sposób lepienia klusek. Tak mi po prostu było wygodniej. Składniki na kluski: 1 kg ziemniaków, 2 jajka, szczypta soli, mąka ziemniaczana, mąka pszenna (do podsypywania). Farsz: 650g mięsa z rosołu (najlepiej drobiowo-wołowego), 1 cebula, 1 łyżka masła, kilka łyżek rosołu (opcjonalnie), sól, pieprz, 1 łyżeczka majeranku. Zaczynamy od przygotowania farszu. Cebulę obrać i podsmażyć na maśle. Mięso z rosołu(...)zmielić 1 raz razem z cebulą w maszynce do mielenia mięsa. Dodać kilka łyżek rosołu, jeśli mięso jest za suche. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić do przestudzenia. Następnie przepuścić je 1 raz przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki przełożyć do miski. Uklepać. Z powstałego w ten sposób koła, wyciąć
Świat Domowej KuchniZupa koperkowa z lanym ciastem. Zupa koperkowa. Klasyczna zupa koperkowa na rosole. "Zupę koperkową z lanym ciastem można bardzo łatwo zrobić w domu :) Jest gęsta, kremowa i pełna smaku !" Zupa koperkowa ugotowana na rosole, z marchewką i kluskami z lanego ciasta. Zupa zaprawiona śmietaną i dużą ilością posiekanego koperku i natki pietruszki. Mam nadzieję, że ten przepis spodoba się(...)ulepszaj :) Zobacz jak łatwo i szybko można zrobić domową zupę koperkową z lanym ciastem. Zupa koperkowa z lanym ciastem : lista składników potrzebnych do przygotowania zupy: 1,5 litra rosołu około 150g śmietany 1 marchewka pokrojona w kostkę mały korzeń pietruszki pokrojony w kostkę sól i bały pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej posiekany koperek i natka pietruszki lane ciasto
Moja Książka Kucharskaprzed gotowaniem moczę całą noc w zimnej wodzie - opcjonalnie można użyć fasoli z puszki, co znacznie skróci czas przygotowania potrawy. Najlepsza fasolka po bretońsku to ta ugotowana na aromatycznym rosole, z podsmażoną cebulką, czosnkiem i skwarkami z boczku wędzonego lub słoninki oraz pokrojoną kiełbasą. Nie może zabraknąć marchewki raz pietruszki. No i koniecznie jeszcze przyprawy: majeranek, pieprz czarny, tymianek, papryka(...)400g kiełbasy, pokrojona w kostkę 1-2 łyżki mielonej, czerwonej papryki 1 marchew, pokrojona w kostkę 1 korzeń pietruszki, pokrojony w kostkę mały słoiczek koncentratu pomidorowego około 2 litry rosołu posiekana natka pietruszki przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, tymianek, majeranek Fasolka po bretońsku z kiełbasą: przepis Krok 1. Namoczoną wcześniej fasolę ugotować do miękkości. Krok 2. Na patelni
Moja Książka Kucharskawołowinie. Do kapuśniaku można też włożyć kiełbasę pokrojoną w talarki. Gotowanie kapuśniaku zaczynamy od ugotowania wywaru z mięsa i włoszczyzny, dodając mniej wody niż na rosół. Do tego wlewamy do smaku kwasu kapuścianego i dodajemy kapustę kiszoną z pokrojoną cebulą i kminkiem. Oddzielnie w niewielkiej ilości wody gotujemy ziemniaki. Na koniec podsmażamy cebulkę na smalcu ze skwarkami(...)pieprz do smaku Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty: Krok 1. Z włoszczyzny, mięsa i grzybów ugotować wywar - przecedzić. Grzyby pokroić w paseczki, mięso oddzielić od kości. W gotowym rosole ugotować ziemniaki (odrobinę rozgotować) - trochę rosołu można zostawić do rozprowadzenia zasmażki (powinien być wystudzony). Krok 2. Kapustę kiszoną pokroić, jeżeli jest bardzo kwaśna odcisnąć z nadmiaru soku (można przelać gorącą
Moja Książka Kucharskałopatki wieprzowej 2 marchewki 2 korzenie pietruszki mały kawałek selera 2 kajzerki 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 10 suszonych pomidorów 3 łyżki kaparów pół szklanki rosołu pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego imbiru sól pieprz olej rzepakowy Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół na całym kurczaku(...)Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie na co macie ochotę. Łopatkę, cebule, czosnek, marchewki, pietruszki i seler kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego, lekko skrapiamy olejem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Bułki zalewamy bulionem. Mięso z kurczaka, łopatkę
Kardamonovypewno nie raz zostaje Wam sporo mięsa z rosołu i zastanawiacie się jak je wykorzystać. W takim przypadku mam dla Was propozycję na pierogi z tymże właśnie mięsem. Delikatne ciasto i wyrazisty farsz. Co prawda lepienie pierogów jest czasochłonne, ale ten smak wynagrodzi długie stanie w kuchni. Przyznam, że kiedy już zabieram się za lepienie pierogów, to zawsze jest(...)żółtko i stopniowo dolewając letnią wodę wyrabiać dłonią ciasto. Przykryć je ścierką i odłożyć na około 15 minut, by odpoczęło. Składniki na farsz: * około 600 g mięsa drobiowego z rosołu (bez kości) * 3 łyżeczki prażonej cebulki (użyłam Skworcu ) * pół łyżeczki soli * 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego * pół szklanki rosołu (w ostateczności wody) Wykonanie: Mięso wraz z cebulką prażoną
Zrób to smacznieuwielbiana jest przez wszystkich, bez względu na to czy jest podana z makaronem, czy też z ryżem. Większość z Was zupę pomidorową podaje zgodnie z zasadą, że w niedzielę rosół to w poniedziałek pomidorowa ugotowana na rosole. U mnie niestety wspomniana zasada nie jest stosowana i nie zawsze pomidorowa jest na rosole, ale zawsze dobrze smakuje. Zupa pomidorowa będzie pyszna(...)Czas przygotowania: 30 minut Przepis na szybką zupę pomidorową, składniki: 400 g krojonych pomidorów z puszki 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1,5 l bulionu warzywnego, rosołu lub wody 1 cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cukru
Kuchcik gotujeteż często zostaje dużo niezjedzonego mięsa z rosołu? Przyznam, że u mnie jest tego zawsze sporo, więc mięso to zwyczajnie mrożę a po uzbieraniu większej ilości przygotowuje pierogi, krokiety albo paszteciki. Mięso wystarczy tylko zmielić, przyprawić i pyszny farsz gotowy :) Składniki: * około 600 g mięsa drobiowego z rosołu (bez kości) * 3 łyżeczki prażonej cebulki (użyłam Skworcu ) * pół łyżeczki soli(...)łyżeczka pieprzu czarnego mielonego * pół szklanki rosołu (w ostateczności wody) Wykonanie: Mięso wraz z cebulką prażoną bardzo drobno zmielić lub przepuścić przez maszynkę. Wlać rosół, doprawić solą i pieprzem, Dobrze wszystko wymieszać. Zamiast prażonej cebulki można użyć drobno pokrojonej i podsmażonej cebuli
Zrób to smaczniepyszna rozgrzewająca zupa. 5 porcji Ja wykorzystałam 2 mniejsze udka z kurczaka kawałek wołowiny 2 marchewki kawałek selera 2 pietruszki dodatkowo kawałek świeżego pora 1 i pól litra rosołu (rosół który pozostał z obiadu plus woda) Mięso z rosołu obrać z kości, pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę, seler, pietruszkę pokroić w kostkę. Świeży por pokroić w półplasterki. Wszystko(...)przełożyć do garnka zalać rosołem i wodą dodać 4 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, szczyptę imbiru, szczyptę gałki muszkatołowej pół łyżeczki słodkiej papryki czerwonej, opcjonalnie wegetę. (Zamiast można też użyć gotowej mieszanki przypraw do flaków którą można kupić w każdym markecie) Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 15 minut. Pod koniec gotowania doprawić majerankiem
Andzia PichciKiełki fasoli, zioła są zwykle podawane do każdej miski. Podobnie jak w przypadku północnego stylu pho, papryczki chili i limonka są używane jako przyprawy. Zapraszam na moją wersję wietnamskiego rosołu. 👥 – 4 ⏰ – 30-35 minut 🇻🇳 – Wietnam ✅ Składniki ✅ 1 łyżka oleju roślinnego ✅ 3 szalotki, pokrojone w plastry ✅ 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki ✅ 2 łodygi trawy cytrynowej ✅ Imbir przekrojony(...)rozrywaj mięso na strzępy. 🛠️ Bulion z rondla przelej przez sitko i ponownie wlej już czysty do rondla. 🛠️ Dodaj mięso i makaron ryżowy, gotuj, aż makaron będzie gotowy. 🛠️ Nałóż rosół, dodaj kruche warzywa z lodu, podsmażony czosnek i szalotkę, posiekane zioła, kawałki chili i ćwiartki limonki. 👍 Nigdy nie jadłem tak aromatycznego rosołu. Smacznego Współczesna technika i platformy społecznościowe pozwalają mi mieć
RafalCookrosołu kawałek marchewki 1 spory ziemniak 2 pasternaki trochę mięsa z rosołu (opcjonalnie) ok 50 g 2 łyżki śmietany sól pieprz imbir Rosół wlewamy do ganka, dodajemy pokrojone warzywa i mięso z rosołu, gotujemy do miękkości i dokładnie blendujemy. Dodajemy przyprawy i śmietanę . Jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia. Kremową zupę podajemy z grzankami
Gotowanie jest łatwePielmieni. Pyszne i sycące pielmieni - oryginalny przepis na pierogi z rosołem w środku. Pielmieni to popularne małe pierożki z mięsem, cebulą i czosnkiem, podawane głównie w chłodne, zimowe dni z masłem, kwaśną śmietaną, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i octem. Dorośli i dzieci je uwielbiają. Przepis na pielmieni pochodzi z Syberii. Cóż, prawdę mówiąc te pyszne pierogi(...)rosołem w środku to nie tylko rosyjski posiłek. Istnieje wiele odmian tego dania na całym świecie. Pielmieni są także bardzo popularne w Mongolii, na Ukrainie albo w Gruzji. Pielmieni. Jak zrobić pielmieni. Pielmieni można zrobić ręcznie, albo za pomocą specjalnej, okrągłej formy, która znacznie przyśpiesza wytwarzanie pielmieni. Ciasto na pielmieni wyrabia się z mąki, wody, jajek
Moja Książka Kucharskaprotoplastą znanej dobrze dzieciom naszego pokolenia marchewki z groszkiem. Według dawnej receptury pokrojona marchewka najpierw duszona jest na maśle, a następnie oprósza się ją mąką i podlewa niewielką ilością rosołu. Dzięki rosołowi danie zyskuje bogaty smak, który podkreśla natka pietruszki. Warto też wspomnieć, że „Książka kucharska czyli jasna i dokładna nauka sporządzania potraw mięsnych i postnych (…)”, czyli wspomniana wyżej lwowska(...)wiecznych wydań, w pierwszej kolejności zaprezentuję przepis oryginalny. „Oskrobawszy marchew pokraj jak makaron, i dynstuj w maśle z drobno krajaną zieloną pietruszką, posyp nieco mąką, potem rozprowadź tłustym rosołem i zagotuj”. Marchew duszona – kuchnia galicyjska A oto wersja uwspółcześniona… Składniki: 3 duże marchewki 20 g masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 szklanka rosołu
Trzeci talerzjest obłędny i sprawdzi się nie tylko przy pulpetach, ale i jako dodatek do ryby 🐟 Pulpety: 400 g mięsa mielonego z indyka 1 średnia cebula 1 jajko 3 łyżki rosołu lub wody 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich Olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Cebulę(...)drobno kroimy. Mieszamy z mięsem, rosołem lub wodą, bułką tartą i przyprawami. Wyrabiamy mięso aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Ręce moczymy w wodzie, formujemy pulpeciki w dłoniach, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż pulpety będą złociste. Sos koperkowy: 1 szkl. rosołu lub wody 150 g jogurtu naturalnego
CzarnawisienkaZupa szczawiowa z ziemniakami – kuchnia podkarpacka Zupa szczawiowa jest prostym daniem, które niegdyś gotowano na tygodniu, kiedy nie było wiele czasu na „szykowanie” obiadu. Jeśli z niedzieli został rosół, szczawiowa gotowana była na jego bazie, dzięki czemu miała bogatszy smak. Gdy rosołu nie było, gotowano ją na wodzie. W odróżnieniu od szczawiowej na przetartym szczawiu, wersja ze szczawiem krojonym jest(...)obiad. Przepis na szczawiową z ziemniakami pochodzi z Cmolasu (powiat kolbuszowski), z terenów dawnej Puszczy Sandomierskiej. Zupa szczawiowa z ziemniakami – kuchnia podkarpacka Składniki na 4 porcje: 1,5 l rosołu lub wody 200 g liści szczawiu* 2 łyżki masła 250 ml śmietany 1 czubata łyżka mąki pszennej sól do smaku Dodatkowo: ugotowane młode ziemniaki 2 jajka ugotowane na twardo
Trzeci talerz