rosół - 7627 przepisów (strona:53/509)

Leczo czyli mamy sezon na cukinię 176

Leczo to jedno z tych dań, którym trzeba poświęcić nieco więcej czasu, ale jego smak wynagradza tę niedogodność. Trwa sezon na cukinię więc postanowiłam, że to

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Filet z kurczaka w szynce parmeńskiej czyli jak ożywić nudnego kurczaka 149

Filet z kurczaka sam w sobie zawsze wydaje mi się zbyt suchy, dlatego też owinęłam go aromatyczną szynką parmeńską. A w środku ostra niespodzianka. Składniki : Pojedyncza

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pyry z gzikiem 187

Pyry z gzikiem to postne danie pochodzące z Wielkopolski. Składa się ono z ugotowanych w mundurkach ziemniaków ( pyr w gwarze wielkopolskiej) oraz odpowiednio przygotowanego twarogu. Danie

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Wasz pomysł na ….jajka faszerowane 255

Mili czytelnicy, bardzo lubię jajka faszerowane, ale nie bardzo mam pomysł czy je nafaszerować. Wiem, że w internecie znajdę dużo przepisów jak mogę to zrobić. Jednak

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Schab duszony w białym sosie 201

Dziś chcę Wam zaproponować schab duszony w białym sosie. Przepis na to danie przyszedł mi do głowy podczas dzisiejszych zakupów na pobliskim rynku. Składniki : schab –

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Proste i smaczne kotlety z jajek 168

Czasem nie mam zupełnie ochoty na mięso do obiadu, a że jajek u mnie zawsze jest pod dostatkiem w domu, to robię kotlety jajeczne. Są one

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Prosty sos pieczarkowy 151

Chcę Wam dziś pokazać jak zrobić w mniej niż kwadrans smaczny sos pieczarkowy. Doskonale nada się do kotletów z jajek Składniki: 250 g pieczarek 1 cebula

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Dżem z dyni 155

Sezon na dynie w pełni, warto zrobić z niej przetwory. Padło na dżem. Jednak sklepowe dżemy często pełne są cukru, a tego staram się unikać. Postanowiłam

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Dynia w occie czyli zatrzymujemy jesień w słoikach 182

Dynia w occie jest doskonała do mięs i kanapek. W związku z tym, że trwa na nią sezon, warto to wykorzystać i zrobić przetwory na zimę

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Brownie z fasoli 118

Staram się unikać cukru w diecie, ale czasem najdzie mnie ochota na coś słodkiego. Staram się wtedy przygotowywać fit ciasta bądź desery. Dziś prezentuję Wam ciasto

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
"flaczki" z kani 165

miejscu było ponad sto więc taki obiad był obowiązkowy. Najlepsze "flaczki z kani" robi moja Mama i to jej przepis dziś Wam przedstawię.  P.S. tą zupę robimy na rosole więc polecam na poniedziałek- będzie fajnym pomysłem na wykorzystanie mięsa i rosołu z niedzieli. Składniki: 2 litry rosołu mięso z rosołu (najlepiej kurczak- ilość dowolna) 4-5 kani(...)ziemniaków marchewka cebula majeranek sól, pieprz 2 łyżki mąki łyżka smalcu 2 łyżki octu ząbek czosnku liście laurowe ziele angielskie Mięso z rosołu obrać i pokroić. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki. W dużym garnku zagotować litr wody, wrzucić warzywa i kani pokrojone w cienkie paseczki. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować około kwadransa.. Dodać rosół

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
DROBIOWY PASZTET PIECZONY 121

Pasztet wyszedł nie za suchy, pyszny i delikatny. Dobrze doprawiony, idealny na świąteczny stół ale nie tylko.  Przygotowanie takiego pasztetu to dobry pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Taki pasztet piekę zazwyczaj na święta, jednak teraz do świąt zostało jeszcze trochę czasu a mnie naszła ochota na domowy pieczony pasztet, więc czemu nie ;) Do przygotowania pasztetu wykorzystałam przypraw(...)liście laurowe * sól i pieprz do smaku * 1 łyżeczka  przyprawy do pasztetu * 1 łyżeczka  przyprawy Dobry Smak Jager * 2 jajka * 1 czerstwa bułka * pół szklanki rosołu Wykonanie: Z piersi kurczaka, warzyw, ziela angielskiego i liścia laurowego ugotować rosół. Wątróbki drobiowe podgotować w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka z rosołu razem z wątróbką i warzywami przepuścić przez maszynkę

Zrób to smacznie
Paszteciki z mięsem 147

drożdży 100 g masła pół szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18 % 1 jajko 1 żółtko 3/4 łyżeczki soli  3/4 łyżeczki cukru Farsz: około 500 g ugotowanego mięsa z rosołu * ( wołowego, wieprzowego lub drobiowego albo mieszanki tych mięs ) + kilka łyżek rosołu 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko około 2 łyżki posiekanej natki pietruszki majeranek gałka muszkatołowa sól(...)Mięso zmielić w maszynce razem z podsmażoną cebulą. Do mięsa dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę. Doprawić majerankiem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Wlać kilka łyżek rosołu i wyrobić dokładnie całość. W razie potrzeby dolać jeszcze trochę rosołu; chodzi o to aby farsz  nie był suchy, ma tworzyć zwarta masę ( jak na pasztet ). Farsz skosztować

Opowieści z piekarnika
Wzmacniająca zupa czosnkowa 142

tylko, przeczytacie więcej tutaj . Zajrzyjcie, zachęcam, to prawdziwa kopalnia informacji. Jeśli wierzyć w sposoby naszych babć, na grypę najlepszy jest po prostu rosół, zwany nawet przez niektórych “żydowską penicyliną”. Być może dzieje się tak dzięki uwalnianej w trakcie gotowania cysteinie (poprawia odksztuszanie), może dzięki właściwościom rozgrzewającym i odżywczym, a może(...)zasługa pochodzących z warzyw witamin (chociaż po kilkugodzinnym gotowaniu chyba niewiele z nich zostaje). Mój sposób na rosół jest prosty i skuteczny, jeśli chcecie porównać go ze swoim zajrzyjcie tutaj . Ale, ileż można! Rosół rosołem, kiedy jednak już się nam znudzi, możemy na jego bazie zrobić kremową ZUPĘ CZOSNKOWĄ Czosnek

Patchwork
FLACZKI WEDŁUG TATY MIRKA 155

właśnie te zrobione przez mojego Tatę -Mirka.  Robi je z sercem i wie , że każdemu z Nas będą smakowały.  Flaki nie są pikantne .  Przygotowane na rosole. Są delikatne nawet dla małego brzuszka.  Smacznego :) SKŁADNIKI: 🍴1.5 kg flaków wołowych 🍴1 kg udźca z indyka 🍴0.5 kg wołowiny np. Pręgi lub antrykot 🍴2 marchewki 🍴1 pietruszka 🍴1 seler(...)osobnym garnku wlewam wodę, dodaję w całości obrane warzywa, mięso, dodaję sól i pieprz oraz ziele angielskie i liść laurowy i gotuję aż mięso będzie miękkie. Mięso wyciągam z rosołu obieram i kroję w mniejsze kawałki lub paski. Rosół odcedzam. Marchewkę kroję w plastry a następnie ponownie dodaję do rosołu. Mięso również przekładam do rosołu. Flaki odcedzam i dodaję

Gotowanie Patki