Ostatnio znowu zrobiłam rosół na kurczaku zagrodowym. I jak to zawsze bywa, trzeba było jakoś wykorzystać ugotowane mięso. Melon się do mnie uśmiechał, kasza jaglana, którą mamy w nadmiarze, także. Szast prast i mamy idealny obiad między innymi do pracy. Składniki: 1 pierś z rosołu (można użyć innej części kurczaka) 1 grubszy plaster melona pół szklanki kaszy jaglanej
Kardamonovyziemniaków ząbek czosnku 25 g masła 100 g soczewicy ( u mnie zielona, może i być czerwona) cebula por kolendra (świeża lub łyżeczka suszonej) szczypiorek sól,pieprz 0,5 litra rosołu dodatkowo: czerwona cebula (ja użyłam białej) łyżka masła 2 łyżeczki octu balsamicznego Cebulę, słodkie ziemniaki i pora kroimy w kostkę. Soczewicę płuczemy na sitku wodą. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy(...)czosnek, kolendrę, słodkie ziemniaki, pora i wszystko razem mieszamy, chwilę podsmażamy. Dodajemy rosół i soczewicę, gotujemy około 30 minut. W tym czasie obieramy i kroimy w piórka cebulę. Smażymy chwilę na maśle. Dodajemy ocet balsamiczny i smażymy, aż się zredukuje. Zupę ściągamy z ognia, dodajemy szczypiorek, przyprawiamy i podajemy z cebulą balsamiczną. Mmm Pycha! Kliknij tutaj
Na moim talerzuprzyrządzić sos- zagotować, potem włożyć do niego wszystkie pulpety i krótko ponownie gotować pulpeciki w sosie . Jeśli zmielone mięso jest bardzo suche to można dodać kilka łyżek rosołu gdy takim dysponujemy. Podana ilość dodanej kaszy może być inna. Wszystko zależy od tego czy po dodaniu manny do mięsa z jajkami przyprawami, wyrobieniu i po uformowaniu pulpetów i wrzuceniu(...)próbę i niestety pulpety rozpadały się, dodałam jeszcze ciut kaszy. Warto zrobić taką próbę :) Pulpety nie są może szczytem kulinarnych osiągnięć, ale jeśli mamy już takie mięso, (najczęściej z rosołu) i nie ma na nie amatorów to pulpeciki będą odmianą:) Gotujemy je w wodzie z pokrojoną cebulą, liściem laurowym i kilkoma ziarnami pieprzu mielonego. A sos proponuję zrobić wg tego
Proste PotrawyPyszna zupa ogórkowa fot. Moja Książka Kucharska Przepis na domową zupę ogórkową. Pyszna polska zupa ogórkowa na rosole z kurczaka, z ziemniakami, marchewką i koperkiem. Delikatna zupa zabielana śmietaną. Jak zrobić zupę ogórkową na dróbkach - wypróbowany i prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Prosta zupa ogórkowa na dróbkach, czyli skrzydełkach i szyjce z kurczaka. Korzystajcie z przepisu(...)szyjkę i podsmażyć. Wlać 2 litry gorącej wody, dodać kawałek selera i korzeń pietruszki, gotować około 25 minut. Na patelni, na maśle klarowanym poddusić cebulkę, marchew oraz ziemniaki. Do rosołu dodać podduszoną cebulkę, marchew i ziemniaki. Zupę gotować jeszcze około 10-15 minut na średnim ogniu. Dodać starte ogórki kiszone, podgotować. Zupę ogórkową doprawić do smaku solą oraz pieprzem
Moja Książka Kucharskawielu stołach w niedzielę gości rosół. Głównie drobiowy. Zazwyczaj wtedy zostaje wiele mięsa do wykorzystania. Co z nim zrobić? Pomysłów jest wiele. Potrawka z kurczaka, kotlety mielone. Tym razem proponujemy Wam danie na szybko. Składniki 1 kg udek z kurczaka (ugotowanych) 50 ml oleju rzepakowego 1 łyżka przyprawy do kurczaka Przygotowanie Mięso z kurczaka porcjujemy. U nas do gotowania rosołu
R'n'G Kitchenśni się to, co zrobić chcemy, jednak wiek robi swoje ;) W każdym razie mieliśmy udka z kaczki i nie zawahaliśmy się ich użyć :P poza tym mnóstwo warzyw z rosołu. Składniki 2 udka z kaczki 2 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka 1 ugotowany kawałek selera 1 ugotowany por 1 jajko bułka tarta smalec gęsi sól, pieprz Przygotowanie Mięso oddzielamy(...)kości. Mielimy razem ze skórą, lekkim przyrostem tłuszczu oraz ugotowanymi warzywami. Tak, wyjdzie papka, do której wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i przyprawy. Masę wyrabiamy, dodając nieco rosołu. Odstawiamy w chłodne miejsce i przygotowujemy ulubione dodatki do kotletów. Z masy formujemy kotlety (uprzednio doprawiamy solą i pieprzem), obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gęsim smalcu
R'n'G Kitchenminut na bardzo małym ogniu. Po tym czasie dodać obraną cebulę, marchew, pietruszkę i 1 ząbek czosnku w koszulce. Gotować kolejne 90 minut. Gdy mięso odstaje od kości, odcedzić rosół, mięso oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki. Na dnie foremek ułożyć kilka plasterków marchewki, mięso i zalać rosołem doprawionym do smaku solą, pieprzem i ( jeśli ktoś lubi) roztartym
Ola la LCHFSkładniki: 400 gram mięsa mielonego z kurczaka 1 średnia marchew 3 łyżeczki koperku 1 jajko 4 łyżki płatków owsianych 1 łyżeczka kaszy manny Mleko do zalania płatków 1 szklanka rosołu 4 łyżki jogurtu naturalnego Mąka kokosowa+pszenna/ kukurydziana 0,5 -1 łyżeczki mąki ziemniaczanej Czosnek w proszku 1 łyżeczka/ 1 ząbek Sól, pieprz, zioła (np. lubczyk, majeranek) Olej kokosowy/ masło(...)koperku. Formować pulpety i obtoczyć w mące (użyć kukurydzianej lub kokosowej wymieszanej w proporcji 50/50 z pszenną). Smażyć na oleju kokosowym do zarumienienia, w między czasie obracając. Następnie wlać rosół i dodać pozostałą łyżeczkę koperku i jogurt z mąką ziemniaczaną. Zagotować do zgęstnienia sosu. UWAGA * gdyby mięso było zbyt rzadkie to można dodać jeszcze odrobinę suchych płatków owsianych
Tradycyjna Kuchniazastąpiłam go jogurtem naturalnym. Dodatkowo smak wzbogaciłam cukinią. Wyszło pysznie i zdrowo! Składniki: 2 piersi z kurczaka Pół brokułu Pól cukinii Mała cebulka 200 ml jogurtu greckiego 1 szklanka rosołu Łyżeczka mąki ziemniaczanej Przyprawy: sól, pieprz, czosnek Olej kokosowy makaron pełnoziarnisty Wykonanie: Mięso oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać przyprawy, wymieszać. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju kokosowym, dodając(...)mieszając. W między czasie podzielić brokuł na różyczki (ja użyłam mrożonego, bo tylko taki miałam pod ręką), a cukinię pokroić (najlepiej obieraczką, w cieniutkie plasterki). Dodać do mięsa, zalać rosołem. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem kilka minut. Odlać część wywaru do szklanki, dodać jogurt i mąkę ziemniaczaną- wymieszać do połączenia składników. Dodać do mięsa, wymieszać i zagotować
Tradycyjna Kuchniapłatki chili. Znowu wszystko razem mieszamy i smażymy – mieszając żeby nie dopuścić do przypalenia – do czasu aż czosnek straci swój ostry, surowy zapach. Wlewamy do rondla wołowy rosół, wsypujemy utłuczoną w moździerzu kolendrę i suszony tymianek. Doprowadzamy wszystko do wrzenia i gotujemy przez 2-3 minuty. Wlewamy passatę pomidorową i dodajemy odcedzoną ciecierzycę oraz obie sproszkowane papryki. Mieszamy(...)kostkę tofu, zamarynowane wcześniej w oliwie z oliwek z dodatkiem bazylii i oregano. SKŁADNIKI 4 porcje średniej wielkości 650-700g passaty pomidorowej – klasycznej albo z ziołami 0,5l rosołu wołowego (może być z kostki BIO*) 1 puszka ciecierzycy 400g (240-250g ciecierzycy po odcieku) 150-200g szpinaku baby 50g bekonu 150g cebuli, dowolnej 2 duże ząbki czosnku
Karo in the Kitchenrazie smakuje genialnie i jest bardzo zdrowa. Polecam zrobić :) SKŁADNIKI: 2 marchewki 2 cebule kawałek pora kawałek selera mała pietruszka 25 dag zielonej soczewicy 1,5 l wody lub rosołu 1-2 łyżki śmietany 1-2 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła PRZYPRAWY: sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, papryka ostra i słodka WYKONANIE: Warzywa obieramy, cebulę i pora kroimy, marchew(...)selera i pietruszkę ścieramy na tarce podsmażamy razem z czosnkiem na maśle. Smażymy ok 10 minut. Soczewicę myjemy na sicie, zalewamy wodą lub rosołem, dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liść laurowy i gotujemy, dodajemy podsmażone warzywa. Nadal gotujemy do miękkości. Blendujemy do miękkości, przyprawiamy do smaku, zabielamy śmietaną. Podajemy z grzankami
Pani na deserPolecam wypróbować. SKŁADNIKI: 0,5 czerwonej cebuli mała czerwona papryka 1-2 pomidory 1 marchewka kawałek selera 3-4 łyżki przecieru pomidorowego z kartonu 1,5 l wody lub rosołu szklanka czerwonej soczewicy 1-2 łyżki masła ząbek czosnku PRZYPRAWY: sól, pieprz, papryka ostra, słodka, chili, zioła prowansalskie ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy WYKONANIE: Cebulę, paprykę, pomidora kroimy(...)tarce na dużych oczkach. Warzywa podsmażamy na maśle ok. 10 minut. Mieszamy co jakiś czas. Soczewicę płuczemy na sicie, dodajemy do warzyw i chwilę podsmażamy. Zalewamy wodą lub rosołem, dodajemy po 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz 1 liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Na końcu zupę blendujemy, dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku
Pani na deserbardziej oryginalną propozycję. PIZZA Z RESZTKAMI PIECZONEGO LUB GOTOWANEGO MIĘSA Pizza – to idealny sposob na powtórne wykorzystanie gotowanego lub pieczonego mięsa. Ten przepis wymyśliliśmy, żeby zagospodarować kurczaka z rosołu, ale w ten sposób można zapiec każdy kawałek mięsa jaki został ze Świąt. Zapieczonena cienkim cieście gotowany nie tylko zyskuje drugie kulinarne życie. JAMBALAYA Z RESZTKAMI Z MIĘSA Jambalaya to mega(...)można zrobić z resztek kurczaka? Z upę pho, klasyk wietnamskiej kuchni, zrobioną na aromatycznym bulionie z warzyw, orientalnych przypraw i – szkieletu oraz kostek z upieczonego w niedzielę kurczaka. Rosół można wykorzystać na wiele sposobów, np. jako bazę do innych zup lub sosów. SZARLOTKA Z CHLEBA Doskonały patent na nadmiar pieczywa lub czerstwy chleb. Przepis na tę szarlotkę jest prosty, wychodzi
Niedzielny kucharzaromatyczny i przepyszny sos, który idealnie pasuje do ryb oraz do dań z drobiu. Polecam! Składniki: 3 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka bulionu lub rosołu 1/3 szklanki śmietanki 18% 1 żółtko 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka posiekanego koperku Przyprawa: sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa, kurkuma *** W garnuszku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę(...)cały czas mieszając gotujemy przez około 1 minutę *** *** Dolewamy bulion lub rosół i nadal cały czas mieszamy *** *** Śmietankę mieszamy widelcem w kubeczku z żółtkiem *** *** Całość dodajemy do garnka, mieszamy i gotujemy, aż sos zgęstnieje *** *** Dodajemy sok z cytryny, posiekany koperek, szczyptę kurkumy oraz gałki muszkatołowej, mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE
Blog z ApetytemWegański bigos z kapustą kiszoną i fasolą. Jeżeli nie macie fasoli możecie użyć soczewicy. Dodatkowo do bigosu wrzucić możecie seler lub korzeń pietruszki. Ja użyłam warzyw z rosołu (seler, pietruszka, marchewka, cebula), ale w prawdziwej wegańskiej wersji to nie przejdzie - bo weganie nie jedzą rosołu :D Jednak... "Bigos wszystko przyjmie" jak mówi moja babcia więc im więcej warzyw
Czarnawisienka