rosół - 7682 przepisów (strona:184/513)

Zupa szczawiowa - klasyka kuchni polskiej 156

jednocześnie. Spotkałam się także z zupą z dodatkiem ziemniaków, jednak dla mnie ulubionym dodatkiem pozostaje jajko. Składniki na zupę szczawiową 2 pęczki świeżego szczawiu 1 łyżka masła 2 l rosołu drobiowego lub warzywnego 3-4 łyżki śmietany 18% Sól i pieprz do smaku Szczaw dokładnie opłukać. Najlepiej umieścić liście w misce z wodą, dokładnie je odmoczyć, poczekać aż piasek opadnie(...)wrzucić na roztopione masło. Liście poddusić nie dopuszczając do ich przypalenia ani zrumienienia się masła. Do duszenia warto wybrać większy rondel, w który będzie gotowana zupa. Uduszone listki zalać rosołem, chwilę pogotować i doprawić solą i pieprzem do smaku. Posiekane listki szczawiu można pozostawić w całości lub zupę zmiksować przed podaniem. Jeżeli zupa jest zbyt mało kwaśna można dodać

Korniszonki
Pierogi z białą kiełbasą i nutą chrzanu 250

roku. Jeśli chcecie zachwycić swoich gości – zróbcie im pierogi z białą kiełbasą z nutą chrzanu. Składniki na farsz na 38 pierogów: - 600 g białej kiełbasy (surowej) - 4 łyżki rosołu - 1,5 łyżeczki chrzanu (domowy) - pieprz czarny (do smaku) - 1 – 2 łyżeczki majeranku Ciasto na pierogi: - 250 g mąki tortowej - 250 g mąki typ 00 - 50 g miękkiego masła(...)żółtka - 1 jajko - 1 łyżeczka soli - ¼ l gorącej wody Dodatkowo: - szalotki (+ olej) - rzeżucha - chilli nitki Z białej kiełbasy zdejmujemy jelito, siekamy ostrym nożem, przekładamy do miski. Dodajemy 4 łyżki rosołu, chrzan, pieprz i majeranek, wyrabiamy masę. Zarabiamy ciasto na pierogi. Mąki przesiewamy z solą, dodajemy miękkie masło, siekamy. Dodajemy 2 żółtka i 1 całe jajko – mieszamy i dolewamy, zarabiając nożem

mojewypiekiinietylko
Domowy hamburger 217

dobrej jakości mięsa wołowego świeżo mielonego boczek gorczyca ewentualnie łyżeczka musztardy kolendra mielona pieprz sól cebula czerwona 1-2 ząbki czosnku ok.łyżeczki startego świeżego imbiru pół szklanki zimnego rosołu ewentualnie bulionu majonez ketchup sałata ser do hamburgerów Wykonanie: Wołowinę mieszamy z przyprawami: gorczycą, pieprzem, solą, kolendrą, imbirem, czosnkiem oraz ćwiartką startej cebuli. Dodajemy zimny rosół i dokładnie wyrabiamy. Formujemy

Pysznie & Pięknie
Soljanka 198

cienkiej kiełbasy 1 czerwona papryka 2 ogórki kiszone 10 zielonych oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 liść laurowy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1,5 litra rosołu 1 łyżka cukru sól pieprz papryka słodka śmietana (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kiełbasę i salami pokroić w paski, boczek w kostkę, a cebulę w piórka. Paprykę pokroić w paski, czosnek(...)salami, lekko je podsmażyć i wyjąć z garnka. Na tym samym oleju podsmażyć cebulę, czosnek i paprykę. Gdy cebula się zeszkli dodać koncentrat pomidorowy, ogórki i liść laurowy. Wlać rosół. Do zupy dodać podsmażoną wcześniej kiełbaskę, całość doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 45 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kiełbasą i cukrem. Gotową soljankę podawać z kleksem kwaśnej śmietany

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sałatka z gotowanym kurczakiem + film 264

jabłek, kukurydzy, pora, ogórków kiszonych i ryżu to doskonała propozycja na każdą okazję, do pracy, na śniadnaie, kolację lub domowe przejęcie.     składniki na 6 porcji ugotowana w rosole pierś z kurczaka 4 jajka ugotowane na twardo 150 g ugotowanego ryżu 4 ogórki kiszone 1 puszka kukurydzy 2 jabłka 1 por 4-5 łyżek majonezu czarny pieprz sól przepis(...)Ugotowany i wystudzony ryż przekładamy do dużej miski. Odsączoną z rosołu i wystudzoną pierś z kurczka kroimy w kostkę a następnie wrzucamy do miski z ryżem. Jabłka razem ze skórką kroimy w niewielką kostkę a białą część pora drobno siekamy. Pokrojone składniki wrzucamy do sałatki. Ugotowane i obrane ze skorupek jajka oraz ogórki kiszone kroimy w kostkę a następnie łączymy

Smakowite Dania
zupa krem z czosnku niedźwiedziego 135

składniki: 100 g świeżego czosnku niedźwiedziego 1000 ml rosołu lub bulionu warzywnego ok. 60 ml wytrawnego białego wina 1 średnia cebula 1 por 3 ziemniaki 2 łyżki oleju 3-4 łyżki śmietany 18% sól, pieprz dodatkowo do podania: jajko, grzanki, ser grana padano lub parmezan wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, pora w talarki. W garnku rozgrzewamy olej dodajemy cebulę oraz(...)pora i podsmażamy do zeszklenia. Wlewamy np. rosół, wino i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz posiekany czosnek niedźwiedzi i gotujemy na małym ogniu. Gdy ziemniaki są miękkie miksujemy zupę, dodajemy śmietanę, podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy podać z ugotowanym jajkiem, startym serem lub grzankami

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z białą kiełbasą i nutą chrzanu 257

roku. Jeśli chcecie zachwycić swoich gości – zróbcie im pierogi z białą kiełbasą z nutą chrzanu. Składniki na farsz na 38 pierogów: - 600 g białej kiełbasy (surowej) - 4 łyżki rosołu - 1,5 łyżeczki chrzanu (domowy) - pieprz czarny (do smaku) - 1 – 2 łyżeczki majeranku Ciasto na pierogi: - 250 g mąki tortowej - 250 g mąki typ 00 - 50 g miękkiego masła(...)żółtka - 1 jajko - 1 łyżeczka soli - ¼ l gorącej wody Dodatkowo: - szalotki (+ olej) - rzeżucha - chilli nitki Z białej kiełbasy zdejmujemy jelito, siekamy ostrym nożem, przekładamy do miski. Dodajemy 4 łyżki rosołu, chrzan, pieprz i majeranek, wyrabiamy masę. Zarabiamy ciasto na pierogi. Mąki przesiewamy z solą, dodajemy miękkie masło, siekamy. Dodajemy 2 żółtka i 1 całe jajko – mieszamy i dolewamy, zarabiając nożem

mojewypiekiinietylko
Zupa ogórkowa na rosole 368

Uwielbiam kwaśne zupy. Moja ulubiona zupa ogórkowa na rosole zawsze poprawia mi nastrój. To bardzo prosta i super smaczna zupa, którą mogłabym jeść naprawdę często. Zupa ogórkowa z ziemniakami - najlepsza! - gotowana na rosole  - super prosta i smaczna - idealna dla dzieci A z czym Wy jadacie zupę ogórkową? Z ziemniakami, ryżem, czy z makaronem

AniaGotuje.pl
Zupa pomidorowa na passacie Jamar 160

Dziś aromatyczna z dodatkiem lubczyku i ziół na mięsno-warzywnym bulionie zupa pomidorowa. Jedna z moich ulubionych zup. Zazwyczaj przygotowuję długo pyrkający rosół, by za dwa dni zamienić go w zupę pomidorową, dziś od podstaw od razu nastawiłam się na pomidorową. Pomidorowa z cienkim makaronem na passacie Jamar . Podaję ją także z ryżem, gotową zupę można zaprawić śmietaną, dziś jednak(...)cebula przypalona 1 nieduży seler pęczek natki pietruszki 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, świeżo zmielony pieprz, lubczyk i słodka papryka, 4 ziarenka pieprzu – wszystko do smaku Przygotowanie rosołu: mięso myjemy, wkładamy do garnka razem z obraną włoszczyzną, zalewamy zimną wodą do około 2 cm powyżej warzyw i mięsa, dodajemy liście, ziele, pieprz ziarnisty, doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy

Zasmakuj Kuchni
KOTLETY MIELONE Z CEBULĄ I CZOSNKIEM (SZNYCLE) - NAJLEPSZE 189

ugotowanym ryżem. I to też jest OK :) Przepis na tradycyjne sznycle, dzięki któremu mięso będzie wyjątkowo soczyste. SKŁADNIKI:  50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego łyżka masła 1/2 szklanki rosołu kopiasta łyżka tartej bułki jajko + białko 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku (może być mrożony) 1 cebula, starta na tarce o dużych oczkach  2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę(...)ząbki czosnku do smażenia sól, pieprz smalec do smażenia tarta bułka i mąka krupczatka (pół na pół) do panierowania PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Tartą bułkę zalewamy ciepłym rosołem, mieszamy, dodajemy masło - odstawiamy na kilka minut. W misce łączymy wszystkie wymienione składniki i bardzo dokładnie wyrabiamy masę mięsną.  Krok 2. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy zgrabne kotlety, układamy na desce

Moja Książka Kucharska
Zupa gołąbkowa z kapustą kiszoną 280

ustawiłam wolnowar i poszłam spać, a rano zupka była już gotowa. 0,5 kg kapusty kiszonej 50 dkg mięsa mielonego  10 dkg ryżu  koncentrat pomidorowy bulion lub rosół susz warzywny  1 łyżeczka słodkiej papryki  1 łyżeczka ostrej papryki  sól, pieprz do smaku Do garnka wolnowaru  wlać rosół, dodać kapustę kiszoną, mięso mielone, ryż , koncentrat

Moje domowe kucharzenie
Rolada -Galaretka 199

Składniki: 600ml rosołu,( lub można zrobić wywar z 2 kostek warzywnych) 13 płaskich  łyżeczek żelatyny 20dkg sera goudy w plastrach 6 jaj 16 cienkich plastrów szynki konserwowej sól 1-2 łyżki octu jabłkowego foremka keksowa półokrągła Wykonanie W gorącym rosole rozpuścić żelatynę ,mocno doprawić solą ,dodać 1- 2 łyżki octu dla oczyszczenia galaretki . Troszkę galaretki wlać do keksowej foremki

w mojej kuchni
PULPECIKI ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM z makaronem spaghetti 244

łyżka majonezu roztarta w dłoniach przyprawa prowansalska szczypta  chili olej do smażenia mąka krupczatka do panierowania sos: szklanka gęstej śmietany szklanka soku pomidorowego łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki rosołu 2 ząbki drobno posiekanego czosnku sól, pieprz roztarty w dłoniach tymianek dodatkowo: ok. 400g ugotowanego makaronu spaghetti tarty parmezan do posypania potrawy pomidorki koktajlowe liście sałaty lub rukoli PRZYGOTOWANIE: Krok(...)równych części. Formujemy zgrabne klopsiki, oprószamy mąką krupczatką (nadmiar mąki strząsamy) i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Krok 2. Przygotowujemy sos: koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w letnim rosole, łączymy z sokiem pomidorowym, posiekanym czosnkiem, śmietaną i przyprawami. Krok 3. Wychłodzone porcje smażymy na gorącym, tzw. głębokim tłuszczu, rumieniąc z każdej strony. Gotowe przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania

Moja Książka Kucharska
Sałatka jarzynowa-porosołowa 300

Sałatkę jarzynową bardzo często przygotowuję z warzyw które wcześniej się gotowały w rosole. Moim zdaniem sałatka jest bardziej aromatyczna i ma fajny smak, dużo lepiej mi smakuje niż tradycyjna. Składniki: 2-3 marchewki ugotowane 1 pietruszka ugotowana Kawałek selera ugotowanego 2 ziemniaki ugotowane 1 jajko ugotowane na twardo Kawałek pora 2 ogórki kiszone 1 jabłko Mała puszka groszku Bonduelle Mała(...)puszka kukurydzy Bonduelle 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Sól, pieprz Sposób przygotowania: Ostudzone warzywa które się wcześniej gotowały w rosole, ziemniaki, jajko, ogórki kiszone oraz obrane ze skóry jabłko pokroić w drobna kostkę. Pora pokroić w cienkie paski. Pokrojone warzywa przekładamy do miski, dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz groszek, majonez, musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz

Bajeczna Kuchnia
Jajka w galarecie z warzywami 272

parze 2 marchewki, obrane, pokrojone w plastry i ugotowane na parze puszka groszku konserwowego puszka kukurydzy konserwowej pół czerwonej papryki pokrojonej w drobną kosteczkę opakowanie żelatyny spożywczej 1 l rosołu warzywnego Przygotowanie: Groszek oraz kukurydzę odsączamy z płynu. Na dnie foremki układamy plasterki ugotowanej marchewki, następnie wsypujemy kukurydzę, groszek i układamy jajka. Po bokach układamy różyczki brokuła oraz posypujemy pokrojona(...)kosteczkę papryką. Do ciepłego rosołu wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy aby się rozpuściła. Tak przygotowany płyn wlewamy do formy z reszta składników. Studzimy i wkładamy do lodówki na przynajmniej całą noc. Smacznego

Życie ze smakiem