rosół - 7627 przepisów (strona:48/509)

Kutia orkiszowa 186

To mój debiut jeśli chodzi o to danie, zrobiłam ją w wydaniu z orkiszem. Polecam! Składniki: 0,5 kg orkiszu 0,5 kg maku- ja kupiłam

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Schab w marynacie miodowej 122

Wariacji ze schabem kolejna odsłona – dziś zapraszam na schab w marynacie miodowej, możecie go zarówno upiec w piekarniku, jak ja to zrobiłam, jak i grillować

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Orientalny schab z grzybami mung 121

(przepis autorski) Składniki: 0,5 kg schabu bez kości 1 garść suszonych grzybów mung sos sojowy imbir suszony chilli suszone czosnek suszony miód łyżeczka mąki ziemniaczanej

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Kluski śląskie 170

Nauczyłam się je robić niedawno i pokochałam je miłością bezwarunkową. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajo mąka ziemniaczana sól Przygotowanie: ziemniaki obierz i wstaw do ugotowania

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Świąteczna sałatka jarzynowa 353

Lubicie sałatkę jarzynową? Ja bardzo, a jej wyjątkowość dla mnie polega na tym, że jem ją tylko w święta. Składniki 4 ziemniaki 3 marchewki 1 pietruszka

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Karkówka na ostro 183

Lubisz karkówkę? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj ten przepis. Składniki ( 4 porcje): 4 kotlety z karkówki 6 łyżek ketchupu 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki pasty chilli

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Ciekawe tradycje świąteczne na świecie. 177

Oglądając dziś na youtube film 100zmostu o faktach na temat świąt, postanowiłam poczynić tenże oto wpis. Święta Bożego Narodzenia to nie tylko choinka, karp i Mikołaj

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Schab zapiekany z serem i jajkiem 150

Dziś przedstawiam Ci kolejną wariację n temat schabu- tym razem kotlet schabowy zapiekany pod serem i jajkiem. Składniki: rozbite na kotlety mięso 1 cebula 1 szklanka

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pieczona biała kiełbasa z remuladą duńską 177

Lubicie białą kiełbasę? Często ją jecie czy tylko z okazji Wielkiej Nocy? U mnie dosyć często gości na stole. Dziś proponuję Wam pieczoną białą kiełbasę z

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Drobiowa fajita 128

Fajita (wym. fahita ) jest określeniem rodzaju potrawy kuchni meksykańskiej, w skład której wchodzi grillowane mięso podawane na pszenicznej lub kukurydzianej tortilli . Początkowo fajita przyrządzana była wyłącznie

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Subiektywna list prezentów pod choinkę dla blogera kulinarnego 195

Być może masz wśród osób bliskich blogera kulinarnego, dla którego nie bardzo masz pomysł co kupić pod choinkę. Dlatego stworzyłam listę prezentów, które powinien docenić każdy

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Filet z kurczaka na ostro z musem brzoskwiniowym i ryżem 184

Filet tak przygotowany jest niesamowicie smaczny, a do tego można go przygotować w niecałe pół godziny. Składniki: podwójna pierś z kurczaka sól, suszone chilli i suszony

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 105

To mój debiut jeśli chodzi o pierogi w takim ciastowym wydaniu. Przyznam, że wyszły smaczne. Polecam! Myślę, że śmiało można je przygotować na wigilijną kolację. Składniki

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Fit naleśniki z mąki ryżowej 148

Uwielbiam naleśniki we wszelkich wariacjach. Dziś zapraszam Cię na fit naleśniki z mąki ryżowej. Składniki: 100 g mąki ryżowej 250 ml mleka kokosowego własnej roboty –

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Rosół z przepiórki 254

Rosołek wyszedł rewelacyjny, delikatny i pyszny. Podany z lanymi kluseczkami to pyszności. Przepis na lane kluseczki patrz tu – http://kuchniapokolen.pl/lane-kluseczki-jajeczne/ Wykonanie rosołu – do garnka wlać wodę, dodać pokrojone i czyszczone mięso przepiórki. Zagotować, zmniejszyć gaz. Zdjąć szumy. Obrać marchewki, korzeń pietruszki i pokroić na długie słupki. Dodać marchewki, korzeń pietruszki, ziarna angielskie, liść laurowy i maggi(...)zupy. Cebulę obsmażyć na ogniu i dodać do rosołu. Z całego pęczka od natki pietruszki odciąć łodyżki włożyć do specjalnego woreczka i wrzucić do zupy. Doprawić rosół do smaku solą i pieprzem. Jeśli mięso nie będzie przykryte wodą to trochę dolać. Gotować na najmniejszym ogniu aż mięso będzie miękkie. Po ugotowaniu rosołu łodyżki natki pietruszki wyrzucić. Serwować gorący rosół

Kuchnia Pokoleń