rosół - 7627 przepisów (strona:191/509)

Lane kluseczki jajeczne 158

posolić. Do wrzącej wody wlewać ciasto cienkim strumieniem. Wykorzystać do tego celu trzepaczkę. Gotować kluseczki 1 minutę. Odlać na sitko i przelać zimną wodą. Takie kluseczki są idealne do rosołu lub innych zup. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
z kury wiejskiej rosół z szybkowara... 135

angielskie, wlać około 3 litrów wody, do wyznaczonej lini w szybkowarze po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować na średnim ogniu około 45 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie rosół jest bardzo klarowny, nie mętny, kura dobrze ugotowana, podawać z makaronem jakim się lubi, przed podaniem dodać pieprzu mielonego do smaku i natkę pietruszki - rosół z kury wiejskiej gotowany

W Mojej Kuchni Lubię
Risotto klasyczne (bezglutenowe) 135

odparuje alkohol, to przychodzi czas na bulion. W międzyczasie możemy posolić, następnie stopniowo, po jednej chochli dolewamy bulionu. Uwaga - powinien być gorący!. Cały czas mieszamy. Ten proces wchłaniania rosołu przez ryż trwa jakiś czas. A my cały czas mieszamy, aż ryż będzie miękki. Potrzebujemy do tego właśnie około litra-półtora rosołu. 6. Gdy ryż zmięknie, to dodajemy starty

Kawa z mlekiem
Schabowy w paluszkowej panierce 148

jest! Zadanie zaproponowane przez olejkonwenanse nie było wcale łatwe. Trzeba było przygotować tradycyjne danie w nowoczesnej odsłonie. Jakie my, Polacy mamy najbardziej tradycyjne danie? Dla mnie to zdecydowanie rosół i schabowy. Jako, że rosołu z wykorzystaniem oleju przygotować się nie da, mój wybór padł więc na kotlet schabowy. Chcecie też poszaleć w swojej kuchni i wypróbować nowych smaków i połączeń

Pobite gary Barbary
Pulpety drobiowe 160

kurczaka bez kości i skóry ( z 3 sztuk) 1 jajko 1 bułka pszenna 3 łyżki bułki tartej 1 szklanka mleka sól i pieprz mielony do smaku 1 litr bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego ( może być z kostki) mąka do oprószenia pulpetów Jak zrobić pulpety drobiowe , przepis podstawowy. Rosół, wywar warzywny lub bulion doprowadzamy do wrzenia w garnku pod przykryciem. Namaczamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków (bez zakwasu). 291

tradycyjna wigilijna potrawa . Niektórzy gotują go na zakwasie, który najlepiej zrobić samemu, ale jeżeli go nie mamy, to nic straconego :-) Ten barszcz czerwony z pieczonych buraków gotuję na rosole jarzynowym, przez co jest naprawdę bardzo, bardzo pyszny o zdecydowanym przyjemnym smaku. Barszczyk należy zacząć przygotowywać minimum jeden dzień przed Wigilią, można go także przygotować już na początku grudnia, zagotować(...)roku, warto dodać także np. mięso z kaczki. Do barszczu można podać paszteciki lub pieczone pierogi z kapustą kwaszoną . Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków (bez zakwasu). Składniki: Na rosół jarzynowy:  pęczek włoszczyzny, liść kapusty cebula, 2 liście laurowe, kilka kulek pieprzu i kilka kulek ziela angielskiego sól, pieprz, kilka gałązek lubczyku, kilka natki pietruszki, łyżka oliwy 2 litry

Poezja Smaków - blog kulinarny
Krupnik 142

białkowych, czyli np. kawałka pieczeni, ryby lub w przypadku wegetarian jajka sadzonego... A w przypadku wegan potrawy np. z soi lub fasoli... ☺ Składniki: 140g kaszy jęczmiennej wiejskiej 1,5l rosołu 2 marchewki 1 pietruszka  ćwiartka selera (średniej wielkości) kawałek pora 1 listek laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego  natka pietruszki łyżka domowej wegety sól pieprz Przygotowanie: Warzywa obieramy, myjemy(...)następnie kroimy w kostkę lub słupki i wkładamy do garnka z rosołem. Garnek stawiamy na ogniu i doprowadzamy do zagotowania. Gdy wszystko zacznie nam się gotować wsypujemy kaszę, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu aż kasza i warzywa będą miękkie. Na końcu doprawiamy wegetą, solą, pieprzem i posypujemy natką pietruszki. Jeśli ktoś lubi krupnik bardziej gęsty

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
obiad bezmięsny w jesiennym kolorze z wolnowaru 162

czasu obróbki cieplnej. Natomiast ryby w wolnowarze zachowują zwartą konsystencję. W wolnowarach doskonale udają się wywary, które są bardziej aromatyczne i skondensowane w smaku niż te gotowane metodami tradycyjnymi, rosoły, zupy oraz sosy, a także powidła i dżemy. Zalety Pozwala zachować więcej składników odżywczych. Pozwala wykorzystać tanie części mięsa dzięki długiemu gotowaniu. W wolnowarze praktycznie nie da się przypalić potraw(...)wolnowarzenia. Długi czas przygotowania sprawia, że mięso rozpada się pod delikatnym naciskiem. Jeśli chcesz zachować jak najwięcej soków w mięsie podsmaż je wcześniej na patelni . Zupełnie jak przed pieczeniem. Rosół z wolnowaru będzie bardziej klarowny jeśli mięso i jarzynę zalejesz gorącą wodą zamiast zimnej

w mojej kuchni
Rosół z kaczki 123

Treściwy domowy rosół z kaczki to zupa bardziej tłusta niż tradycyjny rosół drobiowy. Ma ciemniejszy kolor i jest również bardziej esencjonalny. Przepis bardzo prosty w wykonaniu, do podania z makaronem nitki lub lanymi kluskami.  Składniki: porcja rosołowa z kaczki świeża włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, mały seler, kawałek pora cebula 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz

wyzwania kuchenne
Pierogi z kurczakiem i dynią ( jak wykorzystać mięso z rosołu) 210

wykorzystać kurczaka oraz warzywa z rosołu pisałam Wam już kilkakrotnie. Skoro męczę je dnak moja ukochaną dynię, postanowiłam połączyć rosołowe pyszności z dynią.  A Wy co robicie z gotowanego kurczaka? :) Skła dniki:   3 udka   2duże marchewki 1/2 szklanki musu z pieczonej dyni (przepis TUTAJ ) duża cebula sól, pieprz papryka ostra i słodka (do smaku) 1/2 łyżeczki suszonej(...)Ciasto:  4 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki oleju  około 1,5 szklanki ciepłej wody + jogurt naturalny, natka pietruszki Przygotowanie: Ugotowane udka kurczaka, oraz ugotowaną w rosole marchewkę umieszczamy razem z musem z dyni w miseczce (uprzednio usuwając kości). Cebulę obieramy, siekamy drobno i szklimy na odrobinie oleju. Wszystkie składniki miksujemy i doprawiamy do smaku. W osobnej

ChilliJemy
schab zapiekany w kapuście kiszonej 992

niedzielny obiad, a nawet świąteczny to danie idealne.  Składniki: 5 plastrów schabu (lub innego mięsa wieprzowego) 400 g kapusty kiszonej marchewka 2 cebule 2 ząbki czosnku szklanka rosołu (ewentualnie wody) sól pieprz olej  Schab natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. Na patelni rozgrzać olej, szybko obsmażyć mięso z dwóch stron i zdjąć z patelni. Na pozostały po mięsie tłuszcz(...)wrzucić posiekaną cebulę i startą na grubych oczkach marchewkę. Po chwili dodać kapustę, przyprawić pieprzem. Podlać szklanką rosołu (lub wody) i dusić około 10 minut. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem, wyłożyć połowę kapusty (razem z sosem), na nią ułożyć schab i resztę kapusty. Przykryć pokrywką (lub folią aluminiową) i wstawić do piekarnika na około 45 minut. Podawać z ziemniakami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Casserole z kurczakiem 183

Dziś dla Was propozycja mięsna, dawno u mnie takowej nie było. Szybka i smaczna, do tego niezwykle prosta w przygotowaniu. Idealna również wtedy, gdy dzień wcześniej jedliście rosół ale na mięso zabrakło chętnych. Bo podstawą dania jest ugotowane wcześniej mięso z kurczaka. Możesz zatem wykorzystać to, które już masz lub ugotować je z warzywami (jak na rosół), specjalnie na potrzeby

Garniec Magalie
Chiński rosół z jajkiem i pomidorami 155

zaniedbane, więc przedstawiam tym razem przepis na chińską zupę z minimalną ilością węglowodanów. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a dwa nowe składniki zmieniają naprawdę wiele... Najpierw musisz przygotować rosół. Polecam ten, na który znajdziesz przepis na naszej stronie. Na końcu dodajesz 1 duży, pokrojony na kostki pomidor i 2 rozbite, ubite jajka na około 500ml rosołu. Wcześniej lepiej jest

Keto Przepisy
Kalafior zapiekany na sosie pomidorowym, z kaparami i fetą 215

dwie minuty razem. Dodajemy na patelnię całą zawartość puszki – pomidory razem z pastą pomidorową. Jeśli używacie pomidorów w całości – zgniećcie je w dłoni na mniejsze kawałki. Wlewamy do nich rosół lub bulion, dodajemy sól, pieprz, cynamon, suszoną bazylię i suszone oregano. Dodajemy drobno posiekane kapary. Wszystko razem mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez 7-8 minut, co jakiś czas(...)pieczonej białej ryby albo piersi z kurczaka. SKŁADNIKI 2 porcje jako danie główne 800-900g kalafiora 1 puszka (400g) pomidorów bez skórki, w paście pomidorowej 100ml bulionu lub rosołu jarzynowego albo drobiowego 100g greckiej fety 1 czubata łyżka kaparów z zalewy 1 duża cebula, biała lub czerwona 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka masła

Karo in the Kitchen
Filet z kurczaka z suszonymi pomidorami w sosie maślano śmietankowym 122

mięsa 4 łyżki natki pietruszki 6 suszonych pomidorów z oleju 100 g sera feta 2 plastry żółtego sera Sos: 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 1,5 szklanki rosołu lub bulionu drobiowego 2 łyżki śmietany 18% Liść lubczyku Sól Pieprz Pieczone ziemniaczki: 5 dużych ziemniaków Przyprawa do ziemniaków Słodka czerwona papryka Sól Liść lubczyku 3 łyżki oliwy z oliwek(...)żaroodpornym. Pieczemy w 190*C (z termo obiegiem) przez 40-50 minut. Sos: W garnku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Powstanie nam jasna zasmażka. Wlewamy bulion lub rosół, mieszamy aż zasmażka ładnie się rozpuści. Dodajemy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Pieczone ziemniaczki: Ziemniaki obieramy i kroimy

VioletoweKucharzenie