rosół - 7627 przepisów (strona:60/509)

Tortille z mięsem rosołowym 170

zrobić z mięsa rosołowego? Z pewnością miewacie ten problem po ugotowaniu rosołu. Ja bardzo lubię przetwarzać mięso z rosołu, ponieważ można z niego stworzyć wiele niezwykłych potraw o niepowtarzalnym smaku. Tak było i tym razem, gdy mięso rosołowe postanowiłam przerobić na farsz do tortilli i zrobić tortille z mięsem rosołowym . Dzięki temu powstał prosty, tani (resztkowy), ale niezwykle smaczny(...)wodze fantazji kulinarnej i doprawić je według własnego uznania, na pewno będzie smacznie! Poniżej moja propozycja. Tortille z mięsem rosołowym Składniki:  mięso rosołowe obrane z kości warzywa z rosołu pokrojone w drobną kostkę 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka mielonej kolendry

Codzienne Gotowanie
Co zrobić z resztek kurczaka – 17 przepisów 126

resztek kurczaka. I nie tylko kurczaka, bo do kulinarnego recyklingu nadaje się każde pieczyste: kaczka, indyk, polędwiczka, czy schab. W niektórych przepisach można zużyć także mięso gotowane (np. z rosołu). Co zrobić z resztek kurczaka Tortille z pieczonym mięsem Super przepis na szybki lancz. Dosłownie 10 minut i placki na tortille gotowe. Zrobi je każy, bo są dziecinnie proste(...)wrapy. Wystarczą cztery składniki. Zobacz przepis Polpette di polo Najlepsze pulpety ever. Zrobione z gotowanego mięsa i zapieczone z sosem pomidorowym, delikatne i aromatyczne. Jeśli macie kurczaka z rosołu możecie wyczarować niesamowite danie. Zobacz przepis Enchilada Doskonały sposób na resztki, pozostałości z lodówki lub świątecznego stołu – enchiladas, pszenne, meksykańskie placki z farszem (w którym obowiązkowy jest tylko ser), zapieczone

Niedzielny kucharz
Galareta z kurczakiem 112

groszku i marchewki. Ta potrawa jest świetną przekąską podczas wszelakich imprez. Składniki na galaretę z kurczakiem: 3-4 gotowane ćwiartki kurczaka bez skóry i kości 2 marchewki gotowane z rosołu mała puszka zielonego groszku natka pietruszki 500 ml rosołu lub bulionu drobiowego (lub więcej zależy od wysokości foremki) 5 łyżeczek żelatyny pieprz do smaku Jak przygotować galaretę z kurczakiem? Mięso(...)kurczaka kroimy drobniej. Ugotowane marchewki kroimy w plastry. Żelatynę moczymy w kilku łyżkach zimnego rosołu, czekamy aż napęcznieje. Rosół podgrzewamy, rozpuszczamy w nim napęczniałą żelatynę, zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie chcemy by w galarecie był tłuszcz, to najpierw z zimnego rosołu, który będziemy wykorzystywać do zalania galarety zbieramy zastygnięte oka tłuszczu, dopiero potem go podgrzewamy, aby żelatyna się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krokiety z nadzieniem z mięsa po rosole 152

Jest weekend więc najprawdopodobniej i u Ciebie w domu właśnie pyrka na ogniu gar rosołu :) Lubię w rosole to, że to niby jeden garnek z zupą a jedzenia z niego może być potem na pół tygodnia - rosół, pomidorowa, sałatka z warzyw, a z mięsa proponuję zrobić krokiety. Wystarczy zmielić mięso z serkiem, natką pietruszki i podsmażoną cebulką i włożyć(...)naleśniki. Prosto, smacznie i nic się nie marnuje. Krokiety z nadzieniem z mięsa po rosole Składniki: nadzienie: 2 cebule 1 łyżka oleju 1 porcja mięsa po rosole 100 g białego serka ( taki do smarowania kanapek) 3 łyżki jogurtu albo śmietany 1/2 pęczka natki pietruszki posiekanego sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny naleśniki: 1 szklanka mąki

Smaczny zeszyt
PYSZNY ROSÓŁ DROBIOWY Z WOLNOWARU+ RECENZJA WOLNOWARU CROCK-POT 94

Jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami wolnowaru tak jak i ja to polecam przygotować w nim rosół. Nastawiam go wieczorem a rano po przebudzeniu nie dość, że mam już obiad gotowy, to w dodatku z całym domu cudownie pachnie aromatycznym rosołkiem. Wystarczy wszystko włożyć do "gara", nastawić wolnowar na 12 godz i to wszystko, resztę to on już zrobi za Ciebie. Uwielbiam(...)razu po wyjęciu z lodówki czy zamrażalki można je od razu postawić na kuchence grzewczej i podgrzewać potrawę.  Zapewne powiecie: No tak wszystko pięknie, ale przecież gotowanie rosołu, czy innych potraw przez 12 godzin to ogromna strata prądu... Otóż nie.  Wolnowar Crock-Pot oszczędza do 75% energii elektrycznej w porównaniu z tradycyjnymi kuchenkami. Przyznam, że posiadam wolnowar około

Zrób to smacznie
Risotto z grzybami 93

Przygotowując risotto z grzybami , trzeba zaopatrzyć się nie tylko w dobre składniki, ale także w cierpliwość. Warto dzień wcześniej ugotować rosół lub wywar warzywny oraz namoczyć grzyby, przyspieszy to przyrządzenie tego czasochłonnego posiłku. Lubimy obserwować, jak stopniowo powstaje kremowe risotto , gdy po każdym dolaniu płynu zmienia się konsystencja ryżu. Nie przeszkadza nam, że trwa to dość długo i przez cały(...)kuchence, gdyż w nagrodę będziemy delektować się delikatnym grzybowym risotto . Składniki na risotto z grzybami 250 g ryżu do risotto 1 szklanka wytrawnego białego wina 3 szalotki 1 l rosołu 10 g suszonych grzybów 50 g masła 50 g parmezanu sól, pieprz do smaku masło do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Grzyby opłukać, zalać 2 / 3 szklanki zimnej wody, zostawić

niecodziennikpary
Sałatka jarzynowa z mięsem z rosołu i rzeżuchą 137

resztą wystarczy dać inne proporcje poszczególnych składników, a smak sałatki wyjdzie już nieco inny. Ja dziś postanowiłam ją odmienić nieco bardziej i przygotowałam ją z mięsem drobiowym z rosołu oraz z rzeżuchą. Taka sałatka bardzo kojarzy mi się z Wielkanocą, bo na Wielkanoc u mnie obowiązkowo jest rzeżucha. Sałatka w tej wersji smakuje mi chyba bardziej niż tradycyjna. Oto przepis(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 duża ćwiartka drobiowa z rosołu (u mnie z wiejskiego koguta) 1 duża marchewka z rosołu 1 większy ziemniak 1 nieduża cebula 1 pietruszka z rosołu 1 puszka groszku konserwowego 2 większe ogórki konserwowe 2 większe ogórki kiszone 3 jajka 3 łyżki posiekanej rzeżuchy przyprawa gyros sól, pieprz majonez (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ziemniaka ugotowałam

Waniliowe Improwizacje
Zupa Wonton 104

wonton możecie też samodzielnie przygotować w domu. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane. Jej podstawą jest bulion wieprzowy, pierożki wonton i makaron ryżowy. Zupę możemy porównać z naszym klasycznym, polskim rosołem. Można powiedzieć, że jest to chiński rosół z pierożkami. Oryginalnie powstaje poprzez wielogodzinne wygotowywanie wieprzowych nóżek. Często jednak stosuje się zamiennik w postaci drobiowego lub wołowego rosołu. Ważne, żeby rosół(...)wieprzowiny mielonej 1 ząbek czosnku, starty na tarce 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżki świeżo startego imbiru Olej Składniki na zupę : 1,5 l bulionu (wieprzowego, wołowego lub rosołu) 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego Olej 3 gałązki świeżej kolendry Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania farszu na pierożki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Następnie dodajemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kotlety z gotowanego kurczaka 85

niedzielę w wielu polskich domach podawany jest rosół. Gotowany jest na różnych mięsach i na kurczaku. Rosół zjedzony i odwieczny problem co zrobić z mięsem, z kurczakiem z rosołu. Najprostszym rozwiązaniem są pierogi, ale ile można je jeść ? Można zrobić pasztet, pasztet z makaronem włoskim , pasztet bez pieczenia z kurczaka , kurczaka w galaretce , polskie risotto … Świetnym rozwiązaniem są również kotlety(...)panierowane z kurczaka z rosołu. Kurczak z rosołu, mąka do oprószenia, jajka, bułka tarta, tłuszcz do smażenia (smalec, masło) kurczaka obrać z kości. Podzielić na kawałki – kurczaka rozdzielać wzdłuż włókien na spore kawałki (takie na kotlety). Mięso oprószyć mąką, zanurzyć w rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej.  Panierkę przycisnąć dłonią i odłożyć kotlety na mniej więcej ½ godziny

królestwo garów
Wtorkowa magia trzeciego stopnia 135

wyczarowuje w kuchni rodzic, albo rodzic rodzica, to prawdziwa magia. Jedną z takich praktyk magicznych, jest to co następuje w wielu polskich domach w niedzielę. I Stopień wtajemniczenia - rosół. Nie będę się rozwodził nad tym jak ugotować rosół, chyba że bardzo chcecie :) II Stopień wtajemniczenia - zupa pomidorowa z rosołu I nie chodzi tu o ugotowanie zupy pomidorowej, a raczej(...)pewien sposób abstrakcyjnego myślenia, co zrobić z daniem już ugotowanym. Ta magia dzieje się zazwyczaj w poniedziałek. Do rosołu dodajemy przecieru pomidorowego i mamy zupę pomidorową.  Znacie tą piosenkę? Dzisiaj znowu będzie pomidorowa, zrobiona z rosołu z wczoraj Nawet jeśli założymy, że każdy lubi zupę  pomidorową zgodnie z przysłowiem Nie jestem zupą pomidorową, żeby mnie każdy lubił

Kryzysowa Książka Kucharska
Zupa pomidorowa z chorizo 84

Zupa pomidorowa na rosole wołowo-kaczym z dodatkiem dietetycznej kiełbasy chorizo Wam proponujemy. Z orkiszowym makaronem, wow!  Składniki: 1 litr rosołu drobiowo-wołowego włoszczyzna 150 g chorizo 2 szalotki 750 ml passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ziół prowansalskich śmietana 18% 1/4 łyżeczki ostrej papryki natka pietruszki 1 szklanka wody sól, pieprz Przygotowanie: Wykorzystując rosół z niedzielnego(...)ugotowałem na nim włoszczyznę ( jeśli rosołu jest zbyt mało dolewamy troszkę wody ). Kiełbasę chorizo wraz z pokrojonymi szalotkami podsmażyłem na odrobinie oliwy z oliwek. Ugotowałem makaron. Do rosołu dodałem pokrojoną marchewkę, seler, por. Wlałem pulpę pomidorową. Gotowałem kilka minut. Doprawiłem solą, pieprzem, koncentratem pomidorowym, ostrą papryką w proszku, ziołami prowansalskimi. Wszystkie przyprawy dodajemy wg upodobań. Podałem z makaronem orkiszowym

R'n'G Kitchen
rosół drobiowy 90

Nauczyłam się wtedy też oprawiać….To było średnio przyjemne. No biedne kurki…..jednak nie potrafię ani ja ani moja rodzina pominąć tego szczebla piramidy żywieniowej dotyczącej mięsa. Rosół z kury wiejskiej, bajka! Za nic nie odtworzę tego smaku i aromatu kupując porcje w markecie. Od jakiegoś czasu jestem zdana na kupne porcje. Z czego teraz gotuję? Zależy(...)ogniu, ma przysłowiowo pykać delikatnie. Jeśli zbierają się szumy to zbieram je łyżką. Dodaję warzywa i opaloną cebulę, wykładam ją na liść kapusty i oszczędza mi to zbierania z rosołu przypalonych łusek cebuli. Dodaję łyżeczkę soli i dosypuję łyżkę suszonego lubczyku. Jeśli jest sezon na lubczyk ogrodowy to gałązkę lub dwie świeżego. Gotuję wszystko do miękkości. Kiedy warzywa i mięso

Pieprzyć z Fantazją
Pasztet drobiowo – wołowy z mięsa z rosołu 104

Cześć! Rosół gości w wielu domach a najczęściej w niedzielę.  Pozostaje potem mięso, nad którym głowimy się, co z niego zrobić. Ja czasami piekę pasztet zamiast lepić pierogi, pyzy czy gotować potrawkę.  Składniki: * 1,5 kg mieszanego mięsa z rosołu (drobiowe, wołowe) * 3 ugotowane marchewki * 2 ugotowane pietruszki * 30 dkg surowej wątróbki drobiowej * 2 – 3 bułki(...)pokroiłam w piórka.  Na patelni rozgrzałam masło i wyłożyłam wątróbkę i cebulę. Smażyłam do momentu aż wątróbka przestanie puszczać krew.  Ostudziłam.  Przemieliłam przez maszynkę mięso z rosołu, wątróbkę z cebulką,  bułki, marchew i pietruszkę.  Do przemielonego mięsa dodałam 5 żółtek, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszałam  Białka

Pieprzyć z Fantazją
Rosół wołowy 76

Cześć! Rosół wołowy sprawdził się w moim domu. Wiem już, że mam go gotować na przemian z drobiowym. Jest bardzo smaczny, trochę bardziej wyrazisty i tęgi w smaku. Składniki: * 1.80 kg mięsa wołowego * 4 marchewki * 2 pietruszki * kawałek selera * 15 cm części pora * 1 duża cebula bądź dwie małe * 4 liście laurowe * 6 kulek ziela angielskiego * sól i pieprz * natka(...)podobnie jak drobiowy. Warzywa korzeniowe obrałam i dodałam do gotującego się mięsa po ok. 30 minutach. Cebulę w łupinkach opaliłam nad palnikiem i dołożyłam do garnka z gotującym się rosołem. Łyżką cedzakową ściągałam pianę co utworzyła się podczas gotowania. Rosół gotowałam ok. 3 godzin do miękkości mięsa. Pod koniec posoliłam do smaku oraz oprószyłam pieprzem. Podawałam z dodatkiem makaronu, natki

Pieprzyć z Fantazją
Rosół 101

Moje dzisiejsze danie chyba każdy zna i każdy przygotowuje je na swój sposób. W różnych regionach Polski do rosołu daje się inne składniki, ale głównymi są drób i włoszczyzna. Mimo pozorów nie jest tak łatwo ugotować taką zupę, ponieważ na jej zrobienie trzeba poświęcić trochę czasu. Nie może się ona gotować gwałtownie, tylko „pyrkać”. Daje nam to gwarancję(...)będzie rosół będzie klarowny. Mój przepis mam od teściowej i bardzo często go wykorzystuję. Szczególnie zimą, rosół robię co niedzielę, gdyż przyjemnie rozgrzewa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 ćwiartki z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały por lub 1/2 większego kawałek selera 3 ziarenka ziela angielskiego sól natka pietruszki przyprawa do zup „Maggi” lub lubczyk (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Danka Pichci

Proponowane wyszukiwania