryki 750 ml gorącego rosołu 1 duża cebula 3 małe ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 szczypty ostrej papryki w proszku sól, pieprz do smaku olej do smażenia Dodatkowo: słodka lub kwaśna śmietana makaron(...)kostkę, czosnek w plasterki. Oba wrzucić do garnka o grubym dnie z rozgrzanym olejem, dosypać tymianek i ostrą paprykę, smażyć, aż cebula się zeszkli. Do garnka wlać gorący rosół, dodać paprykę, gotować ok. 20 minut. Po tym czasie zupę paprykową dokładnie zblendować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę z papryki podawać z ugotowanym makaronem lub szpeclami, opcjonalnie także

niecodziennikpary
Pierś kaczki z dynią 125

chili 2 cebule dymki 2 ząbki czosnku 1 mały kawałek imbiru 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu chili 1 łyżka sosu ostrygowego 100 ml rosołu z kaczki (lub drobiowego) sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Pierś kaczki (w temperaturze pokojowej) włożyć na 30 minut do 1 litra wody wymieszanego z łyżeczką soli(...)minut na deskę, aby mięso odpoczęło. Pokroić na cienkie plastry. Dynię pokroić na małe i cienkie kawałki, drobno posiekać czosnek, imbir, cebulę dymkę oraz chili. W szklance wymieszać rosół z sosami: sojowym, ostrygowym i chili. Na patelnię wlać olej sezamowy, dobrze go rozgrzać i wsypać wszystkie dodatki do kaczki (dynię, czosnek, imbir, dymkę, chili). Krótko podsmażyć i wlać wymieszane sosy

niecodziennikpary
Placek po węgiersku 132

właśnie nadchodzą. Składniki na placek po węgiersku Gulasz: 1 / 2 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 200 g pieczarek 1 czerwona papryka 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 1 litr rosołu lub wywaru warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3-4 ziarnka ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1 szczypta chili sól, pieprz do smaku Placki ziemniaczane(...)strony na złoto. Przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać podsmażone pieczarki. Na tym samym oleju zeszklić cebule oraz czosnek, które następnie również przełożyć do mięsa i pieczarek. Wlać rosół lub wywar, dodać ziele angielskie oraz liść laurowy, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu przemieszać. Następnie dodać chili, koncentrat pomidorowy, świeżą i sproszkowaną

niecodziennikpary
Świąteczna gęś wg Jamiego Olivera 166

laski cynamonu 1 / 2 łyżeczki goździków 4 łyżki brązowego cukru 3 łyżki soli himalajskiej lub morskiej Sos do pieczonej gęsi: sos powstały podczas pieczenia gęsi 1 l rosołu 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Świąteczna przyprawa do mięsa: Do młynka wsypać wszystkie składniki, drobno zmielić. Pieczona gęś: Gęś umyć, osuszyć, usunąć zbędny tłuszcz(...)ciepłym piekarniku. W garnku podgrzać ok. 1 szklankę sosu powstałego podczas pieczenia gęsi i warzyw. Wsypać mąkę, chwilę ją podsmażać, mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Stopniowo wlewać rosół, w dalszym ciągu mieszając, aż uzyska się gęsty sos. Doprawić go do smaku solą i pieprzem. Świąteczna gęś według Jamiego Olivera świetnie smakuje z warzywami i sosem oraz z pieczonymi

niecodziennikpary
Królik duszony z warzywami 129

podrobów) 3 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 2 łodygi selera naciowego 1 kawałek pora (biała część) 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g wędzonego boczku 750 ml rosołu 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca sól, pieprz do smaku Dodatkowo: mąka do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić w słupki(...)tłuszczu obsmażyć królika z każdej strony na złoty kolor. Do garnka wsypać słupki marchewki, pietruszki i selera, na warzywach położyć kawałki królika. Wsypać pozostałe warzywa, dodać przyprawy, wlać rosół, lekko posolić. Królika z warzywami gotować pod przykryciem na średnim ogniu 60-70 minut. Od czasu do czasu delikatnie przemieszać. Królika duszonego z warzywami podać z ziemniakami lub gotowaną na sypko

niecodziennikpary
Zupa krem z brokułów 101

Zielone główki brokułów przyciągały naszą uwagę podczas zakupów na bazarku, więc jedną z nich wybraliśmy i zrobiliśmy z niej zupę krem z brokułów . Używając gotowego rosołu lub wywaru warzywnego, możną ją bardzo szybko przygotować i podać na stół. Zupa brokułowa doprawiona odrobiną kwaśnej śmietany, z dodatkiem makaronu, grzanek lub ryżu z pewnością zadowoli każdego smakosza. Składniki na zupę krem(...)brokułów 1 brokuł 2 marchewki 1 pietruszka 1 ziemniak 1 litr rosołu lub wywaru warzywnego 1 łyżka soku z cytryny 1 / 2 łyżeczki oregano sól, pieprz do smaku 1 łyżka oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchew, pietruszkę i ziemniaka obrać, umyć i pokroić na małe kawałki. Brokuł umyć, podzielić na różyczki. W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojone warzywa (bez brokułu

niecodziennikpary
Boeuf Stroganow 130

naszego garnka ze Strogonowem wrzuciliśmy pieczarki, paprykę oraz ogórki kiszone, przez co danie miało wyrazisty smak. Składniki na Boeuf Stroganow 500 g mięsa wołowego 300 g pieczarek 500 ml rosołu wołowego 1 czerwona papryka 2 kiszone ogórki 1 duża cebula 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 ziarenko jałowca 5 ziarenek(...)masło, partiami wrzucać mięso wołowe, zrumienić i przełożyć do garnka o grubym dnie. Na tej samej patelni rozpuścić nową porcję masła, zeszklić cebulę. Do garnka z mięsem wlać gorący rosół, dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, pieprz w ziarenkach, lekko posolić. Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać pieczarki, paprykę, ogórki

niecodziennikpary